Keninová prohrála s Kanepiovou a titul neobhájí. Jednička Bartyová nezaváhala

11. 2. 2021, 06:18
Aktuality 21
AUSTRALIAN OPEN - Sofia Keninová končí svou obhajobu na Australian Open již ve druhém kole, v němž za pouhých 64 minut prohrála s rozjetou finalistkou jedné z generálek Kaiou Kanepiovou. Nezaváhala naopak světová jednička Ashleigh Bartyová, domácí hvězda si v derby poradila s Darjou Gavrilovovou.
Sofia Keninová (© AFP)

Sofia Keninová loni naprosto senzačně ovládla úvodní grandslam sezony, ale od té doby nemá svou nejlepší formu. Přesto přidala triumf ještě v Lyonu a na konci sezony se dostala do finále antukového French Open.

Dvaadvacetiletá Američanka se při obhajobě svého největšího titulu trápila už v prvním kole s domácí hráčkou druhé stovky Maddison Inglisovou a mnohem těžší soupeřka ji čekala dnes. Keninová potvrdila, že se jí letos herně nedaří a s rozjetou Kaiou Kanepiovou prohrála za pouhých 64 minut jasně 3-6 2-6.

Keninová měla v úvodním dějství celkem sedm brejkbolů, ale ani jednu šanci nedokázala využít a po ztrátě setu už odpadla. Kanepiová naopak pokračovala ve skvělém výkonu a nasazené čtyřce povolila pouhé dvě hry.

Keninová v závěru duelu při výměnách stran zadržovala slzy. Už po úvodním kole mluvila o velké nervozitě spojené s první velkou obhajobou a po dnešní porážce potvrdila, že nebyla ve své kůži.

"Ten tlak jsem nezvládla. Evidentně na to nejsem zvyklá. Musím přijít na to, jak znovu hrát jako dřív. Protože teď mi to zjevně nešlo," uvedla Keninová na tiskové konferenci, na níž opět bojovala se slzami.

"Nejsem v ideálním rozpoložení fyzicky ani mentálně. Není to dobré. Je to zvláštní. Dva týdny jsem tu trénovala. Naštěstí jsem mohla. V tréninku mi to přišlo v pořádku, ale v zápasech jsem to nedokázala předvést," posteskla si rodačka z Moskvy.

Pětatřicetiletá Kanepiová si před týdnem na generálce zahrála své první finále na hlavním okruhu po téměř osmi letech a nyní útočí na účast v závěrečných kolech také na úvodním grandslamu sezony.

"Dneska jsem opravdu dobře podávala. Myslím, že to hodně pomohlo. Moje taktika byla hrát agresivně, jako obvykle," řekla pětatřicetiletá Kanepiová, jež Keninovou porazila i ve druhém vzájemném zápase.

V hlavní soutěži Australian Open v minulosti startovala 11krát a nikdy se nedostala do druhého týdne. To se estonská veteránka, jež si dnes připsala svůj 13. kariérní skalp hráčky Top 10 (osmý na grandslamových turnajích), pokusí změnit v sobotu, kdy nastoupí proti Donně Vekičové.

Ashleigh Bartyová vedla v derby s Darjou Gavrilovovou už 6-1 5-2 se dvěma brejky v zádech, ale náskok ztratila a svou krajanku nakonec až po dvou odvrácených setbolech zdolala 6-1 7-6(7). Ve třetím kole se světová jednička, která dnes nastoupila s obvázaným levým stehnem, střetne s Jekatěrinou Alexandrovovou, přemožitelkou Barbory Krejčíkové.

Čtyřiadvacetiletá Bartyová se po téměř roční pauze na kurty vrátila před týdnem na jedné z generálek a hned slavila triumf. Díky zmraženému žebříčku, do nějž mohou tenistky momentálně body jen přidávat a žádné se jim neodečítají, se udržela na postu světové jedničky. Na domácím grandslamu obhajuje loňské semifinále.

Elina Svitolinová na Australian Open zvládla souboj s americkou hvězdičkou Coco Gauffovou a po výhře 6-3 6-4 postoupila do 3. kola. V něm se pátá nasazená Ukrajinka střetne s Kazaškou Julií Putincevovou (h2h 5-2).

Belinda Bencicová po více než dvouapůlhodinovém boji a po využití až pátého mečbolu zdolala 7-5 2-6 6-4 Světlanu Kuzněcovovou. Světovou dvanáctku, která kvůli zranění ruky hraje teprve svůj třetí turnaj po loňské koronavirové pauze a tři soupeřky v řadě naposledy porazila v říjnu 2019 po cestě za triumfem v Moskvě, ve třetím kole čeká Elise Mertensová.

Majar Šarífová, jež se v úterý stala první egyptskou vítězkou zápasu na grandslamu, sahala po druhé výhře. Proti Kaje Juvanové vedla 6-1, 4-3 a měla čtyři brejkboly, žádný však neproměnila a nakonec prohrála 6-1 6-7 3-6. 20letá Slovinka tak postoupila poprvé do 3. kola grandslamu, v němž vyzve Američanku Jennifer Bradyovou.

Kristina Mladenovicová v Melbourne porazila 7-5 6-1 Japonku Nao Hibinovou, s níž si poradila ve dvou setech i potřetí, a při svém jubilejním 10. startu na Australian Open postoupila teprve podruhé do 3. kola. O překonání svého maxima z roku 2016 si sedmadvacetiletá Francouzka zahraje se Američankou Jessicou o Pegulaovou.

• AUSTRALIAN OPEN 2021 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 80.000.000 australských dolarů
čtvrteční výsledky (11. 2. 2021)
• Dvouhra - 2. kolo •
Kar. Plíšková (6-ČR) - Collinsová (USA) 7-5 6-2
Muchová (25-ČR) - Barthelová (Něm.) 6-4 6-1
Alexandrovová (29-Rus.) - Krejčíková (ČR) 6-3 7-6(4)
Bartyová (1-Austr.) - Gavrilovová (Austr.) 6-1 7-6(7)
Kanepiová (Est.) - Keninová (4-USA) 6-3 6-2
Svitolinová (5-Ukr.) - Gauffová (USA) 6-4 6-3
Bencicová (11-Švýc.) - Kuzněcovová (Rus.) 7-5 2-6 6-4
Mertensová (18-Belg.) - Lin Zhu (Čína) 7-6(8) 6-1
Kontaveitová (21-Est.) - Watsonová (Brit.) 6-7(5) 6-4 6-2
Bradyová (22-USA) - Brengleová (USA) 6-1 6-2
Putincevová (26-Kaz.) - Van Uytvancková (Belg.) 6-4 1-6 6-2
Vekičová (28-Chorv.) - Podoroská (Arg.) 6-2 6-2
Rogersová (USA) - Danilovičová (Srb.) 6-2 6-3
Juvanová (Slovin.) - Šarífová (Eg.) 3-6 7-6(2) 6-3
Mladenovicová (Fr.) - Hibinová (Jap.) 7-5 6-1
Pegulaová (USA) - Stosurová (Austr.) 6-0 6-1
• Čtyřhra - 1. kolo •
S. Hsieh/Strýcová (1-Tchaj-wan/ČR) - Aiavaová/Sharmaová (Austr.) 6-4 5-7 6-4
Cabreraová/Inglisová (Austr.) - Voráčová/Y. Wang (ČR/Čína) 7-6(3) 4-6 7-6(10)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

21
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Máme tu Estonia open nebo co?smile Bravo Kaiasmile to se povedlo! Fajnová náplast na prohru v přípravěsmile
Z Ash mám taky radost, podobně jako z Eliny.
Zato Samantha snad měla radši vypadnout po boji v prvním kole. Teď dostává ošklivě nařezáno...
Belindě to skřípe na servisu, ale jinak se na její hru kouká pěkně.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejuvolněněji působila v pozápasovém rozhovoru...

Happy Birthday, Casey.
Reagovat
Krisboy
Ash si jde pro titul.
Reagovat
smazaný uživatel
To by se mi líbilo :-), ale dělá hodně nevynucených chyb. Domácí prostředí ji svazuje.

Dneska si aspoň vyzkoušela, že i pod tlakem umí zahrát dobrý míčky. Jsem rád, že se nemuselo do 3. setu.
Reagovat
Krisboy
Já teda (kromě našich holek) žádnou favoritku nemám, ale Ash by mi opravdu nevadila. Jedna z nejsympatičtějších (tj. nejnormálnějších) holek na okruhu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
tommr
pokud by Bartyová získala titul tak by to bylo nefér vůči ostatním hráčkám, které měly mnohem horší podmínky v přípravě. Její případnej titul by byl s hodně velkým asteriskem ... smile
Reagovat
Krisboy
Celej poslední rok je třeba brát s rezervou. Všechny tituly, týdny na trůnu...
Reagovat
smazaný uživatel
Většinu tommrových trapných komentářů je třeba brát s rezervou smile
Reagovat
Krisboy
Tak to samozřejmě, nejen jeho, ale úplně všech, vč. mých smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já bych to až tak nefér neviděl. Hodně lidí tu říkalo, jak se sluní na prvním místě a nehraje... To byla bezesporu nevýhoda nehrát soutěžní zápasy, takže teď ukázala že to zvládá i po výpadku a zaslouží si proto smile
Reagovat
Krisboy
Minulý týden proti Koťátku hrála jako skutečná a zasloužená světová jednička.
Reagovat
blixa
Jo, ukrutně mě nasrala !!! smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To byly úroky za ten nářez Makulismile
Reagovat
brixner
No, já měl ukrutný blaho v duši...
smilesmile
Reagovat
blixa
Vždycky jsem tušil, že jsi pěknej hajzl !!! smilesmilesmile
Reagovat
brixner
No, já měl ukrutný blaho v duši...to jen a jen proto, žes byl nasranej! S tenisem a pálkama to jako fááákt nemělo nic společnýho...
smilesmilesmile
Reagovat
blixa
Já jsem naprosto přesně věděl, proč jsi měl blaho v duší !!! Vůbec jsi to nemusel upřesňovat !!! smilesmilesmile
Reagovat
brixner
Hele, Blixa, curva neser mi a buď trochu soudnej! Tyve, je to dlouhý, chodí to nahrbený, řve to jako Lolo...Snad jen ty cecíky,tak to zas jó, mam rád tydlencty dalamánkovský bochánkysmile
Mír?
smile
Reagovat
blixa
smilesmilesmile
Reagovat
brixner
No tvl, vono to de zase kalit!!! Nebo se mejlim?smile
Ale jo, máš pravdu, dobrý vínko neuškodí, náš kápo ho pije taky, ale když to přepískne, probuděj se v něm ty germánský geny a to máš vidět, jak tu pak lítaj rejžáky po paluběsmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist