Krejčíková v prvním finále na trávě podlehla Ostapenkové. Vyhrála debl s Kosťukovou

25. 6. 2023, 16:33
Aktuality 18
WTA BIRMINGHAM - Barbora Krejčíková (27) svůj nejpovedenější turnaj na trávě triumfem nevyšperkovala. V Birminghamu ve finále nestačila v souboji bývalých vítězek Roland Garros na sebevědomě a velmi dobře hrající Jelenu Ostapenkovou (26), které sebrala servis až v samotném závěru a prohrála 6:7, 4:6. Lotyška získala svůj celkově 6. titul, druhý z trávy. Česká tenistka slavila trofej alespoň ve čtyřhře po boku Ukrajinky Marty Kosťukové.
B. Krejčíková a M. Kosťuková (© Profimedia)

Barbora Krejčíková po únorovém triumfu na podniku WTA 1000 v Dubaji, kde porazila tři nejvýše postavené hráčky žebříčku a získala svou nejcennější trofej na tvrdém povrchu, prožila neúspěšné antukové jaro a vypadla z elitní desítky světového pořadí.

Na trávě dosud příliš oslnivých výsledků nezaznamenala, což změnila tento týden na prvním přípravném turnaji před Wimbledonem. V Birminghamu nejvýše nasazená Češka poprvé na zeleném pažitu vyhrála čtyři zápasy po sobě a poprvé si na něm zahrála čtvrtfinále, semifinále i finále.

Přemožitelku našla až v boji o titul, v němž nestačila na Jelenu Ostapenkovou. Vítězka Roland Garros 2021 podlehla lotyšské šampionce pařížského grandslamu z roku 2017 po setech 6:7, 4:6, podruhé v sezoně a potřetí v řadě s ní neuhrála ani set a ve vzájemné bilanci ztrácí už 2:5.

Ve vyrovnané úvodní sadě si obě tenistky pečlivě hlídaly své servisy a rozhodnout tak musel tie-break. Krejčíková v něm přežila tři výměny, v nichž čelila setbolu a vzápětí byla sama jediný míček od vedení 1:0 na sety. Jenže Ostapenková zahrála odvážně, trefila winner a o pár chvil později svůj čtvrtý setbol již využila, když aktivní hrou donutila českou hráčku k chybě.

Momentum zápasu se rázem překulilo na stranu sebevědomě hrající Ostapenkové, jež si ve druhém setu vypracovala vedení 5:1 a na returnu usilovala o ukončení zápasu. Krejčíková sice přežila, následně zaznamenala premiérový brejk a po jeho potvrzení za stavu 4:5 vedla 30:15, obrat ale nedokonala.

Osmifinalistka předloňského Wimbledonu Krejčíková tak ve svém jubilejním 10. finále ve dvouhře na 7. titul nedosáhla. Přesto se může těšit na návrat do TOP 10.

26letá Ostapenková, jež na začátku týdne vyřadila i českou teenagerku Lindu Noskovou či americkou veteránku Venus Williamsovou a do finále se dostala po čtyřech třísetových výhrách, upravila svou bilanci ve finálových zápasech na 6:8. Na trávě zvítězila už podruhé, když navázala na předloňský triumf v Eastbourne.

Česká tenistka si singlové finále v Birminghamu zahrála již pošesté za posledních 10 let a devět konaných ročníků, Krejčíková ale v boji o titul neuspěla podobně jako Barbora Strýcová v letech 2014 a 2016 a Karolína Plíšková v roce 2015. Jedinou českou šampionkou v 28leté historii soutěže, kterou ovládla například i legendární Němka Steffi Grafová, je vítězka z let 2017 a 2018 Petra Kvitová.

Krejčíková s prázdnou neodjíždí

Krejčíková si po necelých třech hodinách dala náplast na porážku ve finále dvouhry alespoň v podobě triumfu ve čtyřhře. Česká tenistka slaví na první společném turnaji s Ukrajinkou Martou Kosťukovou, ve finále porazily 6:2, 7:6 australsko-americké duo Storm Hunterová a Alycia Parksová.

Rodačka z Ivančic se do finále ve dvouhře i ve čtyřhře na jednom turnaji dostala podruhé v kariéře. Poprvé se jí to povedlo na předloňském Roland Garros, na kterém nakonec slavila senzační a stále jediný double. Dnes zaznamenala celkově 17. deblový titul, z toho třetí v této sezoně.

Příští týden bude Krejčíková startovat v Eastbourne, kde ji na úvod generálky na Wimbledon čeká domácí Katie Boulterové, jež před týdnem na trávě v Nottinghamu slavila premiérový triumf na okruhu WTA.

Také Ostapenková bude příští týden startovat v Eastbourne. Předloňská šampionka se hned v prvním kole utká v repríze loňského finále s Petrou Kvitovou, která dnes triumfovala v Berlíně.

• WTA 250 BIRMINGHAM •
Velká Británie, tráva, 259.303 dolarů
nedělní výsledky (25. 06. 2023)
• Dvouhra - finále •
Ostapenková (2-Lot.) - Krejčíková (1-ČR) 7:6(8), 6:4
• Čtyřhra - finále •
Krejčíková/Kosťuková (2-ČR/Ukr.) - Hunterová/Parksová (3-Austr./USA) 6:2, 7:6 (9:7)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
Otmar
Penko sice nechybí nadstandardní trup, chybí ji vkus a chová se jako pubertální fracek..ale tenis má pevně v rukách. Pokud ji soupeřka nedostane do mezihry, tak hru na dva tři údery prohraje. Pokud se hrála mezihra, tak si Barbora dokázala něco připravit nebo Penko zkazila. Ale byla evidentně lepší.
Reagovat
Dobry-den
Báře jsem po předchozím průběhu turnaje docela věřil, ale Ostapenková je úplně jiná liga než všechny předchozí soupeřky. Bára proti těm top ranařkám neví co hrát, ta bilance s Ostapenkovu nebo Sabalenkovou není náhodná...
Reagovat
hanz
Já viděl jen část a nebylo co řešit, Vosty do toho bušila, Krejča se jen bezzubě bránila, běhala ze strany na stranu, míčky jen slajzovala, prostě totální herní marnost.
Reagovat
IngStavinoha
nebýt "kovidu", tak by v singlu nedosáhla nic
Reagovat
weeknd
Presne no kdyby v roce 2008-9 nebyla financni krize tak by Henin vyhrala kalendarni grandslam
Reagovat
EllNino
Dosahla toho dost, 6 titulu z 10 finale neni malo :) navic GS, 1000, 500
Reagovat
smazaný uživatel
Fulnek, co od něj chceš. Vždyť opakuje pořád stejný fráze.
Plevel TP.
Doufám, že toho prorusskýho trolla opět brzy zabanujou.
Reagovat
IngStavinoha
ještě pořád tu dlužíš svůj vlastní, ničím neovlivněný názor na kovidmánii, ssvazáčku
Reagovat
Enterprise
Jestli myslíš Putinovu covidmánii, tak ta protikoronavirová opatření budou v Kremlu až do konce jeho života :-)
Reagovat
IngStavinoha
tak to vůbec netuším, co máš na mysli, ale kolega třeba ještě osvěží vzduch nějakým tím neochvějným urválkovským cmrndem z vlastní hlavy ;-)
Reagovat
EllNino
tak Fulnek/Maliní/Stavinoha patří k největšímu odpadu TP, to víme, ale i tak se tu najdou horší
Reagovat
paddy
kdyby měl někdo chuť, tak si nabídněte smile

čajoví medvídci s příchutí maliny a vanilky

https://www.lipoo.cz/cajovi-medvidci-2/cajovi-medvidci-s-prichuti-maliny-a-vanilky/
Reagovat
Alien
Přesně! Rudý nok, no!
Reagovat
turista
Je vtipný a je kořením TP.
Reagovat
IngStavinoha
mě baví, když dneska právě o odpadu nejvíc kážou ti, kteří sami marně čekají na recyklaci ;-)))

https://www.youtube.com/watch?v=1C8k1-JN9Lg
Reagovat
Fandina
To nemyslíš vážně. Tebe mám za chytrého a solidního diskutéra, i když tvůj přehnaně proruský a protiamerický postoj nechápu a beru to spíš stylem, dělám co se právě nosí a je v kursu. Ale Fulnek, to je naprosto a jedině troll a plevel TP. Ať je to Stavinoha nebo další z jeho nicků, ale jemu nejde o tenis, jemu jde otravovat lidi s politickými žvásty ve stylu, nejdu s hlavním proudem a navíc si myslím, že patří k těm nasazeným proruským trollům a dezinformátorům. Navíc se svou protiamerickou rétorikou průhledný.
Reagovat
turista
Dosáhla toho dost. Souhlasím. Prohraného finále je škoda.
Reagovat
magnus
Krejčíková v druhom sete zápas trochu zdramatizovala, ale nestačilo to. Zaslúžená vyhra Ostapenkovej. Predčasné finále bolo včera s Potapovou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist