Ivanovičová má druhý letošní titul, v Monterrey vyhrála první srbské finále

7. 4. 2014, 07:44
Aktuality 31
WTA MONTERREY - Ana Ivanovičová v historicky prvním finále dvou srbských tenistek na turnaji WTA v roli favoritky nezaváhala. Bývalá světová jednička zvítězila hladce ve dvou setech nad dvacetiletou krajankou Jovanou Jakšičovou a z mexického Monterrey si odvezla druhý titul v sezoně.
Profily hráčů
Jovana Jakšičová a Ana Ivanovičová

Šestadvacetiletá Ana Ivanovičová vstoupila do zápasu s o šest let mladší krajankou Jovanou Jakšičovou nečekaně hůř a prohrála prvních šest míčků. Pak se však vzpamatovala, získala 16 z následujících 17 bodů a převzala kontrolu nad zápasem, který nakonec za 61 minut hry vyhrála 6-2 6-1.

Vítězstvím nad dvacetiletou krajankou potvrdila bývalá světová jednička a vítězka Roland Garros  Ivanovičová roli jasné favoritky: hrála už osmnácté finále, zatímco 106. hráčka světa Jakšičová před Monterrey vyhrála na profesionálním okruhu pouze jeden zápas.



"Myslím, že jsme si to obě užily. Bylo to poprvé, co si tenistky z naší země zahrály společné finále na WTA," poznamenala Ivanovičová. "Bylo skvělé vidět, jak se Jovaně tento týden dařilo. Podle mě má před sebou rozhodně skvělou budoucnost," dodala jediná srbská vítězka grandslamového turnaje.

Ivanovičová přitom v Monterrey začala prohraným setem s Urszulou Radwaňskou a ve čtvrtfinále dostala kanára od Slovenky Magdalény Rybárikové, v semifinále ale porazila bývalou nejlepší tenistku světa Caroline Wozniackou a ve finále předvedla svůj nejlepší výkonna turnaji.

Na mexickém betonu Ivanovičová získala třináctý titul v kariéře a po lednovém triumfu v Aucklandu druhý v sezoně, což se jí podařilo poprvé od roku 2010. Letos vyhrály dva turnaje jen nejlepší tenistky světa Serena Williamsová a Na Li.

"Minulý rok jsem tady v Monterrey vypadla příliš brzo, ale užila jsem si spoustu zábavy a chtěla jsem se sem znovu vrátit," připomněla Ivanovičová své loňské zaváhání ve druhém kole s obhájkyní titulu Maďarkou Babosovou. "Že jsem to letos dotáhla takhle daleko, je úžasné. Každý titul je pro mě speciální. Odehrála jsem tu několik těžkých zápasů, ale jsem teď velmi šťastná," radovala se Ivanovičová na slavnostním ceremoniálu, na kterém poražená finalistka Jakšičová divákům zatancovala.

"Moje pocity jsou teď velmi smíšené. Jsem smutná, protože jsem prohrála finále. Ale nemám důvod být naštvaná, protože tohle byl pro mě úžasný týden. Je to něco, o čem jsem snila. Navíc jsem hrála proti jedné z nejlepších tenistek světa a své krajance. Byla to historie a velká událost pro naši zemi. Obě jsme moc pyšné, protože za Sbrsko hrajeme moc rády," řekla Jakšičová.

- WTA INTERNATIONAL MONTERREY -
(Mexiko, tv. povrch, 250.000 dolarů)
nedělní výsledky (06. 04. 2014)
Dvouhra - finále:
Ivanovičová (2-Srb.) - Jakšičová (Srb.) 6-2 6-1
Čtyřhra - finále:
Moultonová-Levyová/Juraková (3-USA/Chorv.) - Babosová/Govorcovová (1-Maď./Běl.) 7-6(5) 3-6 11-9
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
EllNino
V Bogotě se udála dneska jedna rarita ...Khromacheva prohrála ve finále kvaldy s Vickery 6:7 1:6, jenže po odstoupení Fichman se dostala jako lucky loser do hlavní soutěže, kterou bude hrát ale ještě dnes, to znamená, že si může napravit dnešní zaváhání, Navím jak vy, ale vždycky jsem viděl lucky losera hrát třeba až 2. nebo až 3. 4. den poté, co vypadl, ale tohle vidím poprvé :)
Reagovat
Fandina
Já myslím, že už se to stalo, mnohdy se to děje i kvůli počasí, že se hrají dva zápasy za den, ale myslím, že i tohle už bylo.
Reagovat
EllNino
ale myslel, jsem zrovna konkretně u lucky losera -_- ...prostě prohrát zápas a hned jít hrát další, jo řeknu třeba další den, to se děje naprosto běžně, ale takhle to vidím poprvé :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zalezi na tom, kdo odstoupi z hlavniho pavouka. Pokud odstoupila hracka, ktera stejny den mela hrat pak prvni kolo, tak LL musi hrat take stejny den. Rozpis zapasu po zverejneni se uz nemuze menit (tedy aspon myslim). Obcas LL startuji az ve druhem kole, proto obcas hraji az nejaky treti nebo ctvrty den.
Reagovat
Fandina
LL může nastoupit snad jen do prvního kola, ne?
Reagovat
PetaM
Ne, pokud LL nastoupí místo hráče, který je nasazený rovnou do druhého kola, tak je LL taky automaticky nasazen do druhého kola :)
Reagovat
Fandina
PetaM ... to má logiku, ale je to tak určitě?
Reagovat
Fandina
PetaM ... tak máš pravdu, našla jsem příklad tady v EXPRES ZPRÁVÁCH viz dole, z loňského roku, kdy LL nastoupil do druhého kola a určitě bude takových případů více.

11.04.2013 22:13 Karlovič prohrál s Williamsem

Čtyřiatřicetiletý Chorvat Ivo Karlovič se i nadále trápí. Na antuce v Houstonu, kde v roce 2007 triumfoval, sice dostal druhou šanci jako lucky loser a místo Querreyho byl nasazen rovnou do 2. kola, v něm však dnes navzdory 28 nastříleným esům prohrál 4-6 7-6 5-7 s domácím Rhynem Williamsem. Jednadvacetiletý Američan si v prvním čtvrtfinále na okruhu ATP zahraje se Španělem Ramirezem-Hidalgem.
Reagovat
Fandina
V pravidlech na rok 2014 z WTA je o LL uvedeno od strany 46 viz odkaz
http://www.wtatennis.com/SEWTATour-Archive/Archive/AboutTheTour/rules2014.pdf
Reagovat
EllNino
třeba letos Barča místo Petry v Paříži, taky šla rovnou do osmifinále :)
Reagovat
slacker
Sla, prohrala. Takze uplne k hovnu, body jako za prohru v prvnim (mozna ani to ne, kdyz byla jako LL)
Reagovat
smazaný uživatel
Koukam na Karlicku a ten turnaj mi letos prijde takovy divny. Podklad barvama mi uplne zezacatku nevyhovoval ale to uz je v poradku. Svetle-modre hriste a kolem kurtu svetle-zeleny povrch je vcelku vpohode citelny ale jedna vec mi furt nesedi... Hlavni hriste od secundarniho oddelene stenou a siti, kde je slyset uplne vsechno z vedlejsiho kurtu. Mno spise mi to prijde napriklad jako ceska extraliga v televizi. Kazdopadne furt jsem radsi, kdyz v Katowicich hraji v hale nez na antuce :-) Karlicko Vamos! Prosim finale s Agou jako predkrm pred Fedcupovym vikendem :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Super Aňule :)
Reagovat
UnrealTom
monty25 ty jsi mi ale zapálenej fanoušek, tak to má být :) :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Že jo? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Měl jsem v plánu na finále ponocovat, ale někdy kolem jedenácté večer se mi neudělalo dobře, tak jsem si šel lehnout. Stejně jsem se ale chtěl dívat, takže jsem si nařídil budíka. Jenže mi ten šmejd asi nezazvonil (nebo jsem ho neslyšel :D) a vzbudil jsem se až ve 2:50, kdy už bylo po všem... Tak jsem mohl jít zase spát. :D Každopádně jsem ráno viděl aspoň podstatnou část zápasu ze záznamu, který jsem našel na youtube (odkaz níž). Sice je to tam od stavu 4:1 v 1. setu a taky je tam useknutý ceremoniál, ale jinak je to fajn, že jsem to aspoň takhle mohl shlédnout... Pokud jste zápas neviděli a máte chuť, tak se určitě podívejte. Trvá to necelých 53 minut. :)
http://www.youtube.com/watch?v=zClwD6ktTvc
Reagovat
smazaný uživatel
K průběhu zápasu: Výsledek je celkem jednoznačný, ale musím říct, že se Jovana hodně snažila. Těch prvních pět gemů (které v záznamu chybí) bylo hodně rychlých. V prvním gemu získala Jovana brejk čistou hrou, pak ovšem Anička získala čtyři gemy v řadě (čtvrtý a pátý taky čistou hrou). Závěr 1. setu byl už mnohem vyrovnanější, jak se sami můžete přesvědčit ze záznamu... Ve 2. setu se Ana dostala celkem rychle do vedení 3:0. Definitivní zlom zápasu přišel ale až v pátém gemu, kde Ana za stavu 3:1 odvrátila pět brejkbolů. Tam to Jovana ještě mohla zdramatizovat, ale nestalo se a potom už si to Anička pohlídala. :)
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/6NpeiQMg/#prubeh-zapasu;1

Co se týče ještě toho záznamu, tak bych upozornil na několik hezkých momentů... :)
čas 18:50 - Nemanja Kontic radí Aně na kurtu tak dlouho, až mu sama musí naznačit, že už musí začít hrát. :D Jovanu to očividně taky pobavilo. :)
čas 46:04 - Jak už bylo zmíněno před zápasem, holky jsou velké kamarádky a dokládá to taky jejich vzájemné objetí po zápase. Je to moc hezké. :) Akorát potom tam překáží ve výhledu ten sběrač míčků... :D
čas 51:41 - Anička po zápase rozdala autogramy a před začátkem ceremoniálu zamává do kamery tak hezky, jak to umí jenom ona. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Můj osobní pohled: Mám obrovskou radost, že se to Aničce povedlo a letos získala už svůj druhý titul. Je to sice podruhé kategorie International, ale to vůbec nevadí. V posledních letech Ana tolik titulů neměla, takže je to prostě super. :) Je fakt, že v Aucklandu bylo to vítězství v třísetovém finále proti Venus určitě emotivnější (a taky se mi tehdy povedlo ponocovat :)), ale ani cesta k titulu v Monterrey nebyla snadná. Ana potkala během turnaje silné soupeřky, hlavně Caro v semifinále a Magdu ve čtvrtfinále (obě nasazené). Ještě předtím v 1. kole sehrála tříseťák s Ulou, což pro první zápas na turnaji taky nebyla snadná soupeřka... Aničky radost (a moje taky :)) může být o to větší, že v Monterrey hrála už loni, ale tehdy prohrála už ve 2. kole s Timeou Babos. Přesto říkala, že se jí v Monterrey moc líbilo a příští rok tam chce zase. Tak jsem moc rád, že to letos vynahradila nejen sobě, ale i fanouškům. :) A potom mám velkou radost ještě z jednoho důvodu: Po tom zápase proti Petře v Miami jsem byl fakt strašně smutný. Moc jsem si přál, aby to Anička brzy odčinila nějakým úspěchem a to se taky stalo. :) Vážím si toho o to víc, že ve čtvrtfinále proti Magdě se dostala prakticky do stejné situace jako proti Petře (po vyhraném 1. setu dostala kanára), ale tentokrát ji to nepoložilo a třetí set vyhrála. :) No a ještě jeden důvod, proč mám radost... Na začátku turnaje jsem tady psal tommrovi: "V Monterrey prostě neberu nic jiného než titul pro jednu z mých favoritek!" Tak jsem rád, že se to povedlo a že mě tady tommr nesežere. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě pár slov k Jovaně: Už od loňska vím, že je to další sympatická Srběnka. :) Ten finálový výsledek je sice jednoznačný, ale za svůj výkon se Jovana rozhodně nemusí stydět. Určitě se dá souhlasit s tím, že vzhledem k vývoji turnaje byla ta dolní polovina pavouka silnější, ale Jovana se dostala do finále zaslouženě. Samozřejmě bych byl radši, kdyby tam byla Monča Puig, ale i tak to finálové obsazení bylo fajn. Jak už Anička říká v článku, bylo to úplně první finále v historii, ve kterém se utkaly dvě srbské tenistky. To je další milník pro srbský ženský tenis, který díky Aně, Jeleně, Bojaně a teď už i Jovaně prožívá v poslední dekádě skvělou éru. :) Navíc je Jovana velkým příslibem pro srbský fedcupový tým, který při neúčasti Jeleny potřebuje dobré hráčky jako sůl. Teď se pro Srbky blíží těžká baráž v Rumunsku (Simona, Sorana, Niculescu atd.), takže se to zrovna hodí. Jinak pokud vím, tak Anička se v Rumunsku taky zúčastní. :)

Takže závěrem můžu turnaj v Monterrey prohlásit za úspěšný, protože úkol (titul pro jednu z mých favoritek) byl splněn. :) Mrzí mě snad jenom to, že Monča nevyhrála o dva zápasy víc a Donna o jeden zápas víc. Pak mě samozřejmě trochu mrzí ten los (pět ze šesti mých favoritek ve stejné polovině pavouka), ale s tím se holt nedá nic dělat... Nakonec odehrály moje favoritky jenom dva vzájemné zápasy (Caro - Kiki, Ana - Caro), takže to nebylo až tak hrozné. Samozřejmě by mě těšilo, kdyby v pozdější fázi turnaje bylo těch vzájemných zápasů víc, ale co už. :)
Reagovat
smazaný uživatel
A na úplný závěr ještě několik tweetů a fotek po finálovém zápase... :)
https://pbs.twimg.com/media/BklLrnOCAAA56o-.png
https://pbs.twimg.com/media/BklOjXyIMAI-ybu.jpg
https://twitter.com/AnaIvanovic/status/453014938131238912
https://twitter.com/AnaIvanovic/status/452981599605243904
https://twitter.com/giselle_zm/status/452974731797331968
https://twitter.com/JaksicJovana/status/453015057912168448
https://twitter.com/DonnaVekic/status/453061094547144704

A ještě úplně poslední věc: Všechno nejlepší Soraně (nejlepší kamarádce Aničky) k narozeninám! Jak to holky děláte, že jste pořád tak sexy? :)
https://twitter.com/AnaIvanovic/status/453042585766871040
Reagovat
Fandina
monty ... když je někdo sexy, tak je sexy pořád, nemusí nic proto dělat ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Hele tak když jsi zaspal, tak zkus ten můj trik s dvěma budíky, který jsem tady nedávno zmiňoval :D
Reagovat
smazaný uživatel
Příště to zkusím! :D
Reagovat
tommr
já jsem sice nezaspal, ale trochu jsem podcenil Ivanovicovou. Čekal jsem, že bude mít s Jaksicovou víc problémů a když jsem někdy po půl třetí zapnul televizi v domnění, že se ještě bude hrát první set tak už bylo po všem ...
Zdá se, že dochází k určitý renesanci srbskýho tenisu - Jankovicová už je zpátky v první desítce a Ivanovicová by se tam časem taky mohla vrátit ...
Reagovat
smazaný uživatel
"Renesance srbského tenisu", tos napsal hezky. :) No, já bych si samozřejmě moc přál, aby se Anička vrátila do Top 10. Hlavně musím říct, že v letošní sezoně hodně zlepšila výsledky na turnajích kategorie International, kde má velkou šanci uspět. Jenže loni to právě moc neplatilo. Ana sice udělala finále v Linci, ale v první polovině roku se jí na menších turnajích vůbec nedařilo (Pattaya - 1. kolo, Monterrey - 2. kolo). Naopak letos má titul z Aucklandu i Monterrey. Sice jsou to menší turnaje, ale přesto jsou to dobré body navíc, které Aně loni scházely... Teď se ještě zlepšit na turnajích kategorie Premier, udělat dobré výsledky na grandslamech (třeba jako na AO) a je to tam. :)
Reagovat
tommr
tituly z Aucklandu a Monterrey taky znamenají, že letos může Ivanovicová hrát v Sofii i bez divoký karty ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím, to bylo jasné už po Aucklandu. :)

Taky si pamatuju, jak mě tady dadaft lehce nakrknul... :D
dadaft: "no vidíš Ano - konečně nepojedeš na turnaj šampionek kvůli své krásné tvářičce."
monty25: "To bys čuměl, kdyby se nakonec dostala na TM... :D"
http://www.tenisportal.cz/zpravy/ivanovicova-teprve-podruhe-pretlacila-venus-a-ziskala-titul-13473/
Reagovat
smazaný uživatel
že si jí tam brali z marketingových důvodů ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja doufam a podle vykonu je zatim i docela videt, ze Ana se vic a vic blizi opet Top 10 a dost ji to preju. Letos (uz od poloviny lonskeho roku) hraje vazne dobry tenis a rozhodne aspon na to devaty ci desaty misto v desitce ma. Kazdopadne jak jste zminili, ikdyz źatim vyhrala mensi turnaje, tak i ty se pocitaji a i na jinych si nevede +- spatne. Kazdopadne hracka jejich kvalit ma i na vetsi turnaje a snad ji nejaky taky ceka :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím si, že to, aby hrála Ana na TM není nereálné. Před ní jsou holky, co se trápí a letos dřou bídu. Ana se díky titulu postunula na 8. místo v hodnocení sezony a to pořadí je opravdu hodně zajímavé:
Li Na - 3425 b.
Cibulková - 2287
Radwaňská - 1997
Serena - 1896
Halepová - 1723
Pennetta - 1622
Kerber - 1556
Ivanovič - 1290
Jankovič - 1201
Bouchardová -1175
Šarapovová - 1065
Venus - 895
Errani - 866
Koukalová (Zakopalová :)) - 860

Za Anou je tlačenka, ale pak dost propad. Ano, pojď na TM!!!
Reagovat
tommr
je za náma teprve jedna třetina sezóny takže ten Race žebříček je pořád ještě málo vypovídající. Jsem si třeba naprosto jistej, že Azarenková ještě půjde nahoru a do elitní osmičky se nakonec dostane. V totéž doufám i u Petry Kvitový, ale u ní si s tím už tak jistej nejsem ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist