Kodeš: Berdych nehraje rozmanitě. Všichni vědí, co přijde

5. 6. 2015, 22:21
Aktuality 44
Letos už je to 45 let, co Jan Kodeš získal první ze dvou titulů na Roland Garros. Do Paříže jezdí od svých dvaceti let a antukové galeje, jak turnaji říká, vynechal jen jednou. Dnes v Paříži promluvil i nejlepších českých tenistech Tomáši Berdychovi a Petře Kvitové.
Jan Kodeš (© daviscup.com)

"Já už jsem tady inventář," uvedl devětašedesátiletý Kodeš s úsměvem v dobrém rozmaru. Od loňské transplantace srdce se cítí dobře. "Vynechal jsem to tady jen jednou, když jsem si v šedesátým osmým udělal výron v Davis Cupu," vzpomínal. V mobilu si osvěžil paměť: "První zápas jsem zde hrál v šestašedesátém s Chorvatem Franulovičem, kterého jsem pak zdolal ve finále v sedmdesátém." 

Po skončení kariéry jezdí Kodeš do Paříže na Roland Garros vždy na druhý týden. Potkává se s bývalými soupeři a společně sledují současné hráče. Třeba jako při výhře Novaka Djokoviče nad Rafaelem Nadalem. "Když začal Djokovič krmit Nadala kraťasy, otočil jsem na Nicolu Pietrangeliho a povídám: Hele, nic nového. Před padesáti lety jsi tady krmil kraťasy Darmona," líčil Kodeš. 

Nezdálo se mu, že by na dvorcích leželo více antuky, jak si hráči během turnaje stěžovali. Ani nářky na míče, které neletí. "To tady bylo vždycky. Hráči nadávali. Když zaprší, kurt je mokrý, balon se rozchlupatí. Je to daleko větší dřina," řekl. 

Tomáš Berdych prohrál v osmifinále s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou a Kodeš si myslí, že by česká jednička měla se svou hrou něco udělat, aby mohla porážet špičku a myslet na grandslamový titul. "Jeho hra je pořád stejná. Nehraje rozmanitě. A vytknul bych mu, že returnuje daleko hůř než ti nejlepší," uvedl Kodeš. 

Martina Navrátilová míní, že Berdych v dohledné době konečně turnaj velké čtyřky vyhraje. Jeho šance na úspěch v Paříži však Kodeš moc nadějně nevidí. "Spíš má šanci ve Flushing Meadows nebo ve Wimbledonu," uvedl. "Tenis hrát Berďa umí. Má dobrou sezonu, je pořád ve čtvrtfinále, na kurtu vypadá dobře i sebevědomě, ale nesmí hrát tak stereotypně. Všichni vědí, co přijde." 

Kodeš: Kvitová hraje jako ve snách
Kodeš si nenechal ujít ani zápas Petry Kvitové a její prohru v osmifinále se Švýcarkou Timeou Bacsinszkou nechápal. "Vyhrála první set 6-2 a myslel jsem, že druhý set bude stejně a půjdeme domů. Ale pak neudělala pár gameballů a bylo to. Nevím, neznám ji tak dobře, abych věděl, jak se cítí, nebo co se děje. Ona mi připadá, že je jako ve snách. Hraje a připadá mi, že není tady," řekl s tím, že podobné stavy míval Miloslav Mečíř. 

Kodeš sice vidí ve hře Kvitové i Berdycha chyby, ale jejich úspěchy oceňuje. Nechápe, proč je lidi na internetu často očerňují. "Tohle je zbytečné. Petra je v podstatě génius. Má navíc fantastický servis," řekl. 

Od loňské říjnové transplantace srdce se Kodeš cítí dobře. Mluvil o zákroku otevřeně, nechyběl černý humor a především byl rád, že nemá dřívější obtíže. "Třikrát jsem omdlel. Na kurtě, v autě. Měl jsem kardiostimulátor, ten naskočil a srdce nahodil," vzpomínal. "Teď arytmie úplně zmizely, ale s dechem mám ještě potíž. Musím trénovat. Od ledna jsem hrál tenis, ale teď ne, protože mě začala bolet ruka." 

Ví, že má nově mladé srdce a zákrok bral pragmaticky. "Prostě se to stalo, operace byla nutná. Kdybych se neprobudil, tak bych se neprobudil. Já s tím ale počítal a věřil jsem tomu. K doktorům musíte mít důvěru," prohlásil.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

44
Přidat komentář
baggik
Je to tak, to vidí každý. Třeba když si vemu zápas Djokoviče s Murrayem, kolik úsilí a různých úderů potřeboval v některých momentech Djokovič aby proti Murraymu zabil míček a někdy to ani nestačilo, to Berdych by odpadl v půlce těch výměn a dostal by od Andyho výprask.
Reagovat
spaniel
Plho, vzdyt o tom tady uz dobre tři roky mluvíme.
Reagovat
Frick
http://www.extra.cz/vime-prvni-tenistka-barbora-strycova-profesionalniho-syna-krause-odkopne-tak-jako-to-udelala-vignerova-a-plno-dalsich

Ale taky si myslim, že to není Báro dobrý nápad. :p)
Reagovat
historik
s ním souhlasím a myslím, že má u obou pravdu. A oceňuju, že se nebál to říct a přitom to bylo slušné. Protože s tou přehnanou korektností podle mě daleko nedojdeme.
Reagovat
George_Renel
Ono e to vcelku jednoduché. V seniorském věku, po tom když v životě něco dokázal a po prodělané operaci 50/50 vidíš věci jinak a říkáš věci na rovinu.
Pro někoho nepochopitelné, kdo něco podobného zažil rozumí.
Reagovat
Frick
Myslíte si, že zrovna ony můžou být v hodnocení Tomáše, Petry nebo Lucky trochu ve výhodě, protože se nemusí ohlížet na Černoška a tam mohou být v hodnocení i trochu méně korektní - tj. že by asi někdo z Prostějova/Stromovky byl s nějakou kritikou Tomáše, Petry nebo Lucky více opatrný?
Reagovat
FulnekUltras
potřebný odstup a nadhled rozhodně mají
Reagovat
blixa
Šavrdovy komentáře jsou hodně politicky korektní, skoro nekritizuje. Proč, toť otázka, někdo třeba kritizuje nerad. Kodeš říká co si myslí celkem na plnou hubu a nějakou opatrnost tam nevidím.
Reagovat
Carloss
ne politicky, Šavrda je korektní společensky, což není myšleno hanlivě. kodeš si jen trochu pustil pusu na špacír, to je vše.
Reagovat
Frick
http://sport.aktualne.cz/berdych-a-grandslam-pres-djokovice-to-nepujde-rika-savrda/r~98f0e6acfe0811e49db2002590604f2e/

No třeba tady mluvil o Tomovi tak, jak by si "někdo od Černoška" nedovolil....
Reagovat
FulnekUltras
velmi výstižně řečeno. ;)
Reagovat
Fandina
tak tak. Nádhera!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Petra geniální, Ana lemra... Tomu říkám objektivita. :D
Reagovat
slacker
genialni lemra.
Reagovat
FulnekUltras
geniální selka
Reagovat
FulnekUltras
subjektivní názor člověka, který si ho rozhodně může dovolit...
Reagovat
VlS
Monty, už to přestává bejt vtipný, nebuď zas až takovej cíťa
Reagovat
blixa
Říkám, že z toho bude žít ještě rok :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Já ale taky neříkám, že je to vtipný... To se prostě nedá nic dělat. Odteď když uvidím jméno Kodeš, tak mě jako první napadne "lemra"... Vím, že fotbal asi nesleduješ, ale když nějaký hráč proti tvému týmu nafilmuje penaltu, tak si to taky pamatuješ hodně dlouho a říkáš mu třeba "letec" (že jo, pane Lafata). :D
Reagovat
George_Renel
Ale jsou větší letci. Limburský, Pilař, Chramosta, Rezek.... Ty si nepamatuješ?
Pokud mě, tak by se to dalo nazvat selektivní pamětí. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
To jo, ale ti nefilmovali proti Teplicím, kterým já fandím. :D Lépe řečeno, Pilař proti nim na podzim taky filmoval, ale rozhodčí mu to nesežral jako Lafatovi. :D Poslyš, že ty fandíš Spartě? :D
Reagovat
George_Renel
Fotbalem nežiju, fotbal sleduju. Fandím tomu dobrému. Zrovna Teplice, Sparta a Slavia jsou mi sympatičtějši než Plzeň.
Reagovat
smazaný uživatel
Ok. :)
Reagovat
lars
A muzes mi to vysvetlit?
Reagovat
FulnekUltras
Když si vezmeš Petiny výchozí parametry, s nimiž jde na trh WTA, tak ta Kodešova slova naprosto sedí...
Reagovat
smazaný uživatel
Možná to souvisí s tím, že se Petra na večerní zápasy nedokáže dostatečně motivovat. V posledních dvou zápasech s tím měla dost problémy ( Karin, Timea ). Podmínky jsou sice pro obě hráčky stejné, ale někdo se s tím může hůře vyrovnávat.
Reagovat
smazaný uživatel
A pro odlehčení videoukázka v praxi :)

https://www.youtube.com/watch?v=LGrpsZ7BsQA
Reagovat
Fandina
Kodeš sice vidí ve hře Kvitové i Berdycha chyby, ale jejich úspěchy oceňuje. Nechápe, proč je lidi na internetu často očerňují. "Tohle je zbytečné. Petra je v podstatě génius. Má navíc fantastický servis," řekl.

Moje slova, moje slova pane Kodeši.

Jinak jsem ráda, že se mu daří po té operaci. A už je to opravdu 45 let co vyhrával GS, to byly doby ... úsměv
Reagovat
Carloss
pan Kodeš ví co mluví. a že hraje Petra jako ve snách víc trefněji bych to o petře nevyjádřil. Petra je zvláštní.
Reagovat
smazaný uživatel
Jaroch: Jan Kodeš je naprostej pán, taky bych chtěl být v sedmdesáti jako on. Výborný rozhovor zítra ve Sportu o transplanatci srdce, tenise atd.

monty25: No, jeho vyjádření k Aně Ivanovic ("lemra", "její forehand jsou záchvěvy") ve vašem rozhovoru byla slušně řečeno trapná...

Bude pokračování? :D
Reagovat
SwissMaestro
Jaroch a celej tenis v deníku Sport stojí za dvě věci.....doma archivuju všechny jejich překlepy a jako, že jich je už přes dobrejch 30 :D .....skoro vždycky tam mají chybu....
Reagovat
smazaný uživatel
On je dost vysazený proti Rogerovi, co? :D Tak to by bylo fajn, kdybys ten archiv někdy zveřejnil. Určitě ti tam nebude chybět, jak Kláru Koukalovou ještě pořád nazýval Zakopalovou (tuším, že to bylo v tom článku o internetových útocích na tenisty/ky)... :D
Reagovat
SwissMaestro
Musel bych to naskenovat :D Ale uvažuji o tom. Třeba na 31.12. bych to mohl někde tady zveřejnit.....do té doby bych se k tomu mohl dokopat :D

Poslední co jsem tam našel bylo to, že Djokovič došel v Paříži (RG) nejdále do semifinále :D
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě, na Silvestra by se to hodilo. :D
Reagovat
lars
A bude pokracovani ?
Reagovat
smazaný uživatel
To právě nevím. :D Zatím nic neodepsal...
Reagovat
slacker
CO si to ten nymand Kodes dovoluje. Doufam ze je tu nejaka berdychova em dvacetpetka co ho zacne rovnat do late.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby řekl o Aně to samé co o Tomášovi, tak bych to vzal úplně v pohodě...
Reagovat
blixa
Nezdá se ti , že už jseš úplně trapnej, lemro ? :D Ty z tý "lemry" budeš žít ještě nejmíň rok :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ty už se nikdy nehlaš k tomu, že fandíš Aně...
Reagovat
blixa
Víš co mi můžeš, chasníčku ? :D :D
Reagovat
lars
on fandil Ane v tom zapasu s Luckou ?
Reagovat
smazaný uživatel
V tom zápase ne.
Reagovat
blixa
No dovol !!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist