Kvitová v Miami překvapila sama sebe. Už v Indian Wells jsem v sobě probudila lvici

4. 4. 2023, 16:00
Rozhovory 41
Petra Kvitová je ráda, že sobotním triumfem v Miami zakulatila počet turnajových titulů na třicet. Před začátkem elitního podniku sama nečekala, že by mohla hrát tak dobře. Od čtvrtfinále v sobě znovu probudila lvici, kdy se hlasitě povzbuzovala a měla mimořádné odhodlání. Řekla to novinářům na dnešní tiskové konferenci po návratu z Floridy, odkud přiletěla v pondělí večer.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© AFP)

Od svého klubu Sparta Praha a týmu na úvod setkání dostala dort se třiceti svíčkami, které symbolizovaly počet jejích úspěchů na okruhu WTA. Ty začala sbírat v roce 2009 v Hobartu. "Třicet titulů je určitě hezčích než 29. Vážím si toho, že jsem tu třicítku nakonec urvala. Byl to skvělý turnaj, upřímně jsem ani nečekala, že bych mohla hrát takhle dobře," uvedla třiatřicetiletá hráčka.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka se opírala o servis. Ve finále proti Jeleně Rybakinové z Kazachstánu neudělala ani jednu dvojchybu, trefovala více než tři ze čtyř prvních servisů a měla úspěšnost takřka 79 procent po prvním podání a 75 procent po druhém servisu. "Když jsem ta čísla po finále viděl, tak jsem tomu sám nechtěl věřit," poznamenal její trenér Jiří Vaněk.

Kvůli vlhkému počasí Miami nebývalo oblíbenou destinací Kvitové, která je astmatička. Tentokrát se ale s tamními podmínkami popasovala výborně. "Pomohlo mi, že jsem hrála hlavně dvousetové zápasy," uvedla.

Dobře se rozehrála na předchozím turnaji v Indian Wells, kde porazila světovou trojku Američanku Jessicu Pegulaovou a ztroskotala až ve čtvrtfinále na Řekyni Marii Sakkariové. V Miami těžila také z toho, že zde byly ještě rychlejší kurty. "Nepatří k úplně těm nejrychlejším na tour, ale byly rychlejší než v Indian Wells. Míče lítaly víc a delší dobu vydržely, což bylo lepší pro moji agresivní hru. Jen ve finále po tom tie-breaku s nimi už nešlo hrát," připomněla Kvitová maratonskou zkrácenou hru na závěr prvního setu, kterou nakonec získala v poměru 16-14.

Vítězné tažení turnajem cítila i na svých hlasivkách. "Křičela jsem hodně, úplně mě potom bolelo v krku. Asi jsem to prostě chtěla," pousmála se tenistka, jež si svou bojovností vysloužila přezdívku Lvice. Jsou ale turnaje, kdy jí takové odhodlání schází. "Měla jsem období v kariéře, kdy jsem si občas říkala, jestli tam lvice ještě je, nebo už není. Teď byla celý turnaj, začala už v Indian Wells. Ani sama nevím proč," svěřila se Kvitová.

Od roku 2011 takřka pokaždé získala v sezoně alespoň jeden titul. Jedinou výjimkou byl "covidový" rok 2020. "Když jsme začali s Jirkou spolupracovat, tak jsme si dávali za cíl alespoň jeden titul za sezonu. Takže pro letošek mám splněno," usmála se aktuálně nejlepší Češka v žebříčku WTA. Triumf na Floridě ji vrátil do elitní desítky, kde se v pondělí ocitla poprvé od září 2021. "Je to bonus. Na žebříček už strašně dlouho nekoukám, ale samozřejmě je to hezké."

Turnaj v Miami patří mezi podniky, které jsou jen o jednu úroveň pod grandslamy. "Nedávám si na sebe tlak, že když jsem vyhrála takový velký turnaj, že bych měla vyhrát grandslam. To je zase něco jiného," poznamenala.

Z týmového Poháru Billie Jean Kingové, ve kterém čeká české tenistky za necelé dva týdny kvalifikace proti Ukrajině, se Kvitová omluvila. Chystá se na antukovou sezonu. "Ta je fyzicky náročná, mám z ní vždycky respekt. Bude to o delších výměnách. Předvedla jsem i v Miami delší výměny a ukázala jsem, že na to mám," řekla.

Měla by začít 17. dubna ve Stuttgartu. Před grandslamovým Roland Garros má v plánu ještě turnaje v Madridu a Římě.


Práci zápěstí při servisu procvičovala s basketbalovým míčem
Petra Kvitová se drží mezi elitou, i když zdaleka netrénuje tolik jako jiné hráčky. Novinářům to na dnešní tiskové konferenci řekl její trenér Jiří Vaněk. Mnohdy hledá inovativní cesty, jak procvičit její tenisové dovednosti i mimo kurt. S novým kondičním trenérem Zdeňkem Kompánkem při úspěšném americkém turné třeba vymysleli, že by mohla práci zápěstí při servisu procvičovat s basketbalovým míčem.

Sama Kvitová přiznává, že ji zápasy baví víc než trénink. "Možná že kdybych trénovala víc, tak mám trofejí víc, ale třeba taky ne. Nejsem hráč, co to potřebuje mít vydřené. Je to i s věkem, že si to můžu dovolit. Mám zkušenosti, že i když nejdu trénovat, můžu hrát dobře," řekla.

Úplně ale přípravu neodbývá. "Je poctivá, trénuje, ale nejsou to dávky jako u ostatních hráček. Na hoďku, hoďku a půl si ťuknout, zapinkat," popisoval Vaněk. A jsou okamžiky, kdy si Kvitová řekne o volno, což její tým respektuje. "Když se jí nechce hrát, tak jí říkáme, že i to je dobře, že si tělo řeklo o pauzu. Pak přijde na kurt a hraje třeba líp, než kdybychom na ten trénink jeli," přiblížil Vaněk, který je i snoubencem Kvitové.

Volno měla Kvitová v Miami před prvním kolem proti jedné z českých nadějí Lindě Noskové. "Vůbec se nehrálo, natáhla se na pláž. Druhý den to na tenise nebylo vidět, naopak byla taková svěžejší a měla na to chuť," uvedl Vaněk. Pro dvojnásobnou wimbledonskou vítězku je zásadní, aby ji tenis bavil. "Když ji to baví, je schopná porazit kohokoliv a přidá i v tom tréninku. Strašně to u ní závisí na nastavení její mysli a hlavy. Tenisu se věnuju hrozně dlouho, ale co předvádí Petra, to mi občas hlava nebere," konstatoval.

K pohodě v týmu přispívají tradiční nožičky, které Kvitová používá i při rozcvičení. "Teď jsme je upgradovali, že nejen dáváme nožičky, ale i házíme rukama, aby ruce dělaly něco jiného než nohy. Petra to vyžaduje i před zápasem, aby se uvolnila a uklidnila," uvedl kouč.

Když se Kvitová v Indian Wells trochu potýkala se servisem, hledal cesty, jak zlepšit práci jejího zápěstí. Věděl, že drilem na kurtu to nepůjde. "Tak jsme vymysleli, že jsme vytáhli basketbalový balon a začala driblovat," řekl kouč. Kvitová tak měla netradiční předzápasové rozcvičky. "Trošku na nás koukali. Před zápasem všichni dělali sprinty a tak a my dělali nožičky a pak si driblovala basketbalovým míčem," řekl Vaněk.

Strategie se osvědčila, jeho svěřenkyně turnaj v Miami vyhrála. "Je to něco neskutečného. Jsem za Péťu strašně rád, co se jí povedlo. Moc lidí už jí nevěřilo," dodal Vaněk na adresu třiatřicetileté hráčky.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

41
Přidat komentář
Pavlis
Dvě fotografie Petry s trofejí - 6b.cz/D0Ri - 6b.cz/SZbB
Reagovat
tommr
dneska večer se Petra v Edenu pochlubila pohárem z Miami a provedla slavnostní výkop pražského derby Slavia vs Bohemians ... smile
Reagovat
Pavlis
Zajímavé věci jsou v tom rozhovoru s Vaňkem. Peti potřebuje být úspěšná, jen tak má motivaci stále hrát. Nastartovalo ji loňské Cincinnati, v němž odvrátila na začátku mečbol, následně šla až do finále. Takže si řekla, že ještě letošní sezóně podřídí vše. To znamenalo mít dalšího kondičáka, ale spolupráce jim klape.

Dále je v tom textu zmíněno, jak náročný je život na okruhu. Koho všechno si hráči berou na cesty.
Reagovat
EllNino
Kde to ctes prosim?
Reagovat
Pavlis
Je to na isport premium, ale koupil jsem si dnešní tištěný Deník Sport, poslední strana 16.
Reagovat
lenka258
Na začátku rozhovoru mě překvapila věta, kdy jí nabídl, že jestli chce, tak může jít k jinému trenérovi a ona odmítla :).
Jinak celkově příjemný rozhovor, asi mají spolu fakt docela pohodový vztah...i když člověk do ničeho nevidí...
Reagovat
Walda58
Petru tenis baví a to je celé.smilesmile
Reagovat
jindrulka
smilesmile
Reagovat
lenka258
Musím říct, že jsem viděla celou konferenci Petry s trenéry a vypadali tam všichni hrozně spokojení...takový milý pocit to na mě zanechalo :).
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
Pavlis
Též pěkný článek. - 6b.cz/S1Fg
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Lion438
Tady je s Kvítím i rozhovor https://sport.aktualne.cz/tenis/ja-budu-zase-v-desitce-neverila-po-titulu-kvitova-z-kriku-na/r~30fa96dad2fb11edba5b0cc47ab5f122/
Reagovat
Maisterstich
Tohle si Bára Krejčíková nezasloužila. Vůbec nemá na tomhle portálu prostor.
Reagovat
lvicek
Tuto hlasku bych napsala spis pod clanek o Bouchardove a mel bys i pravdu....
Reagovat
Nola
keby ste nereagovali zbytocne pod clankom, tak by admin mozno dalsi o nej asi neuverejnil....

pocet interakcii je dolezitych :D trebars pod Rafom je uz 50 reakcii, pod Petrou po vyhre - slusny pocet, pises o relativite a nechapes princip fungovania tohto webu, navstevnost, predaj reklamy a.p.
Reagovat
lvicek
To je reakce na me nebo na mistra nade mnou? Ja si nestezuju, ze je tu dalsi clanek o Pete, naopak, ta si vsechny zaslouzi a jen houst! :) Takze mi to nedava moc smysl... O relativite jsem psala v reakci na hlasku o Bouchard (btw. zase ona...), i kdyz uprimne o ni bych neco vedet mela - jen tedy souvislost mi v tvem prispevku nejak unika? Jo a clanek o Bouchard ma 8 prispevku v diskuzi, coz tedy jako neco mimoradneho nevidim.
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
Alien
Proč tady taky není článek o Idušce?
Reagovat
Pavlis
Vždycky je tom o tom, mít nějaký funkční model a aplikovat jej po celou dobu, co ten tým jede a vše je v něm na svém místě. Ovšem, Peti tyto věci zjišťovala celou kariéru, pak jí vždy někdo ukončil spolupráci, měla příliš vrtkavý život, nedokázala se s tím sžít, ale nyní je už celkem v pohodě, vyrovnaná. Ví, co chce, co a jak musí být. A víceméně jde i o skvělé mentální cvičení, jak málo trénuje, o to žhavější do ostrých zápasů poté je. Dokonce jsem někde nyní četl, že se už ani nerozčílí a má na to nějakou taktiku, byť tomu předcházelo to, že se právě nejdříve rozčílila. Moudrost získaná tím, co si odžila za dobu, co je slavná.
Reagovat
com
To tu o Kvitovic bude jako kazdej den novej clanek smilesmile
Reagovat
tommr
po výhře v Miami si to nějakej čas zaslouží. Budeš to s ní muset ještě chvilku vydržet ... smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Když se soustředí jenom na tenis, svou hru a nezaplete se do komplikovaných společenských diskusí, tak je to její nejlepší poloha. Všichni ji tak máme rádi.smile

Jakmile se ovšem začne vyjadřovat k politice a dalším tématům, která vyžadují větší mentální kapacitu, tak je to z jejích strany křeč a velice bolestivé sledovat. Asi jako kdyby Bouchard měla popisovat teorii relativity. :)
Reagovat
Ivoch
Já myslím, že každý má právo říct svůj názor a to, co Petra řekla je rozhodně správné. Co se týká mentální kapacity zde, někdy se nestačím divit :-)
Reagovat
tommr
jj to jsme u nás v minulých dnech viděli v případě Svobody ... smile
Reagovat
Grape
Ano viděli - Svoboda řekl svůj názor a mnoho lidí pak řeklo svůj názor na něj. To je v demokracii normální.
V jiné zemi už by nejspíš za podobné výroky vypadl z okna.
Reagovat
vavrinec
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
aape
přesně tak, většinou ti, co ji tu nejvíc kritizují, jsou na tom mentálně a intelektuálně dost bledě
Reagovat
lvicek
By me zajimalo, jak by to vypadalo, kdybys ty mel popisovat teorii relativity...
Reagovat
aape
smile
Reagovat
GaelM
smile smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Otmar
Mám dojem, že k teorii relativity se není schopna vyjádřit drtivá většina lidstva, dál už bych jenom urážel, a to nechci!
Reagovat
ta-dah
smilesmilesmile
Reagovat
lenka258
Jj, souhlasím, studuju medinu, ale zkoušena na teorii relativity bych zkoušena nechtěla být :D. Jj, člověk zná to znění nebo pár příkladů, ale podle mě to člověk často musí být v tom oboru, aby o tom věděl hodně víc :)
Reagovat
Alien
Tak ty to máš podobně!
Reagovat
Grape
Naopak, Petra minulý týden potěšila po všech stránkách - jak skvělými tenisovými výkony, tak rozumným zhodnocením politické situace. smilesmile
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat
Walda58
Docela by bylo dobré se zabývat tím, jak odstranit z Ukrajiny nenávist a vrátit se k původním hodnotám. Mít generaci, která miluje zbraně, násilí, nacionalismus, zabijení, to je bohužel zatím odpad lidské společnosti a snad to tak i zůstane.
2023-03-30 - Studio Beta - Jaroslav Štefec: Je munice s ochuzeným uranem neškodná? (youtb)
smilesmile
Reagovat
Grape
Máš tam překlep - nějakým způsobem se ti povedlo místo Rusko napsat Ukrajina.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist