Kvitová zahájila antukovou přípravu hladkou výhrou

2. 5. 2011, 08:57
Aktuality 3
WTA MADRID - Už o víkendu na antuce v Madridu odstartovala nejtěžší prověrka před blížícím se French Open a výborně svůj první letošní zápas na nejpomalějším povrchu zvládla česká jednička Petra Kvitová. Naopak Klára Zakopalová nevyzrála na Italku Erraniovou. Dál jde zatím většina favoritek, z nasazených zaváhaly jen Kuzněcovová a Ivanovičová.
Petra Kvitová

Po vítězném semifinále Fed Cupu a následném odpočinku vykročila česká tenisová jednička Petra Kvitová vítězně do antukové části sezony. Na turnaji v Madridu, který začal nezvykle už v sobotu, splnila roli favoritky proti Alexandře Dulgheruové z Rumunska výhrou 6-4 6-1.

Kvitová před dvěma týdny pomohla českému týmu do fedcupového finále přes domácí Belgii a pak si dala pauzu. V Madridu zahájila přípravu na grandslamové Roland Garros, v jejímž rámci bude od 9. května hrát i Prague Open na Spartě. Na něm bude devatenáctá hráčka světa nejvýše nasazenou tenistkou.

V dalším zápase na jednadvacetiletou rodačku z Bílovce čeká Chanelle Scheepersová z Jihoafrické republiky, jež ve třech setech zdolala Rumunku Moniku Niculescuovou. Naposledy Kvitová vyhrála dva zápasy po sobě v únoru v Paříži, kde nakonec triumfovala.

Loňské druhé kolo nezopakuje Klára Zakopalová. Devětadvacetiletá Češka teprve podruhé v této sezoně nezvládla vstup do turnaje, když podlehla 6-7 4-6 Italce Saře Erraniové. Zakopalová si sice ve druhém setu vzala zpěz ztracené podání a snížila na 4-5, vyřazení ale zabránit nedokázala.

V pondělí do soutěže zasáhne také Lucie Šafářová, kterou čeká čerstvá vítězka z Estorilu Anabel Medinaová. Vzájemný souboj čeká na kamarádky a deblové partnerky Barboru Záhlavovou-Strýcovou a Ivetu Benešovou.

Rezaiová titul neobhájí, končí i Ivanovičová a Kuzněcovová
Loňský senzační titul, kdy ji nezastavily Heninová, Jankovičová nebo Venus Williamsová, ve Španělsku neobhájí Aravane Rezaiová. Čtyřiadvacetiletá Francouzka íránského původu podlehla 3-6 6-3 4-6 Sofii Arvidssonové ze Švédska a jen potvrdila svou mizernou formu; od loňského července odehrála 17. turnaj, ani na jednom však nevyhrála víc jak jeden zápas. Za Madrid ztratí 1.000 bodů a v žebříčku klesne ze současné 24. příčky o zhruba dvacet míst.

"Aravane jse skvělá hráčka, je to pro mě cenné vítězství. Byl to zápas nahoru dolů, vyhrát jsme mohly obě. Snažila jsem se hrát údery co nejdříve, a to byla dobré taktika. Skvěle jsem podávala a především závěr zápasu jsem zvládla perfektně," pochvalovala si Arvidssonová.

Švédskou tenistku v dalším zápase čeká Victoria Azarenková, jež deklasovala za 49 minut dvakrát 6-0 Rusku Veru Duševinovou. Zatímco Běloruska odvrátila všech sedm brejkbolů, sama jich ze sedmi proměnila šest.

"Cítila jsem se na kurtu velmi dobře. Byl trochu chladno a větrno, ale i v těchto podmínkách se mi podařilo odehrát skvělý zápas," komentovala světová pětka, jež z posledních čtrnácti zápasů prohrála jediný: před 14 dny ve Stuttgartu po vyhraném prvním setu vzdala kvůli bolestem ramena Görgesové. "Rameno je už zcela v pořádku. ylo to dobré rozhodnutí dát si na pár dní pauzu, jsem moc ráda," dodala Azarenková.

Arvidssonová před zápase proti čtvrté nasazené Azarenkové řekla: "V dalším zápase mě čeká soupeřka, která tu v prvním kole neztratila ani game, takže to bude moc těžké. Ale ona je hráčkou top 10 a na mě nebude ležet žádný tlak."

'Kanárem' do soutěže vlétla i bývalá světová jednička Ana Ivanovičová ze Srbska, nakonec však Američance Bethanii Mattekové-Sandsové podlehla 6-0 4-6 4-6. Třiadvacetiletá vítězka French Open 2008 hrála na prvním letošním turnaji na antucve poté, co začátkem dubna ve Fed Cupu nedohrála zápas kvůli zranění břišních svalů. 

Dohrála také předloňská šampioinka Roland Garros Světlana Kuzněcovová. Pětadvacetiletá Ruska ve třetím vzájemném souboji v řadě se Slovenkou Dominikou Cibulkovou neuhrála ani set, v Madridu prohrála hladce 3-6 2-6.

Nejvýše nasazené nezaváhaly
Většina favoritek ale vstup na antuku ve španělské metropoli zvládla. Poprvé od loňského triumfu na pařížském grandslamu vyhrála zápas na nejpomalejším povrchu Francesca Schiavoneová. Třicetiletá Italka porazila 7-5 7-6 Číňanku Shuai Peng a čeká ji souboj s krajankou Erraniovou.

To poražená finalistka z loňského French Open musela zapnout na vyšší obrátky. Samantha Stosurová s Argentinkou Giselou Dulkovou prohrála první set, pak ale svou hru zpřesnila a bez dalších komplikací zápas otočila. Ve druhém kole čeká sedmadvacetiletou Australanku Slovenka Daniela Hantuchová, kterou v posledních pěti vzájemných soubojích - včetně nedávného ve Stuttgartu - porazila. 

Tři sety na postup potřebovala také druhá nasazená Vera Zvonarevová. Třetí hráčka světa si poradila 6-2 1-6 6-2 se Švýcarkou Patty Schnyderovou

"V Madridu to byl můj první zápas, a ty jsou vždy těžké, obzvlášť pak proti Patty. Je to velmi zkušená hráčka a na antuce je proti ní velmi těžké hrát. Jsem ráda za to, jak jsem se ve třetím setu dokázala do utkání vrátit," komentovala ruská tenistka. Schnyderová v minulosti na madridských kurtech vyhrála tři z pěti zápasů proti soupeřkám z top 10, proti Zvonarevové však svou bilanci proti favoritkám nevylepšila.

I ve čtvrtém vzájemném měření sil Caroline Wozniacká proti Ayumi Moritaové nezaváhala a neztratila jediný set. Světová jednička vyhrála hladce 6-2 6-3 a čeká ji druhé kolo proti Srbce Jovanovské.

- WTA PREMIER MANDATORY MADRID (Španělsko, antuka, 4.500.000 dolarů) -
sobotní a nedělní výsledky (30. 04. - 01. 05. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (16-ČR) - Dulgheruová (Rum.) 6-4 6-1
Erraniová (It.) - Zakopalová (ČR) 7-6(6) 6-4
Wozniacká (1-Dán.) - Moritaová (Jap.) 6-2 6-3
Zvonarevová (2-Rus.) - Schnyderová (Švýc.) 6-2 1-6 6-2
Schiavoneová (3-It.) - Shuai Peng (Čína) 7-5 7-6(2)
Azarenková (4-Běl.) - Duševinová (Rus.) 6-0 6-0
Stosurová (5-Austr.) - Dulková (Arg.) 3-6 6-2 6-2
Jankovičová (7-Srb.) - Pousová-Tiová (Šp.) 6-2 6-0
Šarapovová (8-Rus.) - Rusová (Niz.) 2-6 6-3 6-2
A. Radwaňská (10-Pol.) - Švedovová (Kaz.) 2-6 6-1 6-3
Bartoliová (11-Fr.) - Halepová (Rum.) 6-4 6-1
Cibulková (SR) - Kuzněcovová (12-Rus.) 6-3 6-2
Petkovicová (13-Něm.) - Domínguezová-Linová (Šp.) 6-3 6-1
Görgesová (Něm.) - Kanepiová (14-Est.) 6-7(3) 6-1 6-4
Matteková-Sandsová (USA) - Ivanovičová (15-Srb.) 0-6 6-4 6-4
Pavljučenkovová (Rus.) - Jie Zheng (Čína) 6-0 6-1
Gajdošová (Austr.) - Kirilenková (Rus.) 7-5 3-6 7-6(4)
Hantuchová (SR) - Dateová Krummová (Jap.) 6-3 6-3
Arvidssonová (Švéd.) - Rezaiová (Fr.) 6-3 3-6 6-4
Parraová (Šp.) - Pennettaová (It.) 6-3 7-5
Vesninová (Rus.) - Mirzaová (Ind.) 6-4 6-3
Szavayová (Maď.) - Pironkovová (Bulh.) 7-6(5) 4-6 6-1
Makarovová (Rus.) - Wickmayerová (Belg.) 6-4 6-4
Jovanovská (Srb.) - Arnová (Maď.) 6-4 2-6 6-3
Kingová (USA) - Petrovová (Rus.) 6-1 7-6(5)
Scheepersová (JAR) - Niculescuová (Rum.) 4-6 6-3 7-6(3)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zdá se, že Petře relativně rychlá antuka v Madridu sedí, ten zápas s Dulgheru mohl být ještě jednoznačnější, neboť v prvním setě vedla 5:1. I tak ale zápas trval jen lehce přes hodinu. Doufám, že porazí Scheepersovou a zahraje si ve třetím kole se Zvonarevovou.

Jinak včera jsem se byl podívat na Prague Open, zejména na Čepelovou a Kruničovou. Kruničová hrála velmi dobře, na to, jak útlá je to dívka, se dovede do balonu i docela opřít - a to i z podání. Hraje velmi inteligentně, má i velmi dobré voleje. Čepelová má velmi dobrou obranu, ale jinak nic moc, zejména z forhendu.

A z našich hráčů zahrál velmi slušně 16 letý Robin Staněk, zdá se, že by z něj v budoucnu mohlo něco být..-)
Reagovat
majkl005
je strašná škoda, že právě hned ve třetím kole padne na Veru protože ji asi nepřekoná.... :-(
Reagovat
smazaný uživatel
No uvidíme, když bude hrát dobře, má určitě šanci (na AO s Verou moc dobře nehrála). Zvonarevová hrála těsný zápas s Pavljučenkovou ve Stuttgartu a Petra je trochu podbná hráčka jako Pavjlu. Ale nejdřív musí porazit tu Scheepersovou, která na antuce hrát umí (loni v osmifinále na RG apod.).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist