Kolář, Rosol a debutanti Kopřiva se Svrčinou zvládli vstup do kvalifikace Wimbledonu

20. 6. 2022, 16:24
Aktuality 48
WIMBLEDON - V Roehamptonu se dnes rozehrála mužská část kvalifikace Wimbledonu a čtyři z pěti Čechů odstartovali dvousetovou výhrou. Zdeněk Kolář a Lukáš Rosol na úvod bojů o hlavní soutěž nejslavnějšího turnaje svým soupeřům nadělili dokonce kanára, 19letý Dalibor Svrčina a Vít Kopřiva uspěli ve svém premiérovém zápase na trávě. Pouze Jonáš Forejtek nezvládl debut v kvalifikaci grandslamu.
Zdeněk Kolář

Zdeněk Kolář před měsícem zazářil na French Open, když na 17. pokus zvládl grandslamovou kvalifikaci a ve druhém kole hlavní soutěže si málem vynutil rozhodující set proti zástupci Top 10 a loňskému finalistovi Stefanosovi Tsitsipasovi. V následujících týdnech se ale zúčastnil tří antukových challengerů a ze všech odjížděl bez jediné výhry.

Návrat na grandslamovou scénu však možná 25letému Čechovi pomůže, v úvodním kole wimbledonské kvalifikace totiž za hodinu smetl 6-0 6-3 Dudiho Selu. Izraelský veterán ovšem letos startuje jen na grandslamech a od začátku roku 2020 odehrál pouhých 11 zápasů, z nichž deset prohrál. V dalším kole narazí na Španěla Maria Vilellu Martíneze (h2h 1-1).

Rovněž Lukáš Rosol ukončil sérii čtyř porážek a na postup dokonce potřeboval jen 46 minut, trápícího se Thiaga Seybotha Wilda deklasoval 6-2 6-0. Příštím soupeřem 36letého veterána, který v roce 2012 v All England Clubu šokoval vyřazením Rafaela Nadala, bude Christopher Eubanks. S Američanem, jenž v žebříčku figuruje o více než 100 míst výše, se utká poprvé.

Svrčina a Kopřiva vyhráli premiéru na trávě
Dalibor Svrčina
před měsícem na French Open prohrál svou premiéru v kvalifikaci grandslamu, na druhý pokus už ale slaví vítězství. Dnes v Londýně ve svém vůbec prvním soutěžním zápase na trávě překvapil výhrou nad čtvrtfinalistou z roku 2015 Vaskem Pospisilem.

19letý Čech porazil 31letého Kanaďana s českými kořeny 6-4 6-4. Proti někdejšímu 25. hráči světa odvrátil 10 z 12 brejkbolů a druhý set otočil ze stavu 2-4. 
Ve druhém kole se Svrčina střetne s Američanem Christianem Harrisonem (h2h 0-0).
Také Vít Kopřiva si dnes ve svém premiérovém zápase na trávě připsal cenný skalp. 25letý Čech, který na začátku června v Prostějově získal první challengerový titul a ještě před dvěma dny hrál semifinále na antuce v Blois, porazil 7-5 6-4 Ramkumara Ramanathana.

Indický soupeř na svém oblíbeném zeleném pažitu odehrál již 49. zápas. V minulosti na něm získal skalp Dominica Thiema a zahrál si své jediné finále na okruhu ATP (Newport 2018).
128. hráč světa Kopřiva se ve druhém kole utká s Rakušanem Sebastianem Ofnerem (h2h 1-0).

Forejtkovi premiéra nevyšla
Jednadvacetiletý Jonáš Forejtek dnes odehrál svůj premiérový zápas na dospělých grandslamech a skončil hned v prvním kole. Vítěz juniorského US Open 2019, který se do akce vrátil po více než měsíční pauze po semifinále na challengeru v Heilbronnu, nestačil 6-7(2) 1-6 na nasazeného Rakušana Dennise Novaka.

Zítra se rozehraje také kvalifikace žen, v níž mají nastoupit Linda Fruhvirtová, Jesika Malečková, Anna Sisková, Tereza Smitková, Miriam Kolodziejová a Sara Bejlek.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

48
Přidat komentář
Vlk-v-trave
Goran Ivanisevic v Pat Rafter: Wimbledon Final 2001

https://www.youtube.com/watch?v=qfd52B2DJ6g

*
Jooo, to se jeste hral poradny tenis na trave...:)
Reagovat
Patik
Dnes som pozeral akurát celý zápas..to sa nedá takmer porovnávať s dnešným tenisom.
Reagovat
Rafaeoli25
Hm, ale také si polož otázku, jak komplexní byli zrovna tihle dva hráči, v porovnání s Big3 neobstojí, ten rozdíl je diplomaticky řečeno velmi značný. Neměli ale ani na své vrstevníky, tedy na Samprase a Agassiho. Ano, na trávě byli silní a nepříjemní, ale zase je nevyzdvihávejme až tak do nebes.
Reagovat
Patik
Nemyslel som hráčov ale ten štýl tenisu to uhravanie gemov.. Servis volej.. A tak celkovo dianie na kurte.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak byli to servismani a měli rádi tenhle styl tenisu. Já měl už tehdy raději styl tenisu, který předváděl Agassi, Kuerten a další. Každému se líbí něco jiného.
Reagovat
Vlk-v-trave
Muzes nam vysvetlit, co maji spolecneho Kuerten a Agassi s tenisem na trave?
Reagovat
Rafaeoli25
Tak alespoň Agassi na trávě určitě špatný nebyl. Každopádně jen konstatuji, že styl tenisu ala Ivanisevic mě nikdy nebral, beru, že někoho naopak bavil, ok.
Reagovat
Martan1
Tak zrovna tenhle styl tenisu je nudnej a nekoukatelnej když zrovna nehranou hráči kteří skáčou na síti. Právě kvůli tomuhle stylu zpomalili povrchy, protože kdo měl dělový podání tak vyhrával a nemusel už mít žádnou jinou tenisovou přednost. Díky za styl Novaka a Rady a Rogera, nebýt jich a pomalejších povrchů tak to mimo antuku všechno seberou Opelkové, Kyrgiosové,Isnerové, Shapolvalové atd. To by byla ale pěkná nuda. Zlatej ženskej tenis.
Reagovat
Martan1
Opravuju Rafy
Reagovat
Vlk-v-trave
A proc nikdy tedy na trave Philippoussis nevyhral Wimbledon? Kdyz je to tak EASY jak tu pises...

A co return na trave? To ho jako nemusis mit? Krom toho trava je dost zivy matros... takze drive byl celkem rozdil, kde se hraje.

Pouze trava... je povrchem, kde se jeste vyplaci jit za Tecko... bohu dik... ale to preci neznamena, ze musis prehrat soupere jen servisem,,, to nikdy tak moc nefungovalo. Krom toho myslim, ze vetsina co pisou tyhle cancy, nemaj vubec poneti, co je pohnout se z BL :D a nejen po servisu...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Je to Marťan a na Marsu tráva neroste, takže se mu nelze divit.smile
Naopak antukou jsme se možná z Marsu inspirovali, jen se trochu pozapomnělo, že u nás je vše 3x těžší a podle toho hra na ní vypadá - vítězí kulturisti a gymnasti, co na ní dřou do úmorusmile
Lehkost trávy je opravdu z jiné planetysmile
Reagovat
Tennisfan77
Nebýt pomalejších povrchů, má Federer 30 GS a 140 titulů, Nadal by vyhrál maximálně French Open.

Federer má největší smůlu v tom, že celou jeho kariéru jde v tenise vše proti němu, má styl, kterým dominoval tenisu jako nikdo v historii už nebude, potom přišly prachy z TV práv, zpomalování, jiné rakety, povrchy, míče a tenis šel do hajzlu.

Hráči jsou více zranění, světová elita je silně nestabilní a dominují tři hráči.
Reagovat
Rafaeoli25
Prosím tě, kdy přesně se povrchy zpomalily, ono to snad bylo po sezóně 2007?
Reagovat
Rafaeoli25
A ber to tak, že to byla také součást hry a tenisu, bylo nutné se tomu přizpůsobit, takže tohle brečení je velmi nedůstojné.
Reagovat
Tennisfan77
Já nebrečím, konstatuji. Federer je nejlepší travař v historii tenisu a i přesto, že se na trávě hraje GS, tak nemá své Masters, z Halle je ATP500 pár let. Kdyby měla tráva 2-3 Masters, kolikrát by každé z nich Federer vyhrál? Z Halle má 10 titulů.

Ano, přizpůsobit se měl, udělal to pozdě, BH vylepšil až s novou raketou a pak to byl klíčový faktor pro srovnání-otočení hardové bilance s Nadalem a zisk titulu na AO17.

Problém byl Djokovič a jeho mindset ve Wimbledonu, měl tam štěstí, rozhodovaly maličkosti, bohužel.

Ber, že Nadal na antuce neměl nikdy v kariéře tak vyrovnaného soupeře, jako Federer na trávě (Djokoviče) a když už se někdo objevil, třeba Thiem, tak se zranil a je tam, kde je.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak Federer měl na trávě nejdřív Nadala, pak Djokovice, nutno říct. Nadal měl ve Wimbledonu taky smůlu, v roce 2007 mohl klidně vyhrát titul navíc, v roce 2011 se objevila Djokovicova zázračná sezóna, v roce 2009 byl zraněný. Mohl mít klidně o tři Wimblasy více, kdyby mu byly okolností nakloněny. Roger může být rád, že se Nadal a Djokovic objevili později a on měl za soupeře jen Roddicka defacto, nebýt toho, série 03-07 by se asi neodehrála. Musí být s 8 tituly odtamtud velmi spokojený.
Reagovat
Tennisfan77
Federer měl ve Wimbledonu Nadala? Potkali se tam pouze 4x, za posledních 10 let jednou, Nadal vyhrál jednou a to ještě 9:7 v pátém setu.

Djokovič byl problém, ne Nadal.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak v letech 06-10 Nadal, Djokovic od roku 14. Roger tam ale měl víc problémů - 10 Berdych, 11 Tsonga, 12 ho málem vyřadil Benneteau, 13 Stachovskij, 16 Raonic, 18 Anderson. Zdaleka ne jen Djokovic.
Reagovat
Tennisfan77
Jediný vroubek u Federera byl Stachovsky, jinak se prohry na trávě prostě dají pochopit, Berdych s Tsongou patří do skupiny nejlepších hráčů světa, kteří nevyhráli GS, ostatně porazil ve Wimbledonu i Djokoviče, Anderson totéž, finalista GS, na trávě výborný hráč, finalista Wimbledonu a US Open, tohle prostě není ostuda. To Nadal s Brownem, Darcisem,Rosolem, nebo Mullerem, je na tom podstatně hůře, ti hráči nedokázali prakticky v kariéře nic.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Mr. Dreads býval excelentní travařsmile Jeho wimbledonský zápas s Rafou patří do démantové pokladnice tenisu. Prostě výjimečný Dustin z broučího mikrobususmile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak Muller bezpochyby velmi dobrým travařem byl, jako např.Mahut. A i Brown když měl formu, byl na ní velmi dobrý. Každopádně Nadalovu krizi na trávě v letech 2012-2015 nezpochybňuji, hrál tehdy hluboko pod své možnosti, hlavně v letech 2013 a 2015, porážka s Kyrgiosem v roce 2014 omluvitelná je, prohráli výborně oba a lepší vyhrál.
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak Djokovic byl pro Nadala od roku 2012 na FO vyrovnaným soupeřem a top překážkou.
Reagovat
Martan1
Jo, tak uznávám že Rogerovi vyhovovali všechny povrchy a na rychlé trávě neměl nebo možná nemá konkurenci ( nevím jestli ještě bude hrát), ale za tím co jsem řekl o koukatelnosti tenisu si stojím. Roger taky není jen servisman (servis má skvělej) No někomu se líbí třeba styl Karloviče esoviče ale mě teda ne a je dobře že se prosazují hráči dobří na returnu. Na rychlým povrchu je ale hráč s dělovým podáním daleko míň hratelný i pro skvělý hráče na returnu.
Reagovat
Tennisfan77
Jasný je to tak, u Federera to je zcela zřetelné, když se podíváš na H2H s Nadalem, tak máš:

Indoor - 5:1
Grass - 3:1

S Djokovičem

Indoor - 5:6
Grass - 1:3

Ta H2H zejména na trávě je silně ovlivěna počtem střetů na trávě, s Nadalem 4 zápasy za dvě dekády, s Djokovičem totéž.

Kdyby byly 2 Masters na trávě, která je třeba v Halle, tak si dovolím tvrdit, že by ta H2H s Rafou byla třeba 8:2, s Djokovičem taky pozitivní.

Ta rychlost jde u Federera prostě cítit nejvíce, se podívej, jak hrál v letech 2005-2007, často chodil na síť, hodně čopoval, potom se přizpůsoboval Nadalovi s Djokovičem a hrál více od základní čáry, kde prostě nebyl zejména v obraně z BH tak dobrý, jako oni, on styl změnil během kariéry, byl donucen, oni ne, hrají pořád stejně.

Nejefektivnější byl SABR, tím Djokoviče párkrát solidně vydeptal, ale už se k tomu pak nevracel.
Reagovat
Rafaeoli25
Promiň, ale v tom roce 2007, který zmiňuješ, nebyl daleko od porážky s Nadalem. Což zase ukazuje, jak byl ten na trávě už v té době dobrý, to nebyl až rok 2008.
Reagovat
Patik
Rosol suverejný..to niesú dobre správy pre fanúšikov Nadala pred Wimbledonom.
Reagovat
Mony
Co fanoušci! Sám Nadal si musel prevlect trenky, když se to dozvedel
Reagovat
Rafaeoli25
Haha, Rosolovi už rok 2012 mnohokrát vrátil. Čeho by se jako měl bát?
Reagovat
Rafaeoli25
Rosol mě fakt nechává úplně klidným. A Nadala jistě také. Díky dvěma vyhraným GS má letos sebevědomí na rozdávání a je v úplně jiném rozpoložení než před deseti lety. To zaprvé, zadruhé - Rosol měl i tehdy zčásti štěstí, kdy se všechno sešlo v jeho prospěch, takové věci se neopakují. Každopádně já bych si jejich další souboj klidně dal, kolikrát mu to zatím Nadal vrátil, třikrát? No tak ať tam svítí čtyřka, ještě líp smile
Reagovat
peek
Cože? Ty bys jako fandil Španělákovi proti Čechovi? smile
Reagovat
Rafaeoli25
Máš vtipný otázky smile. No Rosola, kterého fakt nesnáším a opravdu ne kvůli tomu, že Nadala jednou porazil, to bych raději vložil ruku do plamenů smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak já češství fakt nijak neprožívám. Být takovou Sáblíkovou, tak za to, jak se k ní chovali a jaké jí "dělali" podmínky, dávno bych na jejím místě jezdil za Německo nebo Holandsko. Jo a k Rosolovi, proč mám mít rád hráče, který si teď proti sobě rád sází a tím se zajišťuje na život po tenisu? Tenhle člověk fakt respekt nezasluhuje smile
Reagovat
Patik
Čeliť Djokovicovi na harde alebo tráve nato potrebuješ zvlášť sebavedomie..
Reagovat
Rafaeoli25
Tak tady byla řeč o Rosolovi, Djoker to je samozřejmě kategorie sama o sobě, bez sebevědomí se s ním hrát nedá, to ale na druhou stranu platí o komkoli z Big3.
Reagovat
Patik
Tak napísal si ze Nadal ma sebavedomia na rozdávanie po dvoch získaných GS.. Tak som reagoval ze ale na Djokovica konkrétne toto
stačiť nebude..A na Rosola nepotrebuješ ani sebavedomie.
Reagovat
Rafaeoli25
A proč by to stačit nemělo? On ten zápas na FO byl zásadní, ne že ne, Nadal si ověřil, že karavana jede stále dál a že na něj i nadále má a je mu jedno, jestli to bude na antuce, trávě nebo betonu, to sebevědomí je přenosné a má komplexní dopad. Teď bude navíc hrát zcela uvolněně, může jen získat, všechna tíha bude na Novakovi, lepší pozici mít nemůže. Navíc na trávě to mezi nimi bylo vždycky nejasné, takže šance více než slibná.
Reagovat
Patik
To ťažko..FO a W sú dve odlišné disciplíny..zápasy na antuke sú zásadne pre ďalšie zápasy na antuke..
Reagovat
Tennisfan77
Prý zápas na FO byl zásadní, ty jsi borec.

Nadal porazil nejméně rozehraného Djokoviče v historii a předběhl ho v GS jen díky tomu, že mu zakázali start na AO a loňský Wimbledon zrušili.

To je sebevědomí jako prase, to může říct jenom fanoušek Nadala tohle fakt smile
Reagovat
Rafaeoli25
To spíš ty nejsi schopný vnímat realitu, podstatné jsou ty dva získané GS i vyhraný vzájemný zápas na RG, jeho sebevědomí teď je na maximu a to je zásadní pro Wimbledon. Jen se směj, jen by mě zajímalo, co budeš vymýšlet v případě, že ho tam Nadal porazí. Jaká výmluva bude následovat? Zase, že byl ještě nerozehraný nebo máš v rukávu připravené něco úplně jiného? smile
Reagovat
Tennisfan77
Já ti říkám, že Djokovič s titulem z AO a kompletní sezónou by byl na French Open podstatně silnější soupeř, než byl se třemi turnaji v zádech a nula na GS, toť vše.
Reagovat
Rafaeoli25
Ale to jsou promiň výmluvy. Co měl Nadal v zádech před letošním AO? Vůbec nic, půl roku bez tenisu a jen pochyby. Zvládl to a zvládnout to měl i Novak - myšleno FO. Ten byl xkrat více rozehraný než Rafa v lednu.
Reagovat
Patik
Nadal vyhral v sezóne 2017 tuším celú antukovú sezónu vyhral dva grandslamy RG a US Open bola to jedna z jeho životných sezón zatiaľ čo Djokovič sa tackal po operácii lakťa...do sezóny 2018 išiel Nadal so sebavedomím na rozdávanie vyhral pár Masters a RG a Djokovič sa stále tackal pomimo..počas a po RG začal Novak nachádzať formu a Nadal mal stále kopec sebavedomia čo sa ukázalo aj na ich semifinále kde Nadal mohol vyhrať..do sezóny 2019 si preniesol Nadal sebavedomie a formu z predošlej sezóny a na AO prevalcoval každého až do finále v ktorom ho dokonca niektorí radili ako favorita že porazí Djokoviča..a tam si v plnej paráde naložil do plienok tak sa pýtam kde nechal to sebavedomie a formu z dvoch predošlých sezón ktoré boli jeho takmer najlepšie sezóny.
Reagovat
Rafaeoli25
Promiň, ale pořád dokola omílat tenhle jeden zápas je už trochu trapné, já se taky pořád neoháním tím, jak Nadal smetl jeho na FO 2020. Prostě byly zápasy i mezi nimi, kdy jasně dominoval ten či ten, to se stává i mezi velikány, i v předchozích velkých rivalitách se to stávalo, každý zápas nemůže být jako na AO 12, FO 13 nebo ve Wimbledonu 18.
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak od letošního ledna už bude Djoker nerozehraný asi vždy viď, takže tenhle argument budeš využívat pořád. Jak to máš jednoduché smile
Reagovat
Patik
no so sezónou 21 kde bol Djokovič technicky a herne vyšperkovaný sa to nedá porovnávať..neni to len o hernej stránke ale aj o tom že Djokoviča dosť psychicky "poznačili" problémy so súdmi hneď v úvode sezóny..a teraz si predstav že namiesto toho aby si vbehol do sezóny s vyhratým AO a vetrom v plachtách začneš sezónu úplne nerozohratý a psychicky vyčerpaný s biednymi vyhliadkami s obavou či ťa pustia vôbec na zvyšné GS v sezóne..to ešte môže byť rád že mohol hrať to čo hral a rozohral sa aspoň tak ako sa rozohral.
Reagovat
Rafaeoli25
Jaksi zapomínáš nebo asi chceš zapomenout, že jeho ústup nezačal v lednu tohoto roku kvůli soudům, ten začal loni na konci července, kdy se utavil a totálně odešel na konci olympiády. Od té doby už ten řetěz z první půlky roku nenahodil a na USO málem neprošel ani do finále, v něm pak jasné prohrál bez jakékoli šance s Medvedem. Pak neuspěl ani na TM. Takže formu postrádal už od poloviny loňského léta, ne až od ledna. Pak je asi významným důvodem ten Vajda, to ho poznamenalo možná ještě víc než australská aféra. Já jen zopakuji, že nechápu, jak může být herní pohoda tak výjimečného hráče závislá až tak moc na osobě jednoho člověka, tomu prostě nerozumím.
Reagovat
George_Renel
Svrčina postupuje po výborném výkonu přes Pospisila.smilesmile Z našich se mi dnes líbil suverénně nejvíce. A to mu do toho ještě pořád řvala ta hysterka co povzbuzovala soupeře jak pořklá.
Reagovat
Rafaeoli25
Pospisilovi asi zvoní umíráček.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist