Kvitová nezastavuje. V Melbourne je ve čtvrtfinále!

24. 1. 2011, 03:08
Aktuality 10
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - Petra Kvitová se podruhé prodrala do čtvrtfinále grandslamového turnaje! Dvacetiletá Češka dnes otočila utkání s Italkou Flavií Pennettaovou a proti světové dvojce Zvonarevové si zahraje o zopakování wimbledonského semifinále. Ruska dnes zabránila českého čtvrtfinále, když zastavila Ivetu Benešovou.
Petra Kvitová

Petře Kvitové se první dva starty na Australian Open nepovedly, letos však v Melbourne můžeme vidět již vyzrálejší a především sebevědomou tenistku.

Rodačka z Bílovce v úvodních třech kolech neztratila ani set. Zastavit ji nedokázaly bývalá světová pětka a čtvrtfinalistka turnaje Čakvetadzeová ani pátá nasazená domácí favoritka Stosurová.

V osmifinále na turnajovou pětadvacítku čekala dvaadvacátá nasazená Flavia Pennettaová, se kterou měla bilanci tří porážek a jedné výhry. Tu si připsala v posledním vzájemném měření sil loni na podzim v Tokiu.

Dnes, stejně jako v předchozích zápasech, na soupeřku vlétla agresivní hrou. Hned v prvním gamu vedla 40-0, ale žádný z brejkbolů neproměnila. Italka hrála trpělivě, a když vužila jeden ze sedmi brejkbolů, získala úvodní sadu navzdory pouhým čtyřem vítězným úderům poměrem 6-3.

Dvacetiletá Češka pak zvládla klíčový start druhé sady, kdy se jí příliš nedařilo. Po desetiminutovém úvodním gamu, ve kterém si po boji udržela podání, odvráceném brejkbolu a dvou čistých hrách Pennettaové začala čím dál více těžit z útočné hry. Za stavu 2-2 si v rychlém gamu udržela podání a následně povedeným returnem na základní čáru proměnila svou jedinou brejkolovou příležitost druhého setu. Ten už pak bez větších problémů 'dopodávala' a vyrovnala na 1-1.

V rozhodujícím dějství bylo jen otázkou času, kdy Kvitová o osm let starší Italce sebere podání. Sama skvěle servírovala a dostávala se k šancím na brejk. Dvě nevyužila ve třetím gamu, další tři v pátém, byť vedla 40-0. Přesto byla česká hráčka za svou aktivitu odměněna. Za stavu 3-3 soupeřce podruhé vzala servis, svůj znovu podržela a byla jedinou hru od postupu. Nakonec už ani nemusela podávat, na returnu proměnila hned svůj první mečbol a za hodinu a 55 minut zvítězila 3-6 6-3 6-3.

"Byla jsem na začátku hrozně nervózní, nešly mi nohy a celkově jsem se cítila nějak ztuhlá," řekla levou rukou hrající Češka severu iDnes "Možná na mě dolehla i role favoritky, dost se o tom mluvilo a zatímco předchozí zápas se Stosurovou jsem si v klidu užila. Ale nevzdala jsem to a takové výhry těší dvojnásob," řekla Kvitová. 

Česká tenistka sice udělala třiačtyřicet nevynucených chyb, ovšem mnohem důležitějších bylo 46 vítězných úderů. Těch zaznamenala o třicet víc, než Italka. Dvacet fiftýnů, tedy každý pátý, získala při hře na síti. 

Kvitová tak po triumfu v Brisbane vyhrála i deváté letošní utkání a podruhé v kariéře postoupila do grandslamového čtvrtfinále. Loni ve Wimbledonu se dostala dokonce ještě o kolo dál.  

Za týden se v novém vydání žebříčku objeví na dosud nejvyšší pozici. Atakovat bude už první světovou dvacítku, pokud by se nezastavila ani ve čtvrtfinále, mohla by být i světovou patnáctkou. 

O semifinále proti Zvonarevové
V Melbourne se po čtyřech letech (v roce 2007 Vaidišová porazila Šafářovou) mohlo opakovat české čtvrtfinále, Vera Zvonarevová však byla proti. Po Šafářové vyřadila stejně jako před rokem i Ivetu Benešovou.

Sedmadvacetiletá rodačka z Mostu dnes hrála poprvé v grandslamovém osmifinále a po dvou ztracených gamech otočila na 4-2. Skvělý začátek ale v zisk setu nepřetavila. V osmém gamu favorizované soupeřce darovala podání dvojchybou a zápas se začal vyvíjet podle papírových předpokladů. Šestadvacetiletá Ruska získala deset z jedenácti her a za 73 minut zvítězila 6-4 6-1. 

"Mrzí mě to, cítila jsem se ve výměnách dobře, ale bohužel mi úplně odešel servis," řekla Benešová.

"Na podání jsem se trápila, Zvonarevová mě díky tomu tlačila a pak už jsem to moc rvala přes sílu. Moje hra se díky tomu rozpadla a hrát s tak dobrou hráčkou bez pořádného servisu nejde," konstatovala Benešová a doufala, že ji výsledek pomůže do další části sezony. "Jen bohužel nebudu v nominaci na Fed Cup proti Slovensku. Byla jsem připravena hrát, ale s rozhodnutím kapitána nic nenadělám," litovala. Pála oficiálně oznámí nominaci na zápas 1. kola Fed Cupu až v úterý.

Benešová se díky životnímu výsledku na grandslamovém turnaji vrátí do elitní světové padesátky. 

Zvonarevová hrála na posledních dvou grandslamech - ve Wimbledonu a na US Open - ve finále, na první titul však stále čeká. Pokud by v Melbourne zvládla i třetí duel proti levoruké Češce a následně uspěla i v semifinále, mohla by se stát světovou jedničkou. Nicméně musí doufat, že Wozniacká v úterý prohraje s vyčerpanou Schiavoneovou.

Kvitová se se Zvonarevovou utká potřetí. Před dvěma lety na rychlém povrchu v Indian Wells vyhrála ve dvou setech Ruska, loňská odveta na antuce v Římě se povedla Kvitové.

"Věru jsem jednou porazila na antuce, což se moc často nestává, ale bude to teď určitě boj," uvažovala Kvitová. "Strašně moc toho dokáže na kurtu vyběhat a ještě z toho zahrát skvělé údery. Musím se pokusit jí pořád tlačit," plánovala Kvitová.

- AUSTRALIAN OPEN ŽENY (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
pondělní výsledky českých tenistek (24. 01. 2011)

Dvouhra - osmifinále:
Kvitová (25-ČR) - Pennettaová (22-It.) 3-6 6-3 6-3
esa: 2-1
dvojchyby: 3-3
vítězné údery: 46-16
nevynucené chyby: 43-20
brejkboly: 3/12 - 1/8


Zvonarevová (2-Rus.) - Benešová (ČR) 6-4 6-1
esa: 4-0
dvojchyby: 2-4
vítězné údery: 21-15
nevynucené chyby: 18-24
brejkboly: 5/7 - 2-6

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Petra bola úžasná, som na ňu naozaj hrdá :)
Len tak dalej slečna :) GO PETRA
Reagovat
smazaný uživatel
V článku je chyba, Petra využila až druhy matchball a ne prvni.
Reagovat
smazaný uživatel
kapitán Pála ji odmítl pozvat.
Reagovat
smazaný uživatel
A to víte tuto informaci odkud?
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, už jsem na tuto informaci také narazil. No je to při současné výborné formě Ivety docela zvláštní, podle mě by pro náš současný fedcupový tým byla přínosem, ale asi Pála ví proč to dělá..
Reagovat
BooOoo
taky si to myslím .. nejlepší nominace by podle mě byla : Šafářová, Kvitová, Benešová a Záhlavová-Strýcová .. na dvouhry Šafářová a Kvitová a na čtyřhru Benešová a Záhlavová-Strýcová
Reagovat
smazaný uživatel
Petra skvěle zvládla slabší nástup do 2.setu a každým dalším gamem získávala převahu,která byla v závěru až drtivá!Iveta Benešová hrála skvěle 1.set,přesto ho nevyhrála a to ji stálo vítězství v zápase!Já doufám a moc si přeju,aby pro Zvonarevovou byla hra s třetí českou hráčkou v řadě ta poslední na AO!A Petra aby dotáhla do konce to co Lucka s Ivetou nedokázaly. Petro moc Ti fandím a věřím,že to dokážeš! Hodně štěstí!
Reagovat
Twofinger
Prvni set hodne nervozni, ale jinak parada. Petre se jeji utocny tenis vyplaci!
Reagovat
smazaný uživatel
Úžasný tenis, zpočátku pomalejší rozjezd Petry, ale poté sostředěnou hrou zaslouženě vyhrála. Hrala dobře útočně,sice hodně kazila, ale poměr winerů 45-16 to vynahradil.Jen tak dal!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
No, jednak pomalejší rozjezd, jednak Pennettaová hrála v prvním setu výborně, zejména po takticcké stránce a dobře podávala.

Ale v průběhu zápasu to bylo z Petřiny strany čím dál lepší a třetí set již by téměř dokonalý. A returny fantastické.

Jsem zvědav na zápas se Zvonarevovou, vypadá to, že by mohla mít slušnou šanci.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist