Hyeon Chung neztratil set ani se Sandgrenem a je poprvé v semifinále grandslamu

24. 1. 2018, 05:44
Aktuality 1
AUSTRALIAN OPEN - Čtvrtfinálový souboj senzací letošního ročníku Australian Open vyhrál Hyeon Chung. Jednadvacetiletý Korejec v něm porazil další překvapení turnaje Tennyse Sandgrena, podruhé v řadě neztratil v Melbourne set a své grandslamové maximum vylepšil o další stupínek.
Profily hráčů
Hyeon Chung

Hyeon Chung se ve velmi dobré formě představil už na prvních dvou letošních turnajích. V Brisbane porazil Lucemburčana Müllera a ve druhém kole potrápil dalšího semifinalistu Brita Edmunda. V Aucklandu se po skalpech svého dnešního soupeře a bývalého vítěze Isnera probojoval do čtvrtfinále, v němž nestačil na dalšího bývalého šampiona Ferrera.

To, co jednadvacetiletý Korejec předvádí na Australian Open, ovšem nikdo nečekal. V prvním kole úvodního grandslamu sezony mu vzdal Mischa Zverev, poté nedal Chung šanci rozjetému Medveděvovi, vítězovi akce ATP v Sydney, v rozhodující sadě nadělil kanára světové čtyřce Alexanderovi Zverevovi a v osmifinále ve třech setech vyřadil šestinásobného vítěze Djokoviče.

Ve svém premiérovém čtvrtfinále na grandslamu se utkal s dalším obrovským překvapením letošního ročníku a potvrdil roli favorita. O pět let staršího Tennyse Sandgrena porazil 6-4 7-6(5) 6-3 a Američana letos zdolal i podruhé.

Oba hráči působili v prvních dvou setech hodně nervózně. Klíčové momenty lépe zvládal Chung, který v utkání nastřílel 29 vítězných míčů oproti 33 nevynuceným chybám. Sangren, jenž skončil s bilancí 37-40 se dnes hodně trápil s prvním podáním, které mu do kurtu padalo jen z 55%.

V úvodním dějství oba aktéři hodně chybovali. Lepším hráčem byl favorizovaný Chung, přestože od základní čáry trefil pouhé dva vítězné míče, Američanovi se nepovedl ani jeden. Sandgren se trápil na servisu, trefil jen 48% prvních podání. Korejec ve třetím gamu slavil první brejk, v následující hře sám dvě hrozby odvrátil a náskok brejku si pohlídal až do konce setu.

Druhá sada zpočátku navazovala na tu předchozí. Chung hned v úvodní hře znovu prorazil servis soupeře, tentokrát ale přece jen o výhodu brejku přišel. Sandgrena vyrovnání na 2-2 povzbudilo. Američan se velmi zlepšil, a dokonce se po nevynucené chybě Chunga dostal do vedení 5-3. Jenže velkou příležitost srovnat stav utkání promarnil a set nakonec ztratil výsledkem 5-7 v tie-breaku.

Po ztrátě prvních dvou sad už Sandgren jen těžko hledal recept na svého soupeře. Chung opět bez problémů odvrátil oba brejkboly, ve čtvrtém gamu Američana brejknul a náskok brejku uhájil až do konce zápasu, ačkoli v poslední hře musel likvidovat dva brejkboly a k vítězství potřeboval celkem šest mečbolů.

Chung, aktuálně 58. hráč světa, je nejníže žebříčkově postaveným hráčem v semifinále Australian Open od roku 2004, kdy mezi nejlepší kvarteto postoupil Marat Safin, tehdejší 86. tenista světa, nejmladším účastníkem semifinále grandslamu od roku 2010 (Marin Čilič, Australian Open) a vůbec prvním Korejcem v semifinále grandslamového turnaje.

O další obrovský úspěch si Chung zahraje s obhájcem titulu Rogerem Federerem, nebo dlouhodobě nejlepším českým tenistou Tomášem Berdychem. Jejich souboj zahájí dnešní večerní program v Rod Laver Areně. Již teď má Korejec jistotu premiérového posunu do první třicítky žebříčku ATP.

Do semifinále již včera postoupili Kyle Edmund, který vyřadil světovou trojku Dimitrova a je druhým nenasazeným semifinalistou, a Marin Čilič, jemuž v pátém rozhodujícím setu vzdal první hráč světa Nadal.

• AUSTRALIAN OPEN 2018 •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 55,000.000 australských dolarů
středeční výsledky (24. 01. 2018)
• Dvouhra mužů - čtvrtfinále •
Federer (2-Švýc.) - Berdych (19-ČR) ... od 9:35
Hyeon Chung (Kor.) - Sandgren (USA) 6-4 7-6(5) 6-3
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
dorons
Docela slabota. Pristi kolo konecna.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist