Jak Vondroušová ovládla slavný Wimbledon: Přetahovaná s krajankou i otočka pod zataženou střechou

16. 7. 2023, 14:50
Stalo se... 18
Nikdy dřív se ve Wimbledonu nedostala dál než do druhého kola, teď Markéta Vondroušová (24) zdvihla nad hlavu slavnou trofej Venus Rosewater jako první nenasazená tenistka v historii otevřené éry. Na trávě v Londýně ztratila v sedmi zápasech jen dva sety a díky fantastickému úspěchu se poprvé v kariéře posune do první desítky světového žebříčku.
Markéta Vondroušová (© AFP)

Jen Martina Hingisová měla před triumfem ve Wimbledonu na trávě méně výher (3) než Vondroušová (4). Česká hvězdička roky označovala povrch za neoblíbený, už v průběhu vítězného tažení v All England Clubu ale musela názor přehodnotit.

Porazila Jessicu Pegulaovou nebo Elinu Svitolinovou, ale přesto šla do finále na Centre Court jako outsiderka. Vždyť proti ní stála šestá hráčka světa, obhájkyně wimbledonského finále Ons Jabeurová, která neskrývala velkou vůli k tomu získat pro Afriku první ženskou grandslamovou trofej.

Co laiky možná zaskočilo, ale experty nepřekvapilo, byla spolehlivost, s jakou se Vondroušová za hodinu a dvacet minut se soupeřkou vypořádala. Dva sety skoro přes kopírák, po 40 minutách, a nevěřícný pád na teď už milovanou trávu. O pár minut později už přebírala mísu Venus Rosewater z rukou princezny z Walesu. Není divu, že se Vondroušová v rozhovoru s patronkou turnaje uchýlila prakticky jen k užaslému úsměvu a slovům "Thank you, thank you so much". Celé to muselo být jako sen.

Nervy z oceli

Zdá se, že ve velkém tenisovém šapitó je Vondroušová už zavedeným jménem, je jí ale teprve 24 let a celou kariéru má před sebou. Úspěchy začala sbírat už jako velmi mladá, a když v sedmnácti letech bývalá juniorská světová jednička dobyla Biel při své teprve druhé účasti na okruhu WTA, čekalo se od ní mnoho.

A Vondroušová očekávání v příštích sezonách plnila – do jisté míry. Nevyletěla okamžitě ke hvězdám, ale neviditelná rozhodně nebyla. Stala se oporou českého fedcupového týmu, v roce 2019 si zahrála finále Roland Garros a o dva roky později v Tokiu vybojovala stříbrnou olympijskou medaily ze dvouhry.

Další tituly na okruhu WTA ale nepřišly a kariéra české tenistky byla poznamenaná i bojem se zdravím. První operaci levého zápěstí podstoupila v září 2019, ta druhá přišla v loňském roce. Úspěch Jeleny Rybakinové ve Wimbledonu sledovala se sádrou na ruce a šest měsíců nehrála. Radost měla v osobním životě, když se přesně před rokem 16. července 2022 provdala se za svého partnera Štěpána Šimka.

Jak praví heslo "Co tě nezabije, to tě posílí". A Vondroušová od svého prvního finále grandslamu v Paříži vyspěla herně, ale především i mentálně. Přestože v pozápasových rozhovorech během turnaje tvrdila, že byla velmi nervózní, na hřišti to nebylo znát. Důkazem byl i sebejistý obrat čtvrtfinálového duelu se světovou čtyřkou Pegulaovou.

Ve finále se nenechala rozhodit ztracenými podáními ani vedením soupeřky, s ledovým klidem hrála proti brejkbolům (úspěšnost 60 %), a naopak využila nalomeného sebevědomí Jabeurové k silným koncovkám obou setů. V posledním gamu si rychle vypracovala tři mečboly a za stavu 40:15 skvěle podala na "téčko", doběhla krátký return Jabeurové a celý turnaj ukončila volejem. Tunisanka byla bez šance.

Klíčové momenty

V semifinále i ve finále si Vondroušová počínala poměrně suverénně, krize řešila ve třísetových utkáních předchozích vyřazovacích kol. Za zmínku rovněž stojí i duel 2. kola proti dvanácté nasazené Veronice Kuděrmetovové, ve kterém se Vondroušové při páté účasti v All England Clubu poprvé podařilo projít do 3. kola. Právě tam přišlo psychické povzbuzení na trávě a bylo zasazeno semínko pozdějšího úspěchu.

Vondroušová – Bouzková 2:6, 6:4, 6:3

Setkaly se spolu dvakrát a v obou případech si Vondroušová s krajankou poradila ve dvou setech. Tentokrát ale Bouzková odmítala prodat kůži lacino a po 36 minutách vedla 6:2. Druhý set osmifinále trval skoro hodinu a obě Češky v něm sehrály několik úmorných gemů, v rozhodujím dějství už byla Vondroušová ale jasně lepší hráčkou. Bouzková se v celém utkání trefovala do servisu (81 % na prvním podání) a nutila soupeřku k agresivní hře – svědčí o tom 37 winnerů, ale také 44 nevynucených chyb Vondroušové.

Pegulaová – Vondroušová 4:6, 6:2, 4:6

Těžká chvíle na to se poprvé v kariéře utkat se světovou čtyřkou. Vondroušová do čtvrtfinále proti Američance vlétla sebevědomě, dařilo se jí na servisu a tlačila soupeřku k nevynuceným chybám. Jenže Pegulaová se s vývojem nehodlala smířit, efektivní byla zejména proti druhému podání Češky a rychle mířila za postupem. Za stavu 4:6, 6:2 a 3:1 pro Pegulaovou si počasí vyžádalo pauzu, a i když nasazená čtyřka po zatažení střechy uhrála ještě jeden gem, Vondroušová znovu ukázala ledový klid a pěti hrami v řadě zápas otočila.

Vondroušová – Jabeurová 6:4, 6:4

Z výsledku vypadá finále jako jednoznačná záležitost, ale ve skutečnosti musela Vondroušová znovu ukázat sílu vůle a především hry. V prvním setu prohrávala 0:2 a klíčovou pro psychiku musela být čtvrtá hra, ve které Češka odvrátila hned čtyři brejkboly Jabeurové a srovnala na 2:2. Od dalšího nepříznivého stavu 2:4 pak získala čtyři hry v řadě a ve druhém setu, přestože znovu prohrávala, měla herně navrch. Ve finále ji v důležitých momentech podrželo podání a pomohla i možná přemotivovaná Jabeurová, která spáchala 31 nevynucených chyb.

Důležitá čísla

2

Dva pokusy potřebovala Vondroušová ve finále grandslamu k úspěchu. V roce 2019 v devatenácti letech nedokázala dovést šokující tažení na Roland Garros až k titulu a prohrála s Ashleigh Bartyovou hladce 1:6 a 3:6. O čtyři roky později ztratila v sedmi utkáních ve Wimbledonu jen dva sety a ziskem trofeje přidala do své sbírky teprve druhý turnajový vavřín po Bielu v roce 2017.

32

O tolik míst vyletí Vondroušová díky wimbledonskému titulu v pondělním vydání žebříčku WTA. Poprvé v kariéře se podívá mezi nejlepších 10 hráček světa a po Petře Kvitové (8) bude i druhou nejvýše postavenou Češkou.

44,57

Vondroušová vyniká svou hrou na příjmu, díky které se dostává i k četným brejkbolům. Během celého turnaje získala v průměru 44,57% bodů (celkem 154 fiftýnů) na returnu prvního podání soupeřek. Velkou roli hrála tato statistika i ve finále, kde Vondroušová vyhrála proti Jabeurové 52% míčů po jejím 1. servisu, na druhé straně tuniská hráčka vytěžila bod z kvalitního 1. podání Češky jen v 39% případů.

 

Pivo a tetování

Vondroušová bavila Wimbledon nejen svou pestrou hrou, ale i pozápasovými rozhovory. Po vyhraném semifinále se nechala slyšet, že manžel Štěpán doma hlídá kočku. Na finále pro Frankieho naštěstí našel jiný dozor a do Londýna přiletěl. Nakonec triumfu své ženy přihlížel společně se sestrou Vondroušové, kamarádkou Miriam Kolodziejovou nebo bývalou hvězdnou tenistkou Helenou Sukovou.

V obecnou známost pak vzešla i sázka Vondroušové s Janem Hernychem: Pokud Markéta vyhraje grandslam, její trenér se nechá potetovat. Možná i díky speciální motivaci se to tenistce ze Sokolova povedlo a sama chce po životním úspěchu přidat další kérku k těm četným, které jí zdobí tělo. Výhru i tetování pak mohou společně oslavit pivem, jak ostatně novopečená vítězka Wimbledonu 2023 naznačila po finále v rozhovoru na centrálním dvorci.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Alexandra Tinková

Komentáře

18
Přidat komentář
Jan
Pála v poslední době neměl v FC týmu wimbledonskou vítězku, teď ji zase bude mít smile A Maky táhne BJKC tým stejně jako dříve Petra.
Reagovat
IngStavinoha
vytlačit z turnaje Svitolinu vyžadovalo v současné veřejné situaci mimořádnou vnitřní sílu nenechat se rozhodit ukropičovinami a předvést navzdory všem potenciálním tlakům skutečně to, co člověk umí - a za to Maky rovněž zaslouží plné absolutorium.

smilesmilesmile
Reagovat
hanz
Už to tady přestaň zaplevelovat politikou, stačí že to tu zaplevením svými hejty. smile Jestli máš nějaký problém s politickou situací, jdi demonstrovat nebo se přestěhuj tam, kde je tě to blízké. Tam tě zajisté přijmou s otevřenou náručí. smile
Reagovat
IngStavinoha
jen doplnění k článku, a to k momentu, do něhož se autorovi zjevně moc nechtělo - nic víc smile
Reagovat
lvicek
To je na tom ta ironie, že tihleti nechtějí jít tam a přitom to chtěj tahat sem... Záhada...
Reagovat
IngStavinoha
to bys už taky mohla vědět, že v době globalizace na místě působení dávno nezáleží ;-)
Reagovat
hanz
Právě ... znám takové, co si jen a jen stěžují na vše možné (od drahoty, UA, vláda, lékařská péče apod.), shazují vše na ZÁPAD, ale stále na ten prohnilý ZÁPAD cestují, vydělávají v něm, užívají ZÁPADNÍ vymoženosti atd... Prostě shrnuto - jestli se tu někomu nelíbí, ať si najde místo svému srdci blízké a neprudí tu ty, kteří to tu mají rádi, asi tak. (Tím končím svoji politickou diskuzi, AMEN.)
Reagovat
IngStavinoha
ti, kdo to tu mají opravdu rádi, se už dávno probrali a vědí, odkud vítr fouká - howgh
Reagovat
lvicek
Presne tak, to my vime. A z vasi strany citime jen ten smrad!
Reagovat
Ondra979
mel bys nasledovat tohoto exota - novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-slovak-obdivoval-putina-a-emigroval-do-ruska-tam-ho-zavreli-a-obdiv-ho-presel-40437443#utm_content=ribbonnews&utm_term=slov%C3%A1k&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
je otazka, jestli by u tebe to pomohlo..ale takova zkusenost je jist k nezaplaceni :))
Reagovat
IngStavinoha
mě jen baví, jak vy recykláti Hitlerjugend byste pořád lidi s odlišným názorem někam posílali - kdyby to šlo, nejradši do lágru nebo rovnou ke zdi, co? ;-)))))
Reagovat
A211
Čech se dožívá cca 76 let ,Rus cca 67 co je lepší ???.
Reagovat
lvicek
Tedy Hanzi, palec hore! ;)
Reagovat
Dobry-den
Co ta proměna?

Já myslel, že kahau moc nemusíš. :))
Reagovat
IngStavinoha
to je prostě něco jako prdlavka - neuškodí, spíš leští ;-)
Reagovat
IngStavinoha
je tam za Hernychem dobře vidět. smile

Zajímavé, na jakém místě a při jaké příležitosti se s Honzou Kodešem po letech opět sešli... smile
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
IngStavinoha
to bych u Maky v pohodě přešel, konečně není v tom zdaleka sama ;-) - hlavně že měla dostatečně pevné nervy při výkonu, který opravdu umí a může z něj zaslouženě těžit celý život. smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist