Halu v Kodani evakuovali, trápící se Šafářová pak zápas otočila

7. 6. 2011, 17:02
Aktuality 5
WTA KODAŇ - Lucie Šafářová má za sebou netradiční zkušenost. Její zápas s Australankou Kontaovou v kodaňské hale byl přerušen, protože místní Farum Arena musela být evakuována. Česká tenistka se v zápase trápila, nakonec ale duel otočila a postoupila do 2. kola.
Lucie Šafářová

Lucie Šafářová na nedávném French Open ztratila dobře rozehraný zápas 2. kola proti Görgesové a slabou psychiku jako by si z Paříže přivezla i do haly v Kodani, kam se rozhodla zamířit ještě před přípravou na Wimbledon.

Čtyřiadvacetiletá Češka v dnešním duelu prvního kola čelila neznámé Johanně Kontaové, jež se z kvalifikace probila poprvé do hlavní soutěže WTA. Šafářová v prvním setu hodně kazila a dvacetiletá Australanka se ani ne tak vlastní zásluhou ujala vedení.

Druhá sada pak začala nepříjemnou vložkou, neboť se halou po dvou odehraných fiftýnech rozezvučela siréna a pořadatelé museli Farum Arenu ze zatím neznámých důvodů vyklidit. Tenistky se na kurt vrátily po zhruba 25 minutách a Šafářová pokračovala v bídném představení. Soupeřce hned na úvod darovala servis a byla na pokraji vyřazení. Dějství ale nakonec po sérii brejků získala v poměru 7-5 a vynutila si rozhodující set. V něm sice ztratila vedení 3-0, poslední tři hry zápasu ale už patřily brněnské rodačce, jež nakonec zvítězila 4-6 7-5 6-3.

Za celý zápas se Šafářová dopustila 46 nevynucených chyb, kterými o tři kiksy překonala i nezkušenou Australanku. Nicméně Kontaová nehrála vůbec agresivně a naopak právě díky vyšší aktivitě čtvrtá nasazená Češka zaznamenala dvojnásobek vítězných úderů (30) a zajistila si postup do druhého kola.

"Měla jsem potíže s načasováním úderů. Ona tu vyhrála tři zápasy v kvalifikaci, tak jsem věděla, že to bude těžké. Nicméně jsem cítila, že jsem se během zápasu zlepšovala," komentovala Šafářová.

O čtvrtfinále bude Šafářová hrát s o dva roky mladší Michaelou Krajicekovou, s níž má vyrovnanou bilanci 2-2. Dvaadvacetiletá Holanďanka si dnes ve dvou setech poradila s Američankou Melanií Oudinovou.

V Kodani už dnes postoupila Záhlavová-Strýcová, jež po dvou měsících ukončila čekání na výhru.

Naopak včera již vypadla loňská finalistka Klára Zakopalová a dnes ani Karolína Plíšková.   Devatenáctiletá rodačka z Loun se první výhry v hlavní soutěži turnaje WTA mimo Česko nedočkala ani v Kodani, kde podlehla dvakrát 2-6 Němce Kerberové a přišla tak o možnost vyzvat světovou jedničku Caroline Wozniackou. Dánská tenistka dnes nezaváhala proti Američance Falconiové.

Wozniacká ukončila první set sérií 16 fiftýnů v řadě, když od stavu 2-2 neztratila jediný míček. Ve druhé sadě pak sice prohrávala 0-2, posléze ale získala šest ze sedmi zbylých gamů a zvítězila 6-2 6-3.

"Nemyslím, že to byl můj nejlepší výkon, ale jsem ráda, že jsem postoupila do dalšího kola. Je vždy těžké hrát první zápas na turnaji, ale bylo příjemné, jak mě dnes mnoho lidí podporovalo." řekla Wozniacká, jež na French Open vypadla už ve 3. kole s Hantuchovou. Další možnost získat premiérový grandslamový titul bude mít ve Wimbledonu, žádný přípravný turnaj na trávě ale v plánu nemá. 

V prvním kole vypadla Wozniacké kamarádka a partnerka ze čtyřhry Malou Ejdesgaardová, byť nad Melanií Mattekovou-Sandsovou vedla 3-0. Třetí nasazená Američanka ale pak získala 12 ze 13 her a potvrdila roli favoritky. 

"Tyto kurty jsou o dost jiné nežty, na kterých se tu trénuje. Na začátku jsem udělala hodně chyb, musím zapracovat ještě na svých slabinách," uvedla Matteková-Sandsová.

Dvacetiletá Ejdesgaardová v Kodani startovala na divokou kartu, včetně podniků ITF a kvalifikací má ale po dnešku bilanci už 0-15.

- WTA INTERNATIONAL KODAŇ (Dánsko, tv. povrch, 220.000 dolarů) -
úterní výsledky (07. 06. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (4-ČR) - Kontaová (Austr.) 4-6 7-5 6-3
Záhlavová-Strýcová (5-ČR) - Arvidssonová (Švéd.) 6-2 6-1
Kerberová (Něm.) - Karolína Plíšková (ČR) 6-2 6-2
Wozniacká (1-Dán.) - Falconiová (USA) 6-2 6-3
Matteková-Sandsová (3-USA) - Ejdesgaardová (Dán.) 6-4 6-0
Larssonová (Švéd.) - Manasjevová (Rus.) 6-3 6-3
Barthelová (Něm.) - Glatchová (USA) 6-2 7-5
Halepová (Rum.) - Sevastovová (6-Lot.) 6-7(5) 7-6(4) 6-0
Krajiceková (Niz.) - Oudinová (USA) 6-1 7-5
Voskobojevová (Kaz.) - Dokičová (Austr.) 6-3 6-1
Shuai Zhang (Čína) - Boserupová (USA) 6-2 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Třetí set,ale zahrál hodně dobře!
Reagovat
smazaný uživatel
Výhra s takovou divnou pachutí :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš se pomalu stává snem kvalifikantů :-D... snad to otočí
Reagovat
smazaný uživatel
také doufám, zatím je to na sety vyrovnané
Reagovat
smazaný uživatel
na to jak mizerně hrála je to fantazie, že to otočila.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist