Kvitová zdolala Ostapenkovou a je ve čtvrtfinále. Čeká ji Džabúrová, která vyřadila Plíškovou

26. 2. 2020, 14:07
Aktuality 88
WTA DUBAJ - Petra Kvitová v osmifinále podniku Premier 5 v Dauhá ve třech setech zdolala finalistku ročníku 2016 Jelenu Ostapenkovou, dál úspěšně navazuje na předloňský triumf a i na svém čtvrtém letošním turnaji se dostala minimálně do čtvrtfinále. V něm narazí na krajanku Tunisanku Ons Džabúrovou, která si vyšlápla na světovou trojku Karolínu Plíškovou.
Petra Kvitová (© j48tennis.net)

Petra Kvitová po semifinálové účasti v Brisbane neobhájila finále na Australian Open, kde letos skončila ve čtvrtfinále, a po skoro dvou letech opustila elitní desítku žebříčku. Do ní se může vrátit po skončení právě probíhajícího podniku Premier 5 v Dauhá, pokud v katarské metropoli naváže na svou poslední účast z roku 2018, kdy slavila triumf.

Dvojnásobná královna wimbledonského pažitu do letošního ročníku vstoupila obratem proti šampionce z roku 2016 Carle Suárezové a do rozhodující sady musela i proti finalistce ročníku 2016 Jeleně Ostapenkové. Vítězku French Open 2017 nakonec ve velmi nepříjemných větrných podmínkách zdolala 6-2 5-7 6-1 a ujala se vedení ve vzájemné bilanci.

Kvitová, která před dvěma týdny kvůli nemoci nenastoupila ke čtvrtfinále v Petrohradu, měla stejně jako proti Suárezové pomalejší start. Ztrátu úvodního dějství tentokrát nepřipustila, když od stavu 0-2 získala šest her v řadě.

Ve druhém setu měla tři brejkboly v řadě, aby se ujala vedení 2-0. Tím mohla odpor Lotyšky definitivně zlomit, jenže ta si s hrozbami poradila. Kvitová poté celkem čtyřikrát ztratila servis, Ostapenkové se brejk podařilo potvrdit až při posledním pokusu a stav utkání po hodině a půl srovnala. Česká favoritka se však nenechala ztrátou setu rozhodit a ve zbytku zápasu soupeřce povolila jediný game.

"V tomhle větru, který se pořád točil, se nedá hrát nijak takticky. Bylo těžké podávat a bylo to náročné od prvního míče. Musela jsem být trpělivější a zvyknout si. Nejlepší bylo hrát doprostřed," řekla Kvitová v rozhovoru na kurtu.

Ve čtvrtfinále mohlo dojít na české derby, jenže Karolína Plíšková v osmifinále nepotvrdila roli favoritky proti Ons Džabúrové. Šampionka z roku 2017 Plíšková, která včera začala turnaj hladkou výhrou nad Peraovou, podlehla v životní formě hrající Tunisance 4-6 6-3 3-6.

Plíšková do zápasu nevstoupila dobře, ztratila hned první servis a první sadu prohrála za 30 minut. Poté sice dokázala srovnat, ale v rozhodující sadě přišla dvakrát o podání, a i když dokázala první mečbol odvrátit, při druhém už Džabúrová k velké radosti fanoušků na tribunách zápas ukončila.

Světová trojka Plíšková do sezony vstoupila triumfem v Brisbane, ale další turnaje se jí nepovedly. Na Australian Open vypadla ve třetím kole s oblíbenou soupeřkou Ruskou Pavljučenkovou a další dvě akce pro ni skončily dokonce už na raketě druhé soupeřky. Minulý týden v Dubaji nestačila na rozjetou Kazašku Jelenu Rybakinovou.

Pětadvacetiletá Džabúrová, jež si na letošním Australian Open zahrála poprvé ve čtvrtfinále grandslamu, v Dauhá vyřadila už druhou Češku poté, co si v prvním kole poradila s Kateřinou Siniakovou. Dnes si zajistila premiérový posun do Top 40. Proti Kvitové (h2h 0-1) bude hrát o své největší semifinále.

Jako první do čtvrtfinále postoupila Ashleigh Bartyová. Světová jednička totiž měla v osmifinále po odhlášení Jeleny Rybakinové nakonec volno. Na Rybakinové, která včera odvrátila mečbol Alison van Uytvanckové, se podepsal náročný program posledních týdnů. Dvacetiletá Kazaška nenastoupila kvůli nataženému svalu na noze. Nejedná se o nijak závažné zranění, ale Rybakinová nechce riskovat před velkými turnaji v Indian Wells a Miami.

Další odstoupení přišlo před začátkem programu. Kvůli žaludečním potížím se pořadatelům omluvila Amanda Anisimovová. Do čtvrtfinále tak automaticky postoupila dvojnásobná finalistka Světlana Kuzněcovová, kterou čeká Švýcarka Belinda Bencicová.

• WTA PREMIER 5 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 3.240.445 dolarů
středeční výsledky (26. 2. 2020)
• Dvouhra - osmifinále •
Kvitová (8-ČR) - Ostapenková (Lot.) 6-2 5-7 6-1
Džabúrová (Tun.) - Kar. Plíšková (3-ČR) 6-4 3-6 6-3
Bartyová (1-Austr.) - Rybakinová (14-Kaz.) / bez boje
Bencicová (4-Švýc.) - Putincevová (Kaz.) 6-4 6-3
Saisai Zheng (Čína) - Bertensová (7-Niz.) 3-6 6-3 6-4
Muguruzaová (11-Šp.) - Jastremská (Ukr.) 6-2 6-4
Sabalenková (9-Běl.) - Sakkariová (15-Řec.) 6-3 6-0
Kuzněcovová (Rus.) - Anisimovová (USA) / bez boje
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Strýcová/Su-Wei Hsieh (1-ČR/Tchaj-wan) - Bencicová/Keninová (Švýc./USA) 6-4 6-2
Krejčíková/Siniaková (4-ČR) - Büyükakcayová/Siegemundová (Tur./Něm.) 6-1 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

88
Přidat komentář
FulnekUltras
tak na to jsem teda zvědav ;-)
Reagovat
Petr_Fisk
To bude týrání zvířat...:)
Reagovat
tommr
Petra už zase zůstala na turnaji jako naše poslední naděje. Naše mladší hráčky na její úroven prostě ještě nedorostly a obávám se, že možná ani nikdy nedorostou. Není to moc povzbuzující výhled ...
Proti Jabeurový to nebude mít lehký. Snad se ale dneska dívala a spolu s Vankem najdou na Tunisanku správnej recept. Jabeur hraje sice v životní formě, ale nechce se mi věřit, že by mohla porazit i Petru pokud Petra bude hrát svůj standard a nebude nějak extrémně chybovat. Jabeurový by navíc měla dojít štáva, protože nemá zrovna ideální fyzičku a není zvyklá na turnajích hrát tak dlouho ...
Reagovat
FulnekUltras
mlaďošky ještě musí hooodně přidat - tak si važme, co zažíváme teď - a klidně snesu konečně i ten domácí titul pro musulmany ;-)
Reagovat
tommr
na Karolínu letos bohužel platí přísloví "první vyhrání z kapsy vyhání" ...
Sezónu začala sice skvěle titulem v Brisbane, ale od tý doby jde od jednoho neúspěchu ke druhýmu. Překvapivý porážky s Pavlyuchenkovou, Rybakinou a Jabeur mají hodně společnýho. Outsiderky se proti Karolíně nečekaně vytáhly a ta sice dlouho bojovala, ale v závěrech zápasů nakonec úplně rezignovala. Dřív to přitom byla právě Karolína kdo dokázal vyrovnaný zápasy v závěru strhávat na svojí stranu. To jí ted úplně chybí ...
Karolína si musí uvědomit, že si před ní žádná hráčka na zadek nesedne a pokud chce i nadále vyhrávat tak bude muset zásadně změnit přístup k zápasům. Nevím ale jestli toho bude schopná ...
Reagovat
LukasH
Karolínu v podstatě drželo jen podání. Ve výměnách je hrozně vlažná. Jo, občas tam dá skvělou kombinaci, ale zas a zas sklouzne do toho opatrnýho stylu. Stačí to na spoustu hráček, ale ne na Jabeur nebo Rybakinu v týhle formě.
Škoda. Těšil jsem se na souboj PK x KP a zas k němu nedojde. Zápas Petry s Jabeur vůbec nedokážu odhadnout.
Reagovat
tommr
jj je to k vzteku. Vždycky když je zápas Petry s Karolínou na dosah tak se něco zvrtne. Obvykle bohužel vinou Karolíny. Snad to nedopadne jako na lonským AO a Jabeurová nevyřadí obě naše hvězdy. To by byla strašná potupa ...
Reagovat
Alien
Já ano. Vyhraje Petra!
Reagovat
com
a ted tu o Karkulce :D
Reagovat
lvicek
Pohadku "Jak Ostapenko vystrili Petru z kurtu" jsme tu slyseli vcera. Njn, holt komiku, zijem v realite a ne v tvych pohadkach :D. Btw. ze si nevybasnis nejakou pohadku i o Karoline, ona ti do tvych snu nesmi lezt nebo co?
Reagovat
Blondie
Ten o ní jede pohádky v jednom kuse :D
A když večerníček zhasne, tak se tu komik neukáže do doby, než se něco nepodaří Kvitové :D
Reagovat
Petr_Fisk
25.02.2020 16:29 Od: com
Ostapenko ji rozstrili raz dva :)
Reagovat
lars
Kdyby Kvitko dnes hralo s Jabeur tak asi prohraje
Reagovat
Jan
jestli to není i vliv nového trenéra Plíškové. Kdyby si nechala předchozí trenérku, možná by to bylo lepší.
Reagovat
FulnekUltras
Conchita chtěla nějaké ty změny směrem do útoku - a Hrdla ji vyhodil - kápitalisticky "neprodloužil smlouvu" - ať si to i s Plechem vyžerou - jen když nebudou zamořovat náš FC tým v Pešti.
Reagovat
pepin
Tak při včerejším sledování zápasu Karolíny a jejímu "přístupu" vždyť přece nemusím vyhrát každý turnaj mám dojem, že je něco úplně špatně. Její viditelná nechuť sáhnout si hluboko a pokusit se něco s nepříznivým vývojem udělat je markantní a ostře kontrastuje se spoustou jiných sportovců za podstatně nižší finanční odměny. Ale pokud to nezmění tak ji čas dožene.
Reagovat
lars
Blaboly na TP si psal jiz pred vice nez 6 lety a stale v nich pokracujes.
Tvoje analyticke postupy jsou spatne.
Kdyby Karol nechtela vyhrat zapas, tak asi nevyhraje po 1. prohranym setu 2. set
Mam dojem, ze podle tebe musi teniska na 3. miste wta zebriku porazit 44.
Uz si vyplatil Fandinu za prohranou sazku s ni vic jak 6 let starou ? Nebo ses na to " vysral " ? :)
Reagovat
pepin
Již závěr Tvého příspěvku svědčí o Tvém neomylném přehledu a názoru, vlastně o tom co mně vyčítáš tj. Tvoje blábolení. Když něco nevím tak jak to bylo doopravdy tak to nepoužívám nebo se dokonce na to neptám. Já jsem vyslovil svůj názor, který Ti pochopitelně nevnucuji a použil jsem v něm citaci samotné Karolíny, ale to je asi nad Tvoje chápání. Máš pravdu, psal jsem sem dříve častěji, ale kvůli takovým rozumbradům kteří nerespektují názor druhého jsem to omezil na minimum.
Reagovat
Petr_Fisk
Není to škoda?
Reagovat
pepin
Máš pravdu je, ale než se tady dohadovat s určitými lidmi tak se vlastně vyjadřuji sporadicky jen k Petře, a protože to není jen opěvování a napíši zde i kritický můj názor, jsem zde terčem nelichotivých odpovědí což nemám zapotřebí. Názor na Karolinu mám již delší dobu a její další vystupování mě v tom jen utvrzuje.
Reagovat
EllNino
"není jen opěvování" :) to mě pobavilo, neber to ve zlém, ale nepamatuji si, že bys Petru někdy opěvoval, to fakt není tvůj styl ani zvyk :)
Reagovat
lars
Aut.
zase blabol.
Ta tvoje "citace" Karoliny neni cela, je vytrzena z kontextu, takze ma jiny vyznam, nez jaky vyplyva z toho, co si uvedl, protoze se tykala mensich wta turnaju.
A v Dauha se hraje vetsi wta turnaj, ktery chtela Karol vyhrat , ale nepovedlo se to.
Vycitas mi, ze si presne nepamatuji vic jak 6 let stare informace, kdyz ty sam si presne nepamatujes nekolik dni stare informace.
Praveze kdyz nekdo neco nevi, tak se muze zeptat. A ja se te zeptal. A misto toho , abys to nalezite zodpovedel, tak si to "dal do autu", cimz si asi naznacil, ze to asi nemas spravne uzavreno :).
Ja respektuji nazory druhych, pokud se vyznamne neodchyluji od reality. Takze proc si vymyslis?
Reagovat
FulnekUltras
To by si sa musela ináč tam obracať, lemro lendloidní... ;-)

Nejsmutnější je to, že Karolína ve skutečnosti a uvnitř studená není.
Reagovat
Alien
Prosím vás. Skutečně byla dneska Ons tak dobrá, nebo Kája hrála jen na 30 - 40% ?
Reagovat
lars
Ons zahrala asi zivotni vykon
Reagovat
Torn
Hrála na 53,2% :D Ne, Ons hrála dobře, ale myslím si, že ta sehrálo svoje i to publikum no, že to trochu smázlo ty rozdíly mezi hráčkami.
Reagovat
Blondie
Byla to bitva, v rozhodující chvíli se Karolíně nezadařilo.
Ale lítaly, makaly a bojovaly obě....
Reagovat
EllNino
Těšil jsem se na český souboj ... takhle to bude už potřetí pro Češku tento týden pekelná atmosféra, ale Petra hraje trochu jinak než Karolína, přeci jen bude muset Ons trochu víc běhat bych řekl ...
Reagovat
FulnekUltras
tak jsem rád, že dneska se to povedlo - a pěkně potichoučku jsem si tady s machometány dofandil až do konce. Ons je skvělá, má bojovné srdce, a Petra to nebude mít vůbec snadné.

Plech je stereotypní, čitelný - a hlavně zoufale studený. Jsem opravdu upřímně rád, že něčemu takovému nefandím ani omylem.
Reagovat
Torn
Děkujeme za názor, posíláme klíčenku. :D
Reagovat
Blondie
Vůbec nechápu, jak Ons celý ten zápas dala fyzicky. Taky pořádná bojovnice, Petra se má na co těšit :)
Reagovat
tommr
ty poslední dvě hry si teda Karolína za rámeček nedá. Takhle znehodnotit skoro tříhodinovej solidní výkon to se jen tak nevidí. Fakt by mě zajímalo co se jí v těch chvílích asi honilo hlavou ... :(
Reagovat
Blondie
Příští soupeřka v případě výhry....? :)
Ale well, zrovna Petra je taky schopná zvrzat koncovku.
Reagovat
Torn
Viděla si vůbec ten zápas? :D
Reagovat
Blondie
Až na poslední hru jo.
Dobrý match od obou, Ons mě překvapila tím, že nezkolabovala :)
Reagovat
tommr
kdyby se bála Petry tak by se tak nesnažila během zápasu. To byla přímo ukázková nervová paralýza v rozhodujících okamžicích důležitýho zápasu a nestalo se jí to bohužel poprvé a obávám se že ani naposledy ...
Reagovat
Blondie
Jasny - jako snad každé tenistce na světě vč. Péti :D :)
Reagovat
lars
Neblabol.
Karol odvratila MB
Reagovat
Torn
Opravdu lituju, že jsem na ten zápas koukal, to se mi moc často nestává. :D Arabáši ukázali, proč je Evropa bere tak, jak bere. :D Horší publikum by si opravdu člověk nemohl přát. Bylo to tak trapné, že to i Ons rušilo, která sice hrála dobře, ale ke konci její klasické divadlo, protože jak skonči lzápas chodila a pobíhala, jako laňka. Nebylo poprvé, co něco takového dělala, takže jí to zranění nevěřim, ale rád bych slyšel, co jí řekla Karolína u sítě. :D
Reagovat
EllNino
Řekla jí Good match
Reagovat
Torn
Tak to je lepší než jsem čekal. :D
Reagovat
PetaM
Já slyšel "good match" :D Tak snad jsem neslyšel blbě :D
Reagovat
Blondie
+1
Byla to fajn podívaná. Oba dnešní české zápasy.
Reagovat
freeteepek
Tak já jsem teda po zápase viděl Ons docela kulhat. Zmínila to i Sophie Amiac - americká komentátorka, která netipuje, že bude Ons v dnešním zápase s Petrou zcela fit. Tak uvidíme.
Reagovat
tommr
ono by bylo spíš s podivem kdyby byla Jabeur ve čtvrtfinále úplně fit. S její evidentní nadváhou si o ty zranění v dlouhých zápasech přímo koleduje ...
Reagovat
jirkaS
***** **** *****!
Reagovat
smazaný uživatel
No Peťa se má na co těšit.
Ty diváci uf!
Reagovat
Blondie
Petra to má ráda, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
No až takhle asi úplně ne! :))
Reagovat
EllNino
...
Reagovat
EllNino
Komedie
Reagovat
com
:D komedie prozatim zažehnána
Reagovat
EllNino
Strašný hovada tam
Reagovat
Aussie
se tam z té své mužatky můžou zbláznit. Měla by ale nosit burku!
Reagovat
annah
Je tam atmosféra jak na Fedcupu ve starém formátu.
Reagovat
Blondie
Tohle bylo vcelku primitivní, že?
Reagovat
EllNino
ale teď to bude na krev
Reagovat
com
tak zaber ve fandeni, at Karolina vyhraje :)
Reagovat
Petr_Fisk
Extrémně důležitá hra na 2:2.
Reagovat
Blondie
Teď se Ons sama hloupě rozhodila a bude ji to mrzet :-)
Reagovat
tommr
Karolína je zatím bez šance i když nehraje vyloženě špatně. Jabeurová ale prakticky nedělá chyby ...
Reagovat
FulnekUltras
Vypadáš zatím v Dauhá dobře - a počasí ve zbytku týdne taky nebude nejhorší - tak to pojďme zkusit.
Reagovat
tommr
postup do semifinále vybojovaly v tréninkovým tempu ...
Pokud nedojde k nějakýmu velkýmu překvapení tak by mohlo být v příštím kole český derby jak v singlu tak v deblu ...
Reagovat
Petr_Fisk
S tím singlem opatrně...
Reagovat
tommr
jj začíná to vypadat špatně ... :(
Reagovat
Petr_Fisk
Ons je velmi......velmi houževnatá a současně nadaná tenistka. Nějaké velké výpadky během zápasu u ní nejsou moc obvyklé. Karolíně nedá nic zadarmo.
Reagovat
Blondie
V první sadě hrála famózně, v druhé už tolik ne, navíc Karolína zabrala :)
Třetí set vidím pro Karolínu - dva breaky :)
Reagovat
Jon61
Karolina se snaží zakončovat, přitvrdila údery a Ons více chybuje.
Reagovat
Pavlis
Opět nervy, jak je u Petry běžné. Ve druhém setu se držela, ale vždy ztratila servis. Jinak umí Ostapenko dobře posílat míče do stran, být rychlá a dávat velké rány. V tom druhém setu na ni Peti vůbec neměla. Třetí set už ok, Lotyška kupila chyby, byla nervózní. Výhra potěšila. Čtvrtfinále bude řežba.
Reagovat
FulnekUltras
s Tunisankou to snad klapne
Reagovat
Blondie
Oblibena diskuze "chce Karo narazit na Peti" za 3... 2... 1... :D
Reagovat
EllNino
no myslím, že nám to Kája za chvíli ukáže sama :)) škoda, že to musí být ale už takhle brzy, ve druhý polovině jsou po odstoupení Simony samé níže postavené a naše holky tam musí mít Ash a ještě čtvrtfinále proti sobě
Reagovat
EllNino
Větrná smršť ovlivnila zápas, bylo to hodně o morálu a tenisové přizpůsobivosti ...

Vybojované, ale další vyhraný tříseťák, začíná to být opět stará P3tra, loni několik tříseťáků uteklo, je fajn, že letos je v nich bilance 5:1

Důležitý byl vstup do 3. setu a potvrzení na 5:0, pak už to celkem šlo

Další kolo určitě těžké, navíc pokud se bude hrát v týhle fujavici :D A nepříjemný los, ať už to bude Karolína nebo Ons, uvidíme

Každopádně Petra je momentálně skoro nejstabilnější tenistkou ve špicčce :D Do jaké fáze její kariéry jsme se to dostali - upřímně, tohle by mi ve snu nenapadlo, že Petra bude podávat takhle konstantní výkony a na každém turnaji uhraje minimálně čtvrtfinále :)

Chtělo by to, aby to zase někde ustřelilo :) Tady to vypadá velice zajímavě, ale je to ještě daleko :)
Reagovat
smazaný uživatel
+1 souhlas
Reagovat
smazaný uživatel
No fučet má i zitra. :(
Reagovat
LukasH
Je to tak. Petra zkarolínovatěla. :-) Kdyby nebyla loni zraněná, tak si myslím, že by byla taky v první pětce.
Daní za to je větší staženost v posledních kolech. Dřív, když se dostala do sf, tak to většinou rozbalila a byla to skoro jistota titulu.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky pěkný vítr. Petra si to užila. Jelena také.(Roland Garros)
Reagovat
tommr
Petra si opět zbytečně zkomplikovala život a místo jasný výhry ve dvou musela do tří setů. Hlavní ale je, že nad nebezpečnou soupeřkou nakonec vyhrála ...
Doufám, že ve čtvrtfinále dojde na český derby. Petra svou povinnost splnila a ted je řada na Karolíně ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
+1
Reagovat
Fransoas
Pokud dojde ke krajanskěmu souboji - bude to mít zvláštní atmosféru,protože Karolíně je jedno proti komu nastoupí.Těžko hodnotit.
Reagovat
smazaný uživatel
+1
Reagovat
tommr
neřek bych, že to bude Karolíně jedno. Pokud na zápas Petry s Karolínou dojde tak to bude určitě hodně vyhecovaný ...
Reagovat
annah
Bude to nepříjemné. Asi budu fandit Petře, protože je sympatičtější než Karolína.
Ale chtěla bych, aby vyhrála ta, která má větší šanci postoupit i v dalším kole. Jenže která to je? Věštění k křišťálové koule...
Reagovat
blixa
Karolína tam ještě není. A soupeřku má sakra nepříjemnou.
Reagovat
annah
No jo, to je fakt. Poněkud jsem v úvahách předběhla událostem. :-)
Reagovat
tommr
těžko říct takhle dopředu. Až samotnej zápas ukáže, která z našich holek má lepší momentální formu. Hodně bude taky záležet na tom kdo proti nim v semifinále nastoupí ...
Já budu každopádně při zápase našich přísně neutrální. Hlavně aby na něj vůbec došlo, protože Karolína ještě postup nemá ani zdaleka jistej ...
Reagovat
Alien
Jabeur se ale nejmenuje Karolína!
Reagovat
Torn
No, jestli dojde na české derby, tak hádám, že to Kája nezvládne podobně jako v Madridu, nezdá se mi nějakým způsobem moc motivovaná atd.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist