Kontaová je první britskou semifinalistkou Australian Open po 39 letech

27. 1. 2016, 05:26
Aktuality 16
Johanna Kontaová při svém debutu v Melbourne podruhé vylepšila vlastní grandslamové maximum. Čtyřiadvacetiletá tenistka dnes porazila Číňanku Shuai Zhang a byť je rodačkou ze Sydney, stala se první britskou semifinalistkou Australian Open od roku 1977. Sama si semifinále na okruhu WTA zahraje poprvé v kariéře.
Johanna Kontaová

Už po prvním kole bylo jasné, že minimálně jedna semifinalistka letošního Australian Open nebude hráčkou Top 10. Ve čtvrtině pavouka, ve které figurovala také Karolína Plíšková, totiž překvapivě vypadly světová desítka Venus Williamsová a dvojka Simona Halepová. Postaraly se o to Johanna Kontaová a Shuai Zhang, které se nakonec překvapivě střetly v dnešním čtvrtfinále.

Už to byl pro obě životní výsledek. Čtyřiadvacetiletá Britka Kontaová debutující v hlavní soutěži Australian Open měla na grandslamech před začátkem turnaje bilanci čtyři výhry a osm porážek. Sedmadvacetiletá Číňanka Shuai Zhang dokonce až letos v Melbourne poznala pocit z vyhraného zápasu na grandslamu, dosud na nich měla bilanci 0-14. 

Přesto obě došly až mezi osmičku nejlepších a jedna z nich měla jisté místo v semifinále. Po přesvědčivém představení si ho zajistila Kontaová. Ta se prezentovala sebevědomějším výkonem, soupeřku přestřílela na vítězné údery 28-12, udělala jen o dvě nevynucené chyby více (22-20) a za hodinu a 23 minut zvítězila 6-4 6-1.

"Jsem teď velmi nadšená," zářila šťastná Kontaová těsně po utkání. "Výhru jsem si musela vybojovat sama. Ona byla soustředěná a nebylo to tak jednoduché, jak to na první pohled vypadalo. Jsem ráda, že jsem mohla hrát tady na centr kurtu před takovou návštěvou. Kvůli takovým okamžikům tenis hraju."

Johanna KontaováRodačka ze Sydney Kontaová, jež teprve v roce 2012 získala britské občanství, se tak stala první britskou semifinalistkou grandslamového turnaje od roku 1983. Na Australian Open se mezi kvarteto nejlepších dostala dokonce jako první Britka po 39 letech.

Kontaová si zahraje semifinále poprvé nejen na grandslamu, mezi čtyřkou nejlepších je vůbec poprvé i na okruhu WTA. O senzační postup do sobotního finále se utká už ve čtvrtek proti světové šestce Angelique Kerberové. Německá tenistka v prvním dnešním čtvrtfinále překvapila výhrou nad Viktorií Azarenkovou.

"Bude to proti ní můj první zápas. Ona je hráčkou Top 10 a dlouhodobě je úspěšná. Nemám co ztratit, budu chtít předvést, co umím," řekla Kontaová před svým životním zápasem.

47. hráčka světa Kontaová se k životní formě nadechla už loni v létě. Na turnajích ITF a na US Open, na kterém si zahrála poprvé v osmifinále grandslamu, vyhrála 16 zápasů v řadě. Během uplynulých osmi měsíců si připsala skalpy Simony Halepové, Viktorie Azarenkové či Venus Williamsové a dvakrát porazila Andreu Petkovicovou, Garbiñe Muguruzavou a Jekatěrinu Makarovovou.

Ještě před rokem byla Kontaová 144. hráčkou světa, po Australian Open se však může těšit na posun na 28. místo světového žebříčku. A to možná neřekla poslední slovo.

První semifinálovou dvojici vytvořily už v úterý světová jednička a obhájkyně titulu Serena Williamsová ze Spojených států a Polka Agnieszka Radwaňská.

• AUSTRALIAN OPEN 2016 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 11.935.000 dolarů
úterní výsledky žen (27. 01. 2016)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Kerberová (7-Něm.) - Azarenková (14-Běl.) 6-3 7-5
Kontaová (Brit.) - Shuai Zhang (Čína) 6-4 6-1
Semifinálové dvojice:
S. Williamosvá (1-USA) - A. Radwaňská (4-Pol.), Kerberová (7-Něm.) - Kontaová (Brit.)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
FulnekUltras
Určitě zasloužené po vzestupu v posledním půlroce. Teď jsem zvědav, jak při sf potrápí Angie. Celkově však až příliš snadný závěr turnaje pro Krakena...
Reagovat
smazaný uživatel
Prekvapivé semifinalistky, už teraz je jasné, kto berie titul. No, vlastne bolo to známe už od začiatku. :-) škoda Viky, čo už
Reagovat
FulnekUltras
Souhlas - nemám ve zvyku předem nikoho podceňovat, ale jestli někdo momentálně na SW reálně má především v hlavě, tak jedině Vika.
Reagovat
George_Renel
Když nemá v hlavě ani na Kerber v jasné pozici, na Serenu po minulých výsledcích už tuplem ne.
Reagovat
FulnekUltras
Odhaduju, že pokud se Kerber ocitne proti Kongovi ve finále, bude rozklepaná jak osika. Což by Hejkal rozhodně nebyl. ;)
Reagovat
George_Renel
To si nemyslím. Vzpomeňme si na loňská bizarní vystoupení Bělorusky se Serenou. Bylo to až úsměvné jak se z toho podělala.
Reagovat
FulnekUltras
Pravda - ale až když už měla SW prakticky na lopatě. Je otázka, jestli Angie do takovéhle situace Sijuína vůbec dostane.
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt houževnatá holka. To už předvedla předloni v Praze !
Reagovat
Fandina
JJ tenkrát v Praze to byl boj a vypadalo to proti Petře všelijak. Nakonec byla Petra lepší. Ale Angelika hrála úžasně, byla jsem na místě a byl to super mač.
Reagovat
bIbec
tak ještě 2 zápasy JoKo.
Reagovat
VlS
myslím, že SF je super super a myslím, že to bude konečná. Na Andělku bys těch chyb musela udělat daleko míň a naopak hóóódně přidat v útoku.
Reagovat
Frick
Bohatá a vcelku lidnatá země, kolébka tenisu a čekali na GS semifinalistku 33 roků a to ještě museli přetáhnout pod své barvy maďarskou Australanku (i když vlastně Alžběta jako Alžběta)... která jim stejně zdrhne do Španěl...

My se od té doby z toho radovali 32x....
Reagovat
Ma3ek
Konečne dobry zapas na AO obojstranne bez hlupych chyb liečia sa mi oči borci ďakujem!
Reagovat
smazaný uživatel
Bez čeho? :DDD Však mají oba 2x tolik chyb než vítězných míčů, Murray vyhazuje co druhý míč pomalu, hraje hrozně a tohle je dobrý zápas? :DDD Co se tady člověk nedočte. Jako vždy je jejich zápas kvalitativně hrozný, pinkaná okořeněná hafem chyb.
Reagovat
EllNino
Joe gratulace ! :) Kdo by to před turnajem řekl :) ...ale tak štěstí přeje připraveným, navíc Venus do 1. kola rozhodně nebylo štěstí :) ...tak semi s Angie bude zajímavý :)
Reagovat
FulnekUltras
Kéž by ta Venus byla teď pro Johannu trochu analogie s Petrou... ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist