Forejtek v Lille poprvé do finále challengeru nepostoupil

26. 3. 2022, 21:49
Aktuality 3
CHALLENGER LILLE - 21letý Jonáš Forejtek první challengerové finále nevybojoval. V hale ve francouzském Lille v semifinále podlehl 4-6 4-6 nejvýše nasazenému Litevci Ričardasi Berankisovi.
Jonáš Forejtek (© challenger Lille)

Jonáš Forejtek v roce 2019 ovládl juniorské US Open, ale mezi muži se zatím i vinou častých zdravotních potíží neprosadil a v žebříčku mu momentálně patří až 327. pozice.

Březen ho však zastihl v dobré formě, když vyhrál osm z deseti zápasů a zahrál si semifinále na turnaji ITF M25 v portugalském Portimau i na halovém challengeru ve francouzském Lille.

21letý Čech ve Francii prolétl kvalifikací, v prvním kole vyřadil nasazenou trojku a bývalého 23. hráče světa Damira Džumhura, po odvrácení tří mečbolů zdolal domácího Geoffreyho Blancaneauxe a poradil si s bývalým členem Top 50 Malekem Džazírím z Tuniska. Recept nenašel až na nejvýše nasazeného Litevce Ričardase Berankise.

Forejtek nastřílel 13 es, přesto v každém setu o podání jednou přišel. Sám si vypracoval šest brejkbolů (všechny v prvním setu), ale žádný neproměnil a s 87. hráčem světa prohrál 4-6 4-6.



Semifinále challengeru si vítěz dvou turnajů ITF Forejtek zahrál podruhé v kariéře a vyrovnal svůj nejlepší výsledek z loňské pražské Stromovky. Už zítra ho čeká vstup do kvalifikace dalšího halového challengeru ve švýcarském Luganu.

Bývalý člen Top 50 Berankis v nedělním finále narazí na domácí nasazenou dvojku Quentina Halyse.

• CHALLENGER LILLE •
Francie, tv. povrch / hala, 67.960 eur
sobotní výsledky (26. 03. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Berankis (1-Lit.) - Forejtek (ČR) 6-4 6-4
Halys (2-Fr.) - Lestienne (8-Fr.) 7-6(6) 4-6 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
GaelM
Zatím to nevypadá, že by se měl nějak výrazně drát nahoru. I na challengerech má evidentně stále svoje výkonnostní limity, skrz které se velká bodová sklizeň nedá očekávat. A z toho vyplývá nízké žebříčkové postavení, které ho nutí hrát další zápasy navíc - včera hrát SF proti Berankisovi (dokonce si musel brát vyžádat ošetření) a zítra už jede kvalifikaci na dalším challengeru... Tím se zase zmenšuje prostor pro trénink a regeneraci, bez čehož těžko dokáže porážet těžké soupeře, když už se k nim pak probojuje.

Pořád v něm potenciál na top100 určitě je, ale bude to mít dost těžké a ta cesta bude dlouhá. smile
Reagovat
Mony
Myslím, že to dotáhne daleko. Hraje víc nepředvídatelné, než jeho kolegové a z toho plyne zatím i víc UE, ale to se tréninkem spraví. Kromě těch více UE nevidím, že by za Leheckou a Macháčem moc zaostaval
Reagovat
GaelM
Snad jo. Ale Lehečku s Macháčem bych nebral až tak úplně jako měřítko. Macháč dlouhodobě nemá na ATP moc zbraní, kterými by mohl zatápět hráčům z top100. A Lehečka na tom je kvalitou dost podobně jako Forejtek, akorát se mu vyhýbaly zranění + přidal jeden fantastický turnaj v Rotterdamu, který ho katapultoval v žebříčku nahoru. Ale tu top100 bude muset ještě dlouho potvrzovat a nejsem si úplně jistý, jak moc bude úspěšný. Uvidíme co teď na challengeru v Marbelle, to bude hodně těžká zkouška.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist