Kr. Plíšková v Praze skončila v semifinále na raketě Mertensové

15. 8. 2020, 15:47
Aktuality 31
WTA PRAHA - Kristýna Plíšková si finále domácího antukového turnaje WTA v pražské Stromovce nezahraje. V boji o něj česká tenistka podlehla třetí nasazené Belgičance Elise Mertensové, která se o titul utká se světovou dvojkou Simonou Halepovou.
Kristýna Plíšková (© AFP)

Kristýna Plíšková v semifinále mimořádného podniku Prague Open podlehla třetí nasazené Belgičance Elise Mertensové 5-7 6-7.Na antukových kurtech ve Stromovce tak poprvé od roku 2015, kdy se zde začal hrát jarní turnaj pod hlavičkou WTA, nebude ve finále dvouhry žádná Češka.

Plíšková v předchozích dvou zápasech s aktuálně třiadvacátou hráčkou světa Mertensovou neuhrála ani set. Do dnešního zápasu navíc nastupovala s obavami, jak na tom budou její záda a tříslo. "Na začátku jsem si říkala, že budu ráda, když dohraju. Po rozehrávce jsme řešili, co bude," řekla ve videokonferenci.

Záda ji trápí už zhruba týden a zejména při pátečním semifinále čtyřhry se k tomu přidalo i tříslo. Právě z něj měla Plíšková obavy. "Se zády se dá hrát, ale kdyby se potom malinko zhoršilo to tříslo, tak už bych asi hrát nemohla. To tříslo je potřeba při každém pohybu. Proto jsem se bála na začátku, aby se něco nestalo," vysvětlovala.

Vzpomněla si na osud své čtvrtfinálové soupeřky Any Bogdanové, která musela vzdát poté, co si při dobíhání kraťasu obnovila zranění levé nohy. Nic podobného se jí ale nestalo. "Trošku se to rozhýbalo a bylo to furt stejné," řekla.

V úvodu byla i kvůli zdravotním problémům ztuhlá a hned v první hře ztratila servis. Postupně se ale Plíšková rozehrávala a v závěru první sady se vrátila do hry, když v desátém gamu vyrovnala na returnu na 5-5. Pak si však 69. hráčka žebříčku znovu prohrála podání a sadu ztratila.

Ve druhé byla česká tenistka aktivní, jenže nevyužila ani jeden z pěti brejkbolů. Sama všechny čtyři odvrátila a rozhodovala zkrácená hra. V té ještě rodačka z Loun vedla 4-1, ale favorizovaná Belgičanka následně uhrála šest míčků za sebou a rozhodla.

Hlavně toho po zápase Plíšková litovala. "Našla jsem způsob, jak proti ní hrát, i když mi její hra nesedí. Ale šancí tam bylo dost v obou setech. Trošku mě mrzí koncovka druhého setu, kdy jsem byla lepší a ten tie-break jsem měla vyhrát," posteskla si.

Mertensová se v nedělním finále utká se světovou dvojkou Simonou Halepovou (h2h 1-3). Nejvýše nasazená Rumunka Halepová v semifinále porazila 7-6 6-3 krajanku Irinu Beguovou, s níž si poradila i posedmé.

Největší hvězda Prague Open nepředvedla v semifinále úplně přesvědčivý výkon. V prvním setu hned třikrát ztratila servis, ale stejně si vedla i její soupeřka a rozhodující tie-brek vyhrála Halepová 7-2. Ve druhé sadě už favoritka zlomila odpor Beguové, která už dnes měla za sebou bezmála dvouhodinovou dohrávku čtvrtfinále. Halepová vyhrála 6-3 a v neděli bude usilovat o druhý letošní titul na okruhu WTA.


Krejčíková se Siniakovou dohrály
Plíškovou čeká ještě finále čtyřhry po boku Lucie Hradecké. O titul budou bojovat proti Rumunkám Monice Niculescuové a Raluce Olaruové, které dnes zastavily český pár Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková.

Turnajové jedničky Siniaková s Krejčkovou prohrály 6-7 7-5 5-10. Domácí tenistky proti čtvrtým nasazeným v prvním setu dlouho nevyužívaly šance. V jedenáctém gamu na šestý pokus proměnily brejkbol, jenže vzápětí ztratily vlastní servis a následně prohrály tie-break.

Ve druhé sadě měly dlouho navrch Rumunky, které vedly 5:3. Pak české favoritky zabraly a odehrály nejlepší pasáž zápasu. Čtyřmi hrami za sebou si vynutily super tie-break.

Před ním Rumunky zamířily do šatny a převlečené se vrátily s novou energií. Siniakovou s Krejčíkovou jasně přehrály a budou se snažit překazit českou radost i ve finále. Naopak dvojnásobné grandslamové šampionky Krejčíková a Siniaková přišly o šanci přidat další letošní titul k lednovému triumfu v Shenzhenu.

Výsledky - Prague Open (antuka, dotace 225.500 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Mertensová (3-Belg.) - Kr. Plíšková (ČR) 7:5, 7:6 (7:4)
Halepová (1-Rum.) - Beguová 7:6 (7:2), 6:3
Dvouhra - čtvrtfinále:
Beguová (Rum.) - Sorribesová (Šp.) 6:2, 4:6, 6:2
Čtyřhra - semifinále:
Niculescuová/Olaruová (4-Rum.) - Krejčíková/Siniaková (1-ČR) 7:6 (7:4), 5:7, 10:5.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

31
Přidat komentář
EllNino
Nejede na US Open
Reagovat
smazaný uživatel
:-(
Ještě pět šest odhlášek z top 50 a Maruška bude nakonec nasazená :-)
Fiona taky není uvedená, že by měla v USA hrát.
Reagovat
misa
Panikáři by se měli podívat na turnaj v Lexingtonu, který probíhá v USA bez problémů.
Reagovat
tommr
jen je nech at se bojí. Doplatí na to hlavně sami ... smile
Reagovat
paddy
4 z top7 out
+ Halep?
kvůli jednoho turnaje asi nemá smysl jet a měnit povrch

z top10 by tak vlastně hrály jen Američanky, logické, a Plíšková (pozn: Osaka od tří let žije v US)
Reagovat
FulnekUltras
lendloidní rádobyameričanku z Loun můžeš klidně zahrnout do hlavní množiny smile
Reagovat
misa
V Evropě ještě klidně může nějaký epidemiolog nebo hygienik zrušit Řím i French Open, takže tyhle hráčky budou skoro rok bez soutěžního zápasu.
Reagovat
tommr
turnajový jedničky se teda dneska moc nepředvedly. Je zajímavý, že kdykoli proti našim nastoupí ta bláznivá Niculescu tak je z toho ostuda. A ještě zajímavější je, že na nikoho jinýho než Češky ty její kulišárny neplatí. Čím to asi může bejt? smile
Reagovat
FulnekUltras
Monica s FC deblovou parťačkou jedou poctivě na titul - stejně jako Simča.

HAIDE ROMANIA !!!!! smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
a jinak mám takový zcela subjektivní dojem, že právě speciálně Češkám při hře s Rumunkami obecně hodně často překáží nosánek nahoře... smile
Reagovat
tommr
já si naopak myslím, že když naše holky vidí na druhý straně sítě Niculescu tak jsou strachy podělaný. Dnešní výkon plnej školáckejch chyb tomu rozhodně odpovídal ... smile
Reagovat
FulnekUltras
kdo má čistý svědomí, na toho nějaká čarodějka nefunguje... smile

zítra ráno si nejspíš hodím eurem, jestli na koupák nebo do Stromovky smilesmile
Reagovat
tommr
do Stromovky můžeš leda tak na procházku. Na turnaj se pokud vím žádný diváci nedostanou ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pokud nemáš konexe, tak na centr zpráva tak 4mista za dvěma ploty plus ca 2 hlídaná místa mezi cypřiši a ca 4 místa zleva za plotem. Žádný velký terno, ale pravda, že Genie jsem viděl z necelých 3m.
Reagovat
FulnekUltras
díky moc smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
https://sip.denik.cz/pribehy-a-udalosti/tomas-plekanec-maminka-lucie-safarova.html#utm_content=trendingnews&utm_term=Tom%C3%A1%C5%A1%20Plekanec&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
Reagovat
Alien
Tak Kája dnes hrála opět velmi dobře! Zápas rozhodlo pár balónků. Velká škoda, na finále bylo!
Reagovat
LordMutademus
Simčo, dotáhni to zítra do konce, celá ČR ti fandí!
Reagovat
FulnekUltras
smilesmilesmile
Reagovat
blixa
Ty a Ultras už jste celá ČR ? Slušnej výkon, slušnej ... nebo spíš slušnej matroš ? smilesmile
Reagovat
FulnekUltras
mlčící většina má mimo Letnou ohromnou sílu smilesmilesmile
Reagovat
blixa
Ty se běž zítra utopit do rybníka, ty mlčící většino smile
Reagovat
FulnekUltras
pařák bude - to je jas smile
Reagovat
LordMutademus
Jen popichuju, protože vím, že je tu dost lidí, co Simonu nemusí. smile
Reagovat
brixner
Já já já...jenom já...lálálá...smilesmilesmile
Reagovat
Fransoas
Na tak kvalitní hráčku,které přálo více štěstí než Karolíně by musela být zdravotně redy.Některé míčky ale mohla Karolína zahrát lépe a dorazit nebezpečnou Belgičanku.
Reagovat
EllNino
Kristýna
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Že by nám něco uniklo a byl to záskoksmile? A aby to nebylo moc okatý, Kája sice ukázala, že dokáže Martens porazit, ale nakonec to takticky pustila. Měla se na taktiku vykašlat a dodělat ji. Finále už zas mohla hrát Týnasmile
Reagovat
tommr
Karolína by dnešní Mertensovou sfoukla jako svíčku. Loni jí v Eastbourne povolila jen 3 hry ...
Reagovat
Fransoas
Zmílená neplatí.Samozřejmě musí jít o Kristynu.
Reagovat
George_Renel
Ani zkilometrovanásmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist