Gstaad: Hernych postoupil po 3 letech do čtvrtfinále

19. 7. 2012, 15:55
Aktuality 17
ATP GSTAAD - Jan Hernych si na antuce ve Gstaadu zahraje poprvé od února 2009 ve čtvrtfinále turnaje ATP. Český tenista ve Švýcarsku vyhrál včetně kvalifikace už pět zápasů, když si dnes ve třech setech poradil s Kolumbijcem Santiagem Giraldem. O semifinále se utká s nejvýše nasazeným Tipsarevičem.
Jan Hernych

Jan Hernych startuje již třetí sezonou - až na malé výjimky - na challengerech. Do hlavní soutěže turnaje ATP se poprvé v sezoně kvalifikoval až tento týden ve Gstaadu, na švýcarské antuce se však českému tenistovi daří. Dnes zdolal 6-3 2-6 6-4 Kolumbijce Santiaga Giralda, vyhrál již pátý zápas v řadě - z toho čtvrtý ve třech setech - a poprvé od února 2009, kdy se v hale v Záhřebu dostal do semifinále, postoupil do čtvrtfinále.

Giraldo, který ještě v pondělí prohrál finále na challengeru v kolumbijské Bógotě a už ve středu po náročném přesunu z Jižní Ameriky do Evropy musel zvládnout duel 1. kola, ztratil hned svůj první servis a Hernych díky odvrácení všech osmi brejkbolů první set vyhrál 6-3. Ve druhé sadě už ale třiatřicetiletý Čech tolik štěstí na podání neměl, ani jedno ze čtyř si nedokázal udržet a soupeř vyrovnal. Ovšem v rozhodujícím dějství už byl Hernych při odvracení brejkbolů opět stoprocentní, v sedmém gamu udeřil a nakonec zvítězil 6-3 2-6 6-4.

O postup do semifinále si 212. hráč světového žebříčku Hernych, jehož dosavadním nejlepším výsledkem ve dvouhře je finálová účast z Hertogenbosche z roku 2006, zahraje s prvním nasazeným Jankem Tipsarevičem. Se Srbem se Hernych na elitních turnajích utkal jen ve Wimbledonu 2009, kdy s ním v prvním kole prohrál ve třech setech.

Tipsarevič, který minulý týden vyhrál turnaj ve Stuttgartu, měl dnes nečekaně velké problémy s aktuálně až 245. hráčem světa Martinem Fischerem z Rakouska. Ten vedl už 6-4 a 5-3, k mečbolu se ale dostat nedokázal a srbský favorit zápas otočil. 

Svůj loňský triumf na antuce ve Gstaadu neobhájí Marcel Granollers. Šestadvacetiletý Španěl, který do Švýcarska přiletěl coby čerstvý finalista turnaje v chorvatském Umagu, prohrál hned ve svém úvodním zápase 4-6 2-6 s Polákem Lukaszem Kubotem.

- ATP 250 GSTAAD -
(Švýcarsko, antuka, 385.425 eur)
čtvrteční výsledky (19. 07. 2012)

Dvouhra - 2. kolo:
Hernych (ČR) - Giraldo (7-Šp.) 6-3 2-6 6-4
Tipsarevič (1-Srb.) - Fischer (Rak.) 4-6 7-6(1) 6-3
Kubot (Pol.) - Granollers (2-Šp.) 6-4 6-2
Dimitrov (Bulh.) - Brown (Něm.) 7-6(3) 3-6 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
tommr
jeho semifinále s Tipsarevicem v Gstaadu by měl od 17:00 vysílat novej televizní kanál "Fanda" ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Martin hral odvazne, zadny respekt, drzel servis, prevaha i ve vymenach, proste parada, podava za stavu 5:3 na vitezstvi a odejde. Ja taky, prestalo me to bavit.. :-(
Reagovat
gigin
No, vzhledem k některým okolnostem do tebe dnes ani nebudu šťouchat :-)
Reagovat
smazaný uživatel
okolnosti jsou jasne. Musim prece fandit "nasim" - aby meli hratelnejsiho soupere.. ;-)
Reagovat
gigin
Tak mi šlo hlavně o sluníčko a s tím spojený druhý serv :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
mi slo o mesicek, pochopila jsem a mrkla. :-)
Reagovat
gigin
Ale já jsem nepochopil :-D A už si budu pamatovat. Mrkáš - chápeš ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
;-)
Reagovat
Fandina
tak velká gratulace Honzovi, jen tak dál a pojď Honzo zase ... držím palce
Reagovat
smazaný uživatel
Znovu musím vyzdvihnout Řehoře, vynikající postup :))) sice to novej Federer není, ale do té top 20 se probojovat musí. Málokdo z mládíků tolik baví tenisem.
Reagovat
J.M.
Hlavně se letos naučil vyhrávat. Loni hrál spoustu úžasných zápasů se špičkovými hráči, kde hrál impozantně, a pokaždé těsně prohrál. Teď to do sebe konečně začíná zapadat, je to čím dál větší rutina (i psychicky) a hlavně už tam nejsou ty výpadky, kdy byl dřív schopen prohrát v prvním kole s kýmkoli. Hodně zlepšil úderovou jistotu, forhend, bekhend, práci nohou i prohozy (ty má teď místy až dechberoucí, hlavně ty z běhu).

Ale do Federera má opravdu pořád daleko. Roger hlavně všechno dělá mnohem rychleji. Grigor se k forhendu napřáhne... A s napřaženou raketou čeká, a čeká... Až se soupeř v pohodě vrátí zpět do ideální pozice. Roger ve zlomku vteřiny bleskově švihne bičem, a soupeř se jenom ohlédne. Až tohle Grigor zlepší, pak klidně i ta top 10 je reálná.
Reagovat
smazaný uživatel
Já mu furt věřím, je stále mladý a má ještě čas. I když je fakt, že už by to nějaký zásadní průlom chtělo...
Nemusí to být nový Federer, ale uvidí se, kam to dotáhne. Zítra mu budu proti Kubotovi fandit.
Reagovat
Denis92
Breaking News : Our 7 times champion Rafa Nadal has pulled out of the 2012 London Olympics, saying he is "not in condition to compete" and that it is "one of the saddest decisions of his career". What a shame for the tournament and for Rafa, who won the gold medal in Beijing in '08. Spain will have to find a new flag bearer.
Reagovat
a.magerova
:-(((
Reagovat
smazaný uživatel
No. Samozřejmě to Rafovi nepřeju, turnaj tím ztrácí na kvalitě.

Ale trochu jsem si i oddych, sice to není hezký, ale pro Federera to "trochu" zvyšuje naděje na triumf.
Reagovat
smazaný uživatel
mam to podobne, ale to zklamani ze smuly Rafy je velky, nebude to uz tak leskly, nemuzu si pomoct.. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
NADAL NEJEDE NA OH!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist