Ivanovičová si proti Clijstersové zahraje o první finále po roce a půl

13. 8. 2010, 22:25
Aktuality 6
WTA CINCINNATI - Ana Ivanovičová si v Cinncinati zahraje o první finále od loňského března. Bývalá světová jednička, které se v posledních měsících příliš nedařilo, smetla Akgul Amanmuradovou a potřetí v sezoně postoupila do semifinále. V něm na ni čeká Belgičanka Clijstersová. Druhé místo ve finále obsadí Ruska - Šarapovová, nebo Pavljučenkovová.
Ana Ivanovičová

Ana Ivanovičová v dnešním utkání pomstila své krajanky Bojanu Jovanovskou a obhájkyni titulu Jelenu Jankovičovou. Obě Srbky totiž v předchozích kolech vyřadila Akgul Amanmuradovová, až 114. hráčka světa.

Dvaadvacetiletá Ivanovičová v Cincinnati svou o čtyři roky starší soupeřku smetla hladce 6-1 6-3. Amanmuradovové se narozdíl od předchozího duelu s Jankovičovou nedařilo na servisu a za celé utkání si nevypracovala jediný brejkbol. Utkání jasně ukázalo výkonnostní rozdíl mezi tenistkami. 

"Ana dnes byla o třídu lepší. Ale vyhrála jsem tu pět zápasů a se svými výkony jsem spokojená. Nemůžu si na nic stěžovat," uvedla Amanmuradová. Uzbecká hráčka si dosud zahrála jen dvakrát ve finále na domácí půdě v Taškentu.

Vítězka French Open z roku 2008 Ivanovičová od svého jediného grandslamového triumfu vyhrála už jen halový turnaj v Linci na podzim téhož roku, ve finále si zahrála naposledy loni v březnu v Indian Wells. Letos byla jen dvakrát v semifinále - na betonu v Brisbane a na antuce v Římě. 

Ivanovičová byla v Cincinnati na pokraji vyřazení už v prvním kole, ve kterém prohrávala 2-6 3-5 s Azarenkovou. Zápas však otočila a nyní vyhrála už čtyři utkání v řadě, čímž si po pěti měsících zajistila návrat mezi 40 nejlepších tenistek světa. 

"Konečně cítím, že zase v žebříčku stoupám. Vítězné zápasy mi dodávají sebevědomí. Ale mým cílem je vyhrávat turnaje, ne vylepšení pozice v žebříčku," řekla Ivanovičová. 

O finále se utká s Kim Clijstersovou, jež po setech 7-6 6-4 porazila Flavii Pennettaovou. Italka, loňská semifinalistka, přitom v úvodu obou dějství šla do brejku, ani jednou však náskok v zisk setu nepřetavila. V první sadě měla v tie-breaku dokonce setbol. 

"Jsme profesionálové a víme, že prohraný první set ještě neznamená, že jste prohráli. Ale zisk úvodní sady mě dnes povzbudil," řekla Clijstersová. "Ve druhém sadě mi to rozhodně pomohlo."

Sedmadvacetiletá Belgičanka startuje na prvním turnaji od Wimbledonu, kde prohrála ve čtvrtfinále se Zvonarevovou. V Ohiu usiluje o svůj čtvrtý titul po svém loňském návratu na kurty. Dosud pokaždé triumfovala na betonu.

Skvělou formu má teprve devatenáctiletá Anastasia Pavljučenkovová. Ruska, jež před 14 dny vyhrála turnaj v Istanbulu a získala druhý letošní titul, dnes zdolala dvanáctou nasazenou Yaninu Wickmayerovou z Belgie a připsala si již devátý vítězný zápas v řadě. Delší sérii na okruhu WTA dosud nepředvedla.

Talentovaná Ruska znovu předvedla svou bojovnou povahu, neboť první set získala i ze ztráty 1-5. "Cítila jsem, že ten set ještě můžu otočit. V poslední době se mi to už několikrát povedlo, takže jsem si věřila," komentovala Pavlyučenkovová.

Utkání se hrálo v obrovském vedru, na kurtu bylo naměřeno 49 stupňů Celsia. "Podmínky dnes byly opravdu náročné," uvedla rodačka ze Samary a dodala: "Nevím, jestli mi na semifinále zbyla nějaká energie. Uvidíme zítra."

O finále se 25. tenistka světa Pavljučenkovová utká s krajankou Marií Šarapovovou, jež i ve čtvrtém vzájemném souboji smetla ve dvou setech Francouzku Marion Bartoliovou.

Třiadvacetiletá Šarapovová proměnila až pátý mečbol, když tři zahodila dvojchybami. Zápas mohla ukončit už v osmé hře druhé sady, na servisu ale jedinkrát v utkání selhala.

Pavljučenkovová se se Šarapovovou utká poprvé. "Nikdy jsem s ní nehrála. Jen jsem ji předtím viděla, je to agresivní hráčka. Takže já musím útočit ještě víc," plánuje Pavljučenkovová.

- WTA PREMIER 5 CINCINNATI (USA - Ohio, tv. povrch, 2.000.000) -
páteční výsledky (13. 08. 2010)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Clijstersová (4-Belg.) - Pennettaová (11-It.) 7-6(6) 6-4
Šarapovová (10-Rus.) - Bartoliová (16-Fr.) 6-1 6-4
Pavljučenkovová (Rus.) - Wickmayerová (12-Belg.) 7-5 3-6 6-1
Ivanovičová (Srb.) - Amanmuradovová (Uzb.) 6-1 6-3

Semifinálové dvojice:
Clijstersová - Ivanovičová, Šarapovová - Pavljučenkovová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Maria C´MON! :-) musíš vyhrát a obhájit finále v Torontu a budeš v TOP8! :-) myslím si že na to máš.. los v Torontu ti byl docela příznivý. :-)
Reagovat
exeter
dneska s Nasťou prohraje
Reagovat
smazaný uživatel
uvidíme, ikdyž si to nemyslím. Finále s Kim si nenechá ujít!
Reagovat
smazaný uživatel
Ešteže vyhrála nad tým chlepem.... ale neviem ako mohla s tou mužatkou vypadnút Jella, nevidela som to (aj kvôli Marii) takže mi to fakt do hlavy nejde.... :-(
Reagovat
smazaný uživatel
No to slozeni semifinale je hodne zajimave. Tyto zapasy urcite budou dustojne konkurovat turnaji v Torontu.Asi kuknu,Anicce preji,uz by mela zabrat. Anastazia je vyborna,ale podle vysledku hraje asi Maria ve velkem stylu. Dulezite je, jak ji pujde podani. Mela bych se ale divat ve vetsim klidu,jak u muzskych zapasu, kde to vice prozivam.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist