Jabeurová bude ve Wimbledonu usilovat o finálový reparát, Sabalenková se světovou jedničkou zatím nestane

13. 7. 2023, 19:13
Aktuality 8
Ons Jabeurová (28) si po parádním obratu znovu po roce zahraje finále Wimbledonu a pokusí se v něm o úspěšný reparát. Nyní trojnásobná grandslamová finalistka po parádním obratu přetlačila 6:7, 6:4, 6:3 Arynu Sabalenkovou (25), která přišla o možnost stát se novou světovou jedničkou. Tunisanka v sobotním finále nastoupí proti Markétě Vondroušové (24).
Profily hráčů
Ons Jabeurová (© Profimedia)

Ons Jabeurová si musí v probíhající sezoně cenit každého postupu do závěrečných kol. V dubnu sice triumfovala na antuce v Charlestonu a na nedávném French Open se dostala do čtvrtfinále, nicméně v letošním roce hraje spíše v nestabilní formě a také se často trápila zdravotně.

To ovšem není případ jejího parádního vystoupení ve Wimbledonu, kde přehrála už čtvrtou grandslamovou šampionku v řadě. Jmenovitě Biancu Andreescuovou, dvojnásobnou vítězku Petru Kvitovou, obhájkyni titulu Jelenu Rybakinovou a vítězku letošního Australian Open Arynu Sabalenkovou, která by v případě postupu do finále sesadila z tenisového trůnu Igu Šwiatekovou.

Statistiky zápasu Jabeurová - Sabalenková

V úvodní sadě si obě aktérky poradily s brejkbolovými hrozbami, Jabeurová s jednou a Sabalenková se třemi. První dějství tak vyvrcholilo v tie-breaku a Běloruska o několik desítek minut později vedla o set a brejk. Jabeurová ovšem zabrala a čtyřmi vyhranými gamy v řadě otočila stav 2:4.

Bitva o každý bod pokračovala v rozhodující sadě. Sabalenková zaváhala v šesté hře, ačkoli měla dva gameboly, a Jabeurová si náskok brejku uhájila až do konce. Celkem potřebovala pět mečbolů, úvodní dva si vypracovala už na returnu a poté se dostala do vedení 40:0 na vlastním servisu. Jedná se o její už třetí obrat na turnaji, sáhnout po něm musela také proti Andreescuové a v repríze loňského finále s Rybakinovou.

Jabeurová jako první od Sereny Williamsové v roce 2012 porazila v jednom ročníku Wimbledonu tři zástupkyně TOP 10 pořadí. Coby teprve čtvrtá vyřadila na jednom majoru čtyři grandslamové šampionky. Finále na podnicích velké čtyřky si zahraje potřetí v kariéře, loni právě ve Wimbledonu ani na US Open neuspěla. V semifinále je naopak stoprocentní.

O titul si zahraje na třetím z posledních pěti majorů a v sobotu se může stát první arabskou grandslamovou šampionkou. V tomto historickém počinu se jí pokusí zabránit Markéta Vondroušová, kterou nedokázala zastavit ani rozjetá Elina Svitolinová. Češka vyhrála oba letošní souboje, na Australian Open a v Indian Wells, a srovnala vzájemnou bilanci na 3:3.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 44.700.000 liber
čtvrteční výsledky (13. 7. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Vondroušová (ČR) - Svitolinová (Ukr.) 6:3, 6:3
Jabeurová (6-Tun.) - Sabalenková (2-) 6:7 (5:7), 6:4, 6:3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
Krisboy
Bravo, Ons! smile
Reagovat
IngStavinoha
jinak "Uns Džábir" na českém mainstreamu pořád kraluje - to je vážně děs, kam to ta holátka společně s rakušmejdem vedou smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Je to prostě kreténismus, zní to jako unce žebersmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pardon, nezní, ale vypadá...
Reagovat
IngStavinoha
to v sobotu na konci finále bude pro jednu z hráček obrovská radost - a v podstatě ani tolik nezáleží na tom, která to bude smile
Reagovat
paddy
převaha vítězných míčů na rozdíl od prvního SF
winners na jeden set 22,3 - 15,5
UE na jeden set 19,7 - 24,5
není o čem

Jabeur ve slabší sezóně našla formu na trávě, na které se cítí jako žába ve vodě (69/19)
od druhého setu stejně jako včera zapnula na vyšší výkon a přestala dělat ty její kravinky
pokud nezopakuje loňský kolaps, pak by si s přehledem měla dojít pro titul

základní scénář je, že Vondroušovou vypráská za 75 minut smile
Reagovat
Pavol
Maky je tutovka lebo tak je to správný tak to má být. smile
Reagovat
tommr
bylo by to správný, ale správný věci se bohužel dějou jen málokdy - jak v životě tak v tenise ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist