Je nejmladší vítězkou turnaje WTA i šampionkou US Open. Austinová slaví 60. narozeniny

12. 12. 2022, 09:45
Legendy tenisu 3
Tracy Ann Austinová patřila na přelomu 70. a 80. let k nejlepším tenistkám světa. Dvakrát vyhrála US Open, v roce 1980 byla světovou jedničkou, záhy však její nadějnou kariéru ukončila zranění. Dnes Američanka slaví šedesátiny.
Tracy Austinová (© AFP)

Tracy Ann Austinová je dvojnásobnou vítězkou US Open (1979 a 1981). Poprvé triumfovala jako teprve šestnáctiletá (16 let a 9 měsíců) a stala se tak dosud nejmladší vítězkou tohoto grandslamového turnaje.

Austinová, provdaná Holtová, proslula obouručným bekhendem a na kontě má 335 vítězství a jen 90 proher. Celkem vyhrála 30 turnajů WTA ve dvouhře a pět ve čtyřhře.

Doposud drží rekord jako nejmladší vítězka turnaje na okruhu WTA, při zisku titulu v Portlandu (1977) jí bylo jen 14 let a 28 dnů. V roce 1992 byla také jako nejmladší tenistka uvedena do Mezinárodní tenisové síně slávy.

V roce 1980 získala titul ve Wimbledonu ve smíšené čtyřhře se svým bratrem Johnem Austinem. Poslední vítězství na turnaji WTA slavila v roce 1982 v San Diegu a v roce 1984 pro vleklé bolesti zad a krku ohlásila v pouhých 22 letech konec kariéry.

V roce 1989 se pokusila o návrat, ale vzápětí její plány překazila autonehoda, při níž utrpěla komplikovanou zlomeninu nohy. O druhý comeback se pokusila v sezoně 1993, avšak po roce tenisovou kariéru ukončila definitivně.

Od té doby pracuje pro americké či kanadské televize příležitostně jako komentátorka pro tenisové přenosy.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
Mony
Někdo v 16 vyhraje GS, jiný zase v 16 porazí hvězdnou Venusi.. Kdopak to byl? smile
Reagovat
Paseka
Dám se podat.
Reagovat
GaelM
Isner smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist