Japonsko - Chorvatsko 1-1. Po bodu získali dvojky Soeda a Karlovič

10. 2. 2012, 12:17
Aktuality 3
DAVIS CUP - Duel japonských a chorvatských tenistů je v Kóbe po pátečních dvouhrách vyrovnaný 1-1 na zápasy. V úvodním souboji uspěl domácí Go Soeda, jenž se dostal ze stavu 0-2 na sety proti Ivanu Dodigovi, navýšit vedení ale nedokázal Kei Nišikori, který nenašel recept na servis Iva Karloviče.
Go Soeda s kapitánem Takeuchim

Japonští tenisté se do Světové skupiny Davisova vrátili po dlouhých 27 letech, když v loňské baráži porazili díky Sugitovi a dvěma bodům Nišikoriho Indii. Největším úspěchem země vycházejícího slunce je finále z roku 1921, kdy v týmové soutěži debutovala. Od té doby Japonsko mezi elitou nikdy nevyhrálo.

Za první výhrou po 82 letech vykročilo dnes v hale v Kóbe proti Chorvatům, kterým chybí kvůli zranění jednička Marin Čilič a zkušený Ivan Ljubičič, jenž se omluvil z rodinných důvodů.

Go SoedaJaponsko se po úvodní dvouhře dostalo do vedení, když 90. hráč světa Go Soeda po 4 hodinách a 5 minutách udolal Ivana Dodiga. Chorvatská jednička vedla už 2-0 na sety, sedmadvacetiletý Soeda se ale nevzdal a dramatický pětisetový souboj nakonec vyhrál 6-7 3-6 6-4 6-3 7-5.

"Myslím, že je to moje nejlepší výhra v kariéře," radoval se Soeda, který zažívá skvělý vstup do sezony. V indické Čennaí si zahrál poprvé v semifinále turnaje ATP (mimochodem porazil i Dodiga) a z Honolulu si odvezl titul z místního challengeru.  

Aktivněji hrající Dodig měl dnes zápas dlouho pod kontrolou, od třetí sady ale páchal více chyb než vítězných úderů a trpělivější Japonec duel otočil. "Oba jsme dnes odehráli dobrý zápas. Ale on (Soeda) začal hrát ve třetím setu lépe a ve čtvrtém a pátém hrál neuvěřitelně. Z porážky jsem zklamaný, ale byl to dobrý zápas," komentoval Dodig. 

"Ivan (Dodig) hrál dobře dva sety a ve třetím měl šanci na brejk, ale poté co třetí set ztratil, začal hrát Soeda perfektní zápas a využil snad každé šance. Oba si zasloužili vyhrát," zhodnotil čtyřhodinový souboj nehrající kapitán Chorvatů Željko Krajan.

Ivo KarlovičPublikum v hale Bourbon Beans Dome bylo ve varu a od jedničky Keie Nišikoriho - světové dvacítky - očekávalo navýšení vedení. Nejlepší tenista v japonské historii ale zaváhal proti Ivu Karlovičovi. 208 centimetrů vysoký Chorvat v celém zápase nečelil brejkbolu, ve třech setech po servisu ztratil jen 12 fiftýnů a za pomoci 18 es zvítězil nad čtvrtfinalistou letošního Australian Open 6-4 6-4 6-3.

"Snažil jsem se s ním nehrát dlouhé výměny. Snažil jsem se hrát maximálně agresivně a co nejrychleji ukončovat výměny," komentoval svou taktiku Karlovič. 

"Nejsem zvyklý hrát proti těmto hráčům, nebylo to pro mě snadné. Mou největší zbraní jsou přímé údery, ale Ivo mě držel svým servisem pod tlakem a já nebyl schopný mu po něm vzít nějaký bod," řekl zklamaný Nišikori. 

Zápas je tak po pátečních dvouhrách vyrovnaný 1-1 na zápasy. "Se stavem 1-1 jsem spokojený. Myslím, že jsme viděli dva opravdu kvalitní zápasy," řekl kapitán Chorvatů Željko Krajan a pochváli Karloviče, že zápas zvládl bravurně.

Do sobotní čtyřhry jsou nahlášeni Japonci Ito se Sugitou a Chorvati Karlovič s Lovrem Žovkem. Nehrající kapitáni výběrů však mohou ještě hodinu před zápasem sestavy změnit.

"Zítřejší čtyřhra bude klíčová. Důvěru dáme Itovi se Sugitou, chceme oddělit dvouhru se čtyřhrou," odhalil kapitán Japonců Eiji Takeuchi. "Pokud by Nišikori nastoupil i do deblu, tak by na něj byl velký tlak. Zítra je velký den," dodal.

Na vítěze japonského klání bude čekat zelšpí z dvojice Německo - Argentina.

- DAVIS CUP 2012 ... 1. KOLO-
(Japonsko / Kóbe, tv. povrch / hala)
kompletní výsledky (10. 02. 2012)

Japonsko - Chorvatsko 1-1 ... po úvodních dvouhrách

pátek 10. 02. 2012:

Soeda - Dodig 6-7(3) 3-6 6-4 6-3 7-5 ... (1-0)
Nišikori - Karlovič 4-6 4-6 3-6 ... (1-1)

sobota 11. 02. 2012:
Ito/Sugita - Karlovič/Žovko

neděle 12. 02. 2012:

Nišikori - Dodig
Soeda - Karlovič

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
19 stupňů východně: Astra 1L
Eurosport DE, frekvence 12226 MHz, symbolrate 27500, polarizace H, parabola 60 cm
Reagovat
smazaný uživatel
13 stupňů východně: Hot Bird 8
Supertennis, frekvence 12245 MHz, symbolrate 27500, polarizace H, parabola 60 cm

nebo
7 stupňů západně: Nilesat 102
Dubai Sports 2, frekvence 12226 MHz, symbolrate 27500, polarizace H, parabola od 120 cm
Reagovat
smazaný uživatel
13 stupňů východně: Hot Bird 6
Arriadia, frekvence 10873 MHz, symbolrate 27500, polarizace V, parabola 60 cm
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist