Jsem na sebe opravdu hrdá, prohlásila Bencicová po triumfu v Dubaji

26. 2. 2019, 10:12
Aktuality 4
V roce 2015 se Belinda Bencicová dostala na sedmou příčku žebříčku WTA, kvůli zdravotním problémům se ale v následujících letech ve světové špičce neudržela. Zlom přišel až minulý týden, kdy švýcarská tenistka v Dubaji přehrála čtyři hráčky Top 10 a z prestižního podniku si tak odvezla svůj druhý titul z turnaje kategorie WTA Premier 5. Jsem na sebe hrdá, konstatovala Švýcarka po turnaji.
Profily hráčů
Belinda Bencicová

Dosud nejúspěšnější sezonou Bencicové byl rok 2015, v jehož průběhu Švýcarka vyhrála dva turnaje - v Eastbourne a v Torontu. Díky vyrovnaným výsledkům se probojovala na sedmou příčku žebříčku WTA, což je dosud jejím maximem. O rok později však Bencicová na úspěšnou sezonu nenavázala a žebříčkem se postupně propadala.

Na jaře roku 2017 byla na operaci s levým zápěstím a téměř půl roku nehrála. V žebříčku se propadla do čtvrté světové stovky, po zářijovém návratu však vyhrála celkem čtyři turnaje ITF či WTA 125k a vrátila se do Top 100. Začátek roku 2018 pak Švýcarce znovu nevyšel a výraznějších úspěch zaznamenala až s postupem do finále na turnaji v Lucemburku.

Letos stejně jako vloni zahájila sezonu triumfem na Hopman Cupu, kde hrála po boku Rogera Federera, poté si ale zahrála semifinále na turnaji v Hobartu a minulý týden pak přišel velký zlom. Švýcarka ovládla prestižní podnik v Dubaji, kde porazila čtyři hráčky Top 10 během čtyř dnů a podruhé v kariéře vyhrála turnaj kategorie WTA Premier 5.

Díky finálovému vítězství nad Petrou Kvitovou se Bencicová posunula v žebříčku WTA o 22 příček na 23. místo. "Hrála jsem celý týden skvělý tenis a jsem opravdu hrdá na to, co jsem tu dokázala," řekla na tiskové konferenci po skončení turnaje jednadvacetiletá Švýcarka.

"Porazila jsem čtyři hráčky z nejlepší světové desítky a z toho mám snad úplně největší radost. Jsem ráda, že můžu znovu hrát proti těm nejlepším, protože to je přesně ten důvod, proč tenis hraju."

"Už jsem několikrát říkala, jak moc těžké roky mám za sebou. Věřím ale, že tento úspěch mi hodně pomůže. Už v průběhu turnaje jsem na sobě cítila, že už nejsem tak nervózní jako na předchozích turnajích. Byl to skvělý pocit, konečně jsem se zase dostala do herní pohody a cítila se každým zápasem lépe a lépe," konstatovala vítězka čtyř turnajů na okruhu WTA.

"Jsem moc ráda, že jsem finále hrála zrovna s Petrou. Ona je skvělý člověk, je stále usměvavá a chová se ke vše velice mile a příjemně. Navíc je to velká hráčka, která měla báječný start sezony. Ten zápas byl opravdu těžký, byl to velký boj o každý míč a rozhodovaly maličkosti. Velká poklona před ní i před jejím týmem," řekla Bencicová na adresu své finálové soupeřky Kvitové.

Bencicová v Dubaji na cestě za titulem porazila čtyři hráčky Top 10 - v osmifinále Bělorusku Sabalenkovou, ve čtvrtfinále Rumunku Halepovou, v semifinále Ukrajinku Svitolinovou a ve finále přehrála již zmiňovanou Petru Kvitovou. "Všichni se od sebe navzájem učíme a snažíme se si vzít vždy to nejlepší. Moc mě potěšilo, že mi spousta holek po triumfu gratulovala. Myslím, že se vzájemně inspirujeme k tomu, abychom byly stále lepší a lepší."

"Vím, že spousta lidí s tímhle nesouhlasí, ale jsme skoro jako jedna obří rodina. Vidíme se každý týden, potkáváme se a trávíme spolu hodně času - v šatně, při tréninku, na kurtu. Jsem moc ráda za všechny zprávy, které mi přišly, opravdu si jich moc vážím."

Kromě výhry nad výše zmiňovanými hráčkami z Top 10 zmínila Bencicová před novináři také utkání prvního kola, v němž čelila Lucii Hradecké. "Je těžké vybrat nejlepší zápas, ale nejdůležitější byl asi ten první s Lucií Hradeckou. Byla to velká bitva a díky tomu, že jsem to vybojovala, jsem si pak začala více věřit. Cítím, že právě tam to všechno začalo. Zápasy prvního kola jsou navíc vždycky hodně psychicky náročné, takže i to, jak jsem to zvládla, mi pak do dalšího průběhu turnaje dost pomohlo."

"No a pak musím zmínit zápas se Sabalenkovou, kde jsem musela odvracet hodně mečbolů. To byla taky velká psychická zkouška, která mě posílila," dodala Švýcarka, jež svůj první turnaj kategorie WTA Premier 5 vyhrála v roce 2015, kdy ovládla podnik v Torontu. "Nad tím jsem moc nepřemýšlela, ale ve své podstatě jsem byla v podobné situaci jako teď."

"Jak v Torontu, tak i tady, jsem vlastně neměla co ztratit a má výhra byla velkým překvapením," komentovala Bencicová. "Teď je to pro mě velký zlom, protože to přerušilo sérii nezdarů a trápení. I tak ale vím, že musím zůstat stát na zemi. Myslím, že už i ve svých jednadvaceti letech mám poměrně dost zkušeností, takže vím, že musím dál tvrdě pracovat, protože další úspěchy můžou přijít jenom tehdy, pokud na sobě budu dál makat."

TenisPortal.cz, wtatennis.com

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Pěkný článek, Bebe je super.
http://jyxo.info/uploads/28/28e5d939af11c6f06f7c78173aacd5bcb64da37e.jpg

V generálce na IW postupuje i Timea :-)
Nechápu, jak proti Cori. Viděl jsem do stavu 0:3 ve 3. setu a Cori byla lepší - nebála se chodit na síť, bodovala v dlouhých výměnách.
Dneska proti Kiki, která zakončila klasicky dvojchybou. Kiki má letos celkem unikátní bilanci - 6 porážek a 2 vítězství - jedno "povinné", druhé nad no.1.
Reagovat
smazaný uživatel
* jak otočila...
Reagovat
janek_da
jyxo jeste funguje?
Reagovat
smazaný uživatel
Hodil jsem první, co se objevilo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist