Jankovičová dorazila Naraovou kanárem, Halepová je poprvé ve 3. kole

29. 5. 2014, 18:58
Aktuality 14
FRENCH OPEN ŽENY - Jelena Jankovičová zvládla dnešní zápas 2. kola bez ztráty podání. Už na třetím grandslamu v řadě vyřadila Japonku Kurumi Naraovou, kterou na pařížské antuce dorazila kanárem. Poprvé do třetího kola French Open postoupila světová čtyřka Simona Halepová.
Jelena Jankovičová

Jelena Jankovičová po obratu s Kanaďankou Fichmanovou zvládla své druhé vystoupení na letošním Roland Garros bez ztráty podání. Šestá nasazená Srbka si poradila s japonskou jedničkou Kurumi Naraovou, kterou vyřadila i na loňském US Open a letošním Australian Open.

Úvod zápasu byl dlouho vyrovnaný. Do stavu 5-5 se Jankovičová nedostala k žádnému brejkbolu, sama jeden hned ve druhé hře úspěšně odvrátila. Pak ovšem nad zápasem převzala kontrolu, uhrála osm gamů v řadě a zvítězila 7-5 6-0. Devětadvacetiletá Srbka udělala jen 14 nevynucených chyb, zatímco Naraová 26.

"Ze zečátku jsem hrála hodně krátké míče a ona toho využila. Do stavu 5-5 jsem ji nebrejknula, ale pak jsem začala hrát agresivněji, v čemž byl rozdíl. Oba hodně míčků vrátí zpět a nedá vám bod zadarmo. Takže hlavně v pomalých podmínkách, jako jsou tady, to proti ní není snadné. Ale s vítězstvím jsem spokojená," řekla semifinalistka ze sezon 2007, 2008 a 2010 Jankovičová, jež obhajuje loňské čtvrtfinále.

O postup do osmifinále si světová sedmička zahraje s Rumunkou Soranou Cirsteaovou, s níž ve vzájemné bilanci prohrává 2-4 a na antuce prohrála oba souboje včetně osmifinále na Roland Garros před pěti lety.

Simona Halepová je sice už čtvrtou hráčkou světa a Roland Garros před šesti lety vyhrála jako juniorka, mezi ženami se jí však na pařížské antuce zatím nedařilo. Nicméně letos už pouhým postupem do 3. kola překonala své maximum, když porazila 6-2 6-4 Heather Watsonovou.

Britská tenistka přitom nebyla vůbec snadnou soupeřkou. Poté, co před dvěma týdny vyhrála turnaj ITF v Praze a ve francouzské metropoli prošla kvalifikací, nastupovala se sérií devíti výher v řadě. Jenže proti Halepové z úvodních šesti gamů na servisu vyhrála jen jeden, v zápase ani jdnou nevedla a jubilejní desáté vítězství v řadě nepřidala.

Dvaadvacetiletá Rumunka Halepová před třemi týdny hrála své dosud největší finále na podniku WTA Premier Mandatory v Madridu, pár dní na to však odstoupila kvůli zranění břišních svalů z Říma. Nyní se však zdát být připravená rvát se o nejlepší grandslamový výsledek, kterým je čtvrtfinále z letošního Melbourne.

"Cítím se velmi dobře, jsem připravená na sto procent. To byl důvod, proč jsem odstoupila z Říma, abych byla připravená na zápasy tady," vysvětlovala Halepová. "Už jsem tu odehrála dva dobré zápasy, i když dnes byl druhý set trochu obtížný a já byla nervózní. Ale dobře jsem podávala a to mi pomohlo," řekla Halepová.

"Je tu na mě trochu tlak, ale chci se soustředit na každý zápas, protože každé kolo je tu velmi těžké. Je to těžký turnaj a já musím hrát nco nejlépe. Očekávám, že každý zápas bude těžký, tak teď nemohu přemýšlet o finále, nebo o něčem takovém," uvědomuje si Rumunka, kterou v dalším zápase vyzve Španělka Maria-Teresa Torróová-Florová.

- FRENCH OPEN 2014 ženy -
(Francie / Paříž, antuka, 23.968.900 eur)
čtvrteční výsledky (29. 05. 2014)
• Dvouhra - 2. kolo •
Kvitová (5-ČR) - Erakovicová (N. Zél.) 6:4, 6:4
Šafářová (23-ČR) - Dellacquaová (Austr.) 6:1, 5:7, 6:3
Halepová (4-Rum.) - Watsonová (Brit.) 6:2, 6:4
Jankovičová (6-Srb.) - Naraová (Jap.) 7:5, 6:0
Erraniová (10-It.) - Pfizenmaierová (Něm.) 6:2, 6:4
Ivanovičová (11-Srb.) - Svitolinová (Ukr.) 7:5, 6:2
Stephensová (15-USA) - Hercogová (Slovin.) 6:1, 6:3
Glušková (Izr.) - Flipkensová (21-Belg.) 6:4, 3:6, 6:4
Makarovová (22-Rus.) - Vandewegheová (USA) 6:4, 6:3
Bertensová (Niz.) - Pavljučenkovová (24-Rus.) 5:7, 6:4, 3:0 skreč
Cirsteaová (26-Rum.) - Pereiraová (Braz.) 6:2, 7:5
Kuzněcovová (27-Rus.) - Giorgiová (It.) 7:6 (7:5), 6:3
Petkovicová (28-Něm.) - Vögeleová (Švýc.) 6:2, 4:6, 6:2
Solerová (Šp.) - Wickmayerová (Belg.) 6:2, 6:4
Parmentierová (Fr.) - Švedovová (Kaz.) 1:6, 6:3, 6:3
Torróová (Šp.) - Rybáriková (SR) 6:2, 2:6, 6:2
Ormaecheaová (Arg.) - Niculescuová (Rum.) 2:6, 7:5, 6:2
Mladenovicová (Fr.) - Riskeová (USA) 7:6 (7:5), 3:6, 6:3
• Čtyřhra - 1. kolo •
Koukalová/Niculescuová (14-ČR/Rum.) - Puigová/Wickmayerová (Portor./Belg.) 6:7 (1:7), 6:0, 6:3
Aojamaová/Voráčová (Jap./ČR) - Hesseová/Johanssonová (Fr.) 6:1, 6:4
Dateová-Krummová/Záhlavová-Strýcová (Jap./ČR) - Medinaová/Švedovová (11-Šp./Kaz.) 6:4, 6:2
Gajdošová/Husárová (Austr./SR) - Kar. Plíšková/Krist. Plíšková (ČR) 1:6, 6:3, 6:3
Coinová/Parmentierová (Fr.) - Burjačoková/Uhlířová (Ukr./ČR) 6:3, 6:3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dneska můžu být spokojený... :)

Kiki - Riske: První set byl velmi vyrovnaný, ale přesto si myslím, že v něm Kiki měla mírně navrch. Jen občas jí to trochu nevycházelo v tom smyslu, že třeba nedala o jeden dobrý úder navíc. První brejk zápasu získala Riske v pátém gemu, ale zanedlouho si Kiki vzala servis zpátky a srovnala na 4:4. První sada nakonec došla až do tie-breaku, který Kiki rozehrála parádně. Zaznamenala v něm několik povedených momentů na síti a za stavu 6-1 si vypracovala pět setbolů. Jenže Riske dokázala čtyři z nich umazat - na první dala Kiki dvojchybu, na druhý dala Riske vítězný return, na třetí vítězný volej a při čtvrtém znovu uspěla na síti, když Kiki dala špatný dropshot. Už jsem se začínal obávat, že nevyjde ani ten pátý, ale Kiki naštěstí trefila první servis a Riske trefila return jenom do sítě - úleva a 1. set pro Kiki. :) Druhý set začala Kiki velmi dobře a už v prvním gemu získala brejk. Potom byla docela škoda třech nevyužitých brejkbolů ve třetím gemu, protože tam Kiki hrála skvěle, ale bohužel nevyužila šance. Myslím, že ve čtvrtém gemu dala Kiki dokonce dvě dvojchyby, ale poté odvrátila brejkbol a zvýšila na 3:1. Potom ale na kurtu začala úřadovat Riske, zatímco Kiki se přestalo dařit. Riske otočila vývoj 2. setu na 4:3 a po sedmém gemu si Kiki vzala MTO kvůli problémům se zády. Po ošetření ale Kiki ztratila další servis a nakonec ten druhý set prohrála 3:6. Od stavu 3:1 se jí vůbec nedařilo a udělala hodně chyb. Naopak Riske se chytla a měl jsem obavy, že to tak bude pokračovat i ve 3. setu... Naštěstí se tak nestalo a Kiki začala hrát ve třetí sadě opět velmi dobře. Ve čtvrtém gemu získala brejk na 3:1. Pak jsem si na chvíli potřeboval odskočit na poštu, takže jsem neviděl rebrejk ze strany Riske, ani další brejk Kiki - v době mojí nepřítomnosti se skóre posunulo na 4:2 pro Kiki. Potom Kiki udělala důležitý krok, když v sedmém gemu udržela servis a za stavu 5:3 při svém dalším podání ukončila zápas. :)
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/IXjIfUTo/#prubeh-zapasu;1
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle vítězství je pro Kiki velmi důležité a jsem rád, že po výhře proti Na Li neskončila hned ve 2. kole. Už jenom postup do 3. kola je pro Kiki úspěch (který potřebovala jako sůl) a bodíky se v žebříčku budou hodit... Kiki čeká v dalším zápase Petko, takže tentokrát se od Kiki zase moc čekat nebude. Já ale věřím, že s podporou domácího publika opět zabojuje. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ana - Svitolina: Pro Anu jsem očekával těžší zápas než v 1. kole a bylo tomu tak. Elina začala hodně nebojácně a hned v prvním gemu vzala Aně servis. Ana ovšem kontrovala rebrejkem a ve čtvrtém gemu získala další brejk, takže vedla 3:1. Jenže Elina v první sadě hodně kousala. Nejprve sebrala Aně podání v pátém gemu a potom taky v sedmém, takže najednou Ana prohrávala 3:4 a servírovala Elina. V těch momentech se Aně nedařilo a dělala poměrně dost zbytečných chyb. Naštěstí získala Ana znovu rebrejk a nenechala Elinu jít do trháku. Už se zdálo, že první sada směřuje do tie-breaku, ale Ana ve dvanáctém gemu znovu zaúřadovala na returnu, proměnila třetí setbol a 1. set byl v kapse. :) Druhý set už byl pro Anu o poznání klidnější. Hned ve druhém gemu získala brejk čistou hrou a od toho se prakticky celý set odvíjel. Nakonec Ana ukončila zápas v osmém gemu, když proměnila svůj druhý mečbol vítězným returnem. :)
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/l4DGTGt7/#prubeh-zapasu;1

Ten začátek od Any nebyl přesvědčivý, ale pak se celkem chytla a ve 2. setu už to bylo mnohem lepší. Příště by to ale určitě chtělo, aby Ana neztratila tři servisy během jednoho setu, protože to je prostě moc. Jinak silná stránka Any je určitě v tom, že si umí postupně vypracovat pozici ve výměně a poté ji zakončit. Ona není typem hráčky, která by to tam pokaždé prala ze druhého nebo třetího úderu (což dneska bylo hodně vidět v zápase Petry proti Marině). Prostě jí vyhovujou trochu delší výměny, ve kterých může soupeřku dostat pod tlak, vypracovat si pozici a potom (většinou forehandem) zakončit. :) A co se týče Eliny, tak ta hrála v některých fázích zápasu taky velmi dobře. Pokud odstraní určité nedostatky (které podle mě pramení hlavně z nezkušenosti), tak může být v budoucnu hodně vysoko...
Reagovat
smazaný uživatel
Aničku čeká ve 3. kole Lucka Šafářová. Tu jsem dneska viděl hrát proti Casey a nebýt toho výpadku ve 2. setu, tak to od ní byl velmi dobrý výkon. Ve 3. setu ji hodně podržel servis... No, Lucka je pro Anu nepříjemná soupeřka, protože proti ní vede ve vzájemných zápasech 4:2, přičemž právě poslední čtyři vyhrála. Je ale fakt, že v jediném zápase na antuce uspěla Ana (2. kolo RG 2008 - poté Ana vyhrála celý turnaj :)). Tak uvidíme, jak se s tím Ana popasuje tentokrát. Asi jí úplně nesedí, že Lucka hraje levou rukou, ale snad s trenérem vymyslí nějakou taktiku. Hlavně se Ana nesmí nechat moc zatlačit (naopak musí tlačit ona) a co jsem dneska viděl Lucku, tak určitě proti ní bude potřeba kvalitní servis...
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem dneska viděl zápas Petry proti Marině Erakovic. Abych řekl pravdu, tak po tenisové stránce se mi to moc nelíbilo, protože hodně výměn tam bylo maximálně na tři údery. Ale zároveň je to asi logické, protože obě holky tak chtěly hrát. Petru taky převážně držel servis (kromě začátku 2. setu) a vypadala celkem v pohodě...

A ještě bych se zastavil u zápasu Niculescu - Ormaechea, který se dneska dohrával a vzešla z něj soupeřka Mashy pro 3. kolo. Na tomto případu je totiž krásně vidět, co dokáže udělat odložení zápasu na další den. Včera se utkání přerušilo za stavu 6:2, 2:0 pro Niculescu, ale po dnešní dohrávce se z vítězství (2:6, 7:5, 6:2) nakonec radovala Ormaechea, která tak bude příští soupeřkou Mashy... Tady je jasně vidět, že zápasy mezi některými tenistkami by dneska dopadly nějak a zítra zase úplně jinak. :)
Reagovat
tommr
doufám, že pozítří budeš podstatně méně spokojenej než dneska, protože Lucka Ivanovicovou vyklepne i popátý za sebou. O týhle statistice jsem mimochodem ani nevěděl takže díky za ní ... :)
Jinak v zápase Niculescu-Ormaechea se hlavně zase jednou potvrdilo, že Niculescu je zřejmě největší labilka na okruhu. Podle statistik zveřejněnejch na webu FO to byl už čtvrtej její letošní zápas kterej prohrála i když v něm měla několik mečbolů ... :)
Reagovat
Grape
Forma Simony vypadá opravdu hodně nadějně! :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
A já se ptám. Kde je Sonja?
Reagovat
smazaný uživatel
Soudruhu! Ty pudeš taky :D
Reagovat
smazaný uživatel
Krásný výkon. Ty šaty jí moc sluší :)
Reagovat
pepin
Šaty ji sluší, to máš pravdu, ale jinak ona nic moc, teda aspon mně se nelíbí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ona není pěkná. Postavu má krásnou. Ale jako nepřitahuje mě. Vzhledově ne.
Reagovat
slacker
Me se taky nelibi, asi zustane na ocet
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist