Kvitová: Tohle je moje první grandslamové semifinále v druhé kariéře

22. 1. 2019, 19:10
Aktuality 8
Petra Kvitová slaví na Australian Open první grandslamové semifinále ve "druhé kariéře". Tak označuje etapu od Roland Garros 2017, kde se dokázala vrátit po vážném zranění levé ruky, kterou jí nožem pořezal útočník při přepadení v prosinci 2016. V neděli to byly přesně dva roky a jeden měsíc.
Profily hráčů
Petra Kvitová

V semifinále grandslamu, kam dnes postoupila po výhře 6-1 6-4 nad domácí Ashleigh Bartyovou, je poprvé od vítězného Wimbledonu 2014. Když jí Jim Courier při rozhovoru na dvorci připomněl, jak dlouhou cestu od té doby ušla, nedokázala zadržet slzy. "Byly to slzy štěstí," komentovala to na pozápasové tiskové konferenci.

A rozpovídala se více, co pro ni úspěch v Melbourne znamená. "Nebylo pro mě jednoduché vidět se v semifinále po tom všem. Říkám tomu druhá kariéra. Takže je to první semifinále ve druhé kariéře. Chvíli mi to trvalo," uvedla.

V mládí nebyla tak výrazná na menších turnajích, ale dařilo se jí na grandslamech. To se loni otočilo. Získala pět turnajových titulů, ale na podnicích velké čtyřky strádala. Například v oblíbeném Wimbledonu, který v letech 2011 a 2014 vyhrála, prohrála hned v prvním kole s Aljaksandrou Sasnovičovou z Běloruska. "Asi jsem až moc chtěla," přemítala.

S trenérem Jiřím Vaňkem a dalšími členy týmu přemýšleli, jak to zlomit. V Melbourne se to podařilo, Kvitová zatím prochází turnajem bez ztráty setu. "I během tohoto turnaje jsem byla nervózní, hlavně v prvním kole," svěřila se česká tenistka. "Jsou zápasy, kdy jsem nervózní, ale nemůžu s tím nic dělat. Musím mít dobrou rozcvičku, abych ze sebe ten stres dostala, a hrát od prvního míče, což jsem dnes udělala. To bylo důležité. Pak jsem se cítila uvolněnější," doplnila.

Před dvěma lety musela sledovat Australian Open jen v televizi a nevěděla, zda se dokáže na kurty vrátit. "Nebyly to nijak skvělé pocity, abych byla upřímná. Hrozně mi to chybělo," vzpomínala. Přineslo jí to ale jiný pohled na tenis. "Vím, že to je jen sport, je to jenom tenis. Porážky samozřejmě bolí, protože pro to děláte všechno. Na druhou stranu po takovém zážitku... Vždycky se ohlédnu a vidím, co jsem od té doby dokázala. Má to vždycky dvě strany, ale nakonec vždy život vítězí," doplnila.

Před sedmi lety Kvitovou dělil jediný vyhraný set od postu světové jedničky, ale Rusce Marii Šarapovové tehdy v semifinále podlehla 2-6 6-3 4-6. Také tentokrát je jednou z hráček, které mohou být po Australian Open na vrcholu žebříčku (teoreticky už nemusí vyhrát ani zápas). To se Kvitové ještě nepodařilo, ale není to pro ni podstatné.

"Popravdě je to poprvé, co o tom slyším. Jsem v turnaji, na grandslamu. Nemyslím si, že by byl tady v hlavě nějaký prostor, abych o tom přemýšlela," řekla aktuální světová šestka. Nyní se soustředí na semifinálový duel s Američankou Danielle Collinsovou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
FulnekUltras
Užívej si to, holčičko NAŠE...
Reagovat
vojta91
Nakonec aby Hrdličkovi.. ehm pardon Žondrovi.. ehm pardon opravdovému viníkovi koupila kytku a bonboniéru...
Reagovat
Holahej
"Je to úžasný člověk. Opět začíná hrát nejlepší tenis.
Ale co je nejdůležitější, že ji vidíme zpátky. Nebylo to stejné, když tu nebyla. Myslím, že to můžu říct za všechny holky z šatny." - Ash Barty
Reagovat
janek_da
v podstate vsechny svetove legendy zenskeho tenisu maji druhou karieru, takze timto vlastne mezi ne vstupuje i Petra
Reagovat
Fransoas
Alex - španělský spolukomentátor měl během utkání krátký vstup.Tam hovořil,že údery Petry se přibližují některým hráčům.Pokud si tento trend spolu s herní pohodou udrží,může získat titul.Ona ovšem tvrdila,že jde zápas od zápasu.Dovolim si tvrdit,že se přímo nezabývá,zda to bude triumf nebo ne.V tom by mohla mít výhodu proti ostatním soupeřkám.
Reagovat
ttopi
Ale zabývá. Jen si to nesmí připouštět.

Obecně nemám rád ty řeči sportovců, že nesledujíc soupeře, že nekoukají na tabulku a že na něco ještě nemyslí, nebo že už na něco zapomněli a jdou dál. Hrozný kecy :D
Reagovat
drussbarb
Nebuď tak přísný
Reagovat
ludmilaosfka
Já jí to věřím. Na tohle má lidi, kteří sledují body a žebříčky a případně jí informují, pokud je to třeba. Ona se nesmí stresovat a se soustředit jen na příští zápas. Jenže vždycky se najde někdo, kdo jí to stejně řekne, ať je to vhod nebo nevhod.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist