Kvitová je letos stále stoprocentní, v Adelaide začala skalpem grandslamové šampionky. Plíšková znovu dohrála v 1. kole

9. 1. 2023, 03:06
Aktuality 35
WTA ADELAIDE 2 - Petra Kvitová vyhrála i svůj třetí zápas v letošní sezoně bez ztráty setu, aktuální česká jednička v Adelaide začala soubojem wimbledonských šampionek s Jelenou Rybakinovou a úřadující vítězce nejslavnějšího turnaje nenabídla brejkbol. Karolína Plíšková se ani na druhém podniku v australské metropoli přes úvodní kolo nedostala, tentokrát byla nad její síly Danielle Collinsová.
Petra Kvitová (© AFP)

Petra Kvitová loni v Austrálii vyhrála jen jeden ze tří zápasů a v Adelaide vypadla hned v prvním kole po šokující porážce s domácí outsiderkou Priscillou Honovou. Dvaatřicetiletá rodačka z Fulneku ovšem do probíhající sezony vlétla parádně a je stále neporažena, dokonce neztratila jediný set. Své letošní působení odstartovala v United Cupu a v nové týmové soutěži porazila v Sydney světovou trojku Jessicu Pegulaovou i Lauru Siegemundovou.

Skvělou formu si evidentně přivezla i do další metropole, v pátém největším země Austrálie začala soubojem wimbledonských šampionek a úřadující vítězku nejslavnějšího tenisového turnaje a loňskou finalistku první ze dvou akcí v tomto dějišti Jelenu Rybakinovou přehrála 6-3 7-5.

Aktuálně 16. hráčku světa a českou jedničku podržel vynikající servis, ruské rodačce reprezentující Kazachstán nenabídla jediný brejkbol, sama se dostala ke třem příležitostem a v obou setech ji jednou brejkla. Po necelé hodině a půl využila esem svůj druhý mečbol a oplatila soupeřce loňskou porážku z Ostravy.

"Snažila jsem se hrát rychleji než Jelena. V Ostravě hrála vážně skvěle a věděla jsem, že výborně podává," řekla na kurtu Kvitová. Uvědomovala si, že příležitostí k brejku nebude mít moc. "Snažila jsem se soustředit na svůj servis a počkat si na šance prolomit její," popsala taktiku. "Moc výměn jsme neodehrály, takže to bylo o podání a jednom dvou úderech. Mně podání fungovalo výborně, s tím jsem spokojená," dodala.

O první čtvrtfinále právě od zmíněného vystoupení v říjnu v Ostravar Areně se Kvitová, jež měla původně čelit Ljudmile Samsonovové, ale po několika odhláškách se stala nasazenou dvanáctkou, utká s kvalifikantkou Qinwen Zheng, nebo lucky loserem Shelby Rogersovou.

Nepovedený vstup do sezony naopak prožívá Karolína Plíšková, na obou podnicích v Adelaide skončila hned v prvním kole. Třicetiletá Češka, která před týdnem uhrála jen čtyři gamy s Jelenou Ostapenkovou a o víkendu musela poprvé od srpna 2014 do kvalifikace, prohrála 2-6 4-6 s Danielle Collinsovou.

Proti finalistce loňského ročníku Australian Open celkem pětkrát zaváhala na vlastním podání a po druhém servisu získala jen čtyři z 21 bodů. V úvodním dějství, v němž se na výsledkovou tabuli dostala až v šestém gamu a byla čtyřikrát jediný míček od kanára, dokonce ani jeden z osmi. Ve druhé sadě se jí podařilo rebrejkem zlikvidovat manko, jenže vzápětí o podání znovu přišla a už si žádný brejkbol nevypracovala.

Američanka, jež si stejně jako Plíšková vypadla na první ze dvou akcí hned na úvod a připsala si dnes první letošní vítězství, se o čtvrtfinále popere s Jil Teichmannovou (H2H 1-1). Švýcarka vyřadila Anastasii Pavljučenkovovou, bývalá světová jedenáctka a nyní až 367. žena pořadí odehrála svůj první soutěžní zápas od loňského května a teprve šestý od začátku předchozí sezony.

Až v úterý čeká úvodní kolo na Barboru Krejčíkovou a kvalifikantku Kateřinu Siniakovou. Krejčíková dnes odehrála první zápas sezony ve čtyřhře po boku Storm Hunterové, která minulý týden na první ze dvou akcí v Adelaide došla se Siniakovou do finále.

Nasazené jedničky v prvním společném vystoupení zdolaly 3-6 6-3 10-6 desátou deblistku světa Annu Danilinovou z Kazachstánu a bývalou deblovou jedničku Indku Saniu Mirzaovou.

Úspěšně do generálky na Australian Open vstoupila Belinda Bencicová. Švýcarská tenistka porazila 6-3 6-4 Španělku Garbiňe Muguruzaovou a vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 3-1.

• WTA 500 ADELAIDE 2 •
Austrálie, tv. povrch, 780.637 dolarů
pondělní výsledky (9. 1. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kvitová (12-ČR) - Rybakinová (Kaz.) 6-3 7-5
Collinsová (10-USA) - Kar. Plíšková (ČR) 6-2 6-4
Bencicová (8-Švýc.) - Muguruzaová (Šp.) 6-3 6-4
Haddadová Maiaová (11-Braz.) - Cirsteaová (Rum.) 7-6(5) 6-1
Teichmannová (Švýc.) - Pavljučenkovová (-) 7-5 6-4
Alexandrovová (-) - Fourlisová (Austr.) 7-5 6-3
• Čtyřhra - 1. kolo •
Hunterová/Krejčíková (1-Austr./ČR) - Danilinová/Mirzaová (Kaz./Indie) 3-6 6-3 10-6
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

35
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Pokud by Petra hrála v téhle fazóně i nadále, rozhodně by patřila do TOP10.smile Zkrátka další zápas "těžkých vah", některé údery razancí a umístěním byly neuvěřitelné knockdownysmilesmile
Reagovat
hanz
Horší je, že takhle hrát vydrží max. 2 zápasy za sebou, jak jsem si všiml, poslední dobou odpadává fyzicky (viz US proti Pegule)
Reagovat
com
A Karolina se nam uz pripravuje na AO smilesmile
Reagovat
Blondie
smilesmilesmile
Reagovat
hanz
Ano ano, comí, už si určitě zkouší, jak pozvedne trofej.smilesmilesmile
Reagovat
Alien
Petro do toho, Petro!
Reagovat
hanz
Už hrála.
Reagovat
aligo
A bude hrát znovu smile
Reagovat
hanz
No jestli s Rodžrskou, tak snad bude pěkný kurz, ta si jí vysloveně vychutnává.
Reagovat
tommr
pokud by to někoho zajímalo tak už byly "odtajněny" bodové zisky za UC. Petra si za dvě výhry připsala 80 bodů a Marie za jednu výhru 25 bodů ...
Nejvíce bodů získala Pegula (310) a to i přesto že s Petrou v základní skupině prohrála ...
Reagovat
Nola
to asi nebude ziadna zahada, podla mna body su pridelovane na zaklade postavenia hracky/hraca na rankingu, Pegula porazila NO1 a amici vyhrali tento smiesny format, trebars Medved sa vyjadril, ze by radsej hral ATP Cup a nedivim sa, dvaja hraci v T10, 1 hracka v T10 + hracky z dolnych pozicii, ktore mozu kohokolvek zaskocit..... vy mate skvele singlistky, ale zial casy Berdycha su davno minulostou.....
Reagovat
JohnB
Tak ono zas hrála jen tři zápasy, ten článek působí jak kdyby měla sérii 15:0
Reagovat
vladka
krása smile, holt láska dělá divysmile. Plíška, to už je i na smazání reklamy na auta smile
Reagovat
Pavlis
Mrkl jsem na sestřih Petřina zápasu, kde byly fakt skvělé údery. Zápas se jí tedy povedl. Má neskutečný pohyb a ránu.
Reagovat
frenkie57
Nevíte někdo, co je s Vondroušovou? Nikde jí nevidím, bude hrát nebo jak? Možná, že jsem se jenom přehlédl...
Reagovat
milik254
A musí hrát každý týden? Do Adelaide se těsně nedostala a do Hobartu asi nemělo cenu letět
Reagovat
lasseklus
vidím ji v Adelaide ve čtyřhře
Reagovat
makro99
smile tak to je pro Markétu myslím ideální příprava na AO; já bych měl naopak obavu, aby se zase nepřetáhla, jak bude hrát 10 týdnů v řadě, singl, debl - únavové zlomeniny už tu byly, nemluvě o svalových zraněních...
Reagovat
Mony
smile.. To dělá asi kvůli Miriam K., kterou si asi sebou vzala na sparing
Reagovat
tommr
momentálně je to ale výhodný i pro ní: tam kde nemůže hrát singla kvůli špatnýmu postavení v žebříčku tam si zahraje aspoň debla ...
Reagovat
GaelM
Sparing? To je trochu neuctivé označení k Miriam, která se na přelomu 22/23 konečně po letech přešlapování ukotvila bezpečně v top100 deblového žebříčku a aktuálně je dle něj dokonce naší třetí nejlepší deblistkou hned za KrejSi... smile

Chápu, že to ve stínu aktuální gigantické české stopy na WTA není žádná bomba a nemá moc pozornosti, ale to z ní nedělá něčí personál smile
Reagovat
Krisboy
Kája si jde pro GS. Nyní už o tom není nejmenších pochyb.

Petra super. smile
Reagovat
dadaft
smile smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Danielka, skvely vstup do turnaje:)
Reagovat
Alien
Je opět výborná!
Reagovat
turista
Na úkor Karolíny. Bohužel.
Reagovat
Vlk-v-trave
To uz tak v tenise byva, ze vyhra je na ukor nekoho:)
Reagovat
makro99
tak ještě není co slavit, svět zajímají jenom vítězové přece...
Reagovat
hanz
Tak tak...
Reagovat
Dobry-den
Co se s Petrou děje? :)
Reagovat
Blondie
No však počkej, není všem dnům konec XD ale je fajn, že nasbírala nějaký ten bod smile
Reagovat
Alien
Jak jako není všem dnům konec?
Reagovat
tommr
Petra dneska podala velmi dobrý výkon a soupeřce vrátila loňskou smolnou prohru z Ostravy ... smile
Petře se dařilo zejména na servisu. Soupeřce nenabídla ani jeden brejkbol a oba sety zakončila stylově esem ... smile
Reagovat
EllNino
Hrála fantasticky, vůbec nedala Jeleně šanci :) Na začátku roku tedy stále bez prohry, navíc se jí slušně otevírá pavouk :)

Uvidíme, co dál - Rogers/Q. Zheng
Reagovat
Blondie
A hlavně fakt úplný klídek... Jelena nehrála špatně, ale Peti jí nedala čuchnout. Paráda od Kvitu smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist