Konec úspěšné spolupráce. Cesty Sakkariové a trenéra Hilla se po dlouhých šesti letech rozdělily

16. 2., 08:41
Aktuality 5
V dnešní době málo vídané šestileté partnerství řecké tenistky Marie Sakkariové (28) a britského kouče Toma Hilla (28) je minulostí. Světová devítka se rozhodla pro rozchod s trenérem, který z ní udělal hráčku světové špičky a dovedl ji dvakrát do semifinále grandslamu, po nepovedeném vstupu do nové sezony.
Profily hráčů
Tom Hill a Maria Sakkariová (© Profimedia)

"Tome, děkuju za všechny ty emoce a podporu na kurtu i mimo něj. A víru, kterou si ve mě měl hned od prvního dne. Společně jsme vyrostli a ty jsi mi pomohl si uvědomit, že všechno je možné," napsala Sakkariová na Instagram.

"Nejenže jsi ze mě udělal lepší tenistku, ale také lepšího člověka. Díky, že jsi pro mě chtěl vždy jen to nejlepší a vždy jsi mi kryl záda! Přeju hodně štěstí v další kapitole tvé kariéry," poděkovala svému dlouholetému kouči, který ji vedl od roku 2018.

"Po skvělých šesti letech s Marií ukončujeme naše profesionální partnerství, ale dál zůstáváme blízkými přáteli. Maria je neuvěřitelná sportovkyně a skvělý člověk. Pracovat s ní pro mě bylo absolutní privilegium," potvrdil Hill rozchod v přátelském duchu.

"Jsem neskutečně hrdý na to, čeho jsme společně dosáhli. Oba jsme přesvědčeni, že toto bude krok vpřed na našich cestách a umožní nám prozkoumat nové možnosti a vzrušující výzvy, které jsou před námi," dodal osmadvacetiletý britský kouč, který vedl také Američanku Danielle Collinsovou.

Hill začal trénovat Sakkariovou, když figurovala mimo TOP 50. Společnými silami pak postavení v žebříčku každým rokem postupnými krůčky vylepšovali a usadili se v elitní desítce. A to i přesto, že jeho svěřenkyně často nezvládala zápasy v závěrečných fázích turnajů.

Semifinále a finále? 11 výher, 31 porážek

Na grandslamech se řecká tenistka pouze dvakrát přehoupla přes osmifinále (semifinále na Roland Garros 2021 a US Open 2021). V semifinálových zápasech na hlavním okruhu má mizernou bilanci 9:24, ve finále pak 2:7. Tituly slavila na podnicích WTA 250 v Rabatu 2019 a loni na podzim na akci WTA 1000 v mexické Guadalajaře 2023.

Poslední dvě sezony bývalá světová trojka zakončila na Turnaji mistryň a dvakrát si na něm zahrála semifinále. Vstup do roku 2024 se ale osmadvacetileté Sakkariové nevydařil a na kontě má sérii tří porážek.

Na Australian Open vypadla ve druhém kole s Elinou Avanesjanovou, v Abú Zabí uhrála jen tři gamy proti Soraně Cirsteaové a tento týden v Dauhá neproměnila mečboly proti Lindě Noskové. Jelikož v Kataru neobhájí semifinále, vypadne v pondělí z TOP 10. V té figuruje nepřetržitě od začátku října 2021.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
ladinec
Možná trenér a zároveň milenec..
Reagovat
Pergolek
Tak já vám nevím, byla to úspěšná spolupráce? Byla třetí na světě, ale to spíš proto, že dokázala hrát bez zranění. Jinak získala jen dva tituly. Na grandslamech nebyla ani jednou ve finále, pouze dvakrát v semifinále. Takže z 24 grandslamů jen dvakrát dál než ve čtvrtfinále. Navíc loňská tisícovka v Mexiku byla obsazením spíš turnaj 500. Ve finále porazila Dolehide, což bylo spíš jako druhé kolo běžně. Ale ona asi na víc nemá. Herně nic kromě běhání nemá. Na síti neumí, voleje neumí, backhand má na úrovni hráčky číslo 70. A hlavou je totálně slabá.
Reagovat
Mony
Krásný případ toho, že u holek vůle a dřina na úspěch stačí. ..a kondice a s tím i absence zranení to umocňují.
Reagovat
hanz
Úspěšná spolupráce? Vykapávání v semíčkách a jeden ušmudlanej titul z Mexika?
Reagovat
Krisboy
Lhala i jemu?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist