Heninová proměnila pátý turnaj po návratu v první titul

2. 5. 2010, 19:36
Aktuality 10
WTA STUTTGART - Justine Heninová se po svém návratu dočkala prvního titulu. Na teprve pátém turnaji po obnovení kariéry nenašla přemožitelku na antuce ve Stuttgartu, kde v jubilejním 60. finále porazila Australanku Stosurovou a získala celkově 42. triumf.
Profily hráčů
Justine Heninová

Justine Heninová předloni v květnu ukončila kariéru. Bez tenisu ale dlouho nevydržela a letos v lednu se v sedmadvaceti letech na kurty vrátila. Odehrála čtyři turnaje - na dvou, včetně Australian Open, prohrála až ve finále, v Miami v semifinále.

Bývalá světová jednička dosahovala velmi slušných výsledků a to byla nejoblíbenější antuková část sezony teprve za dveřmi. Jenže během přípravy na Fed Cup si zlomila malíček na levé ruce a o víkendu pak prohrála s Kanepiovou.

Ve startu na prvním antukovém podniku ve Stuttgartu jí však handicap na 'druhé' ruce nezabránil. Jako světová čtyřiadvacítka se navíc ještě stále musela vypořádat s pozicí nenasazené hráčky, neboť do Německa zavítala řada předních hráček včetně Wozniacké, Safinové nebo Kuzněcovové. 

Belgičanka ale během týdne jen potvrzovala, že na antuce bude horkou kandidátkou na titul z Roland Garros, kde v minulosti již čtyřikrát triumfovala. Na cestě do jubilejního 60. finále na okruhu WTA ztratila set jen se Srbkou Jankovičovou a o titul se utkala se Samanthou Stosurovou.

Australanku porazila v prvním vzájemném setkání za rovných sto minut 6-4 2-6 6-1 a připsala si celkově 42. triumf, za který převzala už druhý osobní vůz Porsche. Ten mají tradičně pořadatelé stuttgartského podniku přichystaný pro vítězku a bývalá světová jednička si luxusní automobil odvezla už na podzim roku 2007, kdy se hrálo ještě na rychlém povrch v hale.

Heninová se v zápase vzpamatovala ze šňůry pěti prohraných gamů v řadě, které si připsala na přelomu druhého a třetího dějství. Zareagovat dokázala excelentně, když ve zbytku utkání ztratila už jen sedm fiftýnů.

"Netušila jsem, že se do Stuttgartu ještě někdy vrátím. A už vůbec by mě nenapadlo, že to bude na antuce. Znamená to pro mě hodně," řekla bezprostředně po utkání Heninová. "Měla jsem fantastický týden. Vše bylo perfektní." 

"Justine dnes byla příliš dobrá. Ve třetím setu hrála útočně, povedlo se jí několik returnů a dostala mě pod tlak. Třikrát v řadě mi vzala servis, to zápas definitivně zlomilo," reagovala Stosurová. 

Semifinalistka loňského Frech Open Stosurová letos na antuce prohrála až ve dvanáctém utkání a potvrzuje předzvěsti odborníků, že i letos bude v Paříži patřit minimálně mezi aspirantky na závěrečná kola.

Příští týden obě finalistky čeká těžký test v Římě, kde má startovat kompletní top 10. 

Peschkeová ve finále neuspěla
Česká tenistka Květa Peschkeová na turnaji ve Stuttgartu svůj třetí letošní titul ve čtyřhře nezískala. Spolu se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou ve finále prohrály s nejvýše nasazeným párem Gisela Dulková/Flavia Pennettaová 6-3 6-7 5-10.

Peschkeová mohla v Německu navázat na letošní triumfy z turnajů v Hobartu a Indian Wells. V Austrálii vyhrála společně Chan Yung-jan z Tchaj-wanu, další titul získala už se Srebotnikovou. Se slovinskou tenistkou poté neuspěla ve finále v Dubaji.

Argentinsko-italská dvojice Dulková/Pennettaová vyhrála společně pátý turnaj. Letos už nečekaně ovládly turnaj v Miami.

- WTA PREMIER STUTTGART (Německo, antuka, 700.000 dolarů) -
nedělní výsledky (02. 05. 2010)

Dvouhra - finále:
Heninová (Belg.) - Stosurová (7-Austr.) 6-4 2-6 6-1

Čtyřhra - finále:
Dulková/Pennettaová (1-Arg./It.) - Peschkeová/Srebotniková (2-ČR/Slovin.) 3-6 7-6(3) 10-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Toto vítězství je pro Justine velký příslib do budoucna a očekávám, že po French Open by se již mohla Justine objevit na chovstu první desítky.
Obě dámy předvedly pár nádherných výměn, věc kterou bych však nejvíce vyzdvihl, je zlepšení podání u Justine. Právě dobré podání hrálo v klíčových momentech ve Stuttgartu pro Justine největší roli. Právě podání ji však možná připravilo o titul v Austrálii. Jednoručný bekhend je stále excelentní, takže hrr na Paříž Justine!
Mimochodem, po tomto turnaji se posunula Justine v Sony Ericsson Race 2010 již na první místo před Serenu a Venus (pokud jsou moje propočty správné). Je zde evidentně vidět, kdo opět pomalu a jistě začíná opanovávat ženský tenis. Allez!
Reagovat
smazaný uživatel
Pryč s odporným babochlapem!
Reagovat
smazaný uživatel
yes! pryč s ním! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Není zrovna nejpůvabnější, ale její tenisové kvality byste měli uznat.
Reagovat
smazaný uživatel
Velký grejte, když chci vidět tenisovou kvalitu, kouknu na utkání ATP. Ženský tenis je ale taky dost dobrá podívaná, kvůli obratům ve vývoji, legračnímu zápolení s vlastním podáním nebo kvůli nešikovnosti a ženské upachtěnosti. Z Charlestonu jsem viděl málo, Zvonarevku jsem naštěstí zapnul chvíli před tím, než si pohrála s raketkou. To bylo opravdu kouzelné, ženský většinou až tak raketu nezdemolují.
Reagovat
Vojtiik
hra Justin je technicky nejdokonalejsi ze vsechn hracek na okruhu, hodne se lbizi te chlapske... taky me zrovna fyzicky nepritahuje ale jeji hra je vys nez u ostatnich bab, tohle nemuzete poprit :)
Reagovat
smazaný uživatel
Broz: Bohužel máš pravdu, že kvalita hry tenistek je v posledních měsících dost směšná. Ale jak zde zmiňuješ, že tě ženský tenis baví především kvůli zvratům ve vývoji a hysterickým scénám nezpočetné skupiny tenistek, měl bys taky zmínit, že právě Justine (v tvém slovníku babochlap) je jedna z mála hráček, která v důležitém momentu dá eso nebo přímý bod z podání, nikloiv dvojchybu, jako dvě třetiny tenistek. Když pak proti ní hraje labilka typu Wozniacki nebo Dementieva, je sranda ten celý cirkus sledovat. K té ženské upachtěnosti bych jenom dodal, že jedna z mála hráček, která má opravdu precizní úder, je Justine se svým jednoručným bekhendem. Mnoho expertů dokonce soudí, že nikdo nemá lepší jednoručný bekhend, než Justine (ani na okruhu mužů).
Reagovat
smazaný uživatel
Hezky napsáno, ale ošklivým a uřvaným tenistkám nefandím a fandit nebudu (kromě De Brito). Enánová dvakrát Dementku na začátku turnajů ztrapnila. Pokud se teď potkají na antuce, dostane bohužel další nářez. Wozňáki ale labilka není, třeba loni na USO to proti Kuzně zvládla, když po projetém začátku musela odvracet mimořádně nebezpečné stavy.
Reagovat
smazaný uživatel
Hrali slusne a dufam ze aj v Rime sa im teraz bude darit i ked teraz kukam zreb a dako tam nevidim Henin snad to je omyl lebo neviem preco by nesla do Rima. V kazdom pripade Stosur drzim palce nech v Rime ide co najdalej. Co sa tyka Stuttgartu tak je to ine antuka v hale ale obe hrali dobry turnaj a hlavne ma obe zase uistili ze na RG s nimi treba ratat. Henin verim ze ma sancu aj RG vyhrat a Stosur verim ze by sa mohla dostat daleko QF urcite a SF ak bude mat formu, je to este daleko sice ale tak ziadne hracky momentalne nepodavaju dostatocne dobre vykony okrem Stosur a Henin to je prirodzene na antuke hracka s ktorou treba ratat vzdy.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist