Hráčkou roku je Muguruzaová, Češky v anketě WTA nebodovaly

21. 10. 2017, 15:20
Aktuality 18
Hráčkou roku 2017 se dle anket organizace WTA stala Španělka Garbiňe Muguruzaová, která letos ve Wimbledonu vybojovala svůj druhý grandslamový titul a na čtyři týdny se stala světovou jedničkou. Ani jedna ze čtyř nominovaných Češek v anketách WTA neuspěla.
Garbiňe Muguruzaová

Hráčka roku
Garbiňe Muguruzaová vybojovala svůj premiérový grandslamový titul vloni na Roland Garros, kde ve finále přehrála Serenu Williamsovou. Na trávě ve slavném All England Clubu letos v boji o prestižní wimbledonskou trofej zdolala starší sestru Sereny Venus a stala se tak vůbec první hráčkou historie, které se podařilo ve finále grandslamového turnaje porazit obě sestry Williamsovy.

Kromě Wimbledonu ovládla Španělka v letošní sezoně také prestižní podnik v Cincinnati a po závěrečném grandslamu sezony, na němž sice vypadla již v osmifinále s Petrou Kvitovou, se stala na čtyři týdny teprve druhou španělskou světovou jedničkou. "Být světovou jedničkou je splněný sen," konstatovala Muguruzaová poté, co se dostala do čela žebříčku. "Byl to můj sen už od dětství a teď se mi to splnilo. Jsem nadšená."

"Je za tím spousta práce a dřiny, spousta vášně a lásky pro tento sport. Zažila jsem mnoho tvrdých momentů, které nebyly jednoduché, ale ustála jsem to a nyní jsem konečně tam, kde jsem chtěla být. Cením si toho, že mám skvělou rodinu, která mě podporuje v dobrém i ve zlém. Ráda bych poděkovala všem fanouškům po celém světě, protože i oni jsou tím hnacím motorem, co mě žene dál a dál. I díky nim se chci zlepšovat a být lepší hráčkou."

"Jsem velmi ráda, že jsem tento okamžik mohla oslavit i s Rafou Nadalem, který je pro nás všechny velkým vzorem. Vím, že tady moje práce nekončí, protože udržet si post jedničky je náročné, ale pokusím se udělat maximum, abych se ve špičce udržela."

Muguruzaová setrvala v čele žebříčku zatím jen čtyři týdny, ale i vývoj letošní sezony naznačil, že je její hra konzistentnější než v minulých letech. Je jednou ze dvou hráček, které letos dokázaly postoupit do druhého týdne na všech turnajích velké čtyřky. Kromě vítězství ve Wimbledonu a v Cincinnati hrála také semifinále v Brisbane, Římě, Birminghamu, Stanfordu, Tokiu a potřetí v řadě se kvalifikovala Turnaj mistryň (ve dvouhře).

"Každou sezonu začínám s tím, že chci na závěr hrát Turnaj mistryň. To, že se tam kvalifikujete, je důkazem toho, že patříte mezi ty nejlepší, což já chci," komentovala Muguruzaová. "Mám na Singapur skvělé vzpomínky, budu tam hrát už počtvrté v řadě. Jednou jsem tu hrála čtyřhru a poslední dva roky dvouhru. Těším se na to, že si zahraju s těmi nejlepšími hráčkami sezony."

Garbiňe Muguruzaová

 

Návrat roku
V kategorii návrat roku zvítězila Sloane Stephensová. Američanku, jež byla v minulých letech označována jako jeden z největších talentů nadcházející generace, zbrzdilo v loňské sezoně zranění levého chodila a operace byla nevyhnutelná. Kvůli své téměř roční absenci se v žebříčku WTA propadla až na 957. příčku, ani to však talentovanou Američanku na kolena nesrazilo.

Prvním turnajem, na kterém se letos Stephensová po roční pauze představila, byl Wimbledon. Na londýnské trávě a poté ještě na turnaji ve Washingtonu sice ještě žádnou výhru nezaznamenala, poté ale následoval obrat o 180 stupňů. Stephensová jako kdyby si jen odzkoušela, zda zápasovou zátěž zvládne, a najednou přepla na vítěznou vlnu. V Torontu porazila Putincevovou, Kvitovou, Kerberovou a Šafářovou a došla do semifinále. Stejného výsledku dosáhla také v Cincinnati, kde formu znovuzrozené Američanky odskákaly opět Kvitová se Šafářovou a ještě rozjetá Makarovová a Němka Görgesová.

Na betonech dokázaly Stephensovou letos zastavit zatím jen dvě hráčky, a to členky elitní desítky Halepová (dvakrát) a Wozniacká. Na US Open se to nikomu dalšímu nepovedlo. Stephensová v New Yorku vyhrála všech sedm duelů. Ve svém teprve druhém grandslamovém semifinále kariéry po velkém boji vyřadila Venus Williamsovou, ve finále porazila svou velkou kamarádku Keysovou a senzačně, pouhé dva měsíce po návratu, vyhrála celé US Open.

Díky famózním úspěchům se Američanka prodrala do Top 20 a aktuálně je světovou patnáctkou, čímž jen čtyři pozice zaostává za svým dosud nejlepším výsledkem. Už nyní má však Stephensová jistou účast na WTA Elite Trophy v čínském Zhuhai. Ke kvalifikaci jí stačila účast na pouhých sedmi turnajích.

"Jsem nadšená, že budu hrát ve Zhuhai. Je to báječná odměna za neuvěřitelný rok. Jsem moc šťastná a nesmírně si toho vážím," komentovala Stephensová.

Sloane Stephensová

 

Deblový tým roku
Nejlepší deblovou dvojicí roku 2017 se stalo zcela zaslouženě duo Martina Hingisová a Yung-Jan Chan. Hingisová s Chang společně v průběhu letošní sezony vyhrály devět turnajů - Indian Wells, Řím, Mallorca, Eastbourne, Cincinnati, US Open, Wuhan a Peking. Díky výborným výsledkům se dvojice bez problému kvalifikovala na Turnaj mistryň.

"Je to obrovský úspěch a pro nás obě je to velká čest, že jsme se na závěrečný turnaj sezony kvalifikovaly jako první," prohlásila Hingisová, jež je momentálně deblovou jedničkou.

"Je to báječné. Mnohokrát jsem proti Martině stála na druhé straně sítě, ale teď hrajeme společně a dosahujeme velkých úspěchů. Obě si společnou hru moc užíváme a věříme, že tomu tak bude i v Singapuru," dodala Chan, jež má spolu s Hingisovou před Turnajem mistryň na kontě sérii 18 vítězných zápasů.

Martina Hingisová a Yung-Jan Chan

 

Nováček roku
Nováčkem roku 2017 byla jmenována osmnáctiletá Catherine Cartan Bellisová. Američanka, jež byla na konci loňské sezony nejmladší hráčkou v Top 100, si letos připsala několik velmi cenných úspěchů. Poprvé v kariéře se probojovala do čtvrtfinále turnaje kategorie Premier 5, když v únoru na turnaji v Dubaji přehrála Putincevovou, Siegemundovou, Agnieszku Radwaňskou a stopku jí vystavila až Dánka Caroline Wozniacká.

Na turnaji Premier ve Stanfordu si pak Bellisová zahrála své první semifinále turnaje této úrovně, když přehrála Cornetovou, Cepedeovou a Petru Kvitovou. Zároveň se stala také teprve třetí Američankou mladší devatenácti let, která se v tomto století probojovala do třetího kola French Open. Další cenné výsledky zaznamenala Američanka také na turnajích v Rabatu, kde hrála čtvrtfinále, a na Mallorce, kde se probojovala do semifinále. I díky těmto úspěchům se Bellisová probojovala v žebříčku WTA z 90. příčky až na současné 44. místo.

CiCi Bellisová

 

Zlepšení roku
Cenu za největší zlepšení v letošní sezoně získala Jelena Ostapenková. Dvacetiletá Lotyška se v první části letošní sezoně pohybovala na rozmezí první a druhé padesátky. Hrála sice semifinále v Aucklandu, poté se však na betonech trápila a zlepšení přišlo až s přechodem na antuku, na které si zahrála o titul na podniku v Charlestonu, semifinále v Praze a všem pak vytřela zrak na French Open, kde zvládla všech sedm zápasů a vybojovala tak svůj vůbec první titul na okruhu WTA!

A rozhodně to nebylo jednorázové překvapení. Triumf v Paříži katapultoval Lotyšku v žebříčku až na 12. příčku a její výsledky se i nadále zlepšovaly. Hrála čtvrtfinále Wimbledonu, ovládla podnik v Soulu a semifinále si zahrála také ve Wuhanu a v Pekingu. Zatímco na začátku letošní sezony byla Ostapenková na 44. příčce, nyní je velkou hvězdou Top 10, která se poprvé představí také na Turnaji mistryň.

"Mám za sebou báječnou sezonu a jsem šťastná, že jsem se kvalifikovala do Singapuru. Doufám, že tam předvedu svůj nejlepší tenis," konstatovala Ostapenková.

Jelena Ostapenková

V konkurenci světových hráček letos v anketách WTA neuspěly české tenistky. Karolína Plíšková neuspěla v kategorii Hráčka roku. Lucie ŠafářováBethanie Mattekovou-Sandsovou neprorazily v kategorii Deblový tým roku. Markéta Vondroušová, jež letos vyhrála turnaj v Bielu, byla nominována v kategorii Nováček roku a Petra Kvitová aspirovala na ocenění v kategorii Návrat roku.

TenisPortal.cz, wtatennis.com

Komentáře

18
Přidat komentář
slacker
a zase Cesky ostrouhaly na vsech frontach, alepson debl roku by mohli uznat ze Bucie byl nejlepsi
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě to ocenění získala, protože měla víc cenných skalpů než třeba Mertens. Sice nedala titul, ale na těch velkých turnajích neměla o nic horší výsledky než ona a v žebříčku mezi nima taky není velký rozdíl...
Reagovat
lars
tak ukaz fotky tech cennych skalpu
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba... :D
http://images.performgroup.com/javaImages/cb/48/0,,~15681739,00.jpeg
Reagovat
lars
zadny cenny skalp , tam nevidim
Reagovat
skott
S oceněnými se dá vcelku souhlasit (až na jednu vyjímku), i když si myslím, že Hráčku roku by speciálně letos bylo lepší vyhlásit až na úplném konci sezony. Přeci jenom výsledek Turnaje mistryň ještě mohl výsledek zvrátit ve prospěch někoho jiného. Ale i tak se dá s Garbine souhlasit.
S čím se ovšem souhlasit nedá je výběr Bellis jako ¨Nováčka roku¨. Když pominu, že již loni končila rok bezpečně v první stovce a její posun tudíž nebyl nijak výrazný. Tak v každém dalším možném kritériu je na tom Mertens lépe nebo stejně...
Mertens - 1 titul, jedno finále (Bellins nic)
nej výsledek na GS - obě 3.kolo
Výhry na WTA - Mertens 29, Bellis 17
aktuální ranking - Mertens 37., Bellis 42.

Hodně mi to připmíná rok, kdy cenu dostala Begu, přestože výsledky naprosto jasně hovořily pro Kseniu Pervak.
Reagovat
Fandina
Já bych spíš než Mertens Nováčkem roku viděla Markétku, skok z ITF a 422 místa vloni na konci roku k titulu WTA a 61 místo. A i věkově je mladší.
Reagovat
EllNino
Jojo ... Ksenia Pervak, kde že ty loňské sněhy jsou :(
Reagovat
tommr
jak Mertens tak Vondroušová by byly lepší volby. Tady zase jednou zvítězily finanční ohledy nad sportovníma ...
Reagovat
skott
nevím jestli přímo finanční, rozhodují o tom zástupci médií. Ale Bellis je pro ně zřejmě jediná, kterou znají. Je kolem ní dost haló, naopak jak Mertens tak Vondroušová působí nenápadně. Každopádně narozdíl od Bellis splňují obě kritéria pro tuto cenu...
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, Vondroušová má titul z Bielu, ale jinak půlka jejích odehraných turnajů jsou ITFka. To se nedá srovnávat...
Reagovat
skott
no, ITF samozřejmě není bráno v potaz. Ale jinak podmínky jsou zaprvé letošní debut v Top 100 a zadruhé ¨významné úspěchy¨. Mertens s Vondroušovou splňují narozdíl od Bellis obě. Už to by měla být výhoda při hodnocení. Jinak Vondroušové titul v sedmnácti letech je určitě významnější než nárazové výhry Bellis, i když jich má celkově víc. Působí to tak, že ocenění Bellis bylo skutečně jen na základě jejího marketingového profilu a propagace.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas. Elise chytla šanci na začátku roku a průběžně o sobě dávala vědět.
CiCi výraznější výsledky neměla.
Pro mě je vítězkou Ashleigh :-) Doufám, že si letos ještě připíše nějakou výhru.
Reagovat
Fandina
Přála jsem si Markétku, Bucii, Káju a Petru, ale netypovala jsem vůbec, protože by mi to nevyšlo a kromě Cici, kterou nesleduji v podstatě s výsledky souhlasím, Mugu za Wimbledon, Sloane za USO, deblistky za suverenitu.
Reagovat
Fandina
netipovala
Reagovat
Fandina
Ostapenko za FO.
Reagovat
Dobry-den
Hyngysku nesnáším, ostatním to přeju. :-)
Reagovat
blixa
"Hyngysku" :D :D To může napsat je pravý "Yntelygent" ! :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist