Jednička Thiem v Sofii končí, vyřadil ho Gruzínec Basilašvili

9. 2. 2017, 16:28
Aktuality 25
ATP SOFIE - Nejvýše nasazený Rakušan Dominic Thiem v hale v Sofii nezvládl hned svůj první zápas. Rakouského favorita vyřadil Gruzínec Nikolož Basilašvili, který nad světovou osmičkou vyhrál bez ztráty servisu a bilanci s hráči Top 10 si tak vylepšil na 2-1.
Nikolož Basilašvili

Dominic Thiem má za sebou životní sezonu, po které absolvoval náročnou mezisezonní přípravu. Ale zatím si nemůže říct, že by se mu tvrdá dřina vyplatila. V novém roce odehrál devět zápasů a v osmi z nich prohrál alespoň jeden set. Čtyři letošní porážky mu připravili Grigor Dimitrov, Daniel Evans, David Goffin a dnes i 87. hráč světa Nikolož Basilašvili

Třiadvacetiletý Rakušan zaváhal při svém debutu na halovém turnaji v Sofii, kde plnil roli nasazené jedničky. S o rok a půl starším Gruzíncem prohrál dvakrát 4-6.

Basilašvili za celý zápas nepřišel o podání, komplikace měl až v samotném závěru. Nejprve za stavu 6-4 a 5-3 neproměnil dva mečboly a v následném gamu ho za stavu 15-30 přibrzdilo několikaminutové přerušení zápasu kvůli blíže nespecifikovaným problémům v hledišti. Gruzínský outsider pak udělal pár chyb a musel odvracet celkem tři brejkboly, ale se všemi si poradil a mohl začít slavit. 



Basilašvili, jehož největším úspěchem na okruhu ATP je loňské finále z antuky v rakouském Kitzbühelu, si proti světové osmičce připsal svůj dosud nejcennější skalp. S hráčem Top 10 si zahrál teprve potřetí v kariéře, ale už podruhé dokázal zvítězit. Poprvé se mu to povedlo rovněž v hale, když si loni na podzim ve Vídni vyšlápl na Tomáše Berdycha. Neuspěl jen proti Rogeru Federerovi před rokem na Australian Open.

Thiem si podle své zvyku i nadále plánuje velkou porci turnajů, ale přetížený být nemůže. Od loňského Wimbledonu odehrál 32 zápasů s bilancí 16-16.

V následujících třech týdnech Thiem obhajuje 930 bodů a pokud nezabere, hrozí mu pád z elitní desítky. Příští týden bude hrát v hale v Rotterdamu, pak na antuce v Riu de Janeiro a následně v outdoorových podmínkách na tvrdém povrchu v Acapulku.

Basilašvili se ve svém druhém čtvrtfinále na okruhu ATP utká Martinem Kližanem. Slovenský tenista v Bulharsku ožívá, neboť ukončil sedm měsíců dlouhé čekání na postup do 2. kola, v němž si dnes poradil s Němcem Danielem Brandsem.

Nečekané problémy měl dnes ve svém úvodním zápase také Grigor Dimitrov, na rozdíl od Thiema je ale zvládl. Bulharský tenista, který v úvodu sezony vyhrál turnaj v Brisbane a na Australian Open prohrál až v semifinále po pětisetové bitvě s Rafaelem Nadalem, musel otáčet vývoj utkání s Jerzym Janowiczem.

Třetí nasazený Dimitrov zvítězil nad Polákem 4-6 6-3 7-5, když za stavu 2-3 ve třetím dějství odvrátil tři brejkboly, a svou letošní bilanci vylepšil na 11-1. Ve čtvrtfinále se utká se Srbem Viktorem Troickým (h2h 2-2), s nímž poslední dva duely prohrál.

• ATP 250 SOFIE •
Bulharsko, tv. povrch / hala, 540.310 dolarů
čtvrteční výsledky (09. 02. 2017)
• Dvouhra - 2. kolo •
Basilašvili (Gruz.) - Thiem (1-Rak.) 6-4 6-4
Dimitrov (3-Bulh.) - Janowicz (Pol.) 4-6 6-3 7-5
Müller (5-Luc.) - Južnyj (Rus.) 6-3 7-5
Kližan (8-SR) - Brands (Něm.) 7-6(3) 6-2
Troicki (9-Srb.) - Haase (Niz.) 2-6 6-4 7-6(3)
Darcis (Belg.) - Seppi (It.) 6-3 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
letityfanousek
Viděl jsem závěr a vysvětlení "přerušení zápasu kvůli blíže nespecifikovaným problémům v hledišti" mne teda nepobavilo. I v tv byly vidět jen obličeje lidí jak zírají tam někam kde se něco děje. Ne aby kameraman zabral to místo, ne jen ksichty čumějící někam. Ale co tam bylo to je ultra tajné. Nejspíš tam zkolaboval nějaký sázející na Thiema.
Reagovat
smazaný uživatel
nevidela jsem, ale to je snad prave o tom... abychom pracovali s tvari zucastnenych... primy zaber na kolabujiciho je dobry leda pro hyeny. A na nahou protestujici tak leeedaaaa...proooo... dosad si. ;-)
Reagovat
vrabejka
Lol a tento průměrný hráč na tvrdém povrchu má být budoucí jednička? :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
neco mi uniklo? Ctu jasne, ze byl jen nasazena jednicka.. ;-)
Reagovat
vrabejka
asi před půl rokem ho tu někteří stavěli do pozice budoucího šampiona několika GS :)
Reagovat
svetova.dvojka
To je mi novinka i když vlastně hloupý Honza porazil ve finále Wimbledonu gruzínského hráče, tam se rodí dobří tenisté...
Reagovat
Stan_Borowitz
Saša byl taky Gruzínec jako Koba?
Reagovat
svetova.dvojka
samozřejmě... rodák z Tbilisi hlavního města Gruzie.
Reagovat
turista
No pochopitelně na Metreveliho se nedá zapomenout. To byl vynikající tenista.
Reagovat
kada.tom
Uff, Grigor to nakonec dokázal otočil. ale Janowicz teda kousal fest. No, snd to půjde dál líp :-)
Reagovat
Fandina
Je to tám. Ale byl to boj tedy, viděla jsem to od druhého setu, ale pěkný mač a hezky útočili, oba. Grigor byl přece jenom o chlup lepší. Super a jen tak dál!!!
Reagovat
Torn
Tvůj názor ho děsně zajímá. :D
Reagovat
Fandina
zalez blbe
Reagovat
Fandina
Ale jinak, jestli sis nevšiml, tak já nepsala, že by jeho zajímal můj názor. Já psala, že on zajímá mě, chápeš?
Reagovat
Fandina
Grigor s Janowiczem je pěkný mač, přetahují se fest. Tak jsem zvědavá, jestli to Grigor dotahne. Ale je to tedy super.
Reagovat
Fandina
A v Sofii je úplně plno, v pondělí tam bylo pár lidí. Grigor ve druhém setu vede na Janowitczem 4:1. Tak doufám, že už to otočí.
Reagovat
kada.tom
taky doufám, ten začátek byl slušně řečeno tristní ..
Reagovat
kada.tom
Otřesnej výkon ... snad toho využije Grigor a turnaj vyhraje celý.
Reagovat
spaniel
Aby tvá radost z AO správně gradovala, tak musí vyhrát Klizan.
Reagovat
janek_da
kada je v podstatě chytrý hoch. on nemá rád tolik tenistu, že má na konci týdne vždycky radost, že drtivá většina jich nevyhrála turnaj.
Reagovat
VlS
prostě štístko
Reagovat
dunphy
Paráda Domčo, fakt paráda. :))
Reagovat
Kozoroh
Dom by si měl uvědomit, že všeho moc škodí. Měl by hraní 250 omezit, pokud chce pomýšlet na vyšší mety.
Reagovat
kada.tom
jenže to píšeme my tady, jemu to očividně nedochází, nechce docházet nebo já nevim ... úplně v klidu mohl Sofii vypustit a jet šňůru tří turnajů 500
Reagovat
Denis92
Thiem otrasny vykon, velke sklamanie. Ked sa mu nechce hrat, tak taketo male turnaje nech uplne vypusta. Naco tam vobec siel? Hrac TOP10 uz si snad nechodi pre startovne..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist