Jednička Thiem v Hamburku končí ve čtvrtfinále, nad jeho síly byl Rubljov

26. 7. 2019, 15:24
Aktuality 43
ATP HAMBURK - Turnajová jednička Dominic Thiem končí na antuce v Hamburku překvapivě už ve čtvrtfinále. Čtvrtý hráč světa ve dvou tie-breacích nestačil na Andreje Rubljova, který si připsal svůj nejcennější skalp v kariéře a poprvé od loňského srpna si zahraje semifinále na okruhu ATP. O své třetí finále si 21letý Rus zahraje se Španělem Pablem Carreñem.
Dominic Thiem

Dominic Thiem se po neúspěšném Wimbledonu, kde skončil hned v prvním kole, vrátil na oblíbenou antuku, na níž letos slavil triumf v Barceloně a zopakoval finále French Open.

Na turnaji série ATP 500 v Hamburku zpočátku bez problémů potvrzoval roli nasazené jedničky, když si bez ztráty setu poradil Pablem Cuevasem i Mártonem Fucsovicsem. V dnešním čtvrtfinále však nestačil 6-7(3) 6-7(5) na Andreje Rubljova, který si připsal svůj nejcennější skalp v kariéře a teprve druhý hráče Top 10.

Thiem přitom do utkání vstoupil lépe. V úvodním dějství ovšem nedokázal potvrdit ani jeden ze dvou brejků a set ztratil v tie-breaku. Ve druhé sadě naopak brejk k vidění nebyl a znovu musela rozhodnout zkrácená hra, i tentokrát měl navrch 21letý Rus a na třetí pokus na favorizovaného Rakušana našel recept.

Rubljov si zahraje semifinále na okruhu ATP poprvé od loňského srpna, kdy mezi nejlepší kvarteto došel na venkovních betonech ve Washingtonu. O své třetí finále se utká s nebo Pablem Carreñem, s nímž vyhrál všechny tři vzájemné duely.

Španěl Carreño dnes udolal až po 2 hodinách a 40 minutách boje a využití sedmého mečbolu 3-6 6-2 7-6 španělského šampiona z roku 2013 Fabia Fognini a vedení ve vzájemné bilanci tak zvýšil už na 7-0.

Do dalšího kola naopak postoupil Nikoloz Basilašvili. Loňský šampion jasně přehrál 6-2 6-3 Jérémyho Chardyho a poprvé od loňského triumfu v Pekingu a sérii nezdarů na 19 turnajích vyhrál tři zápasy po sobě.

Na první letošní a celkově páté finále Gruzínec Basilašvili zaútočí proti domácímu Alexanderovi Zverevovi. (h2h 0-2). Druhý nasazený Němec dnes zdolal 2-6 7-5 6-2 Srba Filipa Krajinoviče, přestože prohrával 2-6 a 2-5 a celkem šestkrát se ocitl dva míčky od porážky.

• ATP 500 HAMBURK •
Německo, antuka, 1,855.490 eur
páteční výsledky (26. 7. 2019)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Rubljov (Rus.) - Thiem (1-Rak.) 7-6(3) 7-6(5)
A. Zverev (2-Něm.) - Krajinovič (Srb.) 2-6 7-5 6-2
Carreňo (Šp.) - Fognini (3-It.) 3-6 6-2 7-6(4)
Basilašvili (4-Gruz.) - Chardy (Fr.) 6-2 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

43
Přidat komentář
dako
Saša neskutočne pasívny, ten chlapec snáď zabudol útočiť. V dôležitých momentoch len prehadzoval loptičku cez sieť a aj keď mal nahraté, tak nebol schopný pritlačiť. Vôbec nechápem jeho tenisové smerovanie, ten chlapec začínal s útočným tenisom a snažil sa byť stále agresívny, no teraz stojí 2 metre za BL a len vracia loptičky. Aj na servise išiel značne dole.
Reagovat
spaniel
Kdyz si v krizi a neveris si, je tezke utocit.
Reagovat
panzer.dragon
To je ted nejaka nova moda ty nepromeneny mecouny?
Reagovat
Nola
zapas som sledovala, ale Sasha mimo druheho setu nebol lepsim hracom, vacsinou ho podrzal prvy servis, naopak Bazil totalne bez servisu, vsetko si musel uhrat cez vymeny, uplne zasluzeny vitaz
Reagovat
Nola
Nicoloz neuveritelny obrat, vcera odisla hlava Krajinovicovi, dnes podrzala Bazila, 2 MP odvratene, Sasha sa snazil, ale jeho pristup sa nemeni, daleko za baseline, Bazil nakroceny sustavne v kurte, sice vyrobil neskutocne mnozstvo chyb, ale utocil snad z kazdej pozicie, je to velmi sikovny hrac, pamatam ako trapil Rafu na USO a vlastne aj Noleho vo vzajomnych zapasoch, paradny zapas, ktory sa prelieval z jednej strany na druhu
Reagovat
dako
Rafa potvrdil, že bude hrať v Montreali. Tak snáď to obháji a ešte zabojuje o koncoročnú N1. Vamos
Reagovat
spaniel
Snad nasbira v jesenni antukove casti sezony dost bodu...
Reagovat
Pe3k
Nebude hrát halové turnaje krom wtf k vůli svatby...
Reagovat
turista
Jedničkou už nebude.
Reagovat
Vlk-v-trave
Největší hrozba Nadala v Paříži odstřelen s neustále hledajícím se Rubljovem, neb byl nad jeho síly...
A prý že v tom ATP je nuda...:D)
Reagovat
spaniel
Rublev chytil v Hamburku velkou formu...otazka je, zda to je trvale.
Reagovat
Vlk-v-trave
Jasně. Jsem trochu zaironizoval:)

Až tak načteného ho nemám, spíš z highlights. Zvláštní týpek. Na FH některé délky mu zapadnou hned za sakem...s vysokým odskokem míče. Některé ty údery na FH ovšem teda dost brutální.
...BH...no...moc mě nazaujal....jak má níský odskok tak mě příjde, že je v lese...
Dále mně příjde nějaký takový cholerický, impulsivní...i ta jeho hra tak nějak podobně.
Ale musel bych ho asi víc sledovat.

Jinak mě nepčekvapuje, že laboroval se zápěstím...tipl bych ruku, se kterou hraje ten šílený FH...jinak produkt Akademie z Mallorcy. Trénoval s Nadalem, je to jeho vzor...no možná proto ho asi spíš míjím...
Reagovat
Pe3k
Trvalá forma? :D
Reagovat
spaniel
Ne, posun o stupen vys v kvalite.
Reagovat
smazaný uživatel
dufam, ze hej. milujem toho ballbashera blazniveho :)
Reagovat
Mantra
mě trochu připomíná Dolgopolova
Reagovat
smazaný uživatel
mne vobec. dolgo mal zlate rucicky :)
Reagovat
smazaný uživatel
Přetahuju sem debatu zpod toho článku, ve které se řešila weak era.

https://www.tennis-prose.com/articles/federer-speaks-about-his-so-called-weak-era/

Tam máš výňatek z rozhovoru z roku 2006, ve kterém s tím na Rogera "zaútočil" nějaký novinář.

Můj názor je, že to slabší éra byla, ale myslím si, že by Federer v těch letech 04 až 07 kraloval stejně, i kdyby Safin, Hewitt, Nalbandian, Roddick, Coria a další byli zdravější/konkurenceschopnější.

Když to rozeberu:

Safin: Něco jako Kyrgios v tom, že když byl motivovaný, hrál skvěle. Pokud motivovaný nebyl, bouchl s kýmkoli kdykoli. Safin kouřil. To samo o sobě vypovídá hodně o tom, jak vážně tenis bral. A možná i díky tomu mu v delších zápasech často odešla fyzička. V roce 2003 začal mít problémy se zdravím (zápěstí). Kvůli toho přišel o většinu sezony. V roce 2004 se vrátil, chvilku byl fakt rozjetý. V roce 2005 kolínko, pak prášky proti bolesti a postupný pád.

Hewitt: Houževnatý borec se stylem vybroušeným proti servis-volejářům. Dobrý cit, dobré prohozy, dobré loby. Skvělá rychlost. Problém je, že jakmile servis-volej v podstatě zmizel z tour a takový Federer s ním začal hrát od BL, Hewitt narazil na své limity. Chyběl dosah a razance (kterou prakticky neměl). Šel tou cestou, že nabral svalovou hmotu (kvůli které vynechal zbytek sezony 2003 po USO), ale ta mu zase vzala kus rychlosti a hlavně stamina. Pak přišly zdravotní trable a generace narozená v druhé polovině 80. let ho v podstatě přejela.

Ferrero: Skleněnka.

Nalbandian: Skleněnka.

Roddick: Super servis a zbytek relativní slabota.

Agassi: Starý.

Davyděnko: Skvělý 70kg chvístek.

Coria: Skvělý ani ne 70kilový chvístek.

Byla to slabší éra, kterou ale zapříčinila hlavně zranění. Na druhou stranu Federer byl famózní.
Reagovat
smazaný uživatel
Otazka ani neznie, ci by Fed dominoval rovnako s viac konkurencieschopným Safinom, Hewittom a pod..

Ale ci by dominoval rovnako s Nadalom a Djokovicom, ktorí by neboli o 5-6r mladsi, ale len o 2-3.
Reagovat
spaniel
Vzdyt ty si tady x krat tvrdil, ze Nadal do 2010 nebyl mimo antuku vyzraly. Takze asi by to probihalo podobne. Pokud ovsem jako obvykle nespolehas na Djokovice, aby v souctu s Nadalem vymazali Rogera.
Reagovat
Roger_Federer
Polozim ti jinou otazku.
Kdyby Nadal, Djokovic,Federer zacinali na stejnem rocniku, vime jistě, že by natom byly dneska stejně ??
Tvrdim, že nemit Nadal pred sebou vidinu 1extra soupeře Federera, mel by takovou motivaci ??, na vsech povrsich, podle mě ho a Tonyho "Federer"(jeho vysledky) mimo antuku natolik "drazdil", ze ho chtel prostě sundat.
Samozdrejme roli sehral i ultra rychli vyvoj tenis..vsemi smery, oproti ery Safina, Roddicka atd.
To same následně Djokovic, ve vztahu k Nadalovi a Federerovi.
Tihlev3 se "vytahly" nahoru do exrra sver.
Federer to dokazuje i dnes, co je motivace.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že by nedominoval TAK, ale myslím, že bychom ho pořád vnímali jako famózního tenistu, protože by to pořád byly ohromné bitvy v SF a F, kde by rozhodovaly detaily.

Navíc je třeba zvážit, co ostatně zmiňoval i Mats. Je možné a vlastně pravděpodobné, že kdyby se na vrcholu potýkal s takovým odporem, byl by nakonec psychicky odolnější ve vypjatých momentech, takže by aspoň některé z těsných zápasů zvládl strhnout na svou stranu.

A v takovém případě by pak třeba měl o pár GS méně, ale zase by měl více těch těžkých po ohromných bitvách. A ty jsou možná pro mythmaking důležitější než absolutní čísla.
Reagovat
Pe3k
Pokud to byla tzv slabá éra, co je potom nyní?
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím si, že současní mladí i ta generace bezprostředně před nimi jsou horší než ti z přelomu milénia. Protože Safin, Roddick, Hewitt, Ferrero a koneckonců i Federer měli jako mladí ten správný tah na bránu a drali se dopředu pěkně hladově.

To, že pak většina z nich zapadla trochu do šedi, je věc druhá. Své místo v dějinách si ale urvali.
Reagovat
Roger_Federer
Tohle se da pricitat.vyvoji tenisu a hlavně výšce prize money, ktere akrualnigenerace bere.
V 18-20 letech jsou to top hraci dnesni generace vetsinou dolarovi milionáři a nepotrebuji k tomu dokazat to, co generace prelomu milenia.
Reagovat
smazaný uživatel
Na tom něco bude. Protože je pravda, že člověk se chová jinak, dokud mu za krk dýchají existenční problémy, a zcela jinak, když má plné bříško.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak tu máme první odkaz. Díky. Moc mě ale nepřekvapil. To hledání dehonestace každého údobí vůči novému (v tomhle případě snad není možné hovořit o éře...) a hlédání srovnávání kde s čím... je snad věčné, nejen v tenise.

Pokud se chceme bavit vážně o tenise a érách, tak nejprve by bylo třeba najít shodu, co za éru budeme považovat. Je to pojetí, které se užívá na označení důležité historické změny, v čemkoliv, v politice, umění, pochopitelně sportu.

příklady:

Éra neprofesionálních hráčů na GS.
Éra profesionálních hráčů na GS.

To snad uzná každý za dost jasný základ v tomhle sportu. A teď můžeme jít tnout tu profesionální éru...

Éra původního povrchu trávy...nám končí kdy...?
AO 1988, USO sedmdesátá léta... se schválně podívej kdo kraloval v sedmdesátých letech v Austrálii. Borg ani náhodou, a mimo to je označována tato éra za jeho éru s BigMacem. Trochu to hapruje...ale jasně byl BigMac, Jimbo... ovšem také bych mohl říct, doznívající éra "klasické trávy" tenisu, přechodné období, než se zavede pořádně hard, kterou tihle dva měli možnost skvěle využít, tedy nějakou pomyslnou "díru".
Krom toho éra hardu je jak bohatý vějíř různých myšlenek na čem všem by se dalo hrát...včetně éry koberce.

Éra dřevěných raket. Tady to nechám na tobě, abys mně napsal, kdy ona končí, jaký to má vliv na změnu hry, jaké jsou vlivy na plno hráčů a které, tréningovou přípravu hráčů než dostaneme finální produkt rakety, kterou teď známe... neměl bys opomenout Lendla, a Jimba...jistě víš s čím hráli a jaký tenis produkovali.

Teď jak na to naložit ty hráče...a od kdy do kdy.Podle mně dost složitý a náročný úkol...

Ale mimo to se mezi fans užívalo, co pamatuji....třebas příklad... Sampras sprasil tenis... nuda... pochopitelně jeho hejtři. Pochopitelné nadšení z Kuertena na antuce...jako kontrast...

No, dávám ten příklad, neboť toho lišácky využil i ten Fedex v té odpovědi, dal tam ten příklad se Samprasem...
Reagovat
Vlk-v-trave
Jak ocenit tuhle současnou éru...no dost fans ti řekne nuda...
A nebo chceme brát vážně Willandera a Beckera, kteří kritizují, že není konkurence neboť mladí prd hrají? a šmahem pošlem tohle údobí do weak éry dle toho příkladu s Fedexem?

Za mně je to těžce řešitelné, a opravdu jsem nenarazil na nějakou pořádnou dobrou práci, která by se tím zabývala...komplexně, a né dle toho komu se fandí. Bych řekl, že je to možná i těžké...

Také vklidu by se dalo dehonestovat vítězství Nadala na USO jak si tam ve finále pinkl s Andersonem....nebo Djoka a ty jeho w.o. atd...i Můru...vítr...a plno dalších.

V každém období byli skvělí hráči. Dle podmínek, vývoje, což s tím souvisí...a po odchodu se o tenis nebojím...ani o to, že bude nějaká éra temna... rozhodně bude z hlediska finančního zisku...ale zakončím to slovy Almagra jak si ATP ustala, tak si lehne...
Reagovat
Vlk-v-trave
A jen tak pro doplnění...tohle je jen takový základní maličký nástřel...nestačilo by mně na to snad ani 20 příspěvků...
Reagovat
smazaný uživatel
Je na to docela dost rozborů i debat, ale v 99 % případů se k tomu vyjadřují fandové konkrétních hráčů, takže to ve finále moc zajímavé není.
Reagovat
paddy
Borg byl v Austrálii pouze v r. 1974. Evropani tam moc nejezdili. Byl to GS slabší kvality.
Za Courtové to bylo téměř mistrovství Austrálie, schválně se podívejte do Wiki. Její GS rekordy proto mají malou hodnotu. O Emersonovi nápodobně.
Reagovat
Vlk-v-trave
v 1974 vyhrál Jimbo...:)
Co Vilas:)?
Jasně paddy, dost podobné to bylo i v USA...těžkost destinací, cestování...jiný tzv. kalendář....další těžký ořech, abys hodnotil ty éry...v poměřování těch hráčů. Proto se asi hodnotí zajímavě Wimbledon, kde se snažili přijet ze všech kontinentů...ale koukni se taky,,,kdo vyhrával AO, když Borg vyhrával Wimbledon...Australani opravdu ne:) A za mně by tam neměl moc šanci, ani kdyby tam dál jezdil. Paralela jen k tomu, že USO nikdy nevyhrál.

Emersona si zmiňovat nemusel...hrál v neprofesionální éře, proto jsem začal krájet spíš tu profi éru...dále jsem psal o nástřelu.

těžko uchopitelné téma s těma érama. ale těším se na vypracovaný úkol Laponce na téma raket...tož léto, dlouhé dny, klidné večery...třebas to do podzimu zmákne.
Reagovat
Kozoroh
Jak neměl šanci? Na AO byla tehdy pomalá tráva, Wilander na ní získal 2 ze 3 svých AO titulů, takže když v Kooyongu (tehdejší areál AO) uspěl Mats, Borg by dokázal vyhrát tutově. V Borgově době nebylo přítomno současné úsilí dosažení co nejvyššího počtu GS titulů, kdyby ano, Borg a ostatní špičkoví tenisté by se AO účastnili pravidelně.
Reagovat
Vlk-v-trave
Borg's game was heavily dependent on precision courts that would reward topspin. The natural grass courts of Kooyong Tennis Club were cow paddocks in comparison to the manicured grass of Wimbledon's Centre Court. Kooyong's courts suited flat hitters and big servers of which Borg was neither.

The 74, 75 and 76 Australian Opens were completed at the beginning of their respective years. This meant those events were the 1st Major Tournament of the year for GRAND SLAM reckoning. There were two Australian Opens completed in 1977, one in January, one in December.

In 78, 79, 80, 81, and 82 the Australian Open was completed at the end of their respective years. Those events became the 4th Major of the year for GRAND SLAM reckoning.

On that basis, it is easy to see why Borg didn't bother to enter the Australian Open after his first appearance. In 1978, 1979 and 1980 he won the French Open and Wimbledon Titles. If he had won the US Open in those years he probably would have made the trip to Australia to attempt to complete the GRAND SLAM. Sadly it wasn't to be. But even so, Connors had been quoted as saying he would follow Borg to the ends of the Earth to thwart that ambition. If anyone would have been able to beat Borg at Kooyong, it would have been Connors. Connor's flat hard ground stroke game was well suited to the Kooyong grass. Borg's heavy topspin game would not have been as deadly in Australia.
Reagovat
Vlk-v-trave
New York Times / JAN. 24, 1983

Bjorn Borg has decided not to play a Grand Prix schedule or in any Grand Slam events this year, and has perhaps ended his tennis career. In a series of rapidly changing developments during the last 48 hours

The 26-year-old Swede has been playing exhibitions in Bangkok, Thailand, According to United Press International, when he was asked there what his plans were, he said,: I have no comment, except that I'm going to retire...

Lennart BERGELIN, his coach and adviser, said that Borg had no real fighting spirit LEFT.

Borg's biggest disappointment was his failure to win the United States Open title. He reached the final four times, losing twice to Connors (1976 and 1978) and twice to McEnroe (1980 and 1981).
Reagovat
Vlk-v-trave
New York Times / DEC. 29, 1973

MELBOURNE, Australia, Dec. 28 (AP) ? John Newcombe, Evonne Goolagong, Jimmy Connors and Chris Evert continued the Australian?American domination of the Australian Open, the first of tennis's Big Four tournaments, today.

But weary Bjorn Borg and a weakened Peggy Michel were ousted.

I didn't try my hardest. I've played too much this year,: said the 17?year?old Borg, who seemed almost relieved that he lost.

I'm not disappointed. I need a rest. I've been playing for 11 months. Now I will make for the beaches and enjoy the sunshine.
Reagovat
Vlk-v-trave
New York Times DEC. 9, 1974

ADELAIDE, Australia, Dec. 8. (AP) ? Bjorn Borg of Sweden defeated Onny Parun of New Zealand, 6?4, 6?4, 3?6, 6?2, today and won the South Australian tennis championship.

DEC. 12, 1974

MELBOURNE, Australia, Dec. 11 (AP)?John Newcombe bounced back to defeat Bjorn Borg in two tiebreaker sets today, 7?6, 7?6, and kept alive his hopes of reaching the semifinals in the $100,000 Commercial Union Grand Prix Masters tennis tournament. The match was twice delayed by rain.

Za pár dní začínalo AO75...
Borg se sdekoval...
Reagovat
Kozoroh
Na AO na konci 70. let uspěl i Vilas, dokonce 2x. Vilasova hra byla hodně podobná Borgově, též bodoval svými topspiny, ale Borg byl v tomto stylu lepší. Když mohl Vilas vyhrát AO, Borg by to dokázal též, kdyby chtěl.
Reagovat
paddy
Ve filmu Borg/McEnroe byl důvod skončení kariéry obava z porážek, nerad prohrával. Jako mladý se vztekal, odnaučil ho to trenér, a pak to vypadalo, že je ledový muž. Vnitřní tlak ho asi vyčerpal.
Reagovat
Vlk-v-trave
MELBOURNE, Australia, Jan. 4 (AP)?Unseeded Mark Edmondson of Australia, who was working as a janitor three months ago, defeated the defending champion, John Newcombe, 6?7, 6?3, 7?6, 6?1, today and, won the men's singles title at the $100,000 Australian open In one of the greatest upsets in tennis history.

The 21?yearold Edmondson bounced back from a firstset loss and beat Newcombe in a match that lasted 2? hours and was interrupted by a severe windstorm in the third set.

Evonne Goolagong of Australia won her third straight women's title, beating Renata Tomanova, a 21?yearold Czechoslovak, 6?2, 6?2, in 57 minutes.

In the third set Newcombe was leading, 3?2, when the referee allowed the players to leave the court for a halfhour until the storm had passed.

Wind gusts in the initial storm were up to 45 miles an hour and the temperature dropped from 104 degrees to 79 in five minutes.
Continue reading the main story

Before the storm, 130 persons had been treated for heat exhaustion in the big concrete Kooyong Stadium, bringing the number in the last three days to 300.

Edmondson became the first unseeded player to win the Australian title and on the way he eliminated five seeded Australian players, including topseeded Ken Rosewall in the semifinal. Earlier, he defeated Phil Dent and Dick Crealy.

?I'm suffering from shock and exhaltation or something,? said Edmondson. ?It is just too good to believe. I think I might have a couple of bottles of bubbly tonight.?

The 6?foot?1??inch Edmondson served so well through the four sets that he did not lose his service once.
Reagovat
Vlk-v-trave
těžké přírodní podmínky pro Evropany...jseš v době, kdy lidé nebyli ještě tak zvyklí na změny klimatu, na neustálé cestování, hlavně daleká Austrálie...

V 76 by to určitě nevyhrál, ani Jimbo,Vilas kdyby tam byli, asi kdokoliv...krom toho servismana, který šoknul všechny přítomné a asi i sám sebe.

Víc to klima pasovalo asi Amíkům...Vilas byl živel...dost jiný charakter...fighter...a Argentinec zvýklý na právě ty specifické podmínky.
Reagovat
turista
Dominic Thiem nevyhrál. No to jsem blázen. Tenisový svět je nějak naruby. Asi okurková sezóna.
Reagovat
gomo1510
Však i ve wimbledonu on Sam porazil celý Thiem
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist