Jan Kodeš: Vraťme do hry živé míče

6. 3. 2012, 13:09
Téma 41
Po fantastickém a taky rekordně dlouhém finále Australian Open mezi Djokovičem a Nadalem, které trvalo 5 hodin a 53 minut, jsem několikrát odpovídal na otázku, jestli tak dlouhý zápas není už příliš dlouhý. Vždycky jsem říkal, že pro mě ne; párkrát do roka se na takový tenis vydržím dívat i takhle dlouho. Na druhou stranu chápu názory jiných, že takové maratóny jsou už příliš dlouhé, jakkoli přinášejí nádherný tenis.
Jan Kodeš (© Martin Sidorják)

Kdyby bylo řešení tohoto "problému" na mně, udělal bych dvě zásadní změny. Zápasy by každopádně zkrátily a jejich kvalitu by nepoznamenaly.

1. Zakázal bych hráčům utírání do ručníku po každé výměně; je to zlozvyk, který z finále Australian Open ukousl nejméně třičtvrtě hodiny. Většina tenistů si z téhle původně potřeby udělala rituál a prodlužují si tím dvacetivteřinovou pauzu na odpočinek.

Vím, je to téměř třicet let, ale když jsem vyhrál Wimbledon, neexistovaly ani židle pod umpirem, při střídání stran jsme se směli jen utřít, napít a hra musela plynule pokračovat. Komfort odpočinku vsedě je samozřejmě v pořádku, ale k otírání či stékání potu v průběhu gamu vždy sloužila potítka (nebo i malé ručníky za pasem), případně čelenky a čepice.

2. Vrátil bych do hry živější míče. Tenis se totiž po nářcích z doby před patnácti lety, kdy zejména v halách někteří servismani udělali ze zápasů nudu plnou es a chybných returnů, výrazně zpomalil. A to natolik, že došlo na opačný extrém.

Díky zdrsňování tvrdých povrchů je odskok míčů vyšší a dává hráčům víc času k doběhnutí míčů. Moderní materiály raket, ze kterých balon víc letí, to nezachrání. Výměny se tak prodlužují a tenisté se zároveň víc a víc obávají jít k síti, aby je soupeř neprohodil. Pomalejší je i tráva ve Wimbledonu, kde útočnému pojetí nahrává už jen nižší odskok míčů. Tenisáky mají dnes ovšem také jiné vlastnosti, jsou těžší a pomalejší. Proti těm, se kterými se hrálo dřív, jsou vyloženě tupé. Thomas Muster mi loni po tréninku na Štvanici znechuceně říkal: Co je to dnes za míče? Vůbec to nemůžu zabít...

V březnovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 03/2012 Pálovy skvělé tahy aneb co dělá kapitána úspěšným
Tetování letí i na kurtech; prohlédněte si ozdoby hvězd
Kinogram forhendu Petry Kvitové
Rozbor finále Australian Open očima Richarda Schönborna
Na cestě vzhůru; představujeme největší české talenty
Olympiáda klepe na dveře: víte, kdo si ji zahraje?

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 690,- za rok (dárek v hodnotě 500,-), nebo za 1.380,- na dva roky (dárek v hodnotě 1.000,-)!


Takové balony mají samozřejmě negativní vliv i na zdraví tenistů, trpí kvůli nim loket a rameno. Vzpomeňme, jak si v loňském roce na některých turnajích před US Open hráči stěžovali na těžké míče a míče různých značek a vlastností na po sobě jdoucích turnajích.

Hra začíná být kvůli enormní snaze o zpomalení znovu poněkud jednotvárná. Důkazem bylo i zmíněné Australian Open. Zpomalovat povrchy i míče bylo zkrátka chybné.

Ani prosazování tvrdých dvorců po celém světě nepřináší pro hru samotnou nic dobrého. Hráči jsou neustále pod tlakem žebříčkových bodů, hrají mnoho turnajů a čím dál častěji laborují se zraněními kyčlí, páteře, kolen, achillovek... Nestačilo by hrát na tvrdých površích pouze v halách? Vždyť šedozelená americká antuka byla před lety velmi dobrým povrchem pro útočníky i obranáře. Ani její odstranění ze světového okruhu v USA nebylo správné. Finálové zápasy na ní při US Open v letech 1975–1977 mezi Connorsem, Borgem, Vilasem či Orantesem, to byl velmi atraktivní tenis, kterému diváci aplaudovali vstoje. Argument, že tvrdé povrchy nevyžadují údržbu, by přece neměl obstát při rozhodnutích o budoucnosti hry, která se historicky hrála pouze na travnatých a antukových dvorcích.

Moderní doba přinesla nové materiály a několik pozitivních změn, například zavedení tie-breaku nebo jestřábího oka. Ale proč zavádět stále nové a místy nesmyslné novinky?! Americká televize by nejraději sehrála grandslamový turnaj o víkendech a na jeden set a Evropa, která dnes kraluje světovému tenisu, musí odolávat dalším a dalším novátorským nápadům. Přimlouvám se, abychom neničili to, co udělalo tenis jedním z nejatraktivnějších sportů dnešní doby.

Jsem přesvědčen, že mezi halovým a venkovním tenisem by měl zůstat výrazný rozdíl, který právě všudypřítomné tvrdé povrchy částečně stírají. Přírodní vlivy jako slunce, vítr, přerušení při dešti či rozdílné odskoky míčů na antuce či trávě jsou velkým testem a vnášejí do hry i více nervozity, myšlení, nutnosti soustředění, chytrosti, inteligence v taktickém pojetí nebo větší nároky na fyzickou a psychickou výdrž. Právě tady se projevují vlastnosti šampionů!

pva, Tennis Arena, Jan Kodeš

Komentáře

41
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zrejme najlepší článok, čo som tu kedy čítal..Veľmi užitočný a pútavý..
Reagovat
smazaný uživatel
když už se v článku řeší typ míčů tak bych se Vás chtěl zeptat jaké míče by jste doporučili k rekreačnímu hraní právě vy. Nebo jaké máte zkušenosti s určitýmy značkami. Já občas chodim hrát s kamošem do haly na umělou trávu (nevim jak se tento povrch přesně nazývá :) ) nebo ven na antuku a pořád jsme nepřišli na vhodné míče. Ze začátku jsme kupovali obyč wilson v intersportu za kilo, ale míče nám vždycky málo vydrželi a během chvíle byly hodně měkký a moc neskákali :/ poté jsme zkoušeli head pro a ty nám přišli docela dost těžký a vzhledem k tomu že má kámoš problémy s ramenem tak mu nedělali moc dobře a navíc hrozně rychle začali chlupatět. A naposledy jsme vyzkoušeli Dunlop pro, který se nám zdaj zatim nejlepší ale ta výdrž taky nic moc :/ Věřim že tu je hodně lidí co hraje tenis a má hodně zkušeností a proto Vás prosím o radu jaké míče jsou nejlepší na antuku pro rekreační hráče. Díky
Reagovat
spaniel
Ja hraji nejradeji s Tratornama, vydrzi nejdele tvrde. Taky hravam na koberci.
Reagovat
smazaný uživatel
Přímo v pravidlech tenisu je jak má být míč veliký, jak vysoko má vyskočit a nevím co ještě. Ale vždy je to od - do. V těchto mezích je technicky možné vyrobit míč pomalejší nebo rychlejší, skákavější, takový který se "rád" točí nebo rychle strácí rotaci.

To samé nebo podobné je o površích i název může být stejný a vlastnosti různé.

Nechápu ten trend spomalování hry jak vlastně vznikl a proč trvá. Možná je to dáno herním stylem top hráčů a snahou jim vyhovět? Aby se dostávali do semi/fi kvůli divákům, TV, reklamě?
Přece pořadatel turnaje má nějaké omezené možnosti na čem hrát a čím hrát, nevím kam to hlásí a kdo to schva/neschlaluje.

Je určitě na místě zrychlení hry a v tom důsledku zkrácení zápasů, trochu zvýhodnit útočný herní styl. Chtěl bych zase vidět zápasy v podobném stylu jako hráli Becker/Edberg/McEnroe dokonce i Lendl ve Wimbledonu.
Reagovat
tommr
vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se ukázalo, že se to zpomalování povrchů dělá kvůli Nadalovi. Nadal má za sebou velice vlivnou španělskou lobby a jak sám píšeš pořadatelé mají i přirozenej zájem, aby došel co nejdál kvůli divákům ...
Svým způsobem je to zpomalování i dobrý - eliminuje to hráče typu Karlovic a jejich monotonní hru založenou jen na servisu. Nemělo by se to ovšem hnát až do opačnýho extrému, aby nakonec tenisu nedominovali pinkálisti, který jsou skoro stejně otravný jako servismani. Chce to prostě najít zlatou střední cestu ...
Reagovat
spaniel
S prvni casti bych nesouhlasil, myslim, ze Federer ma vetsi vliv nez Nadal. Spis myslim, ze to je v managmentu, proste chteji pomalejsi tenis a delsi vymeny, cemuz nahrava i ten lonsky napad s vetsimi mici.
Reagovat
smazaný uživatel
osobne si myslim, ze tenis sa netoci len okolo Nadala... to bola extremne trapna pripomienka. mozno by som to pochopila, keby to bolo v spanielsku alebo niekde v krajine, kde ho zboznuju. vsetci vedia, ze jeho povrch je antuka a ani lopty nic na tom nezmenia, nech su akekolvek...on tiez kritizoval a nie raz, ze lopty su kazdy rok horsie a horsie... podla mna, je to len o peniazoch, a zasa o peniazoch...
Reagovat
smazaný uživatel
http://gsmhu.blogspot.com/p/tabulka-povrchu-atp.html

Pod tím odkazem je tabulka, kde jsou informace ohledně povrchů a míčků na jednotlivých turnajích. Pokud se můžeme chytit těch statistik (průměr počtu es na gem, procento udržených servisů..), tak to vychází docela zajímavě, jak je to kde rychlé :-).

Nedávno jsem se bavil s jedním známým, který dělá trenéra tenisové mládeže. Říkal mi: "Joo, ono to je s těmi povrchy složité, není decoturf (2) jako decoturf (2)..mám zkušenost, že co kurt, to originál, i když název povrchu a dodavatel je stejný." :-)
Reagovat
VlS
Hodně tady komentujete povrchy a dost stranou stojí míče, o kterých Kodeš mluví. To, že velká část hráčů a hráček hraje velkou část roku olepená, zatejpovaná a více méně s nějakým zdravotním problémem je alarmující a za tento stav nemohou povrchy, ale právě míče. Osobně nechápu, proč nemohou být nastaveny parametry míčů (hmotnost, pružnost) standardně a proč nemohou být na všech turnajích míče stejné a vyhovující lidskému tělu jak jen je to možné.
Zpomalování hry mě taky trochu vadí, mám radši styl servis volej než nekonečné výměny od base line.
Chápu, že přestřelky typu Isner - Karlovič taky nejsou zrovna divácky atraktivní, ale na to našla lék Martina Navrátilová - je to jednoduché - prostě zrušit druhé podání, zrušit opakování servisu kvůli tečování pásky. Výrazně by přibylo technických servisů s perfektním umísťováním a holt by se trochu přidusila dělostřelba. Ne že bych byl nějakým žhavým zastáncem těchto myšlenek, ale rozhodně mi to připadá lepší, než návrhy Jona Tiriaca naopak míče zvětšovat a dělat je ještě pomalejší. To můžeme rovnou přejít na badminton.
Reagovat
ludolf
Já myslím, že za zdravotní problémy může oboje - běhání po tvrdém povrchu zdraví rozhodně neprospívá. Navíc se tvrdé povrchy zpomalují, takže hra na nich trvá delší dobu a nepříznivý efekt je tedy větší. Zdánlivě paradoxně prý nevadí delší hra na antuce, protože ta je měkčí a tedy k nohám šetrnější.
Reagovat
VlS
No, z tohohle hlediska je otázka, co je tvrdý povrch, protože i ten má nějakou pružnost a hodně toho ochytají boty. Celkově - nic proti antuce, ale ze zdravotního hlediska prach z antuky taky není nic extra ani pro plíce a sliznice, ani pro oči.
Reagovat
smazaný uživatel
jeste k micum - minimalne jednotna gramaz by mela byt samozrejmosti, zmena jejich velikosti je pro me sice obludna predstava, ale na druhou stranu, hlava rakety se taky dramaticky zvetsila a "drzime"..
Reagovat
smazaný uživatel
Když on ten badminton je mnohem rychlejší a dynamičtější než tenis :-), mám rád oba sporty a oba rekreačně hraju. Na tenisovým kurtu vydržím v pohodě 3 hodiny, na badmintonovým hodina bohatě stačí.
Reagovat
freeteepek
A víš, že badminton je nejrychlejší raketový sport?:-) http://www.jcbas.cz/jcbas/aktuality/badmintonovy-micek-je-nejrychlejsi.html
Reagovat
VlS
To je strašně relativní a je to otázka metodiky měření. To bychom museli měřit rychlost na nějaké dráze (řekněme od base line k servis line) a jsem přesvědčený, že badmintonový košík by nebyl rychlejší, má malou hmotnost (a tím i malou kinetickou energii) a velkej odpor vzduchu a tudíž bude rychlost velmi rychle ztrácet.
Reagovat
smazaný uživatel
nemám ho rád! ale souhlasím se vším co říká.
Reagovat
tommr
s bodem číslo jedno naprostej souhlas. Používání ručníků se v pojetí některejch hráčů zvrhlo v nechutnou frašku - nejde jen o zbytečný zdržování, ale i to neustálý buzerování sběračů po každým odehraným míčku ...
Reagovat
VlS
Podívej, nikdo nezrušil časový limit mezi výměnami. Je chybou rozhodčích (a ATP a WTA), že dodržování není striktně vymáháno. A jestli se někdo dokáže v limitu třeba osprchovat - jeho věc.
Reagovat
Fandina
Je každého věcí, jestli ho použije, nebo ne. Stále mě to připadá lepší než se utírat do potítek, čelenek apod. Stejně to kluci i holky dělají a když to je do ručníku, pořád lepší než to mokro mít na těle. Stačí propocená trika atd.. Upřímně řečeno, nepřipadá mi, že to maximálně zneužívá prodlužuje pauzy atd. Chceme přece pro tenisty také nějaký komfort, vadí nám ty neustálá zranění, debatujeme o zátěžích na tělo vlivem míčků, povrchu atd. Kromě toho jsem toho názoru, že když někdo chce pauzu prodlužovat nebo mezi výměnami natahovat čas, vždy si to nějak vymyslí třeba utíráním do potítek a pod. Kdo to nezneužívá, nezneužije ani ručník ..... úsměv
Reagovat
steve79
Narozdíl od jiných tvrdých povrchů.
Reagovat
freeteepek
Přimlouvám se za to, aby se sjednotily parametry míčů. Jednotlivé značky by se pak lišily jen trvanlivostí. Všechno, co má vliv na zdraví hráčů je třeba zohlednit. Jejich vytížení je v nabitém kalendáři už tak značné a tělo, hlavně chlapů, kteří hrajou GS na 3 sety, dostává hodně zabrat.
Reagovat
steve79
Kdyby došlo na finále Nadal-Djokovič, tak bych už vsadil na Nadala. Nadal měl k tomu blízko, aby Novaka porazil na Australien Open a Djokovič v Dubaji nehrál moc dobře.
Reagovat
steve79
Jak je na tom porvch Indina Wells a v Dubaji. Myslím ted z hlediska rychlosti?
Reagovat
Pe3k
Oba jsou super pomalé...
Reagovat
steve79
Ne, ale vážně. Třeba Fish říkal, že v Dubaji je to jeden zmála tvrdých povrchů, který je rychlý. Narozdíl od jiných povrchů.
Reagovat
smazaný uživatel
Letos mi přišla Dubaj teda rychlejší, a určitě je rychlejší než Indian Wells, kde je jeden z nejpomalejších hardů vůbec.
Reagovat
Pe3k
Teď sem si všiml, že jsem tvou otázku špatně přečetl. Myslel sem si, že se ptáš jak jsou na tom povrchy v Indian Wells a Miami...Promiň.
Reagovat
smazaný uživatel
V Dubaji sotva může být "jeden z mála rychlých" povrchů, když na tomtéž Decoturf 2 se hraje od července do září skoro na všech amerických turnajích (co Fish řekl ve skutečnosti v originále, nevíme).
Pomalé hardy: Indian Wells - Plexipave, Miami - Laykold.
Reagovat
Basa
V Dubaji byl povrch, který jako jeden z mála oproti předešlým sezonám zrychlily. Také bylo vidět, že se hráči dostávali k breakballům mnohem obtížněji. Fish řikal, že je to dobře, pro hráče, že se tam dá využít výhoda servisu a rychlý hry
Reagovat
steve79
Já v tomto souhlasím naprosto s Kodešem. Třeba u trávy je alarmující, že se tak zpamaluje. Zpomalováním povrchů akorát bude přibývat defenzivních hráčů a hráčů jako Federer, Fish, Berdych bude ubývat. Jinak už se těším na turnaj Indian wells. Jsem zvědavej v jaký formě bude Nadal, přece už je to delší dobu než hrál ostrý zápas.
Reagovat
Pe3k
Osobně mi nevadí dlouhé zápasy plné dlouhých výměn. Co mi ale vadí je, že tím neustálým zpomalováním celé hry nahrávají do karet hráčům jako je Murray či Nadal, kteří jen stojí několik metrů za základní čárou a pouze vrací míče soupeře, který se snaží útočit.

Nic proti obranářským stylům. Třeba u Španělským antukových specialistů nemůže nikdo čekat, že budou po druhém podání běhat na síť, ale značně to znevýhodňuje právě ty ryzí útočníky jako je náš Radek Štěpánek či Francouz Llodra, kteří styl servis síť milují a vyznávají.

Když se podíváme na světovou špičku tak 5 ze 4 nejlepších hráčů jsou vyloženě obranáři pouze mistr Federer zachraňuje tuto bilanci.
Reagovat
Pe3k
4 z 5 :)
Reagovat
Padme
Nelze než s ním ve spoustě věcí souhlasit. Radši atraktivní a rychlé výměny než několikahodinové maratony:(
Reagovat
Frantz
Megatrapnej... uz jses s tim tvym nekonecnym ukajenim se z Federera a spinenim ostatnich hracu zejmena Nadala! Jdi si udelat dobre na youtube best of egoista a dej pokoj,chudacku malej...
Reagovat
taffer
Tak, tak. Nesnáším styl "Čekání na chybu soupeře", který v dnešním tenisu převládá. Pro vítězství si člověk musí jít aktivně, a to neplatí jen pro sport, ale pro život.
Reagovat
taffer
To je samozřejmě reakce na Pe3ka, ne na toho retarda nade mnou :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Boužel je to tak jak piše, 4 z 5 jsou urputni obranaři.Pokud by se povrchy zrychlili,byly by videt uplne jinej tenis a hrači by se opet rozdelili na antukaře,travaře a hardaře...
Reagovat
smazaný uživatel
Zase řešíme jenom povrch? A co míče?
Zrychlit hard znamená udělat ho víc kluzkým a nebezpečným. Toto chceme? O té drsnosti nahoře mluví Kodeš.
Reagovat
Gulbis
Naprostý souhlas, tenis by měl být o tom, jak přehrát soupeře útočným stylem a ne jen čekat na chybu druhého. Tihle destruktivní obranáři mě vždy byli nesympatičtí a i pro oko laického diváka jsou nezajímaví. Berdych, Federer, Tsonga, Fish, Delpo, Monfils, Melzer, Dolgopolov, Cilic, Soderling, Anderson jsou hráči podle mého gusta
Reagovat
hatatytla
ta šedozelená antuka by nemusela být špatná, hrajou na ni jenom ženský ve Charlestonu. Evropská pomalá antuka mě někdy nudí. Za chvilku bude modrá antuka v Madridu, na to jsem hodně zvědavý. Tam to zdůvodnovali kontrastem v televizi, protože když je zataženo tak míček skoro nevidím.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě v Houstonu se hraje na rychlejší antuce, podobné té zelené har-tru.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist