Hlasujte v lednových anketách WTA

31. 1. 2018, 13:43
Aktuality 10
Stejně jako každý měsíc i za leden mohou tenisoví příznivci na stránkách WTA Tour zvolit nejlepší hráčku měsíce, největší průlom měsíce a nejlepší úder měsíce. První letošní hlasování bude bez českých tenisových zástupkyň.

Za leden si to v kategorii Hráčka měsíce mezi sebou rozdají čtyři tenistky. Caroline Wozniacká, která v Melbourne získala svůj premiérový grandslamový vavřín a vrátila se na pozici světové jedničky, finalistka Australian Open a vítězka turnaje WTA v Shenzhenu Simona Halepová, Angelique Kerberová, jež vyhrála prvních 14 letošních zápasů a dobyla podnik WTA v Sydney, a šampionka akce WTA v Brisbane Jelina Svitolinová.

V anketě Průlom měsíce máte možnost hlasovat pro Belgičanku Elise Mertensovou, Bělorusku Aliaksandru Sasnovičovou, Američanku Bernardu Peraovou a Tchajwanku Su-Wei Hsieh.

Nominovanými pro kategorii Úder měsíce jsou Agnieszka Radwaňská, Johanna Kontaová, Maria Šarapovová, Angelique Kerberová a Darja Gavrilovová.

Finalistky jednotlivých kategorií vždy vybírá samotná WTA. Vítězku jako obvykle zvolí tenisoví příznivci. Hlasovat můžete až do pátku do 5:59 ráno našeho času, kdy bude hlasování ukončeno. V pátek budou vyhlášeny i výsledky.


Hráčka měsíce

1) Caroline Wozniacká
Sedmadvacetiletá Dánka se na Australian Open dočkala kýženého premiérového grandslamového vavřínu, když v téměř tříhodinové finálové bitvě porazila Rumunku Halepovou a úspěšně navázala na letošní finále v Aucklandu a loňský triumf na Turnaji mistryň.

Wozniacká v Melbourne neslavila pouze první grandslamový titul, ale také návrat na tenisový trůn, na který znovu usedla přesně po šesti letech. Šestiletá pauza mezi kralováním je vůbec nejdelším rozmezím v historii žebříčku WTA.

"Být grandslamovou šampionkou a světovou jedničkou je skvělé. Splnil se mi sen. Jsem hrozně šťastná. Stát tady jako vítězka Australian Open je výjimečné," řekla při ceremoniálu Wozniacká.

Vítězka 28 titulů přitom již ve druhém kole balancovala na hraně vyřazení. S Chorvatkou Fettovou v rozhodující sadě prohrávala 1-5 15-40. Set už poté letošní šampionka ztratila jen se Španělkou Suárezovou a ve finále s Halepovou. "Málem jsem vypadla už ve druhém kole, takže sedět tu s trofejí pro vítězku je úžasné. Předvedla jsem v tom zápase skvělý obrat. Jsem na to pyšná," uvedla Dánka.

2) Simona Halepová
Halepová odstartovala letošní sezonu nejlepším možným způsobem. Šestadvacetiletá Rumunka v čínském Shenzhenu postupně přehrála Gibbsovou, Ying-Ying Duan, Sabalenkovou, Beguovou a ve finále obhájkyni titulu Siniakovou a jako první v historii vyhrála Shenzhen Open dvakrát. Navíc po boku krajanky Beguové získala trofej i ve čtyřhře.

Hned v prvním kole Australian Open musela překonat bolesti, jelikož si v průběhu utkání s domácí Aiavaovou ve druhém setu zvrtla kotník. Nakonec došla až do finále, svého třetího kariérního na grandslamech.

Nebyla to ovšem cesta jednoduchá. Ve třetím kole musela likvidovat tři mečboly Davisové, kterou až po téměř čtyřech hodinách udolala 15-13 v rozhodujícím dějství. Další dva mečboly odvracela v semifinále. V něm zdolala předloňskou šampionku Kerberovou až 9-7 ve třetí sadě.

3) Angelique Kerberová
Bývalé světové jedničce a dvojnásobné grandslamové šampionce se po mizerném loňském roce v prvním měsíci letošní sezony povedlo znovuzrození. Třicetiletá Němka vyhrála všechny čtyři zápasy v Hopman Cupu a dalších pět výher přidala v Sydney, kde v prvním kole utekla ze dvou mečbolů Šafářové a nakonec ukončila 16měsíční čekání na 11. kariérní titul.

Na Australian Open pokračovala ve výborné formě, kterou odnesly krajanka Friedsamová, Vekičová a v duelu bývalých šampionek i Šarapovová. Kerberová poté po obratu zdolala překvapení turnaje Su-Wei Hsieh, smetla Keysovou a sahala po postupu do finále. V semifinále s Halepovou ovšem nevyužila dva mečboly.

4) Jelina Svitolinová
Svitolinová podobně jako předchozí nominované odstartovala letošní sezonu famózně. Třiadvacetiletá Ukrajinka v Brisbane porazila Suárezovou, Konjuhovou, Kontaovou, loňskou vítězku Karolínu Plíškovou a ve finále deklasovala Sasnovičovou. Celkově slavila desátý jubilejní triumf na okruhu WTA.

Následně dosáhla svého nejlepšího výsledku na Australian Open, kde si poprvé v kariéře zahrála čtvrtfinále. V něm nestačila na rozjetou Mertensovou.

| HLASUJTE ZDE |


Průlom měsíce

1) Elise Mertensová
Mertensová letošní sezonu zahájila úspěšnou obhajobou titulu v Hobartu a jako vůbec první hráčka v historii dokázala prvenství na tasmánském podniku WTA obhájit. Ve finále porazila Rumunku Buzarnescuovou a nakonec oslavila triumf také v deblu po boku Nizozemky Schuursové.

Poté se dvaadvacetiletá talentovaná Belgičanka vydala na Australian Open, kde si poprvé v kariéře zahrála hlavní soutěž. A hned z toho byl nejlepší grandslamový výsledek její slibně rozjeté kariéry. Mertensová neztratila set s Kužmovou, Gavrilovovou, Cornetovou, Martičovou, ve čtvrtfinále přejela Svitolinovou a připsala si premiérové vítězství nad hráčkou Top 5.

Po výhře nad Svitolinovou se stala teprve třetí belgičankou v historii Australian Open, která se dostala až do semifinále (Clijstersová, Heninová). Senzační jízdu Belgičanky zastavila až v semifinále pozdější šampionka Wozniacká.

2) Bernarda Peraová
Třiadvacetiletá Američanka dokonale využila druhou šanci. Na Australian Open totiž prohrála již v kvalifikaci a do hlavní soutěže se dostala až jako lucky loser. Vůbec poprvé si tak zahrála hlavní soutěž grandslamu.

A dočkala se skvělého výsledku. V prvním kole vyřadila Blinkovovou, v dalším kole si vyšlápla na Kontaovou a v premiérovém duelu s hráčkou Top 10 uspěla. Američance vystavila stopku až ve třetím kole Strýcová. I tak si Peraová ve světovém hodnocení vylepšila své maximum na 111. místo.

3) Su-Wei Hsieh
Dvojnásobná grandslamová vítězka ve čtyřhře a bývalá deblová světová jednička na začátku letošního roku ukázala, proč před čtyřmi lety figurovala v žebříčku dvouhry na 23. místě.

Nejdříve se v Aucklandu probojovala až do semifinále, které si na okruhu WTA zahrála po skoro dvou letech. Po cestě mezi nejlepší kvarteto vyřadila mimo jiné nasazenou Strýcovou. V semifinále skončila na raketě pozdější vítězky Görgesové.

Na Australian Open se jí povedl senzační turnaj. Po vydřeném vítězství nad Lin Zhu vyřadila nasazenou trojku Muguruzaovou i další nasazenou hráčku Radwaňskou a postupem do osmifinále vyrovnala své melbournské i grandslamové maximum. V osmifinále byla jediný game od vítězství nad Kerberovou.

4) Aliaksandra Sasnovičová
Třiadvacetiletá Běloruska vyhrála v Brisbane sedm zápasů v řadě a probojovala se do svého největšího finále v kariéře. Sasnovičová v hlavní soutěži přehrála Mladenovicovou, Kontaveitovou, loňskou finalistku Cornetovou i Sevastovovou a podruhé v kariéře postoupila do finále na okruhu WTA. V něm ji zastavila Svitolinová.

Skvělou formu z Brisbane potvrdila na Australian Open, kde si premiérově zahrála třetí kolo grandslamu. V něm ve třech setech podlehla nasazené osmičce Garciaové.

| HLASUJTE ZDE |


Úder měsíce

1) Maria Šarapovová
Ruská tenisová hvězda je známá hlavně agresivní hrou od základní čáry. Proto i její soupeřku Riskeovou v utkání druhého kola Shenzhen Open překvapilo vynikající zkrácení z rakety Šarapovové.

2) Agnieszka Radwaňská
Polka znovu potvrdila, že je jednou z nejlepších hráček, co se technických úderů týče. V Aucklandu si v duelu s Haddadovou Maiaovou nejprve Brazilku přitáhla k síti, poté ji přelobovala a pohlednou výměnu zakončila skvělým drive volejem.

3) Angelique Kerberová
Němka v Sydney proti Šafářové ukázala jeden z těch těžších způsobů, jak se dá řešit krizová situace, v níž čelíte setbolu soupeřky. Kerberová se výborně bránila a přes síť vrátila vynikající forhend české tenistky. Ta si bohužel myslela, že míček spadnul dvakrát a ve výměně dále nepokračovala.

4) Darja Gavrilovová
Výbornou obranou vyniká i Gavrilovová. Talentovaná Australanka ruského původu na turnaji v Sydney v domácím derby se Stosurovou vytáhla z obranné pozice a v běhu parádní vítězný forhend křížem.

5) Johanna Kontaová
Britská jednička v Brisbane proti pozdější šampionce Svitolinové odvážně útočila a talentovaná Ukrajinka jí vše vracela zpět. Na vynikající volej z rakety Kontaové ale už odpověď nenašla.

| HLASUJTE ZDE |

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

10
Přidat komentář
jirkaS
komu patří silueta na titulním obrázku?
Reagovat
Fandina
Komu?
Reagovat
George_Renel
Skoro bych si tipnul na Petru.
Reagovat
Fandina
Nejsem si jistá, jestli se jedná o levorukou hráčku. Otázka je, jestli je to normální pohled na fotografii nebo jak to je.
Reagovat
Fandina
Ale štíhlé kotníky odpovídaly, nejvím jestli účes, Petra mívá vlasy spletené do copu, ale může to být jeho konec.
Reagovat
Empe
Nemyslím si, že je to konec copu. Ale na některých fotkách z tréninků FC jsem viděla Petru s obyčejným culíkem. :)
Reagovat
Carter
Ide o praváčku. Keď sa človek pozrie na chodidlá, tak je zrejmé, že hráčka je otočená tvárou "k nám" :)
Reagovat
Fandina
Také si myslím, že je to pravačka. Ale nedalo mi to a celé jsem to otočila.
http://www.imagehosting.cz/images/levacka.jpg
Reagovat
d@ve
Vím určitě, že to nebude Karlička.. :D
Reagovat
Carter
Tým backhendovým postojom mi pripomína Aničku Ivanovič :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist