Fognini ve Gstaadu zastavil Hanfmanna a získal svůj 5. titul

30. 7. 2017, 22:32
Aktuality 7
ATP GSTAAD - Fabio Fognini si dva měsíce po narození syna zahrál poprvé v sezoně ve finále a své tažení antukovým turnajem ve Gstaadu dotáhl až k pátému titulu na okruhu ATP. V boji o něm třicetiletý Ital porazil německého kvalifikanta a překvapení týdne Yannicka Hanfmanna.
Profily hráčů
Fabio Fognini

Fabio Fognini si letos zahrál jediné semifinále v březnu na Masters 1000 v Miami. Dalšího úspěchu se dočkal až tento týden při svém premiérovém startu na antuce ve švýcarském Gstaadu, kde po třech třísetových výhrách postoupil poprvé v sezoně do finále a v něm si dnes poradil 6-4 7-5 s německým outsiderem Yannickem Hanfmannem.

Třicetiletý Ital Fognini, manžel bývalé vítězky US Open Flavie Pennettaové, získal ve svém celkově 13. finále pátý titul. Všechny přitom vybojoval na antuce, když triumfoval také v Umagu 2016, Viña del Mar 2014, Hamburku 2013 a Stuttgartu 2013.

"Odehrál jsem tady těžké zápasy a finále nebylo jiné. Jsem rád, že si znovu po roce mohu vychutnat pocit z turnajového vítězství," řekl bývalý 13. tenista žebříčku Fognini, který aktuálně figuruje na 31. příčce.

Pětadvacetiletý Němec Hanfmann, který odmala trpí nedoslýchavostí, hrál na turnaji ATP potřetí v kariéře a svůj životní týden dotáhl z kvalifikace až do finále. Aktuálně 170. hráč světa v Gstaadu vyřadil obhájce titulu Španěla Feliciana Lópeze a poradil si i s dalšími nasazenými hráči Portugalcem Joaem Sousou a Nizozemcem Robinem Haasem, proti kterému v semifinále odvrátil čtyři mečboly.

• ATP 250 GSTAAD •
Švýcarsko, antuka, 540.310 eur
nedělní výsledky (30. 07. 2017)
• Dvouhra - finále •
Fognini (4-It.) - Hanfmann (Něm.) 6-4 7-5
• Čtyřhra - finále •
Marach/Oswald (2-Rak.) - Eysseric/Škugor (4-Fr./Chorv.) 6-3 4-6 10-8
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
a.magerova
Reagovat
gigin
Od větroplacha k filosofovi
---------------------------

Ernests Gulbis má pověst světáka a miláčka žen. Ve Gstaadu se ale ukázal i jako seriózní tenisprofi a vtipný společník. Vděčí za to lásce ...
Když se na turnaji po svém úvodním vítězství 6:4 6:4 nad Danielem Brandsem potkal s turnajovým manažérem Fernando Sanchezem říkal mu napůl žetem a napůl sarkasticky "Děkuji ti, že jsi mě vyhnal na kurt tak brzo".
Kdo tuto scénu pozoroval musel si myslet: Aha, to je on, rozmazlený miliardářský synek z Lotyšska, velkohubý, miláček žen, vymetač mejdanů, který promrhává svůj talent. Pověst větroplacha mu jde napřed a to ne neprávem.
Gulbis z letoška ale není stejný jako Gulbis z dřívějška. První co po svém úspěchu udělal je že si začal shánět volné místo na kurtu, aby mohl jít ještě téhož dne trénovat. A v rozhovoru se 28-letý Gulbis vyklubal jako zajímavý partner jehož přehled jde daleko za normální hranice.
Nedávno prohlásil, že tenis je pro něj prostředkem stát se lepším člověkem. Jak to myslel?
"Obchodník se definuje svými obchody, hudebník svou muzikou, tenisový hráč prostřednictvím svého sportu. Je vnímán skrze svoje úspěchy a svoje selhání. Všechno co děláš a zažíváš tě něco učí a je to cenné a posouvá tě to dál jako osobnost" vysvětluje .
Reagovat
gigin
Frustrován a motivován
-----------------------

Zkušenosti, které v poslední době udělal nejsou moc pozitivní. Krátce poté co v roce 2014 porazil v Paříži Rogera Federera (toto vítězství mu přineslo zatím nejlepší pocit na kurtu) a dostal se na 10.místo v žebříčku začaly jeho lapálie se zraněními. Bolelo ho všechno od ramene až po zápěstí, vypráví Gulbis.
Trénoval méně což se projevilo negativně na jeho výsledcích. Od srpna 2016 do února 2017 nehrál žádné turnaje, během 3 měsíců se nedotkl tenisové rakety. Přiznává, že jen kvůli zraněním by na tak dlouho vysadit nemusel. Gulbis ale potřeboval nový mentální restart. Vybral jsem si pauzu s úmyslem vrátit se na okruh - nikoli proto abych přemýšlel o konci upřesnuje Gulbis.
Návrat nebyl tak jednoduchý. Kvůli jeho rankingu (tč. je 313 v žebříčku) nemůže hrát žádné ATP turnaje ledaže by použil podobně jako ve Gstaadu svůj chráněný ranking. To ale jde jen osmkrát. Jinak je i na challengerech odkázaný jen na divoké karty. Zatím mu i přes jeho atraktivní způsob hry a jeho bývalé úspěchy žádný pořadatel divokou kartu nenabídl.
"Situace je to na jednu stranu frustrující, ale na druhou stranu motivující" říká Gulbis. "Musíš se bezpodmínečně dostat tak daleko dopředu abys už nebyl odkázaný na něčí dobrou vůli."
Reagovat
gigin
Ničeho nelituji
---------------

Gulbis hraje zřetelně lépe než odpovídá jeho postavení v žebříčku. A zdá se, že bere sport tak vážně jako nikdy předtím. Důvod k tomu je ... jedna žena.
Lotyš se bude brzo ženit. Změnilo to jeho chování? Gulbis dlouho přemýšlí a pak odpovídá skoro filosoficky. "Ano, dá se to tak říci. Těžko si můžete představit někoho kdo toho ví o sportu méně než moje snoubenka. A přesto mě doprovází na okruhu. Nemůžu se už chovat jako dvacetiletý, který je sám na cestách a kterému je všechno jedno. To už není moje pozice. Jsem tady abych se snažil dosáhnout co nejvyšší cíle. A to je stát se lepší osobou. Ona ví, že pro mě je důležité abych naplno vytěžil svůj potenciál. Musím být spokojený až jednou s tenisem skončím. Pak nebudu ničeho litovat."
Lituje tedy toho, že dříve pro úspěch nedělal úplně všechno? "Když se dívám zpětně tak mohu říct, že jsem vždy dělal v každém okamžiku to nejlepší čeho jsem byl s mým tehdejším porozmuměním schopný. Byl jsem mladý a v určitém smyslu hloupý. Mnohé bylo pro mě neznámé a nejasné. Mezi 18 až 24 jsem neměl štěstí na to, aby mě vedly ty správné osoby."
To už je ale pryč. Ernests Gulbis toho má ještě před sebou moc. "Věřím, že v sobě mám ještě skutečně dobré výsledky. Je mi teprve 28, Roger Federer hraje ještě v 35 neuvěřitelně."
Reagovat
a.magerova
Reagovat
gigin
Jak hrál s Norem první set, jsem si říkal, kašle na to. Proti Gulbovi byla vidět jasná motivace, o RBA ani nemluvě. Gragulka, přeju ti to.
Reagovat
fialka
pekne, Fabio, pekne.
Tá trofej nič moc. Ani zodvihnúť ju nemohol. Mal by viac chodiť do posilňovne. :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist