Hewitt dokonal famózní obrat a posunul Australany do semifinále Davis Cupu

19. 7. 2015, 09:12
Aktuality 62
Australané otočili duel s Kazachstánem a postoupili do semifinále Davisova poháru. Rozhodující bod získal v poslední dvouhře veterán Lleyton Hewitt, dvojnásobný grandslamový šampion porazil Aleksandra Nědovjesova 7-6 6-2 a 6-3. Australané se o první finálovou účast po dvanácti letech utkají s vítězem duelu mezi Velkou Británií a Francií.
Lleyton Hewitt

Australané nastoupili v domácím Darwinu ke čtvrtfinálovému utkání s Kazachstánem ve složení Nick Kyrgios (41. v žebříčku ATP), Samuel Groth (68.), Thanasi Kokkinakis (69.) a Lleyton Hewitt (279.). Těsně před čtvrtfinálovým duelem vyřadil australský svaz z týmu svého nejlepšího hráče Bernarda Tomice (25.), který se letos v březnu podílel na vítězství nad Čechy v Ostravě. Tomic se v průběhu Wimbledonu pustil do kritiky svazového vedení včetně Patricka Raftera, bývalé světové jedničky a nynějšího sportovního ředitele.

I přes absenci Tomice však byli Australané ve čtvrtfinále velkými favority, hned v úvodních dvou singlových zápasech ale australské naděje Kokkinakis a Kyrgios nezvládli tlak domácího prostředí a Kazaši ve složení Michajl Kukuškin (63.), Aleksandr Nědovjesov (115.) a Andrej Golubjov (155.) tak po prvním hracím dni nečekaně vedli 2-0.

Devatenáctiletý Kokkinakis prohrál s Kukuškinem, o rok starší Kyrgios nezvládl utkání s Nědovjesovem. "Jsem zklamaný, že jsem nebyl schopný hrát svou hru. Je to těžká prohra, protože to není ztráta jen pro mě, ale pro celý tým, kterému jsem chtěl přinést bod. Nikdy jsem v této pozici nebyl, proto věřím, že mi tyhle zkušenosti pro příště pomohou být na kurtu silnějším a lepším hráčem než dnes," řekl po zápase Kokkinakis, jenž hrál Davis Cup před domácím publikem vůbec poprvé v kariéře.

"Nebylo to dobré. Byl to náročný zápas v těžkých podmínkách a soupeř ho bohužel zvládl lépe než já," konstatoval Kyrgios, jenž v průběhu utkání naštval australské fanoušky, když se na kurtu vztekal a hulákal "já tady nechci být" a nakonec rozmlátil raketu. "Nebyl jsem na ten zápas mentálně připravený. Fyzicky jsem byl v pořádku, ale v hlavě jsem nebyl natolik silný, abych dokázal tlačit sám sebe k lepšímu výkonu. Nemohl jsem se soustředit a to bohužel rozhodlo," dodal aktuálně 41. tenista světa.

I přes nepříznivý stav ale podle kapitána australského výběru převládala v týmu po prvním dni pohoda a chuť bojovat. "Prohrávat 0-2 není příjemné, ale nesmíme ztrácet naději. Řekl bych, že nálada je pořád dobrá, jsme tu s úsměvem a chceme bojovat dál."

Naději na zvrat v sobotu ve čtyřhře vykřesali Lleyton Hewitt a Sam Groth, kteří porazili Andreje Golubjova s Aleksandrem Nědovjesovem 6-4 7-6 6-2 a snížili tak na 1-2.

 

Čtyřiatřicetiletý Australan Hewitt, někdejší světová jednička, je sice momentálně na žebříčku až ve třetí stovce a na leden chystá loučení s kariérou, v ale Darwinu ukázal, že je stále platným členem týmu, kterému má od příštího roku dělat kapitána. Groth, který hrává čtyřhru s Golubj

Hewitt, Kokkinakis, Kyrgios

ovem, s nímž byl loni v Paříži v semifinále, ho ve čtyřhře skvěle doplňoval.

"Věděli jsme, že musíme vyhrát, ale snažili jsme se na to nemyslet. Myslím, že jsme odehráli skvělý zápas a jsme oba moc šťastní, že jsme získali bod, který by mohl našemu týmu hodně pomoci," komentoval po utkání někdejší nejlepší tenista světa.

Přesvědčivá výhra ve čtyřhře přiměla australského kapitána ke změně nominace pro nedělní dvouhry. Místo rozladěného Kyrgiose vyslal Wally Masur do prvního nedělního utkání zkušeného sedmadvacetiletého Samuela Grotha, jenž po výhře 6-3 7-6 4-6 7-6 nad Michajlem Kukuškinem poslal zápas do rozhodující páté dvouhry. "Tohle je nejkrásnější pocit, který jsem kdy po vítězství měl. Je to asi vůbec nejsilnější moment v mé kariéře," řekl dojatý Groth po vítězství nad Kukuškinem.

V rozhodujícím pátém zápase nastoupil místo Kokkinakise zkušený Lleyton Hewitt a proti Nědovjesovovi dokonal ohromující comeback. Hewitt zvítězil 7-6 6-2 6-3 a vybojoval zpečetil tak pro australský tým postup do semifinále. "Miluju tyhle situace, kdy jste pořádně přitlačení zády ke zdi. A to přesně jsme po pátku byli," řekl čtyřiatřicetiletý Hewitt při rozhovoru na kurtu. "Vždycky jsem říkal, že některé z mých největších vítězství i porážek byly v Daviscupu a tohle si pořádně užiju," dodal.

Australané, kteří otočili utkání ze stavu 0-2 po dlouhých 76 letech, se o první finálovou účast po dvanácti letech utkají s vítězem duelu mezi Velkou Británií a Francií.

• DAVIS CUP 2015 •
Světová skupina, čtvrtfinále
17. - 19. 07. 2015

Darwin: Austrálie - Kazachstán 3-2
Kokkinakis - Kukuškin 4-6, 3-6, 3-6
Kyrgios - Nědovjesov (5)6-7, 7-6(2), (5)6-7, 4-6
Groth/Hewitt
- Golubjov/Nědovjesov 6-4, 7-6(4), 6-2

Groth
- Kukuškin 6-3, 7-6(6), 4-6, 7-6(6)
Hewitt
- Nědovjesov 7-6(2), 6-2, 6-3

Komentáře

62
Přidat komentář
smazaný uživatel
Kapitán měl fakt dobrou ruku při volbě hráčů. Nechal sedět namistrovaný mladíky. A to co předvedli Groth s Hewittem bylo úžasný. Myslím že proti Britům taky nejsou úplně bez šance. Tam rozhodne sobotní čtyřhra Murray jim 2 body ve dvouhře udělá. Jen ho asi nemá kdo doplnit.
Reagovat
FulnekUltras
Můra to sám neutáhne.
Reagovat
kada.tom
Nakonec i kanár, dobrý, VB v SF, tak to má být :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Když se rozdávala daviscupová labilita, Simon přijel s náklaďákem :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Díky bohu za to.
Reagovat
kada.tom
ještěže tak :-)
Reagovat
kada.tom
Uff, ještě že Andy ten 2. set získal, kdo ví jak by to pak vypadalo ... C´moon Andy & GB :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale furt tragédie, snad se Simon jako obvykle sesype.
Reagovat
kada.tom
doufejme :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Simon jede.
Reagovat
smazaný uživatel
Zatím je výborný a Andy nějak v křeči. Snad to bude jak včera a postupem času půjde nahoru. Prohrát na trávě se Simonem by byla špaténka. Zvlášť teď, když mají největší šanci na postup do SF, F i na titul.
Reagovat
smazaný uživatel
no snad otočí, to by se mi dost nehodilo. A Británii taky ne, Wardovi už začíná stoupat tepovka.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, Ward by to nedal. Andy je ale kretén, dva BB zazdil, navíc tu jednu jasnou výměnu taky. Mohlo být 5:5.
Reagovat
smazaný uživatel
To je kripl, takové chyby. To je to, proč není na úrovni těch tří, takový game by Nole vyhrál raz dva. Simon rozlomený, jen vrací a on ho nepotrestá.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty vole, to je píčus. Sorry za ten výraz, ale co to jako je? Simon úplně odešel a on nejenže nevyhraje game, který jasně měl vyhrát, ale pak udělá 3 chyby v řadě z prvního úderu snad a nechá se brejknout.
Reagovat
Mayo
jeden set je nič...Andy to dá
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte někdo s kterou zemí bude Austrálie hrát v semifinále?
Reagovat
smazaný uživatel
VB / FRA
Reagovat
smazaný uživatel
V Británii.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
EllNino
Tyjo v Bastadu hraje kvaldu Peter Luczak :)
Reagovat
smazaný uživatel
Gasquet se ani nedostane na kurt asi. 4. zápas potvrzený Murray-Simon.
Reagovat
Mayo
To je hrôza, absolútne nesympatická Austrália to otočila, yäbem nato
Reagovat
smazaný uživatel
Naopak, nejsympatičtější Austrálie za x let.
Reagovat
Mayo
mne ani jeden nesedí...možno by sa nejaký austrálčan našiel, čo by bol fajn...vlastne taký Groth je fajn
Reagovat
Kozoroh
Kokkinakis je taky fajn Mayko.
Reagovat
smazaný uživatel
Kokki je super no :-) A on i ten Kyrgios má svoje.
Reagovat
Mayo
ja nemám v tenise rád tieto preceňované mladé hviezdičky...
Reagovat
Mayo
vlastne to v každom športe
Reagovat
FulnekUltras
dali už v DC zabrat leckomu, včetně našich modroptáčníků... ;)
Australany nakonec po kolapsu řeckého dua zachránili až osvědčený domácí ranař s veteránem...zejména před Lleytonem klobouk hluboko dolů !!!
Reagovat
kada.tom
LOL ... Španělé vedou 2-0 a tak zkušenej tým to dokáže ještě projet
Reagovat
tommr
Španělé by se měli stydět. To co poslední dobou předvádí v DC je nehorázná ostuda ...
Reagovat
turista
Měli. Pro zkušeného matadora Andújara je porážka se sedmnáctiletým Rublevem ostuda jako hrom.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi jim Rubljov vyhrožoval :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Thanasi Kokkinakis ?@TKokkinakis 2h2 hours ago

The old fellas showed us how it was done this time! #hugeffort #youngbloods @nickkyrgios? https://instagram.com/p/5TzppXPQXC/
Reagovat
smazaný uživatel
Každopádně pro Brity by byli lepší Kazaši, ale co už, musí dát i Australany, pokud bude Andy ready, dva body udělá a čtyřhru snad taky dají dají, když Hewitta s Grothem porazili i ti naši dřeváci.
Reagovat
Roger_Federer
Australskym superhvezdam dneska, zachranuje postup hrac slabe ery...;)
Reagovat
smazaný uživatel
On ti zachránil hlavně Groth, ten porazil nejsilnějšího soupeře, pátý zápas by Kokkinakis vyhrát taky, ale Hewitt byl jistota no.
Reagovat
Roger_Federer
V podstate mas pravdu, ovsem tady jde uplne o neco uplne jineho.Groth urcite neni bran za takovou hvezdu jako ti ostatni 3 mladicci..
A nasadit do posledniho duelu misto udajnych hvezd budoucnosti "hrace slabe ery" lecos naznacuje.
Reagovat
blixa
Na ty zpovykaný mlaďochy není spoleh ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jasně, nezvládli to no. Hlavně Kyrgios, Kokkinakis prohrál s dobrým travařem Kukuškinem. Zkušenost je zkušenost. Pořád ale nechápu, co se tím snažíš dokázat. Jestli chceš dokázat, že ta éra slabá nebyla, tak je to chabý pokus.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale chápu, musel sis rýpnout, i když se to moc nevydařilo.
Reagovat
Roger_Federer
Tak jde mi oto, ze Hewitt a jiny, nikdy nebyly zadni hraci slabe ery a luzri jako se nekteri snazi trdit.
Prosazuje se dodnes.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, že dostává od Nieminena jo? Hewitt už je marný a je dobře, že končí. A ano, tragéd to nebyl, ale hráč slabší éry jo.
Reagovat
Roger_Federer
:)....
Uvidime v letech Hewitta Rafu, Andyho, Djoka, Berdycha a dalsi..
Dle meho nazoru byl Hewitt(a jini te doby) na spici lepsim hracem nez 6-7 hracu kteri stabilne jsou v dnesni dobe top 10..
Reagovat
kranyz
Ale on byl světová jednička a ty ho porovnáváš s hráči top 10, nějakými 6-7! Kdo z nich byl jednička? Už to vypovídá o tom že to slabší éra v tu dobu byla...
Reagovat
smazaný uživatel
Slabá éra je jen hloupý výmysl. Jak bys definoval dnešní éru, kdy proti Djokovičovi není prakticky nikdo ani trochu favorizován a to na žádném povrchu? Kdy mu v žebříčku sekunduje starý Federer? Kam se najednou poděli všichni ti "supersilní" soupeři, kteří se starali o tu silnou éru posledních let?
Reagovat
kranyz
A jéje už je to zase tady, ty fandíš určitě Federerovi tak o tom nechceš slyšet, podívej já na to koukám jako nezaujatý a řekl bych že jsem fanouškem spíš starší generace hráčů okolo Samprase to tak na okraj...Hewitt je (byl) každopádně vynikající hráč který by se prosazoval ať v období Samprase či Feredera nebo teď Djokoviče. Ale myslím že by nebyl nikdy úplně top jen prostě "chytnul slabší období ne slabý". Federer šel pak nahoru a dominoval a už tam tyto hráče nepustil a nemůže přeci za to že neměl v té době vedle sebe top hráče, jednoho, dva, tři kteří by byli stejně špičkový tak nebuď chytlavej a podívej se na to objektivně. Sampras měl svého Agassiho a dalších, Federer až později Nadala, Nadal Fererera pak Djokovice a Djokovic měl donedávna taky dost konkurentů. Teď je pochopitelně lepší a opět to zklouzává k tomu že možná bude mít cestu volnou, necháme se překvapit...Já si jen prostě myslím že úplně top hráče Federer vedle sebe část kariéry postrádal, nicméně dobří hráči tu byli, jsou a budou. Je nesmysl říkat kdo je nejlepší hráč všech dob, zda by porazil Borg Federera, Sampras Djokoviče to je nesmysl porovnávat. Tenis se vyvíjí a hráči jsou lepší a lepší, lepší jsou technologie, trénink, příprava, všechno...Ty různý dekády pak mají své šampiony v podobě Borg, McEnroe, Connors, Lendl, Sampras, Agassi, Federer, Nadal, Djokovic a mnozí další před nimi...Ale ve vší úctě Hewitt se k těmto jménům neřadí i když to byl skvělý hráč.
Reagovat
smazaný uživatel
Já samozřejmě uznávám, že existují relativně slabší a silnější éry. Jen nemám rád argumentaci, že by se ten a ten hráč neprosadil v té a oné konkurenci. Největší původ myšlenky slabé éry je to, že většina fanoušků Nadala nemůže překousnout, že tu mají nějakého Djokoviče, který ho dokáže porážet. Můžeme se bavit o síle konkurence, ale nebudu se o tom bavit s někým kdo tvrdí, že rozdíl té konkurence dělá právě Djokovič, tj. jediný hráč. Nebo si opravdu myslíš, že Roddick, Hewitt, Nalbandian atd. byli o dost horší než Murray, Berdych, Tsonga, Nishikori...? Kteří hráči dokáži pořážet Nadala a Djokoviče? Jenom tihle 2 navzájem. Ale tak se bavme o tom, že máme místo jednoho dva šampiony, ale neshazujme celou generaci hráčů.
Reagovat
smazaný uživatel
Navíc jsou sice Djokovič a Nadal podle ročníku stejná generace, ale výkonnostně jsou na tom trochu jinak. Nadal dosáhl svého vrcholu mnohem dřív a taky z něj nejspíš už nadobro sestoupil. Djokovič je stále na vrcholu, který započal až s rokem 2011. Když vezmu finálové prohry, tak Nadal "vzal" Federerovi 5 GS titulů, kdežto Djokovič 3. Z toho by se dalo říct, že ve své době byl pro Federera větší konkurent Nadal, než pro Nadala byl někdy Djokovič. Takže i když podle roku narození tomu tak není, tak Federer měl svého superkonkurenta a to Nadala.
Reagovat
kranyz
Nemyslím si že byli Roddick, Hewitt, Nalbandian, Safin horší než Berdych, Nishikori, Tsonga, Wawrinka taky výše říkám že by se v té konkurenci prosadili, mluvil jsem tam o Hewittovi ale platí to i na tyto hráče. Já proto nechci srovnávat různé éry, jen jsem říkal že Federerovi chyběl část kariéry opravdu špičkový hráč. A nemyslím si že tímto tvrzením celou generaci hráčů schazuji, navíc když říkam že to byli skvělí hráči. A Federer s s nimi musel poradit a proto byl ve své době šampión právem, to je vše v pořádku jen mi tam prostě scházíb ten top hráč než přišel Nadal a později jak říkáš Djokovič. Já tím neschazuji ale přeci Federera on byl jednička už v juniorech (pamatuji jak byl dřív hrozně vzteklej, když mu to nešlo) prostě cílevědomej hráč což dnesním mladým nějak chybí. A že je to neskutečný hráč ukazuje i v tomto věku což se prakticky nevidí. Jinak k tomu asi nemám víc co říct, nějaké kdo o co koho obral to je, bylo a bude nejen u Djokoviče, Federera a Nadala...
Reagovat
smazaný uživatel
S tímhle příspěvkem samozřejmě žádný problém nemám. Možná jsem tu argumentaci měl spíše namířit na někoho, kdo považuje Hewitta a spol. za úplné losery a snaží se Federerovy úspěchy akorát tak snižovat.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ono to je vůbec problém srovnávat, když se hrálo na jiných površích, jinými míčky. Šampióny posledních let vyneslo do popředí nejen jejich nesporné tenisové umění, ale i výrazná změna podmínek, ve kterých se hraje. Deset let je v tenise něco jako století v běžném životě.
Reagovat
smazaný uživatel
No to je už samozrejme špekulácia, do akej miery za to može zmena podmienok..
Reagovat
Roger_Federer
?
Reagovat
Stan_Borowitz
Ani ne, stačí se podívat na výsledky na jediném povrchu, který rychlostí snese srovnání s kurty na přelomu tisíciletí. No a pak extrapolovat, jak by asi vypadal žebříček, kdyby všechny "betony" byly tak rychlé jako v Cincinnati.

Samozřejmě to platí i obráceně. Kdyby se tenis hrál jen na antuce, tak má Rafa dnes 30-40 GS titulů.
Reagovat
smazaný uživatel
Tvoje slová vytesať do kameňa priateľu..
Reagovat
Roger_Federer
A z kterymi hraci bych ho mel porovnavat??
Snad diskuze otom , ze Nadal, Federer, Djokovic a Murray jsou v celkovem meritku uspesnejsi a lepsi hraci by byla naprosto zbytecna..
Reagovat
turista
Austrálie dokázala zázrak. Hewitt ukázal proč byl kdysi světovou jedničkou. Dnes ukázal obrovskou mentální sílu a vyhrál. Bravo! Světovou jedničkou byl ale jenom proto, že Agassi a Sampras už téměř končili, Roddick měl obtížné období a Federer, Nadal a Djokovič se teprve rozjížděli. Proti nim by neměl Hewitt sebemenší šanci.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
kada.tom
Paráda!!
Jsem rád, že to Australani otočili, postup jsem jim moc přál :-)
Snad to dneska dotáhne Velká Británie a budou to SF dle mého gusta :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Super! Kéž by mohl hrát věčně...gratulace Austrálii a tenistovi, který byl mým prvním oblíbencem :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist