Kerberová: Pořád je co zlepšovat

12. 9. 2016, 11:11
Rozhovory 20
Němce Angelique Kerberové se splnil sen. Ani ne před dvěma dny získala další grandslamový vavřín, když na US Open udolala v třísetové bitvě Karolínu Plíškovou. K letošnímu triumfu na Australian Open tak přidala druhý titul z grandslamů do sbírky. Kromě toho se stala po dlouhých 186 týdnech novou světovou jedničkou. WTA Insider osmadvacetiletou Němku vyzpovídal.
Profily hráčů
Angelique Kerberová

V neděli odpoledne se Angelique Kerberová vracela do Národního tenisového centra Billie Jean Kingové, aby se, jak je již tradicí na všech turnajích velké čtyřky, jako nová úřadující šampionka US Open nechala vyfotografovat s trofejí. Právě tehdy odchytli Němku novináři WTA Insider, kterým Kerberová poskytla rozhovor o bezprostředních pocitech po vítězství, o minulosti ale i o tom co ji teprve čeká. Němka sice působila vyčerpaně, přesto rozdávala úsměvy na všechny strany.

Před necelými 24 hodinami jste zvedla trofej US Open nad hlavu. Musíte být unavená.
Jsem trošku unavená ale také vyčerpaná, nadšená, těch pocitů je hodně. Po včerejším večeru teď prožívám nejlepší okamžiky. Odjíždím domů s dalším grandslamovým titulem, letos už druhým, stala jsem se novou světovou jedničkou. Hodně to pro mě znamená. Pokusím se maximálně si užít každý okamžik toho, co jsem v posledních pár týdnech dokázala.

Tři grandslamová finále, dva tituly, post světové jedničky. Který z těchto úspěchů je pro vás nejcennější?
Myslím že výhry na grandslamech, protože vyhrávat velké turnaje je to, o co jsem odjakživa usilovala. Vyhrát letos hned dva a zahrát si finále Wimbledonu pro mě znamená úplně vše. O postu světové jedničky jsem také vždy snila. Potvrzuje se, že mám skvělou a vyrovnanou sezonu. Musíte hrát skvěle několik měsíců, nestačí jeden den nebo týden, abyste se světovou jedničkou stali. Ještě pořád tomu nemůžu uvěřit.

Pamatuji si na náš rozhovor, když jste se poprvé kvalifikovala na Turnaj mistryň v Istanbulu. Tehdy jste nebyla přesvědčená o tom, že patříte mezi osm nejlepších tenistek světa. Povězte mi, jaké to bylo, srovnat se s vaším průlomem v kariéře.
Když jsem se poprvé dostala do elitní desítky a na svůj první Turnaj mistryň, bylo to pro mě nové a nebyla jsem si jistá, co se vlastně tehdy stalo. Neměla jsem vůbec zkušenosti. Vše pro mě bylo nové. Musela jsem si postupně zvykat. Po letech ve špičce jsem se toho hodně naučila. Zlepšila jsem svoji hru, osobnost, prostě všechno. Každý rok jsem se zlepšovala a moje sebevědomí rostlo. Když se ohlédnu zpět, jsem pyšná na to, jak jsem se ve všem zlepšila. Zároveň je pro mě důležité zůstat sama sebou, že jsem nakonec stále ta samá Angie jako před lety.

Teď když vás tak vidím, přijdete mi klidná a vyrovnaná.
Cítím se sebevědomá. Už mám zkušenosti. Vím, jak se vypořádat s napětím a tlakem okolí a dalšími věcmi mimo kurt. Chvíli to trvalo, než jsem se dostala tam, kde jsem, bylo to těžké ale zároveň skvělé.

Zmínila jste napětí a tlak. Který ze zápasů ve vaší kariéře byl ten nejvypjatější?
Upřímně letošní první kolo v Austrálii. Byla jsem pod neuvěřitelným tlakem. Nechtěla jsem znovu prohrát v prvním kole jako loni. Když jsem odvrátila mečbol a zápas vyhrála, napětí zmizelo. Řekla jsem si, že jsem vyhrála první kolo a teď jdu do toho ještě víc. Tenhle zápas si z letošního roku pamatuji jako jeden z těch, kdy jsem byla opravdu pod velkým tlakem.

Když probíráme vaši kariéru, vždy se zmíníme o třech zápasech. První kolo letos v Austrálii je prvním z nich. Pak loňská prohra tady na US Open s Victorií Azarenkovou a prohra na Turnaji mistryň v Singapuru s Lucií Šafářovou. Jak jste se z proher poučila a co jste si z nich vzala?
Je hodně důležité se z proher poučit, ale to samé platí i o výhrách. Po každém zápase si musíte sednout a promyslet, co jste udělala dobře a co naopak špatně. Hodně jsem se poučila z opravdu těsných zápasů, které jsem v minulosti proti spoustě skvělých hráček odehrála. Letos jsem si věřila, protože jsem díky předchozím rokům na okruhu věděla, že jsem schopná odehrát dobré zápasy, udělat ten poslední krok a vyhrát. To mi dodává sebevědomí a možná cítím i menší tlak.

Jste novou světovou jedničkou. V minulosti jsme viděli, že světové jedničky jsou spokojeny se svou hrou a nechtějí ji měnit. Je to příliš riskantní. Jak se bude tedy vaše hra dál zlepšovat a co by vás motivovalo zariskovat?
Naopak moje motivace je po triumfu v New Yorku ještě větší. Budu se i v budoucnu pokoušet svou hru zlepšit. Vím, že můžu například pracovat na servisu a dalších pár věcech. Na to se zaměřím v příštích týdnech a také v přípravě na novou sezonu. Pořád je co zlepšovat. Jsou tam stále rezervy i v pohybu, mohla bych zapracovat i na agresivitě.

Takže jsme ještě neviděli to nejlepší od Angelique Kerberové?
Uvidíme. Samozřejmě teď hraju nejlepší tenis ve své kariéře, ale snažím se neustále zlepšovat v zápasech i tréninku. V příštích měsících se pokusím opět hrát svůj nejlepší tenis.

Angelique Kerberovou teď čeká čtrnáctidenní pauza a poté přesun do Asie. Za dva týdny začne svou asijskou pouť na turnaji kategorie WTA Premier 5 ve Wuhanu, hned o týden později se představí v jiné čínské metropoli na turnaji WTA Premier Mandatory v Pekingu.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

20
Přidat komentář
Frick
No asi žádný "talent od pánaboha", ale byla pilná, pracovala na sobě a hle, kam až to dotáhla!
Reagovat
smazaný uživatel
Inspirace pro ostatní hráčky, že nikdy není pozdě. Když se člověk podívá, kde byla Angie ještě ve 23 letech...
Reagovat
FulnekUltras
tak tak
Reagovat
Fanda67
Pro srovnání - nová světová jednička po usednutí na trůn prohlásí že je pořád co zlepšovat, bývalá česká jednička nedávno prohlásila (ohledně tréninku) někdy je méně více .... Myslím že není třeba nic dodávat, tyto dva výroky vysvětlují, proč je každá z nich tam kde je ....
Reagovat
tommr
jj je to bohužel tak. Ještě před pár léty přitom to pořadí bylo přesně opačný a Petře se předvídala velká budoucnost zatímco Kerberový nikdo nevěřil. Ukázalo se ale, že tvrdá práce je víc než talent ...
Reagovat
slacker
A PK to stale jeste nepochopila a pochop[it nechce (to je to nejhorsi). U me klesla na hloupu a linou (relativne, jsou v populaci mnohem a mnohem horsi pripady)
Reagovat
Fanda67
Říci že je hloupá nebo líná bych si nikdy nedovolil, pořád musí makat tolik, že by to asi málokdo z nás vydržel ... Ale zřejmě už tomu nedává ( nebo nemůže? ) tolik, kolik by bylo potřeba ....
Reagovat
VlS
Talent k tvrdý práci je ten z talentů nejdůležitější. Viz Ivan Lendl.
Reagovat
smazaný uživatel
Přijde mi ohromně cenné, že Angie vyhrála v jednom roce oba betonové GS. Schválně jsem si našel, komu se to povedlo naposledy a byla to Martina Hingis v roce 1997. To už je sakra dávno... Tušil jsem, že to nebude Serena, protože jí se vždycky jeden z těch turnajů nepovedl. Původně jsem si myslel, že to byla Kim Clijsters, ale ta vyhrála USO 2010 a pak AO 2011. Blízko k tomu měla Vika v roce 2012...
Reagovat
FulnekUltras
předvedla Angie skvěle právě ve finále USO. Nezastírejme si, že po předchozím zápase v Cinci a skalpech černošek vnímali mnozí Češi a čecháčci Plechovku jako celkem výraznou favoritku i v NY - německá důslednost, bojovnost a houževnatost však nakonec představovala rozhodující jazýček na vahách, i když příště to může být klidně obráceně.
Reagovat
sprchon
Žádný poučení v tom nevidím a sám jsem Káju za favoritku rozhodně nepovažoval. Už jsem to psal několikrát. Káje se sešlo všechno a na USO hrála stejně dobře jako v Cincinnati, možná dokonce ještě lépe. Kdežto Angie se v Cincinnati trápila. Porazit ji mohla už Barča Strýcová ve 2. kole, kdyby nebyla labilní. Angie tam byla k poražení ve všech zápasech. Kdežto na USO po tejdnu odopčinku zase hrála ten svůj letošní vysokej standart, na kterej neměl nikdo. Tak jakýpak poučení? A kdo viděl jednotlivý zápasy obou hráček v Cincinnati a na USO, tak nemohl v sobotu považovat Káju za favoritku.
Reagovat
Frick
Zdravá Serena by jí asi dala.
Reagovat
FulnekUltras
Slovo experta nezpochybňuju. ;) Jenom nevím, jak by zápas na místě Angie po dva týdny staré jakékoliv porážce s touž soupeřkou zvládla leckterá jiná, třeba i naše hráčka.
Reagovat
sprchon
Angie si prostě letos věří na rozdíl třeba od (když už zmiňuješ naše) Petry nebo Lucky. Vem si třeba prohraný finále v Brisbane s Vikou a jak ji pak zdolala na AO, to bylo něco. :) A taky ty dva zápasy dělilo jen pár tejdnů.
Reagovat
brixner
Už toho moc nezlepšuj, jsi dokonalá a to na zbytek světa stačí!!
"Štafetu" nejoblíbenější hráčky po Justine přebrala Sam, po ní jsi tu Ty, takže koukej ještě vyhrát pár GS, hlavně Wimbledon a už si moc mambu nepouštěj k tělu! A žádný vodmlouvání, nebo na Tebe pošlu Friceka a máš po kariéře:-))
Reagovat
blixa
Tak krutý bys byl ???! :D
Reagovat
brixner
Krutost muší byť, ináš zvlčí!
Ještě bych připoslal Montyho a Svala!
Jenže to by asi už zavánělo důchodem a mamba zase na trůn...
To jsou vyhlídky, se poseru...
:-))
Reagovat
misa
se netahá s chlapama a tady jsou výsledky.
Reagovat
Krisboy
Snad nepotká někde na player's party Štěpánka :)))
Reagovat
Krisboy
Sice jsem pořád ještě trochu zklamanej, že Kája nevyhrála, ale Angie to přeju. Když už má někdo z našich děvčat prohrát, tak s ní mi to vadí nejméně. Karolíny čas ještě přijde. Užij si to, Angie a těš se na odvetu na TM nebo AO. Ještě jednou gratuluju k titulu i Nr.One.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist