Jak Djokovič dobyl Bercy. Třikrát tři sety, finále s kamarádem i narážka na novou generaci

7. 11. 2023, 09:30
Téma 17
Zatímco na grandslamech je pro Novaka Djokoviče (36) Paříž navzdory třem titulům nejméně úspěšným městem, v Accor Areně ve čtvrti Bercy, kde se poslední podnik sezony ATP Masters 1000 hraje už od roku 1986, se srbský tenista dlouhodobě cítí výjimečně. Vyhrál zde již posedmé. Po nedělním triumfu pak provokativně promluvil o auře "neporazitelného".
Profily hráčů
Novak Djokovič (© Profimedia)

Nebyla to tentokrát pro Djokoviče žádná jednoduchá procházka. Ač jeho tažení vypadá vzhledem k bilanci posledních měsíců jako spanilá jízda, právě v Paříži ze sebe musel srbský šampion vymačkat to nejlepší. Tři z pěti jeho zápasů se rozhodovaly až ve třetím setu.

V pařížské čtvrti Bercy veterán znovu předvedl svou výjimečnou schopnost zvládat klíčové momenty. I když soupeři možná chvilkami pomýšleli na jeho skalp, pokaždé našel cestu k vítězství.

"Nikdo není neporazitelný, ale jsem rád, že kolem mě taková aura vznikla. To, že si lidé myslí, že jsem neporazitelný, a že to hráči na hřišti cítí, je pro mě velmi důležité. Pomáhá mi to, mám proti nim pak mentální výhodu," vyprávěl po svém dalším triumfu.

Po třech třísetových bitvách bylo finále pro Djokoviče relativně snadnou ale zároveň emotivní záležitostí. Srb v něm potkal velkého kamaráda Grigora Dimitrova. "Jsem vždycky moc rád, když proti němu mohu stát na kurtu. Je to pro mě takový návrat o dlouhá léta zpátky. Dnes všichni řeší nějaké to "NextGen", nebo jak se tomu říká, ale tady v Paříži hrají finále třicátníci," ušklíbl se na oko srbský tenista při narážce na postupnou výměnu generací.

Djokovič se s Dimitrovem (h2h 12:1) potkal na okruhu ATP poprvé v roce 2012, třikrát pak spolu hráli v roce 2013. Od té doby svedli tři vzájemné zápasy během jedné sezony až letos. "Opravdu doufám, že bude i nadále hrát na tak vysoké úrovni. Tenhle víkend předváděl svůj nejlepší tenis," řekl na adresu bulharského tenisty, který v Paříži vyřadil světovou trojku Daniila Medveděva, jedenáctku Huberta Hurkacze či šestku Stefanose Tsitsipase.

Klíčové momenty

Djokovič – Griekspoor 4:6, 7:6(2), 6:4

Papírově jasný zápas přinesl nečekané drama. Djokovič v prvním setu neudržel vedení 4:1 a ve druhé sadě musel za stavu 4:4 a 15:40 odvracet brejkboly. Situaci ale ustál a v tiebreaku si vynutil třetí dějství. Pařížské publikum přálo outsiderovi a když Djokovič v osmé hře třetí sady po dvojchybě přišel o výhodu brejku, reakce z ochozů byla až necitlivá. Djokovič pak divákům ironicky zatleskal a následně zahrál osm fiftýnů v řadě k vítězství. "Musím Tallona pochválit, hrál výborně a byl blízko vítězství. Potřeboval jsem druhý set dostat do tiebreaku a pak být trpělivý," komentoval srbský tenista dramatickou bitvu.

Djokovič – Rune 7:5, 6:7 (3), 6:4

Ve druhé sadě čtvrtfinálového zápasu už měl Djokovič mečbol, norský mladík ale skvělým servisem konec odvrátil. Předtím Srba nepotěšil rozhodčí na umpiru, který nechal dopad překontrolovat jestřábím okem. Souběh událostí rezultoval ve vítězství Runeho v tiebreaku, třetí sadu už byl ale Djokovič zase plně soustředěný a překvapení nepřipustil. Svého soupeře z Dánska ale velmi chválil. "Bylo pro mě trochu divné vidět Borise Beckera v soupeřově boxu. A Holger od začátku spolupráce s ním hraje v posledních týdnech mnohem lépe," zmínil po zápase fakt, že v letech 2013-2016 se připravoval pod vedením německé tenisové ikony.

Djokovič – Rubljov 5:7, 7:6(3), 7:5

Po vyhrané první sadě měl na začátku druhého dějství Rubljov za stavu 1:0 výhodu brejkbolu. Ten ale Djokovič odvrátil a od té chvíle už další šance na zisk zápasu svému soupeři nenabídl, ač výsledek zápasu vypadá velmi vyrovnaně. Šestatřicetiletý Srb byl v závěru zápasu dominantní na servisu.

Projevilo se to jak v tie-breaku druhé sady, kde byl stoprocentní, tak i ve třetím dějství, kdy si své podání držel velmi jistě, v posledních 11 gamech při svém servisu neztratil víc jak dva míčky.

Důležitá čísla

31-1

Aktuální suverenitu Novaka Djokoviče zřejmě nejlépe vykresluje bilance posledního půlroku. Od poloviny května prohrál srbský tenista jen jediné utkání (s Carlosem Alcarazem ve finále Wimbledonu). Zbylých 31 získal pro sebe. Za celý rok 2023 ztratila staronová světová jednička jen 5 zápasů.

40

Pařížský turnaj je pro Djokoviče jedním z nejoblíbenějších. Vyhrál ho posedmé a zaokrouhlil triumfy na kláních s prestižním označením Masters na rovných 40. Nikdo v historii nedokázal na tisícovkách vyhrát víckrát. Pro pochopení výjimečné bilance se na sociálních sítích například objevila rovnice, že Roger Federer a Pete Sampras dohromady nevyhráli tolik trofejí z Masters, co Djokovič.

50

Tolik vítězství dosáhl srbský tenista v roce 2023. Nejde snad o to, že je to vysoké číslo a v sezoně na něj tradičně dosáhne vždy jen absolutní špička. U Djokoviče je impozantní, že 50 vítězství v sezoně dosáhl už počtrnácté (2007-2016, 2018-2019, 2021, 2023). Více sezon s 50 výhrami měl před ním jen Roger Federer, celkem 16.

Na okruhu ATP získal Djokovič už 97. singlový turnajový titul a o další krůček se příblížil dvěma ikonám, které zatím stále figurují před ním. Roger Federer je na metě 103, Jimmy Connors vyhrál v kariéře 109 turnajů. "Jdu si pro každý možný rekord, pro všechno, čeho mohu dosáhnout. Nikdy jsem neměl problém to říct, proto mě lidé nemají rádi," říkal upřímně. Statistiky naznačují, že své legendy by mohl současným tempem dohnat za dva roky.

Zatímco jeho současný hlavní rival Carlos Alcaraz skončil v Bercy velmi brzy (už ve 2. kole) a omlouval slabší formu fyzickým i psychickým vyčerpáním, Djokovič naopak ukázal, že se za dlouhá léta naučil šetřit energií. Srb jednoduše těží i z toho, že objíždí jen nejdůležitější turnaje a dokáže na nich vyhrávat.

Pokud jde o vzájemnou rivalitu veterána a vycházející hvězdy, Djokovič si triumfem v Bercy otevřel cestu k tomu, aby na konci roku zůstal hráčem číslo 1. Jediný způsob, jak ho Alcaraz může předstihnout, je varianta, kdy vyhraje finále ATP bez jediné prohry a Djokovič nezvládne ani jeden zápas.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport, Tomáš Rambousek

Komentáře

17
Přidat komentář
Kandinsky1
To mi připomnělo
https://ibb.co/Wp8X3Gr
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
srnecek
"...Nikdy jsem neměl problém to říct, proto mě lidé nemají rádi,"....
áno, v niektorých veciach - a to sa týka aj vyjadrovania či postojov - je trochu iný. Nepoviem, že nekonvenčný, alebo nekorektný, lebo to zase nie je celkom pravda, ale predsa je len trochu iný - iný, ako väčšina špičkových športovcov, na ktorých sa upriamujú reflektory médií. Nehrá sa na prehnane korektného, vie povedať (slušným spôsobom) aj nepríjemné veci či kritizovať, príp. sa zastať druhých. A za to má u mňa sympatie. Na druhej strane som mu zazlieval tie "srdiečka" a umelú snahu získavať si priazeň fanúšikov (čo mnohokrát bolo v kontraste s negatívnymi emóciami, ktorých diváci boli svedkami počas niektorých zápasov). Našťastie z toho vyrástol, dozrel, dospel. Ale asi aj pre túto rozpoltenosť (okrem iného) nie je ideálnym prototypom mediálnej modly . Nadobúdam však pocit, že Novaka to už tak nemrzí ako v minulosti, je si vedomý výnimočnosti toho, čo dosiahol (-dosahuje), a plným právom.
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
annah
Ta operetní srdíčka byla fakt strašná. Přestal je posílat asi ne proto, ze by dospěl (dospělý je uz dávno), ale proto, ze mu konečně někdo vysvetlil, jak je to trapné.
Reagovat
turista
No ono okusovat trofeje není nic lepšího.
Reagovat
annah
Trapné to ale neni. Nepůsobí to jako akce operetní subrety na konci představení...
Reagovat
Kandinsky1
Banda blbců na něj celej zápas bučí a on jim pak pošle srdíčka Strašnej trapas.
Reagovat
Kozoroh
Reagovat
NoletheBest
Novak je originál tak jako každý z nás, tak musí být jiný stejně svým chováním na kurtu a mimo. Jeho největší problém, že byl moc dobrý a objevil se v době, kdy byl tenis dle soudobých médií na vrcholů své vysněné pseudo superéry. A navíc ze Srbska, což snížilo marketingový potenciál tenisu blízko k mrazu na Sibiři. Tak udělejme všechno proti tomu a někteří se tak snaží do dnes, i když je jim ten zimník k ničemu. A nebohý netenisový lid hltá vše tak jak se podává...vždyť to říkají a píší všude, tak to musí být pravda.

Jeho chování na kurtu je velmi férové, ocení soupeřův míč, nepodvádí na kurtu. Dokáže nejlépe transformovat negativní emoce a agresi do své hry ze všech hráčů a jsem si jistý, že nový takový hráč s tímto mentálním nastavením už nikdy nebude. Využívá své neskutečné herní inteligence, taktické připravenosti, změn tempa hry a psychologii hry, ale zároveň ctí pravidla. A jak Lendl říkal, hlava v tenisu dělá hráče z 90%
Jistě, Rogerova hra byla útočnější a elegantnější u Novaka převažuje taktika, šachová inteligence a mentální síla vítěze. A šachy jsou hra králů.

To jestli dělal po zápase srdíčka mi je v kontextu jeho fungování celkem jedno. Ukazuje hlavně to, že je neskutečně otevřený, přátelský a přímý chlap, který se snaží pomáhat zejména slabším a hlavně se nebojí jít proti vox populi. Je to fakt neuvěřitelný chlap a sportovec, proto mu odpouštím i ty občasné výlevy agrese. Protože i bez nich se na velké zápasy umí zkoncentrovat skvěle. Má to spíše jako formu dopingu, tak snad nám ještě něco předvede
Reagovat
Nola
pod tento nazor sa podpisujem, ja ked obcas zabludim do nejakych diskusii, zrovna po nejakom Noleho vitazstve na turnaji, tak sa uz len usmievam - nema triedu ako Federer, nie je milovany, nema eleganciu, nema fanusikov, nema, nema, nema a blabla..... ked rozbijes duopol, zburas im pieskovy hrad, ktore tolke roky media budovali, tak je tazke nejak priznat, ze Novak je proste famozny, kompletny tenista, nie je to ziadny vracac, behal a.p. ako nam to snazia podsuvat, behanim a vracanim by si akurat privodil nejake zranenie - vid.Andy, a nie vyhral take mnozstvo turnajov, ako dlhorocny fanda, som spokojna, ze ho mozem stale sledovat hrat, a to je celkom fajn pocit, kaslem ja na nejake rekordy, aj ked uz nic nevyhra, je mozne, ze uznanie sa mu dostane az po ukonceni kariery, tak ako sa dostalo tomu Lendlovi, ktory bol nechcenym sampionom
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Chyba lávky - vraceč a běhal je (krom jiného) a není zraněný jako Andy, protože vede zcela jiný životní styl a měl zcela jiné fyzické předpoklady.
Na druhou stranu, že je famózním hráčem těžko někdo zpochybní. A to že nejdříve díky Goranovi zlepšil servis a poslední dobou přidal na agresivitě, mu pomáhá prodloužit úspěšnou kariéru.
Reagovat
Liverpool22
smile smile Když jsi zmínil toho Lendla, tak si pamatuji, když byl Nole mladý, tak říkal, že bude No.1, že jednou bude vyhrávat GS - v éře Nadala a Federera jsem tomu moc nevěřil, ale čas ukázal, že Lendl měl pravdu. Bylo to v době, kdy Nole jako mladý prohrával na GS s Nadalem smile
Reagovat
NoletheBest
Nole nebyl top junior, ale jeho talent viděl každý, kdo ho tehdy viděl hrát, akorát ho média nehajpovala jako ty dva před ním, ba přesný opak. Byl fyzicky slabší a nezvládal dlouhé zápasy až do 2009, ale herně byl na tom výborně. Plně funkční začal být později až po lepkové dietě od 2010, a to mu taky pravěpodobně prodlužuje kariéru.
Uncle Nadal už na Wimbledonu 2005 spustil poplach, že mají v pavouku problém, Novak Djokovič
Ale média ho prostě nechtěla vidět na vrcholu a některá to nechápou ještě teď a věří v zázraky, tady už ale nepomůže nic. Trollové, kopyta a jelita mají po.... sezoně Tak si to užívejme, je opravdu mimořádný
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
srnecek
Áno, súhlasím. Hoci s tým originálom je to trochu skresľujúce, pretože napriek tomu, že každý sme iný, sú stanovené (zaužívané, vyžadované, dedené.....) určité štandardy prejavov, vystupovania, správania atď. a je len na jednotlivcovi, ako k tomu - v kontexte svojho prejavu k druhým, k verejnosti, médiám - pristúpi. Pretože je niekedy až úsmevné, ako sú všetci iní, a zároveň ako keby vypadli z 1 výrobnej linky (politici, miss-ky, ....).
Najväčší problém - moc dobrý. Viem, čo chceš povedať. Ale nepriletel ako kométa (Alcaraz je v tomto výnimočnejší), cca do r.2011 bol len dobrý. Pardon - veľmi dobrý. Ale nie top. Vypracoval sa však, zmenil niektoré veci, a ako píšeš - je to hlavne o hlave. Veril si, mal sebavedomie (pamätám si, ako niekedy cca už pred 15-17 rokmi nepripúšťal žiadnu obavu z Nadalovej nepríjemnej kopcovitej hry, z ktorej mal rešpekt snáď každý na okruhu. Aj on s ním síce často prehrával, ale bez ustráchanosti a stále si veril). A na tomto staval. O marketingovej nevýhode a rozbití superéry dua Fedal sa popísalo dosť, do toho sa púšťať nebudem. Ale s podstatou súhlasím.
A tie srdiečka - tie mi práveže v kontexte jeho fungovania dosť vadili, pretože to bolo v rozpore s prirodzenosťou. A priamosťou chlapa. Keď budú na mňa hučať a bučať nejakí chuji, nebudem im predsa otvárať svoju náruč. Jednak je to ako hádzať perly sviniam, jednak je to fakt neprirodzené a trápne. Možno riešil nejakú mediálno-mystickú taktiku voči verejnosti, ale šliapal vedľa. Je to však len malá "kaňka" voči väčším veciam, kvôli ktorým mu fandím a obdivujem ho.
Reagovat
QacO
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist