Gavrilovová v noční tříhodinové bitvě přežila mečboly proti Muguruzaové

17. 5. 2018, 09:17
Aktuality 11
WTA ŘÍM - Darja Gavrilovová na římské antuce udolala světovou trojku Garbiñe Muguruzaovou, přestože ve třetím setu prohrávala 0-4 a v závěru čelila dvěma mečbolům. Noční zápas skončil dvě hodiny po půlnoci, přitom už za dalších zhruba čtrnáct hodin Australanku čeká osmifinále proti Marii Šarapovové.
Darja Gavrilovová

Garbiñe Muguruzaová si v únoru zahrála finále v Dauhá a v dubnu triumfovala na slabě obsazeném turnaji v mexickém Monterrey. Na ostatních devíti letošních turnajích ale jen jednou vyhrála víc jak jeden zápas. 

Na antuce v Římě, kde v předchozích dvou letech došla do semifinále, světová trojka dokonce nevyhrála ani jednou. Přitom proti Darje Gavrilovové k tomu měla dobře našlápnuto a od postupu ji dvakrát dělil jediný míček.

Statistiky zápasu
Muguruzaová - Gavrilovová
3 esa 1
4 dvojchyby 6
65 %
1. podání 'in' 68 %
61 %
úsp. 1. podání 57 %
43 %
úsp. 2. podání 53 %
48 winnery 29
65 nevyn. chyby 41
5/18 brejkboly 6/11
čas: 3:11

Čtyřiadvacetiletá Španělka podlehla své australské vrstevnici v prvním vzájemném střetnutí 7-5 2-6 6-7. Ve třetím setu neudržela vedení 4-0 a 30-15 a nechala soupeřku vyrovnat. Přesto měla za stavu 6-5 při svém podání mečbol, ale nevyužila ho, stejně jako druhou šanci na ukončení zápasu v závěrečném tie-breaku. 

"Takových zápasů moc neodehrajete. Snažila jsem se nemyslet na to, kolik je hodin ani jaký je stav. Teď se hlavně těším do postele," řekla vyčerpaná Gavrilovová, jež porazila hráčku Top 10 poprvé v sezoně a celkově podesáté v kariéře.

Gavrilovová potvrdila, že se jí v italské metropoli daří, minimálně v osmifinále proměnila i svůj čtvrtý start. Před třemi lety došla z kvalifikace až do semifinále, loni opět jako kvalifikantka vypadla ve čtvrtfinále. 



O zopakování loňského výsledku si Gavrilovová zahraje v repríze semifinále z roku 2015 s trojnásobnou šampionkou Marií Šarapovovou. Času na odpočinek po náročné bitvě trvající 3 hodiny a 11 minut ale moc nemá. Souboj s Muguruzaovou ukončila až ve 2:02 SELČ a k dalšímu zápasu by měla nastoupit už v 16:30.

Jednatřicetiletá Šarapovová ve druhém kole musela rovněž otáčet nepříznivý vývoj. Slovenku Dominiku Cibulkovou zdolala 3-6 6-4 6-3 a ve vzájemné bilanci se ujala vedení 4-3.

Wozniacká útočí na post jedničky
Caroline Wozniacká si v Římě může zajistit návrat do čela světového žebříčku, k čemuž jí stačí uhrát alespoň stejný výsledek jako současná královna Simona Halepová, která navíc potřebuje dojít alespoň do čtvrtfinále.

První krůček dánská tenistka úspěšně udělala, když porazila 6-1 6-4 Belgičanku Alison Van Uytvanckovou. V osmifinále, které v italské metropoli překročila jen před sedmi lety, se Wozniacká utká s Lotyškou Anastasií Sevastovovou (
h2h 4-0).

Šampionka z roku 1999 Venus Williamsová do soutěže vstoupila vydřeným vítězstvím 6-2 4-6 7-5 nad Ruskou Jelenou Vesninovou, s níž vyhrála teprve třetí ze sedmi vzájemných soubojů, a připsala si první výhru od konce března.

O obhájení loňského čtvrtfinále se 37letá Američanka utká s Estonkou Anett Kontaveitovou, které může vrátit nedávnou porážku z Madridu. Dvaadvacetiletá Kontaveitová ve druhém kole porazila dvakrát 7-5 dvojnásobnou finalistku Rusku Světlanu Kuzněcovovou.

• WTA PREMIER 5 ŘÍM •
Itálie, antuka, 3,351.720 dolarů
středeční výsledky (16. 5. 2018)
• Dvouhra - 2. kolo •
Sakkariová (Řec.) - Kar. Plíšková (6-ČR) 3-6 6-3 7-5
Halepová (1-Rum.) - Ósakaová (Jap.) 6-1 6-0
Wozniacká (2-Dán.) - Van Uytvancková (Belg.) 6-1 6-4
Gavrilovová (Austr.) - Muguruzaová (3-Šp.) 5-7 6-2 7-6(6)
Garciaová (7-Fr.) - Babosová (Maď.) 6-3 6-4
V. Williamsocá (8-USA) - Vesninová (Rus.) 6-2 4-6 7-5
Stephensová (9-USA) - Kanepiová (Est.) 6-0 5-7 6-4
Kerberová (11-Něm.) - Beguová (Rum.) 3-6 7-5 7-5
Keysová (13-USA) - Vekičová (Chorv.) 7-6(2) 7-6(0)
Kasatkinová (14-Rus.) - Collinsová (USA) 6-2 6-3
Sevastovová (15-Lot.) - Kruničová (Srb.) 6-4 6-4
Kontaová (Brit.) - Su-Wei Hsieh (Tchaj-wan) 6-0 6-4
Kontaveitová (Est.) - Kuzněcovová (Rus.) 7-5 7-5
Šarapovová (Rus.) - Cibulková (SR) 3-6 6-4 6-2
• Čtyřhra 2. kolo •
Sestini Hlaváčková/Strýcová (2-ČR) - Čchan Chao-Čching/Jang Čao-süan (Tchaj-wan/Čína) 6-2 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
Paseka
S okamžitou platností bych zrušil noční zápasy. Vždyt se dostanou do postele třeba až ve 4.hod.ráno. A kdo asi zůstane v hledišti téměř do rána ???
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak! Tyhle noční zápasy jsou úplně šílený a nechápu, že to nikdo neřeší!!
Reagovat
Nenela
Take souhlasim.
Reagovat
kada.tom
ti, co chodí na tyto zápasy (často označované za Night session) musí počítat s tím, že se mohou protáhnout do pozdních večerních nebo nočních hodin - jednak tyto sessions nejsou levné a jednak pro takové diváky nebude problém si zajistit volno na následující den :-)

pro hráčky a hráče to asi nebude dvakrát příjemné, ale zase někdo je třeba večerní tvor a daří se mu hrát takhle večer a v noci :-)
Reagovat
Paseka
No moc jich nebude. Nedovedu si představit, že se dostanu do postele k ránu a hned den na to budu hrát další zápas třeba po obědě....
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně. I když podmínky mají obě stejné, tak naprosto nechápu podobné časy.
A hráče/ hráčky lituji.
Reagovat
smazaný uživatel
No ale druhý den už podmínky pro soupeřky stejně nejsou. O to jde!
Reagovat
FulnekUltras
také souhlas - tuhle us číčovinu zrušit
Reagovat
EllNino
Pěkný výsledek :)
Reagovat
tommr
byl to hodně kvalitní a nesmírně dramatickej zápas. Jak Gavrilova tak Muguruza předvedly velmi dobrej výkon ...
Reagovat
FulnekUltras
bohužel s hodně negativním dopadem pro vítězku v dalším zápase
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist