Hewitt Nadala potrápil, suveréna ale nezastavil

29. 5. 2010, 20:21
Aktuality 13
Svůj zatím nejtěžší zápas na letošním French Open má za sebou jeho čtyřnásobný vítěz Rafael Nadal. Druhý hráč světa porazil Australana Lleytona Hewitta až za téměř dvě a půl hodiny 6-3 6-4 a 6-3 a bez ztráty setu tak postoupil už do osmifinále.
Rafael Nadal (© FFT)

Že se nehodlá vzdát lehce, dokázal Lleyton Hewitt nejlepšímu antukáři hned v úvodu zápasu. Australan už v prvním gamu sebral Rafaelu Nadalovi podání, ale držitel čtyř titulů z Roland Garros dokázal vzápětí odpovědět ziskem čtyř gamů v řadě.

Hewitt, který měl do dneška s druhým hráčem světa bilanci čtyř výher a pěti porážek, už vývoj úvodního setu zvrátit nedokázal a i přes velký odpor ho prohrál 3-6. Australan ale nedopustil podobně hladkou porážku jako před rokem, kdy ve stejné fázi French Open uhrál proti Nadalovi pouhých pět gamů.

V dalším setu sice Hewitt ztratil servis, vzápětí si ho ale vzal zpátky a šanci na zisk setu si držel až do deváté hry. Tehdy Nadal udeřil znovu a tentokrát už při svém podání nezaváhal.

Největší odpor ale kladl Hewitt španělskému favoritovi ve třetím setu, o který Nadal musel bojovat téměř hodinu. V pátém gamu nevyužil několik brejkbolů, ale šňůra dalších čtyř vyhraných gamů v řadě už ho posunula mezi nejlepší šestnáctku.

"Je to neuvěřitelný hráč, velký šampion," řekl na adresu svého soupeře Nadal. "Když jsem byl doma, vždycky jsem se na něj díval v televizi, byl jedním z mých idolů, takže zápasy proti němu jsou vždy potěšením."

Nadal, který si vylepšil bilanci v Paříži na 34-1, se o čtvrtfinále utká s Brazilcem Thomazem Belluccim. Ten do osmifinále postoupil, když v první sadě dokázal odvrátit setbol Ivana Ljubičiče a Chorvata nakonec porazil ve třech setech.

Gabašvili zůstává suverénní
Všichni papíroví favorité se dnes ale v areálu Rolanda Garrose neradovali. Třetí kolo bylo konečné pro šestého nasazeného Andyho Roddicka a Španěly Davida Ferrera a Juana-Carlose Ferrera.

Roddick v souboji s Rusem Teimurazem Gabašvilim znovu potvrdil, že antuka není jeho oblíbeným povrchem. Na French Open postoupil přes třetí kolo pouze loni, ale letos na to nenavázal. Proti Gabašvilimu, kterému patří až 114. příčka v žebříčku ATP, dokonce neuhrál ani set.

Roddick se trápil od samého úvodu. Když v sedmé hře první sady poprvé ztratil podání, vybil si zlost na své raketě. Ani po zbytek zápasu se nezlepšil. Gabašvili se tak za hodinu a 54 minut radoval z překvapivého postupu do osmifinále. Dosud přitom nebyl na grandslamu nikdy dále než ve 2. kole.

"Cítím, že mohu s ostatními soupeřit," pochvaloval si po hladké výhře 6-4 6-4 6-2 Gabašvili. "Vyhrál jsem šest zápasů (včetně kvalifikace) a neztratil jsem set. Chci, aby to tak pokračovalo. Nemyslím na to, kam jsem došel, nebo na to, že je to Roland Garros. Prostě hraju," dodal.

"Přehrával mě od prvního míče," uznal po porážce 4-6 4-6 2-6 Roddick. "V těchhle podmínkách to pro mě byl těžký zápas. Většinu výměr kontroloval, dneska měl spoustu času na nápřah, takže pro mě bylo těžké s tím něco dělat. Hrál podobně jako Söderling loni."

Ginepri šokuje, vyřadil i Ferrera
I po jeho vypadnutí mají ale Spojené státy v osmifinále zástupce. Překvapivě jejím až 98. hráč světa Robby Ginepri, který v Paříži dokázal zaskočit už třetího favorita v řadě.

Po krajanovi Samu Querreym a Italovi Staracem jím tentokrát byl vítěz French Open z roku 2003 a 16. nasazený Juan-Carlos Ferrero. Ginepri, který měl letos do French Open na okruhu ATP bilanci 1-7, favorizovaného Španěla v úvodních dvou setech dokonale zaskočil. V obou dokázal Ferrerovi dvakrát sebrat podání a vykročil k vyrovnání svého nejlepšího výsledku na Roland Garros. Španěl se nehodlal vzdát a ziskem dalších dvou setů si vynutil pátou sadu, v ní si ale znovu vedl lépe Američan, který i přes vysoké procento úspěsnosti prvního podání sebral Ferrerovi třikrát servis a za více než tři hodiny Ginepri zvítězil 7-5 6-3 3-6 2-6 6-4.

O další překvapení se Američan může pokusit v souboji se čtvrtým hráčem světa Novakem Djokovičem. Ten si dnes dovolil zaváhání ve druhém setu utkání s Rumunem Victorem Haneskem, stejně jako ve svém úvodním zápase v Paříži ale další komplikace nepřipustil a postoupil.

Jak dvojnásobný semifinalista French Open řekl po vítězném utkání, poté, co vynechal turnaje Masters v Madridu, by měl být fyzicky připravený na další zápasy.

"Letos jsem si z různých důvodů nevedl na antuce nijak skvěle," prohlásil Djokovič, který měl problémy s alergií. "Nehrál jsem tak dobře jako v roce 2009, ale dobré na tom je, že jsem měl pauzu a jsem čerstvý a připravený," dodal.

Vedle vyřazení Juana Carlose Ferrera byla dnes dalším španělským neúspěchem porážka devátého nasazeného Davida Ferrera. Ten dokonce neuhrál jediný set s Jürgenem Melzerem, proti němuž vůbec nezachytil vstup do utkání. Za hodinu a sedm minut prohrával Ferrer 0-2 na sety a proti rozjetému Rakušanovi už nepříznivý vývoj zápasu otočit nedokázal. Třetí sadu získal Melzer v tie-breaku a postoupil do osmifinále, kde se utká s Gabašvilim.

Namále měl i další ze Španělů Fernando Verdasco, který si musel účast mezi nejlepší šestnáctkou vybojovat ve čtyřhodinovém maratónu s Němcem Philippem Kohlschreiberem. Verdasco v utkání vyrobil 61 nevynucených chyb, soupeře ale nakonec udolal 2-6 6-3 6-3 6-7 a 6-4.

Bryanové dohráli už ve 2. kole
Překvapivé výsledky se dnes v Pařížil nevyhnuli ani soutěži deblistů. O to největší překvapení se postarala brazilská dvojice Marcelo Melo/Bruno Soares, která porazila nejlepší pár světa, americké bratry Mika a Boba Bryanovy, 6-3 a 7-6. Odstranili tak největší překážku česko-indické dvojici Lukáš Dlouhý/Leander Paes, kteří by s Bryanovými hráli v případném semifinále.

"Možná jsme trošku psychicky unavení," přiznal po zápase Bob Bryan, který si tak se svým sourozencem bude muset na rekordní 62. titul v kariéře počkat.

"Potřebujeme malou pauzu, odehráli jsme toho hodně. Bude fajn mít týden volna... Možná zítra chytíme let na Floridu a nějaký čas tam strávíme," dodal.

Výsledky - French Open - muži :

Dvouhra - 3. kolo:
Nadal (2-Šp.) - Hewitt (28-Aus.) 6:3, 6:4, 6:3, Djokovič (3-Srb.) - Hanescu (31-Rum.) 6:3, 3:6, 6:3, 6:2, Gabašvili (Rus.) - Roddick (6-USA) 6:4, 6:4, 6:2, Verdasco (7-Šp.) - Kohlschreiber (30-Něm.) 2:6, 6:3, 6:3, 7:6(7:1), 6:4, Melzer (22-Rak.) - Ferrer (9-Šp.) 6:4, 6:0, 7:6 (7:1), Južnyj (11-Rus.) - Troicki (Srb.) 2:6, 7:6 (7:4), 6:2, 6:3, Bellucci (24-Braz.) - Ljubičič (14-Chorv.) 7:6(7:4), 6:2, 6:4, Ginepri (USA) - Ferrero (16-Šp.) 7:5, 6:3, 3:6, 2:6, 6:4, Almagro (19-Šp.) - Dolgopolov (Ukr.) 6:3, 6:3, 6:4.

Čtyřhra - 2. kolo:
Dlouhý/Paes (3-ČR/Ind.) - Allegro/Beck (Švýc./Něm.) 6:4, 3:6, 6:3, Čermák/Mertiňák (9-ČR/SR) - Stachovskyj/Južnyj (Ukr./Rus.) 6:3, 6:2, Melo/Soares (Braz.) - Bryan/Bryan (1-USA) 6:3, 7:6(8:6).

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Teraz na RG dala servis o rychlosti 219km co je tym padom prekonanie Venus a najrychlejsi servis v zenskej historii aspon spomenute to mohlo byt dakde.
http://www.rolandgarros.com/en_FR/scores/extrastats/speed_ws.html
Reagovat
smazaný uživatel
Já měl jednou možnost změřit si rychlost podání a měl jsem 128 km/h. :-D Nedovedu si představit, že proti mně letí míček od Denta rychlostí 240 km/h. :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Taktika je prostá - prostě se snažíš vystihnout, kterým směrem bude servírovat, a prcháš přesně na opačnou stranu, aby tě netrefil a nezpůsobil ti nějaké zranění...
Reagovat
nando
Potrápil? No to snad přehnali, vždyť ho nedostal ani do tie-breaku, natož aby mu vzal aspoň set. Jinak se nám to dnes hezky pročistilo, Gabašvili, Melzer a Ginepri, to jsou zajímavý osmifinalisté. A to jsou v tý těžší části pavouku. Velkým zklamáním (zatím) je pro mě Djoker, hraje opravdu velmi špatně, a to zejména na servisu. S tímto bude mít co dělat i s Gineprim, který nehraje vůbec špatně, o potrápení Rafy s tímto výkonem nemůže vůbec uvažovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Tá trojica Gabašvili, Melzer a Ginepri to je naozaj dosť prekvapko, že sú v medzi 16 najlepšími na turnaji. To aj vypovedá o tom, že tí nasadení a najlepší hráči si nevedia poradiť s nimi a že sú z formy. V prípade Roddicka neviem ako Roddick nehraje skoro nič na tomto FO, pričom v Amerike na betónoch hral dobre spravil finále v IW, San Jose, vyhral Miami. Ale vyhovárať sa na antuku nemôže, zatiaľ neukázal nič na FO a som zvedavý či do Wimbledonu sa dá dokopy, predsa len obhajuje 1200 bodíkov. Djokovič napriek tomu, že nemá formu a v porovnaní s minuloročnou antukovou sezónou je to slabý odvar tak stále má otvorené dvere do semifinále, keďže dvaja výborní antukári Ferrerovia sú vonku. Radšej nech sa Djokovič zobudí a da semifinále lebo by fakt bola hanba videť v semifinále dákeho Melzera, Ginepriho či Gabašviliho bez ohľadu na ich formu, predsa len je to grand slam.
Reagovat
Matti
no mě zatím Rafa přijde podle jeho hry dost špatný. Výsledkově ok , ale ta hra a ztráty servisu se mi vůbec nelíbí. Belluci nebude lehký soupeř a v dalším kole Almagro ho nedej bože může vyřadit. (dle mně Almagro totiž vyřadí Fernanda). Ale snad se mýlím a Rafa zabojuje.
Reagovat
nando
Tak zápas Almagro - Verdasco, to bude dost těžký tipovat. Asi nejdůležitější je, jak na tom ten Fernando je zdravotně, navíc dnes hrál 4 hodiny, taky mírně favorizuju Nicolase. Rafa si myslím začne hrát líp s těžkýma soupeřema, viděl jsem ho v Madridu, kde to ze začátku taky bylo slabší, ale ve finále s Rogerem už hrál dobře. Zápas s Belluccim bude asi hezkej, ale stejně si nemyslím, že by mu vzal třeba set, natož aby ho porazil.
Reagovat
smazaný uživatel
no tak s tím Roddickem to je víc jak jasný ne? beru to, že antuka není jeho oblíbená, ale když nemáš na ní žádnou přípravu, žádný zápas, těžko vlítneš na turnaj a uděláš tam skvělý výsledky...
Reagovat
smazaný uživatel
To nemá taký vplyv tá antuka si myslím. Roddick hral fakt dobre na betónoch v USA. A zrazu mi prijde dáky bez formy- ok Gabašvili hral dobrý zápas ale aj tak to nie je súper aby neuhral ani set Andy. Ďalej s Nieminenom sa trápiť 5 setov, plus aj v 2. kole stratil set.. ja tvrdím, že Roddick je hráč, ktorý okrem servisu vie zahrať aj výmeny čo daktorí budú oponovať a nečakal som od neho, že to dotiahna dakam do štvrťfinále ale tie jeho výkony a výsledky na FO boli šokojúco slabé, aj bez prípravy a na antuke mal dať hladšie Nieminena a dnes aj keď prehrať ne bez uhraného setu. Ja sa bojím, že na Wimbledone totálne zhorí a stratí veľa bodov.
Reagovat
smazaný uživatel
já bych tak pesimistický nebyl... podle mě Roddick jen podcenil přípravu... kdyby toho měl na antuce odehranýho více, věřím, že by Gabashviliho přehrál... ono je něco jiného jen trénovat a něco úplně jinýho je zápas... Roddick pro mě není hráč, co umí jen servírovat, kdyby byl, tak by nebyl v Top 10... servis není všechno, mezihra je důležitá... myslím, že ve Wimbledonu nevyhoří, pokud se na přípravu nevykašle...
Reagovat
smazaný uživatel
Roddick je podla mna znechuteny z antuky:D on vyslovene asi nerad hraje na antuke kasle na to na RG neobhajoval vela bodov iba 4.kolo a pre neho neni RG motivacia- tak ako daktori antukari proste RG chcu vyhrat a dokazat tam co najviac zapasov vyhrat tak pre Roddicka je rovnako dolezite US open- domace a Wimbledon lebo uz tam 3x tusim prehral s Federerom finale a je to pre jeho styl idealny GS cize podla mna dost to ma aj s Roddickovym pristupom- proste vypadol z Rg a teraz co strati par bodikov ze 4kolo neobhajil ale spravil 3.kolo- ide domov na plaz za zenou bude si uzivat potom sa pripravi dakde v Halle, Quennse a dojde na Wimbledon a SF da-ako nedostane Rogera v QF kedze neni v prvej 4a nebude mat svoju stvrtinu pavuka
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas s Roddickem jsem viděl a jediná příčina jeho prohry byl Gabašvili. Hrál naprosto perfektně. Sázel tam jeden vítězný míč za druhým. Skoro nechyboval. A DICK taky nehrál špatně, ale Rus byl dneska sakra v laufu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist