Kája může French Open vyhrát, říká Šafářová o Muchové. Její nejlepší výkon v životě, má jasno Šavrda

8. 6. 2023, 21:45
Aktuality 1
Karolína Muchová (26) předvedla v semifinále French Open s Arynou Sabalenkovou (25) ve třetí sadě neuvěřitelný obrat, nad kterým tenisoví experti i fanoušci žasli. Před jejím výkonem smekla finalistka z Paříže 2015 Lucie Šafářová i bývalý fedcupový kapitán Vladislav Šavrda.
K. Muchová a L. Šafářová (© Profimedia)

Loni opouštěla Muchová Paříž v slzách. Ve třetím kole musela skrečovat zápas s Amandou Anisimovovou. Letos jí zdraví drží a i díky tomu může hrát fantastický tenis. Zápas s Běloruskou Sabalenkovou se zapíše do dějin French Open jako jedna z nejdramatičtějších bitev vůbec. V sobotu si rodačka z Olomouce po zásluze zahraje v Paříži finále.

"Na Roland Garros je potřeba enormní vůle, fyzická kondice, nasazení i trpělivost. Paříž je hlavně o morálních vlastnostech," vyprávěl pro Livesport Zprávy dvojnásobný vítěz pařížského grandslamu Jan Kodeš.

Možná ani netušil, jakým byl prorokem, když pravil, že Muchová má vedle výjimečné tenisové kvality v sobě právě i zmíněný morál. Otočka ve třetím setu, když už se s prohrou smiřovali i blízcí přátelé Karolíny, ukázala, jak silnou mentalitu rodačka z Olomouce v sobě má.

"Přiznám se, že za toho stavu už jsem jí moc nevěřila. Ale v tom je tenis krásný, že dokud nepadne poslední míč, pořád se dá vše otočit," říká Šafářová, která si finále Roland Garros zahrála v roce 2015.

"Kája už během celé Paříže podává super výkony. Hraje velmi pěkný a pestrý tenis, hezky se na to kouká," dodává. A sobotní finále? "Myslím, že vyhrát může. Moc bych jí to přála," posílá bývalá česká fedcupová reprezentantka vzkaz krajance.

Semifinálovou bitvu si nenechal ujít ani Vladislav Šavrda. "U mě je to jednoznačné nadšení, a to z celého zápasu. Mám pocit, že to byl Karolínin nejlepší výkon v životě. Zvládla to po všech stránkách, nejen tenisově," vypráví pro Livesport Zprávy.

"Už víme o té její proslavené pestrosti, ale dnes to bylo i o tom, jak to zvládla fyzicky, psychicky, ve chvílích, kdy se ty stavy točily. Jak to prostě dokonale ustála. Je to úspěch jako hrom," dodává manažer štvanického areálu, kde Muchová často trénuje a připravovala se tam i na letošní Paříž.

Ani on ale za stavu 2:5 ve třetí sadě nevěřil: "Budu upřímný, když si tam sahala na nohu a vypadalo to, že zakulhala, neviděl jsem to dobře," přiznává někdejší trenér.

Do soboty se podle něj musí dát Muchová hlavně fyzicky znovu do pohody. "Byl to zápas v horku, vyčerpávající se vším všudy. Ale vím, že jestli bude Kája zase v plné síle, pak je schopná hrát znovu světový tenis."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

1
Přidat komentář
Liverpool22
Muška už dorovnala Lucku Šafářovou, která byla na RG též ve finále. Podoba je také v tom, že Lucka hrála finále proti Sereně, která byla velkou favoritkou. Zítra to bude stejné, kdy Iga je velkou favoritkou a Muška může pouze překvapit v což všichni věříme smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist