Haas jako čtvrtý hráč současnosti dosáhl už na 500 vítězných zápasů

19. 10. 2012, 09:40
Aktuality 20
ATP VÍDEŇ - Tommy Haas se stal čtvrtým aktivním hráčem současnosti, který na okruhu ATP vyhrál 500 zápasů. Čtyřiatřicetiletý Němec milníku dosáhl čtvrtečním vítězstvím nad Američanem Jessem Levinem na turnaji ve Vídni a připojil se k trojici Roger Federer (871 výher), Rafael Nadal (583) a Lleyton Hewitt (566).
Profily hráčů
Tommy Haas

Tommy Haas v sezonách 2010 a 2011 kvůli operacím nehrál téměř rok a půl. Ještě letos ze tří turnajů odstoupil, na jaře se ale dostal do skvělé formy, která mu vynesla tři finále, na domácí trávě v Halle dokonce porazil i Federera a získal titul. Na začátku letošní sezony určitě nedoufal, že by do konce roku mohl vyhrát minimálně 31 zápasů, nicméně včera ve Vídni toho dosáhl. Američana Jesse Levina čtyřiatřicetiletý Němec porazil 6-4 6-2 a zaznamenal jubilejní 500. výhru na okruhu ATP.

"Byl to můj velký cíl," řekl Haas, jenž se tento týden vrátil v žebříčku do nejlepší dvacítky poté, co se zotavil po dlouhodobých problémech s ramenem a kyčlí. "Jsem na to velice pyšný, rozhodně je to jeden z mých největších úspěchů v kariéře, zvlášť po tom, čím jsem prošel," dodal majitel 13 titulů, jenž byl v roce 2002 světovou dvojkou.

V tzv. open éře je Haas 38. hráčem, který hranici 500 vítězství pokořil. Historické pořadí vede Jimmy Connors s bilancí 1243 výher před Ivanem Lendlem (1071), Guillermem Vilasem (923), Johnem McEnroem (875) a Federerem (871).

Německý tenista doufá, že své skóre ještě v příštích sezonách vylepší. "Dokud bude tělo držet a budu si to užívat, budu hrát," slíbil. Od pořadatelů vídeňského turnaje dostal Haas bezprostředně po výhře nad Levinem za odměnu Fiat 500, který několikrát obkroužil kurt.

V pátečním čtvrtfinále se Haas utká se šestadvacetiletým Slovincem Gregou Žemljou, který se takto daleko na turnaji ATP dostal poprvé v kariéře.

Žemlja ale není jediným Slovincem, který si ve Vídni zahraje poprvé ve čtvrtfinále. Životního maxima v rakouské metropoli totiž dosáhl i třiadvacetiletý Aljaz Bedene, který ve třech setech udolal Američana Donalda Younga.

Bedena v boji o semifinále čeká největší favorit turnaje Janko Tipsarevič. Srb, který může reálně myslet na start na Turnaji mistrů, si ve svém úvodním zápase poradil za 79 minut 6-3 6-4s Lotyšem Ernestsem Gulbisem.

- ATP 250 VÍDEŇ -
(Rakousko, tv. povrch / hala, 550.000 dolarů)
středeční výsledky (17. 10. 2012)

Dvouhra - 2. kolo:
Tipsarevič (2-Srb.) - Gulbis (Lot.) 6-3 6-4
Haas (3-Něm.) - Levine (USA) 6-4 6-2
Lorenzi (It.) - Pospisil (Kan.) 6-4 6-4
Bedene (Slovin.) - Young (USA) 7-6(4) 6-7(2) 6-3
Žemlja (Slovin.) - Ebden (Austr.) 7-5 6-4
Matosevic (Austr.) - Thiem (Rak.) 6-3 7-6(5)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
tommr
jeho prohru se Zemljou jsem opravdu nečekal. Tipsarevic má ted cestu do finále úplně volnou ...
Reagovat
Fandina
Tak mě taky. Tommymu přeji, ale to ten Zemlja hrál tak dobře nebo co?
Koukám že nahoře v expreskách píší Žemlja, vím že se různě počešťuje, tak mám chuť na pečivo, nebo žemluvku, ale to jen tak bokem a úsměvně, rozumím tomu ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Tommy je prostě král :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Rosol opět jakoby chtěl dokázat a potvrdit slova spousty lidí, že by pro něj bylo lepší, kdyby hrál s Troickim, že v roli favorita je poloviční...V prvním setu měl za stavu 6:5 na příjmu 40:0, tedy 3 setboly. Nevyužil a místo toho prohráva 6:7, 0:3 a je shoda na Lukášově servisu :-(
Reagovat
smazaný uživatel
tak 6:7, 3:6. Rosol prošvihl velikou šanci nahrabat si slušné body. Kolikrát se mu ještě stane, že ve čtvrtfinále turnaje ATP250 bude hrát s hráčem druhé světové stovky? Pro Lukáše bude Moskva již sedmý zisk přesně 45 bodů plus tam má dva čtyřicetibodové zisky. To jsou body, které ho budou držet někde okolo toho 80. místa, ale na cestu vzhůru to není. Škoda
Reagovat
smazaný uživatel
zdravím.nevíte zda bude zápas berdych dnes večer vysílat nějaká televize?
Reagovat
tommr
nevypadá to - žádná běžná stanice to na programu nemá - možná nějaký specializovaný kanály? :)
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.tennistv.com, takže i stream bude
Reagovat
smazaný uživatel
Davaji to na satelitni tv supertennis v hd kvalite
Reagovat
tommr
má k tomu docela slušně našlápnuto. Momentálně má Tomáš na kontě 369 vítězství. Pokud udrží nasazený tempo přes 50 vítězství za sezonu moh by se k metě 500 vítězsví dostat už na přelomu let 2014/2015 ... :)
Reagovat
Heather_Fedex
nic ve zlym, ale ty vazne doufas v to, ze tomas dokaze zopakovat letosni zapasovou bilanci i jako 28 lety, nebo 29 lety hrac?
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsem tommr, ale proč by ne? Tomášovi dlouho trvalo, než si vše srovnal v hlavě a přes svůj nesporný talent se špičkovým tenistou prakticky až v roce 2010. Letos se může dostat i na 60 výher, ještě pořád ho čeká zbytek Stockholmu, Paříž, Londýn a Davis cup, přičemž proti Južnému, v prvním zápase v Paříži i v zápase proti španělské dvojce bude favoritem.
Reagovat
darek.vrana
Já souhlasím, myslím, že v 29 letech bude naopak na vrcholu a očekávám, že vyhraje alespoň 1 grandslam.
Reagovat
tommr
Tomášova hra není založená na pohybu a jak už psal korek trvalo mu poměrně dost dlouho než si to srovnal v hlavě a stal se z něho konzistentní špičkovej hráč. Nevidím žádnej důvod proč by nemoh na týhle úrovni hrát ještě minimálně 2-3 roky. A pokud se mu budou vyhýbat zranění může se udržet ve špičce i po třicítce ... :)
Reagovat
Heather_Fedex
no vzdyt o to jde. letos si jeste muze dovolit hrat na vic nez 20 turnajich a nahanet body i na mensich podnicich. ovsem bez ohledu na to, jakym stylem tomas hraje, telu budou v pozdejsim veku ubudat sily a bude si muset vybirat turnaje peclivej. nebo ne?
Reagovat
smazaný uživatel
někdo je na fyzickém vrcholu ve 21, někdo ve 25, někdo ve 33. Záleží na genech, dispozicích, tréninku, štěstí a spoustě dalších okolností. Když Berdych v necelých 19 letech vypráskal Roger na olympiádě, nebyl na tom ani zdaleka tak fyzicky dobře jako je dnes ve 27. Už rozumí svému tělu, už s ním dokáže pracovat, má kolem sebe lidi, kteří mu rozumí a kterým on věří. Když nepřijde nějaké závažné zranění, je většina Berdychovi podobných hráčů schopná udržovat si výkonnost konzistentně zhruba 5-7 let. Jsou hráči, kteří po 2 letech zmizí, ale jsou i hráči, kteří to vydrží o dost déle. Já si myslím, že Tomáš ještě nějaké 2 sezóny bude okupovat příčky znamenající postup na turnaj mistrů, což znamená těch cca. 50 výher za rok. Což by bylo v součtu nějakých 470 výher a pak těch zbývajících 30 nějak doplácá. Třeba Radek štěpánek jich má letos 23 a to mu za měsíc bude 34 a ještě se vyčerpává spoustou čtyřher.
Reagovat
darek.vrana
Mimo téma: Sice jsme o něm delší dobu neslyšeli, ale oficiálně oznámil konec kariéry Rainer Schuttler, bývalá světová pětka...
Reagovat
gocii
skvělej uspech haase a hodně mu to přeju za to kolikrát musel přerušit sezonu ale vždycky se dokázal vrátit zpátky do top 20
Reagovat
Berny
Rikal jsem si proc tam nemaji roddicka, ale ten vlastne uz neni aktivni (pres 600 viteznych). Naslapnuto maji djokovic (464), ferrer(474), a otazka jestli 500 da nekdy davydenko, chybi mu 50 vit.zapasu, coz je u nej asi 2 sezony. Do dvou let se prida i Murray. Do 2,5 Berdych.
Reagovat
tommr
opominutí Roddicka je dost divný - v oficiálním žebříčku ATP totiž stále ještě figuruje - momentálně je vedenej na 30.místě ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist