Francouzky na úvod BJK Cupu nečekaně prohrály s Itálií, Kanaďanky porazily domácí Španělky

8. 11. 2023, 16:21
Aktuality 34
BJK CUP - Caroline Garciaová (30) letos nezískala ani jeden titul a chuť si možná nespraví ani na finálovém klání Poháru Billie Jean Kingové. Francie totiž nepotvrdila v úvodním zápase Skupiny D roli favorita proti Itálii a právě francouzská jednička byla u tohoto selhání. Po porážce Alizé Cornetové (33) s Martinou Trevisanovou (30) mohla srovnat skóre, jenže s Jasmine Paoliniovou (27) nakonec padla 6:7, 7:5, 4:6. Ve skupině C si první bod připsaly Kanaďanky, které díky debutantce Marině Stakusicové (18) a Leylah Fernandezové (21) skolily domácí Španělky.
Caroline Garciaová (© Profimedia)

Cornetová – Trevisanová 6:2, 2:6, 2:6

Souboj, v němž byla Francie jasným favoritem, rozehrála Alizé Cornetová. Zkušená Francouzka, která má letos negativní zápasovou bilanci, ale zlepšenou formu ve španělské Seville zatím nenašla a prohrála s antukovou specialistkou Martinou Trevisanovou. Jedná se o její už čtvrtou porážku v řadě.

Do utkání s bývalou semifinalistkou French Open vstoupila ztraceným servisem, nicméně ve zbytku úvodního dějství dominovala a povolila Italce už jen jeden game. V následujících dvou setech si ovšem pouze jednou uhájila vlastní servis a nakonec v nich dohromady uhrála pouhé čtyři gamy.

Trevisanová, jež loni v nejprestižnější ženské týmové soutěži schytala dva kanáry od Leylah Fernandezové, letos pomohla své zemi v reprezentaci už počtvrté. Na začátku sezony v United Cupu splnila roli favoritky proti Malene Helgové a v semifinále si senzačně vyšlápla na Marii Sakkariovou. Itálie nakonec padla až ve finále. V dubnové kvalifikaci BJK Cupu si poradila se Slovenkou Viktórií Hrunčákovou.

Garciaová – Paoliniová 6:7, 7:5, 4:6

Stav utkání mohla srovnat Caroline Garciaová. Favorizovaná světová dvacítka ale místo toho zapsala další velké letošní zklamání. V předchozí sezoně znovu nastartovala svou kariéru a posbírala včetně triumfu na Turnaji mistryň celkem čtyři trofeje. V té aktuální ovšem nedosáhla na žádný titul a chuť si možná nespraví ani v Seville.

Bývalá světová čtyřka potvrdila, že jí chybí sebevědomí a v koncovkách si moc nevěří. V tie-breaku nevyužila setbol na vlastním servisu, druhou sadu navzdory dvěma setbolům nedopodávala a v rozhodujícím dějství dvakrát ztratila náskok brejku. Jasmine Paoliniové podlehla po dvou hodinách a 37 minutách.

Trojnásobné šampionky Billie Jean King Cupu (1997, 2003 a 2019) si porážkou s vítězkami čtyř ročníků této soutěže pořádně zkomplikovaly postup ze Skupiny D. Svou špatnou pozici alespoň částečně vylepšily ve čtyřhře, ve které bodovaly Garciaová s Kristinou Mladenovicovou. Dvojnásobné vítězky Roland Garros zdolaly 5:7, 6:2, 10:4 Elisabettu Cocciarettovou s Martinou Trevisanovou.

Francouzky nyní musí doufat ve čtvrteční výhru Německa nad Itálií a samy pak v pátek potřebují porazit Němky ideálně 3:0 na zápasy.

Masárová – Stakusicová 3:6, 1:6

Porážkou do turnaje vstoupily domácí Španělky, které nestačily na výběr Kanady.

O první kanadský bod se v premiérovém zápasu v reprezentačním dresu postarala až 258. hráčka světa Marina Stakusicová, jež v předchozích dvou měsících vyhrála 17 z 18 zápasů na turnajích ITF a získala první tři tituly.

Formu osmnáctiletá Kanaďanka potvrdila i v Seville proti domácím publikem podporované Rebece Masárové. Stakusicová zvítězila jednoznačně 6:3, 6:1 a připsala si třetí skalp členky TOP 100 (první po využití mečbolu).

Sorribesová – Fernandezová 6:7, 6:7

Vítězný druhý bod pak vydřela Leylah Fernandezová. V souboji týmových jedniček proti Saře Sorribesové přežila celkem pět setbolů - tři v první sadě a dva v druhé - a po takřka tříhodinové dvousetové bitvě zvítězila 7:6, 7:6. Sama na ukončení obou dějství potřebovala vždy jen jednu příležitost.

Finalistka předloňského US Open Fernandezová vyhrála 9 z 10 posledních zápasů, v říjnu triumfovala v Hongkongu a zahrála si semifinále v Nanchangu.

Kanadské tenistky nakonec zvítězily 3:0 na zápasy. Bod ze čtyřhry vydolovaly Eugenie Bouchardová s Gabrielou Dabrowskou, které zdolaly 6:3, 7:5 pár Masárová a Sorribesová.

Finálový turnaj Billie Jean King Cupu se rozehrál v úterý, Češky přehrály 3:0 obhájkyně titulu Švýcarky a Slovinsko zaskočilo poměrem 2:1 loňské finalistky z Austrálie. Ve čtvrtek budou na programu celkem čtyři duely, v 'české' skupině A se utkají Švýcarky s Američankami.

Pořadí skupin

Článek původně publikován pro Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

34
Přidat komentář
Sinuhet1
Collings vyhrala prvni set v tie-breaku, ale mela to jen tak tak. Docela pekny tenis
Reagovat
tommr
Nael to nedala mentálně podobně jako závěr zápasu s Lindou ...
Reagovat
Sinuhet1
je holt jeste mlada
Reagovat
tommr
Švýcarsko vs USA
Naef vs Collins
Golubic vs Kenin
Golubic/Teichmann vs Stephens/Townsend

Američanky jsou sice jasný favoritky, ale Švýcarky by mohly překvapit ...
Reagovat
Liverpool22
jo, jo také si přeju překvápko - nereálné to není - uvidíme no
Reagovat
GaelM
Docela se divím že první single nehraje Teichmann, je zkušenější a proti nám hrála dobře. Švýcarky už můžou postoupit jen při výhře 3:0, měly by to aspoň zkusit s tím nejsilnějším...
Reagovat
tommr
Naef zatím hraje velmi dobře jen nezvládla ten TB i když v něm už vedla 4:1 ...
Reagovat
GaelM
No ale to je právě ten problém, kvůli kterému tam neměla být smile
Reagovat
Liverpool22
Julia výborně smile A proti Slovinkám už půjdou v plné palbě s Rybkou smile
Reagovat
tommr
jak to víš?
Reagovat
Liverpool22
Rybka fandila a má tam i Vukova a ségru - takže zítra nastoupí - to by tam jinak nejezdila
Reagovat
tommr
podpořit svůj tým přijela i Bencicová ale nakonec proti nám nehrála ...
Reagovat
Liverpool22
Bebe to je jiný případ - ta je v očekávání a to snad Rybka není
Reagovat
misa
Reagovat
tommr
Kazachstán hraje bez Rybakiny?
Reagovat
GaelM
Tak to je velká šance pro Slovinky smile
Reagovat
Liverpool22
Rybka je asi ještě unavená z cesty nebo Švedovová opisuje od Pály a šetří Rybku na klíčovej duel se Slovinskem, kde i v případě dnešní prohry bude Kazachstán stále ve hře. Nicméně tato skupina není fair play. Dnes se ukázalo, že pro Australanky je Hunter naprosto klíčová a se Slovinskem rovnou z letadla si netroufla hrát singl i debl. A Perez dnes bude hrát, ale se Slovinskem ještě nebyla k dispozici.
Reagovat
vergus
Tak máme 3. den turnaje a domácí tým už je prakticky bez šance na postup.. to zas bude na závěr turnaje vyprodáno
Reagovat
Liverpool22
Tak ono ani na Španělky nebylo vyprodáno což bylo velké zklamání. smile atmosféra zatím komorní. smile fandí jen hloučky jednotlivých týmu - nyní se hodně snaží fans Kazachstánu, ale zatím jim je to houby platné.
Reagovat
Krisboy
Caro a Alizé, moje oblíbené Francouzky
Reagovat
Liverpool22
Hrajou domácí Španělky a diváků tam moc není - čekal jsem, že bude vyprodáno. Holt v Seville je na prvním místě fotbal a rivalita FC a Betisu - tenis je asi moc nebere. To u nás by na naše holky bylo vyprodáno. Možná v Madridu, Barceloně či na Mallorce by také přišlo více lidí - nechápu proč zrovna Sevilla
Reagovat
aligo
čas také nebyl zrovna ideální v pracovní den....
Reagovat
Liverpool22
začínalo se tuším v 16 hodin což už je přijatelné i pro normálně pracující. Spíš ta lokalita je špatná, kdy Sevilla není úplně tenisové město např. v Barceloně či na Mallorce jsou tenisové akademie a přišlo by více lidí, dětí, členů klubu atd.
Reagovat
aligo
První v 18 a druhý ve 20, já jakožto pracující na ranní směně, bych osobně na tyto západy nešel
Reagovat
Yonaash
Tyjo, Fernandez i Stakusic jsou v ráži. Obě celkem jedou. Jde o to, že by mohly hrát teoreticky proti našim v semifinále. A to by bylo hodně těžké, jak to tak pozoruji. Nevím nevím, jestli jsou Maky nebo Bára schopny Leylu porazit.
Reagovat
misa
jsou
Reagovat
Liverpool22
Maky + Bára + Marie všechny vedou s Leylou na vzájemné zápasy 1:0. Negativní bilanci s Leylou mají Linda a Katka. Takže bych se SF s Kanadou nebál i když jednoduchý zápas to nebude.
Reagovat
GaelM
V semifinále už si nejde moc vybírat, ale imho nám tam nehrozí nikdo silnější než USA. Takže pokud zvládneme skupinu, jsem dost optimista smile
Reagovat
Liverpool22
smile Vidím to stejně. Pokud dáme Amíky, tak šance na titul je velká. smile V SF asi hratelná Kanada, která má jen Leylu a mladá Marina na naše holky ještě nemá. To by musela ožít Bouchard. smile A ve finále bych si nejvíc přál Kazachstán což by i pro neutrální diváky bylo asi nejvíc atraktivní např. zápas vítězek Wimbledonu Maky a Rybky.
Reagovat
tommr
já bych si do finále přál Slovinsko ale to se mi asi nesplní ...
Reagovat
Liverpool22
Ono nic není nemožné - tahle skupina je hodně zamotaná a Slovinky klidně můžou postoupit - mají sympatický tým Juvan, Zidane + mladá 17letá Milič. Můžou překvapit, ale vzhledem k okolnostem jim postup nepřeju
Reagovat
lvicek
Francouzky snížili alespoň ve čtyřhře -- to jako fakt?
Reagovat
Yonaash
Wow, to snad ne?!
Reagovat
misa
Trochu jim uřízli nohy
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist