Jsme kamarádi, to může rozhodnout, věří před finále Zimonjič

30. 11. 2010, 18:08
Aktuality 15
Když se dnes řekne jeho jméno, jen málokoho napadne spojovat ho s dvouhrou. Srbský tenista Nenad Zimonjič se proslavil především svými deblovými úspěchy, a jestli on a jeho spoluhráči uspějí o víkendu ve finále Davis Cupu, bude ho v jeho zemi znát zřejmě už úplně každý. Pokud u nás někdo Davis Cup neznal, teď už ho zná, tvrdí Zimonjič.
Nenad Zimonjič se svým týmem

Rozhodnutí vypustit singly a soustředit se na čtyřhru padlo paradoxně v době, kdy si Nenad Zimonjič připsal jeden z nejcennějších skalpů v kariéře. V roce 2004 porazil někdejší světovou jedničku Andreho Agassiho, srbský tenista, který to v žebříčku dvouher dotáhl nejvýš na 176. místo, ale po šesti letech svého rozhodnutí určitě nelituje.

Trojnásobný grandslamový vítěz ve čtyřhře si minulý týden připsal po boku Daniela Nestora další mimořádný úspěch: pár, který po této sezoně končí, při své derniéře získal titul na Turnaji mistrů. A úspěšnou sezonu, v níž triumfoval i na French Open, může Zimonjič ještě vyšperkovat. Pokud on a jeho spoluhráči uspějí tento týden ve finále Davis Cupu proti Francii, stane se rovnou národním hrdinou.

"To je něco úplně jiného," popisuje své pocity před soubojem v Bělehradu Zimonjič, který v Davis Cupu z dosavadních 30 deblových zápasů vyhrál ve třiadvaceti z nich. "Pro Srbsko je to největší úspěch v historii. Těším se, že budu hrát v největším finále naší tenisové historie. Pro hráče, federaci i lidi tady to znamená všechno. Všichni možná nevěděli, co to Davis Cup je, ale řekl bych, že teď už ví, že je to něco jako mistrovství světa v tenisu."

Zimonjič, který v sobotní čtyřhře nastoupí zřejmě po boku Janka Tipsareviče nebo Viktora Troického, se od svých profesionálních začátků v roce 1995 protloukal menšími turnaji a v žebříčku nakoukl maximálně do první světové dvoustovky. Když v roce 2004 porazil Agassiho, už byl rozhodnutý věnovat se jen čtyřhře.

"Nebylo to ani tak rozhodnutí," vzpomíná Zimonjič. "Neměl jsem sponzory, neměl jsem možnost najmout si trenéra, který by cestoval se mnou. Peníze, které jsem vydělával ve čtyřhře, jsem zpátky investoval do sebe, abych se udržel na okruhu ve dvouhře."

Zatímco ale někteří jiní hráči berou čtyřhru jako tenisový důchod předtím, než kariéru ukončí úplně, Srb v deblech vykvetl. Po boku různých partnerů začal sbírat tituly a stal se jedním z deblistů na okruhu, což v roce 2005 potvrdil, když spolu s Katarinou Srebotnikovou získali titul ze smíšené čtyřhry ve Wimbledonu.

Na ty největší úspěchy si ale Zimonjič musel počkat do roku 2008. Tehdy se dal dohromady s Kanaďanem Danielem Nestorem, s nímž už ten rok získal titul ve Wimbledonu a se kterým sezonu zakončil jako deblová světová jednička. Loni pár Nestor/Zimonjič vyhrál devět titulů a letos dalších sedm, včetně grandslamového z Roland Garros.

Podobně jako další hráči ze Srbska ani Zimonjič neměl jednoduché začátky. Bělehrad byl poničený válkou, a tak musel trénovat ve vypuštěném plaveckém bazénu.

"Vlastně to bylo dobré místo na trénink," tvrdí Srb. "Neměli jsme žádné venkovní kurty a bazén byl ideální. Po tom, čím jsem si prošel, to byl docela luxus. Hrál jsem tenis v nejhorším období své země. Nejhorším i pro sportovce. Bylo na nás uvaleno embargo, jako junioři jsme nemohli soutěžit. Musel jsem létat z Budapešti, což je šest hodin jízdy autem. Když jsem chtěl někam odcestovat, musel jsem jet těch šest hodin autem a pak teprve jsem mohl odletět. To bylo náročné, stejně jako získat víza."

Přestože současná srbská generace tenistů neměla v důležitých letech dobré podmínky, ve světě tenisu o sobě dává hodně vědět, především díky Novaku Djokovičovi. S jejich soupeři z Francie se sice co do množství talentů může srovnávat snad jen Španělsko, Zimonjič ale věří, že týmový duch, který v semifinále Davis Cupu poznali i čeští hráči, může být klíčem k vítězství.

"My se s Francií nemůžeme vůbec srovnávat, jsou to devítinásobní vítězové Davis Cupu. Mají osm nebo devět hráčů, kteří mohou v Davis Cupu kdykoliv nastoupit. Ale my jsme silní. Jsme dobří kamarádi, všichni čtyři, i mimo kurty, a to pomáhá v situacích, jako je ta, která nás čeká," dodává Zimonjič.

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
lidi, nevite, jestli bude vysilat finale DC nejaka TV? Nic jsem zatim nenasla :-(
Reagovat
smazaný uživatel
ČT4
Reagovat
smazaný uživatel
diky brody, kdyz jsem koukala rano,t ak to v programu jeste nebyoo :)
Reagovat
weak
...tak pokud se to "srbské kamarádství a soudržnost týmu" projeví jako v zápase s ČESKEM, kdy se v koncovce čtyřhry DJOKOVIČ se ZIMONJIČEM vůbec nebavil, z kurtu odcházeli každý zvlášť a ještě pár hodin před nedělními dvouhrami to vypadalo, že DJOKOVIČ po velké hádce odjede se zabouchnutými dveřmi za sebou z Bělehradu, tak se asi Francie nemá čeho obávat... :)
Reagovat
weak
...a co se rozpadu páru NESTOR/ZIMONJIČ týče, to je pro mě také velká záhada... - nehrajou spolu tak dlouho, vyhráli letos GRAND SLAM, vyhráli MASTERS a rozcházejí se? Je to sice jen moje spekulace, ale když přihlédnu k, jak známo, velmi klidné povaze NESTORA a k závěrečné řeči ZIMONJIČE v Londýně po finále, kde s pokorou děkuje Danielovi, že to s ním vydržel a že je mu vděčný, co se od něj všechno naučil, tak bych řekl, že to asi se ZIMONJIČOVOU srbskou výbušnou povahou nebude žádný med a NESTOR se raději dohodl s Maxem Mirnym, než aby to snášel další sezonu... :-)
ale samozřejmě jak to ve skutečnosti je, to ví jen sami Daniel s Nenadem...
jinak ZIMONJIČ bude hrát příští rok s LLODROU (o to bude finale DC zajimavejsi :), což je pro Nenada vzhledem k super rankingu Mišela v singlu dost riziko, nikdy nebude vědět, jak moc Llodra bude v deblu motivovaný nebo kdy mu to podvědomě vypustí...
Reagovat
smazaný uživatel
Inak Nestor je tiez Srb- narodil sa v Belehrade. Radsej nespekulujme ked sa rozchadzaju tak to vedia len oni a urcite do medii to nepovedia. Ale je pravda ze je to divne lebo boli uspesni i ked tento rok po RG isli dost dolu vodou. Co sa tyka Llodry/Zimonjica tak podla mna maju potencial byt mozno aj najlepsi par sveta- nemyslim si ze by vypustal zapasy Llodra, preto lebo je vysoko v singli- treba si uvedomit ze Llodra ma svoj vek a lepsi uz nebude- jeden turnaj zahral vyborne- daco ako Ljubicic v IW akurat to Llodra nedotiahol do vitazneho konca- dalsi rok to bude ten isty Llodra mimo FRA a haly bude vypadavat v 1-2. kole cize nebal by som sa o to ze nebude koncentrovany na 4hru.
Reagovat
skott
zloDUCH to se povedlo teda:-))
ale rekl bych, ze mozna zas daleko od pravdy nebudes.Tak trochu mi ten jejich rozchod pripomina letosni pekvapivy konec dua Huber/Black, kde jedna byla taky extremne dominantni vybusna povaha, ktera je schopna na kurtu sepsout i Bryany v mixu (Huber) a druha hodna, nekonfliktni holka (Cara Black).Co presne je duvod se vazne asi nedozvime, ale da se celkem domyslet, ze neco zrejme v takovych pripadech neklape ¨off court¨, kdyz dvojice konci, prestoze sbira titul za titulem.
Jinak pri vsi ucte k Zimonjicovi, bez Nestora byl dlouha leta prakticky nikdo a vydelaval na partnesrtvi spise on.Jsem zvedavy, jak se mu povede ted, zda se opravdu hodne naucil;) No, pri zmince o Davis Cupu s nasima jsem si vzpomnel i na to, jak dvojici tenkrat tahnul Djokovic a asi vsichni vime, jaky je on deblista resp. jake ma predpoklady...Zimonjic se prilis netvaril, ze se mu to libi a fakt spolu od urcite chvile neprohodili slovo.
romismak ? ze by Llodra nevypoustel, to snad ani nejde dohromady.Na okruhu nezam nikoho jineho, kdo by se mu v tomhle rovnal.To je expert na odchozene zapasy a stejne tak není na okruhu jiny tenista, ktery by se blízil poctu jeho skreci (dost pres 20) dokonce ani smolar Tommy Haas:-) nemluve leckdy o usmevnych duvodech.
Reagovat
skott
pardon, za tim romismak mela byt dvojtecka, ne otaznik:-)
jinak v souvislostma s tema skrecema, bych vlastne jedno jmeno vedel - Lexy Stevenson mezi holkama jich ma dobre pres 40 a drtivou vetsinu z nich, kdyz prohraje prvni set:))
Reagovat
weak
romismak: dokud hrac vydelava velke penize v singlu (a LLODRA bude se svym rankingem vybirat prizemoney v singlech na vsech velkych turnajich), tak podvedome je a bude debl vzdy na druhem miste, tomu se nikdo nemuze divit... penize v singlu a v deblu jsou brutalne odlisne... takze kdyz Mišel prohraje v 3-hodinové bitvě 6:7 ve třetím, tak se ZIMONJIČ nebude moct divit, když dvě hodiny nato v deblu bude Llodra kyselej, případně k němu vůbec nenastoupí... "partnerstvi" s tak vysoko postaveným hráčem v singlu prostě není žádná "jistota" a Zimonjič si bude muset na to zvyknout...
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslím, že tam bude nějaká dohoda mezi nimi. Ale opravdu mě hodně překvapilo, že Llodra bude hrát s nějakým specialistou na čtyřhru a ještě navíc právě se Zimonjicem. Tohle podle mě nemusí vůbec fungovat, ale samozřejmě nevíme, jaké má tenisové plány Zimonjic atd., ale Llodra určitě nebude dávat přednost čtyřhře, přesně jak si psal no...
Reagovat
smazaný uživatel
Je jasne ze ked hrac odohra 3hodiny zapas alebo proste dlhu 3-setovku- tusim podla ATP 2 hodiny ci kolko je na regenaraciu je jasne ze v 4hre potom nebude cerstvy ale celkovo som to tak mylsle ze neverim ze Llodra dako bude uspesny singlista- ja si myslim ze bude dalej prehravat vsade v prvych kolach ako doteraz s vynimkou FRA, haly. Cize bude moct sa sustredit na 4hru plus aj vek ma uz atd.. neviem s Bennetoum boli dobry par ja si myslim ze Llodra moze byt dobry v 4hre ak sa bude venovat- ano je to simulant a skrecuva dost casto ale ja si myslim ze jeho single- skonci neuspechom a skor sa zacne orientovat na 4hru uvidime co bude. Je to na Zimonjicovi aby si ukoucoval svojho partaka.
Reagovat
smazaný uživatel
inak si myslim ze Llodra ukaze ako vazne to bude s jeho single karierou hned teraz v Belehrade- neviem nedavam mu moc sance- podla mna prehra oba zapasy a mozno aj 4hru- proste mal formu doma vo FRA- na rychlom povrchu, v Srbsku bude pomaly HARD plus uz kopu dni nehral, cudzie prostredie podla mna zas bude polovicny atd.
Reagovat
smazaný uživatel
Já mám v tomhle trochu jiný názor, podle mě Llodra je opravdu dost kvalitní singlista a myslím, že je v jeho silách se herně a hlavně i žebříčkově zlepšit. Dále je taky podle mě dobře, že tenis má hráče s takovým herním stylem a byla by škoda o něj přijít. Jeho současná 23.pozice nemusí být maximem a já mu docela věřím, proto mě tohle spojení se Zimonjicem hodně překvapilo.
Reagovat
smazaný uživatel
Víděl jsem letos hrát všechny deblové dvojice na TM.Proč Paes končí s Dlouhým bylo vidět,jeho statistika byla špatná.Dvojchyby v krizových situacích a další.Zimonjič měl také trochu výpadky,ale ne takové. Mirnyj bije podání 140 mph,ale jeho return je slabší.Myslím,že kombinace Paes-Bhúpatí není špatná,ale jejich věk!
Myslím,že není špatné,když jeden je mladší a druhý starší.Kombinace pravák a levák je výhodná.Možná je problém v tom,že si nedělí odměny 50:50,ale nějak jinak a z toho pak plynou ty rozchody,ješitnost starších....chtějí třeba více za zkušenosti stále...
Reagovat
weak
...v životě jsem neslyšel, že by si hráči prizemoney nedělili půl napůl, to je, myslím, hodně nepravděpodobné... :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist