Kritizovaný Kyrgios obvinil legendární plavkyni Fraserovou z rasismu

7. 7. 2015, 16:51
Aktuality 52
Australský tenista Nick Kyrgios obvinil bývalou plaveckou hvězdu Dawn Fraserovou z rasismu poté, co v televizi zkritizovala jeho chování ve Wimbledonu. Sedmasedmdesátiletá Fraserová se mu posléze omluvila.
Profily hráčů
Nick Kyrgios

Dvacetiletý talent Kyrgios si v tenisovém světě hodně nadrobil svým chováním v posledních dnech na wimbledonské trávě. Zatímco loni při své premiéře mezi dospělými v All England Clubu šokoval vyřazením Španěla Rafaela Nadala a postupem do čtvrtfinále, letos se dostal do problémů hned v prvním kole výkřikem "Špíno!" po výroku rozhodčího, s nímž nesouhlasil. Pak tvrdil, že mluvil sám k sobě. 

V pondělním duelu s Francouzem Richardem Gasquetem se "ukázal" znovu. Kromě toho, jak dával volný průchod svým emocím, v jinak vyrovnaném duelu, který vyhrál Gasquet 3-1 na sety, vypustil druhou sadu (1-6). U některých míčků neprojevil vůbec touhu hrát. Sundaváním ponožek se zase snažil protahovat pauzy mezi gamy.



Na Kyrgiose bučeli diváci a po zápase ho zkritizovala i olympijská vítězka na 100 metrů volný způsob na olympijských hrách v letech 1956, 1960 a 1964 Dawn Fraserová. "Je to naprosto ohavné. Jsem zcela šokovaná. Myslela bych si, že tam jde hrát a pak tam předvede něco takového, tolik hrůz najednou. To je příšerné," uvedla. 

A naznačila, že se jí nelíbilo ani jednání dalšího mladého tenisty Bernarda Tomice, který obvinil australský svaz z nedostatku úcty a byl za to dočasně vyřazen z daviscupového týmu. "Pokud nedokážou být dobrým příkladem pro australskou mládež a nelíbí se jim tu, měli by jít zpátky tam, odkud pocházejí jejich otcové a rodiče," narážela Fraserová na kořeny obou tenistů. 

Dvaadvacetiletý Tomic je rodákem ze Stuttgartu, jeho rodiče pochází z bývalé Jugoslávie, otec je Chorvat, matka Bosňanka. Kyrgios se sice narodil v australské metropoli Canbeře, otec je však původem Řek, matka pochází z Malajsie. "V naší zemi je nepotřebujeme, když se chovají takhle," prohlásila Fraserová. 

Kyrgios brzy zareagoval na svém facebookovém profilu. "Hází raketou, spratek. Diskutuje o pravidlech, neuctivé. Frustrovaný během soutěže, rozmazlený. Ukazuje emoce, arogantní," napsal Kyrgios. A ve stejném duchu ohodnotil i svoji kritičku. "Nestoudná rasistka, australská legenda," uvedl. 

"Nejsem rasistka. Mrzí mě, pokud si to někdo vyložil takhle, ale nejsem ani trochu rasistka," reagovala Fraserová a později připojila v prohlášení i omluvu. 

"Australané mají bohaté sportovní dědictví, na němž se podíleli jednotlivci z různých zemí svého původu. Já hovořila čistě ve sportovní rovině a nijak nenapadala Nickovu etnickou příslušnost. Reprezentuje Austrálii a já jen chci vidět, jak reprezentuje australský tenis v tom nejlepším možném světle," prohlásila Fraserová. 

Paradoxně ona sama během kariéry nastřádala několik hříchů. Zejména při olympiádě v Tokiu 1964, kde ukradla vlajku z císařského paláce. Od australského výboru za své přestupky obdržela desetiletý trest a přišla o naději prodloužit svou triumfální cestu i v Mexiku 1968. Výbor jí sice trest před olympijskými hrami zmírnil, pro plavkyni bylo ale již pozdě na to, aby se stihla dobře připravit.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

52
Přidat komentář
gigin
Reagovat
rod_laver
:-)) v pohodě, myslíš, že do stanu přišel v noci ještě něco říznout?
Reagovat
gigin
Tak určitě. Nejdřív zmapoval situačku :))
Reagovat
vyuka.kvigly.pripravte.si.sesity
V čase 1:42 kokkinakis messimu staví stan?
Reagovat
gigin
https://pbs.twimg.com/media/CJXkExgUkAAYWqD.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Nick Kyrgios
Reagovat
gigin
Jj.. vyhrálas :))
Reagovat
rod_laver
Tvl, to byl ještě závodní pojídač párků :D
Reagovat
babolat.cz
ten kvitovka se nám pěkně vybarvuje...
Reagovat
smazaný uživatel
ja sem nad tim hrosne moc premyslel, todlenc by se asy moc delat nemnelo. mozna kdyby mnel kratci trenky pri hrani, tak by mu tolyk neprekazeli a nemnel by spynavi nohi. ale takle zistil, ze je ma spinavi a htel se jit prozte umejt ty nohi, ale rozhoci to asy nedovolyl, prtoze s cistyma nohamy by moh klidne vyhrad, vo todle strah nemam. ale ja sy myslym, ze tendlencten tensta moc dobri nidky nebude, protoze se asy moc nemeje. tak nevym. ale conga byl taky dobri a uz moc neni a von se asy aji meje, to von zase jo, vo to strah nemam. ja se nemeju jemon kdiz se nekouka deda, ale ten ma porad voci jako ris, to zese jo.
Reagovat
George_Renel
Nic nového jsi nesdělil.
Sám Nick se nazval špínou :-))).
Reagovat
babolat.cz
a co mofilc?
Reagovat
darek.vrana
Nepíšeš ty náhodou taky ty opráski sčeskí historje?:)
Reagovat
rod_laver
By mě celkem zajímalo, co si o tom myslí Jimmy kafíčko.
Reagovat
smazaný uživatel
snad se k tomu ráno vijádří, až zabne nojbug
Reagovat
Cico93
Nojbug je top topov.
Reagovat
slacker
Nic, dostal ban
Reagovat
smazaný uživatel
To snad ne! Bez jeho analýzy neusnu.
Reagovat
rod_laver
Nestraš. Nevidím důvod, proč by měl mít opět ban. Nic špatného nedělá.
Reagovat
gigin
Přesně tak. Náhodou je to prcka a borec to dělá celkem dobře :DDD
Reagovat
rod_laver
By mohl komentovat finále na Sky Sports :D
Reagovat
gigin
Stačí NS. Zkusíme to navrhnout woythovi :DD Aspoň jako host.
Reagovat
rod_laver
Takové ženské finále se Serenou, tvl :D by povykládal o její ségře, o jeho ségře, trošku by se dotkl i citlivého tématu uprchlíků a černošských otrokářů, ale pynká dobře, to zase jo, vo to strach nemám.
Reagovat
gigin
Jj :D Nebo Mášenu, jak hrozně řve, jako jeho ségra, když má v pokoji Lukase a on si musi dat do usi spunty s piznickama, to zase jo, to je peklo :DDDDDDD
Reagovat
rod_laver
Nebude jeho ségra Kvitovka456? :D
Reagovat
gigin
Kvitkovka bude spíš ten Lukáš :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Kyrgios je namachranovaný fracek, o tom žádna...Ale aby ho niekto posielal do krajiny, odkiaľ prišli jeho rodičia, tak to je silná káva...
Reagovat
FulnekUltras
Řekl bych, že Fraser si to v tomto případě - zdaleka nejen s ohledem na svůj věk - mohla dovolit úplně klidně.
Reagovat
Fandina
Souhlas.
Reagovat
rosm
Samo, ona si to muze dovolit, navic kdyz je to uz druhej takovej blbecek, jeden zapas je to vtipny, ale co delal Gasquetovi byla traparna.
Reagovat
FulnekUltras
Ženy, které prostě jenom nahlas řekly to, co si mnozí jen myslí.
Pokrytectví a machismus dnes bohužel v "lepší společnosti" převažují.
Reagovat
turista
No tak Wozniacká nemá co kecat. Je sice hezká, ale ve srovnání s uměním tenisově geniální Justine Heninové ale i ve srovnání s uměním Sereny Williams je nula.
Reagovat
FulnekUltras
O samotný sport tady až tolik nešlo. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Aj ja som tu už bola označená za rasistu a pritom som nenapádala etnickú príslušnosť hráča. Nuž, najlepšia obrana je útok.
Reagovat
Lunej..
Nick tě taky osočil? :)
Reagovat
smazaný uživatel
nie je reč o Nickovi, išlo o iného, nebudem menovať
Reagovat
Lunej..
Proč, klidně můžeš, je svoboda projevu :)
Reagovat
smazaný uživatel
máš pravdu, ale niekedy je lepšie zahryznúť si do jazyka.
Reagovat
Lunej..
to je pravda, ale co se ti může stát? Maximálně tě tu někdo pošle do zádele nebo bude souhlasit, jiná možnost není. A mě to zajímá, protože otázky rasismu jsou choulostivé a každý to posuzuje ze svého hlediska. Když budu černoška, budu možná víc citlivá na tyhle otázky než coby běloška.
Reagovat
smazaný uživatel
hej, sú chúlostivé, ale fakt to nemienim rozpitvávať. Nemám rada kopance do...
Reagovat
Lunej..
Já tě kopat nebudu neboj, ale ok. :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Je to ta situace, jak senpolia neunesla vyřazení svého idola, tak urážela jeho soupeře Dustina Browna. Někdo to dokonce chápal jako rasismus. Dohledej si to pod články o Brownovi.
Reagovat
Lunej..
aha díky, asi už tuším.
Reagovat
George_Renel
je bezesporu velkým tenisovým talentem. Co mu bylo dopřáno v talentu, to mu však chybí jinde. Pokud nezačne trochu myslet, zařadí se mezi ztracené talenty . A těch je dost....
Reagovat
Kozoroh
Stará bouřlivačka zkritizovala mladého bouřliváka. Frasierová v Kyrgiosově věku byla pěkné kvítko :-)
Reagovat
pockerface
Svět se zbláznil, člověk aby se bál připomenout původ rodičů, hned je rasista. To, že Nick působí jako fracek je taky fakt. V soukromí může být fajn kluk, ale na kurtu se chovat neumí. Na druhou stranu ve vypjatých situacích člověk ukazuje své pravé já. Jenže to asi nikdy nezjistíme jaký Kyrgios opravdu je, to by člověk musel být nějaký čas s ním v týmu a samozřejmě i v soukromí.
Reagovat
darek.vrana
Ten komentář ale docela rasisticky vyzněl. Ať kritizuje jeho chování, ale nevím, co do toho tahá to, že má z Austrálie odejít tam, odkud přišel. Já bych to nepřeháněl. Vím sám, jak se dokážu nechat unést emocemi při zápasech. Vyplavujou se prostě hormony, které tohle dělají. Pak se za sebe sám stydím, ale prostě si nemůžu pomoct. Naopak docela obdivuju ty profi hráče, jak dokážou ty emoce ovládat.
Reagovat
Stan_Borowitz
To je snad xenofobie, ne rasismus.
Reagovat
Pedronegro
no, bylo to něco mezi a Dawn si tu poznámku mohla odpustit, protože mohla tušit, jak to dopadne. To nic nemění na tom, že je to namyšlenej přiblblej fracek, který si ta slova plně zasloužil. Chybí mu jen kost v nose.
Reagovat
smazaný uživatel
Nečetl jsem originál, tak snad to tady není moc překroucené :) To, že ho posílá tam, odkud přišli jeho předkové, vyznělo blbě, zvlášť když ani její vlastní předkové nejsou v Austrálii zrovna dlouho. Na druhou stranu je směšné, jak dnes jakákoli kritika na kohokoli tmavšího je hned vykládána jako rasismus. Když třeba napíšu, že se Serena chová jako p*ča, tak je to proto, že se mi nelíbí její chování, ne proto, jakou má barvu. Ale kdybych to někde řekl jako činovník WTA, tak dostanu distanc s odůvodněním, že jsem rasista. Vítejte v 21. století, kde všichni pykáme za to, že se v uplynulých stoletích běloši nechovali k ostatním rasám zrovna hezky.
Reagovat
darek.vrana
To je samozřejmě pravda. Já tu politickou korektnost úplně nesnáším. Ale v tomhle případě jsem nějak nepochopil souvislost.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsem profi hráč, ale taky se ovládám :D I když bych strašně moc chtěl hodit raketou, vypálit míček na Měsíc, zanadávat si, tak to prostě neudělám :D Vzpomenu si na Báru u Krause, řeknu si, že jsem Vokurka a mám hned lepší náladu :D :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist