Larcherová de Britová: Chci hrát turnaje WTA, ne soutěže pro juniory

3. 10. 2008, 00:11
Rozhovory 1
Michelle Larcherová de Britová. Patnáctiletá Portugalka, která v této sezoně začala dobývat svět ženského tenisu. I v tak útlém věku si už připsala skalpy hráček první světové dvacítky. Dokázala sebrat set Sereně Williamsové nebo Rusce Kuzněcovové. Tento týden hraje v Taškentu a poprvé si zahraje ve čtvrtfinále. Věkem je stále juniorka, ale hrát turnaje pro "dospělé" je prý krok dopředu.
Profily hráčů
Michelle Larcherová De Britová

Jaký máte dojem z toho, že jste poprvé ve své kariéře dosáhla na čtvrtfinále turnaje WTA?
Je to opravdu krásný pocit dostat se do čtvrtfinále soutěže WTA. Teď je to podeváté, co hraju soutěž WTA a je to pro mě skutečně krásný okamžik.

Proč jste letos hrála pouze devět soutěží?
Je to kvůli mému věku, podle pravidel turnajů můžu hrát pouze 10 turnajů za rok. Je mi jen 15 let.

Larcherová de Britová v Taškentu:
- patnáctiletá Portugalka tento týden poprvé v kariéře postoupila do čtvrtfinále turnaje WTA, když porazila Slovinku Klepačovou a Bělorusku Pučekovou
- dnes se utká se třetí nasazenou Rumunkou Cirsteaovou o postup do semifinále

Ve čtvrtfinále budete hrát proti třetí nasazené hráčce Soraně Cirsteaové.
Hrála jsem proti Soreně na World juniors minulý rok a vyhrála jsem. Ale to bylo minulý rok a to ve skutečnosti neznamená nic. Jeden rok je pro každého dost dlouhá doba na zlepšení. Rovněž Sorana hraje dobře, ale mé dřívější vítězství proti ní mi dodává sebedůvěru.

Přestože jste letos hrála pouze devět turnajů, jste v žebříčku poměrně vysoko.
Když jsem letos začala, byla jsem okolo 230. místa, ale měla jsem v létě skvělé tři týdny. Kvalifikovala jsem se na Montreal a Stanford a hrála dobré zápasy. Prohrála jsem se Serenou Williamsovou a Kuzněcovovou ve 3. a 2. kole, ale oběma jsem sebrala jeden set a tak jsem v průběžném hodnocení během třech týdnů stoupla o 124 míst nahoru. Od té doby mám stálou výkonnost.

Mohla byste nám něco povědět o vašich nezapomenutelných zápasech?
Povím vám, jak jsem se kvalifikovala na Montreal a Stanford. Hrála jsem v Montrealu proti Sereně na centrálním kurtu, který byl úplně vyprodaný. První set jsem vyhrála 6-4 a ve druhém jsem vedla 2-0, ale nejspíš jsem pak byla nervózní a set prohrála 3-6, třetí pak 2-6.

Byl to neuvěřitelný pocit, jelikož všichni skvělí hráči sledovali můj zápas. Ale pak jsem se za stavu 2-0 začala cítit únavu - měla jsem v nohách pět zápasů včetně kvalifikace. A Serena je velice silová hráčka.

Druhý zápas byl proti Světlaně Kuzněcovové, čtvrté nasazené hráčce ve Stanfordu. Opět jsem vedla 5-3 v prvním setu a měla setbol, ale neproměnila jsem ho a set ztratila. Druhou sadu jsem ale získala poměrem 6-2, ale třetí prohrála 6-4. Kdybych první set vyhrála, pravděpodobně bych vyhrála i zápas, přesto mi tento duel dal spoustu sebedůvěry.

Čtěte:
17.07.2008
- Michelle uhrála set proti Sereně
17.07.2008
- Michelle, hvězda budoucnosti
30.07.2008
- Michelle má skalp Pennettaové

Chystáte se skončit s hraním v juniorských soutěžích a přejít do seniorských turnajů v takhle raném věku? Myslíte si, že se nyní můžete správně rozhodnout?
V juniorech jsem byla v top 20 a vyhrála jsem Orange Bowl, pak jsem já a můj otec, který je zároveň i mým trenérem, došli k rozhodnutí, že budu hrát v seniorských soutěžích. Myslela jsem, že to bude krok dopředu hrát ženské turnaje. Hrát v juniorských soutěžích by byl krok dozadu. Nelituji toho. Dělám na turnajích WTA dobrou práci.

Pocházíte ze země (Portugalsko), kde fotbal je "náboženstvím", ale tenisová historie tam moc není, co na to říkáte?
Mám spoustu fanoušků a lidi mě znají. Uvědomují si, co dokazuji. Zatím jsem v tenise nikdo, ale v Portugalsku jsem už docela sledovaná. Pravda, tenis není tak velký jako fotbal, ale přesto je tam spousta dětí, hlavně děvčata, která jdou v mých stopách a říkají, že chtějí být jako já. Na to jsem opravdu pyšná. Jsem velmi šťastná, že jsem poslem tenisu ve své zemi.

A jaké jsou vaše momentální cíle?
Stále ještě pokračovat v tomto turnaji, pak budu hrát v Quebecu. Také se rychle blíží příprava na Australian Open, který začne začátkem příštího roku. Každý den budu trvdě trénovat, a když budu na kurtu, vždy do toho dám to nejlepší.

Proč jste si vybrala hrát na Tashkent Open a co jste si o turnaji myslela?
Měli jsme na začátku roku seznam a Tashkent Open byl na něm jako jeden z prvních. Je to pro mě poprvé, lidé v Taškentu jsou velmi milí a vždycky se vám snaží udělat pohodlí. Je to pěkný turnaj a jsem ráda, že tu mohu hrát. Za rok bych se sem zase ráda vrátila.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil / tashkentopen.uz

Komentáře

1
Přidat komentář
skott
Sebevedomi ji rozhodne nechybi, mozna ho ma az moc.Rad bych upozornil, ze v posledni dobe z hracek, co zazarily resp. byly v top100 jako patnactilete, zase takove hvezdy nevzesly.Sesil i Nicole hraji mizerne a na zadny obrat k lepsimu to nevypada ( i kdyz De Britti se do prvni stovky jako patnactileta nedostane).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist