Lehečka ani Macháč na argentinské favority nestačili. Češi po prvním dnu v Davis Cupu prohrávají 0-2

4. 3. 2022, 15:45
Aktuality 51
DAVIS CUP - Čeští tenisté po prvním dnu nemají na antuce v Buenos Aires blízko k účasti na finálovém turnaji Davisova poháru. Nejprve Jiří Lehečka nezvládl ani svůj třetí zápas v týmové soutěži a zaznamenal třetí porážku v řadě, když nestačil na o rok staršího Sebastiána Báeze. Tomáš Macháč poté neudržel náskok 6-2 2-0 proti světové čtrnáctce Diegovi Schwartzmanovi a ve třech setech padl.
Jiří Lehečka (© AFP)

"Chtěl jsem mít po prvním dnu stav jedna jedna, mohlo to být dva nula, ale na kdyby se nahraje," řekl kapitán Jaroslav navrátil v on-line rozhovoru s novináři z Argentiny. "Teď bude těžké zápas otočit, ale je to Davisův pohár a už se mnohokrát obrat povedl. Argentinci jsou na koni, ale ještě to neskládáme, a když zvládneme debl, tak šance bude," věří Navrátil.

Češi v historii dosud nikdy neotočili zápas ze stavu 0-2, změnit to zkusí v sobotu. Program začne v 15:00 čtyřhrou, do které byli při losu nahlášeni Zdeněk Kolář a Vít Kopřiva, ale nastoupí Macháč s Lehečkou. Domácí duo by měli tvořit pátý deblista světa Horacio Zeballos a Máximo González. Ve dvouhrách by se pak podle vývoje měli střetnout v souboji jedniček Lehečka se Schwartzmanem a následně Macháč s Báezem. Kapitáni ale mají možnost nominace změnit.

"Soupeř získal dva vydřený body. Hlavu ještě nevěšíme. Budeme makat, bojovat a jdeme do toho, jdeme je porazit. Nepůjdeme tam prohrát," burcoval Macháč před sobotou. Pokud se obrat proti favoritům nepovede, budou hrát tenisté 16. a 17. září o postup do kvalifikace v roce 2023. Výhra by znamenala účast ve finálovém turnaji, jehož základní skupiny se uskuteční 14. až 18. září na zatím neurčených místech.

 

Lehečka po skvělém startu odpadl
Lehečka ve vyrovnaném prvním setu vedl nad Báezem po brejku z osmé hry 5-3. Nedokázal ale sadu dopodávat, po chybách o servis přišel a set rozhodl tie-break. Do něj vstoupil soupeř skvělým úderem po doběhnutí zkráceného míče za síť a Lehečka prohrál 4-7.

"První set jsem měl ve svých rukách, určitě měl dopadnout na moji stranu. Ale bohužel, zrovna v tom gamu se mi nepovedlo, co jsem chtěl zahrát. Udělal jsem chyby a pak v tie-breaku soupeř bohužel zahrál velice slušně," řekl Lehečka novinářům.

Báezovi tleskala i bývalá hvězda Gabriela Sabatiniová a Argentinec se ve druhém setu rozehrál. Trápil Lehečku liftovanými míči k základní čáře a český hráč se oproti první sadě tolik nedostal k aktivnější hře. V šestém gamu přišel o servis a po hodině a 23 minutách a výsledku 6-7(4) 3-6 o zápas.

"Ve druhém setu se projevila jeho rozehranost na antuce. Těžko jsem se dostával k tomu, co na mé hře platí. Na antuce tolik nefunguje servis, o něj jsem se nemohl opřít. Nelze to hodnotit pozitivně," konstatoval Lehečka.


Překvapit se nepodařilo ani Macháčovi
Macháč vletěl na čtrnáctého tenistu světa Schwartzmana ve velkém stylu. Hrál útočně, soupeř mu pomáhal horším servisem a český hráč po brejku z první a sedmé hry získal úvodní set v poměru 6-2. "Tomáš začal abnormálně dobře, Schwartzman byl nervózní, protož mu Davis Cup nevychází. Tomáš mu šel do returnu, Schwartzman se rozsypal na servisu," řekl Navrátil.

V úvodu druhé sady vedl Macháč 2:0 a měl brejkbol, ale bekhendový return zastavila páska. "Bohužel to nevyšlo zrovna v ten moment. On se zvedl, začal hecovat a rázem se dostal do hry. Kdybych to doklohnil na 3-0, tak by to mohlo vypadat jinak," litoval Macháč.

Zápas se rázem zcela otočil. Macháčovi se tolik nedařilo a ztratil devět her v řadě. Schwartzmana pak hnali fanoušci v ne zcela zaplněných ochozech. "I když mi to nepadalo, tak jsem se držel taktiky a chodil do toho. Nespadl jsem do defenzivy a nezačal pinkat, tím bych se úplně rozsypal. I když jsem prohrál devět gamů za sebou, tak jsem hrál každý míček naplno, měl jsem šance. I když se to nepovedlo, tak si myslím, že se to povede příště," řekl Macháč.

Ve třetím setu sice měl Macháč brejkbol při každém podání soupeře, ale uspěl jen jednou a přes bojovnou snahu na o více než sto míst lépe postaveného hráče na žebříčku ATP nakonec nestačil 6-2 2-6 3-6.

Macháč v utkání využil pět ze 14 brejkbolů a soupeř šest z devíti. "Pokud se chci dostat tam, kde jsou tihle kluci, tak tyhle šance musím využívat a pak budu vítěz já. Nesešlo se to, proto tady sedím jako poražený," řekl Macháč.


Korda zvládl debut v americkém daviscupovém týmu
Jednadvacetiletý Sebastian Korda má za sebou úspěšný debut v americkém daviscupovém týmu. Syn někdejšího českého tenisty Petra Kordy v kvalifikačním utkání s Kolumbií porazil Nicoláse Mejíu 6-4 1-6 6-4. Výběr USA vede v Renu po prvním dnu 2-0. Týmová jednička Taylor Fritz smetl Alejandra Gonzáleze 6-1 6-0.

Čtyřicátý hráč světa Korda splnil v duelu s Mejíou, který je v pořadí ATP na 265. místě, roli favorita, i když ztratil set. "Byl jsem celkem v pohodě. Šlo to dobře a jsem rád, že jsem to zvládl," řekl agentuře AP rodák z Bradentonu po zápase, v němž si pomohl k výhře 12 esy.

Před utkáním si nechal poradit od svého otce i dvojnásobného daviscupového vítěze Radka Štěpánka. Navíc se týden připravoval s Andrem Agassim. "Všichni mi moc pomohli, jen mě trochu usadili. Mám za sebou spoustu skvělých lidí a mám radost, že se mi povedlo při debutu vyhrát," uvedl Korda, který získal první bod v zápase.

"Seby odvedl skvělou práci, fakt bojoval. Bylo to samozřejmě těžké, první dvouhra znamená velký tlak. Je skvělé, že vyhrál. Cítil jsem se pak jistější," řekl Fritz.

KVALIFIKACE NA FINÁLOVÝ TURNAJ DAVISOVA POHÁRU
Česko - Argentina 0-2 | Buenos Aires, antuka
Lehečka - Báez 6-7(4) 3-6
Macháč - Schwartzman 6-2 2-6 3-6
Francie - Ekvádor 2-0 | Pau, tv. povrch / hala
Rinderknech - Gómez 6-2 7-5
Mannarino - Quiroz 6-4 4-6 6-1
Španělsko - Rumunsko 2-0 | Marbella, antuka
Bautista - Boitan 6-3 6-1
Alcaraz - Copil 6-4 6-3
Finsko - Belgie 1-1 | Espoo, tv. povrch / hala
Virtanen - Goffin 5-7 6-3 3-6
Ruusuvuori - Bergs 6-3 7-5
USA - Kolumbie 2-0 | Reno, tv. povrch / hala
Korda - Mejía 6-4 1-6 6-4
Fritz - A. González 6-1 6-0
Nizozemsko - Kanada 2-0 | Haag, antuka / hala
van de Zandschulp - Galarneau 7-5 7-6(9)
T. Griekspoor - Diez 6-4 6-4
Brazílie - Německo 1-1 | Rio de Janeiro, antuka
Seyboth Wild - A. Zverev 4-6 2-6
Monteiro - Struff 6-3 1-6 6-3
Slovensko - Itálie 1-1 | Bratislava, tv. povrch / hala
Gombos - Sinner 4-6 6-4 4-6
Horanský - Sonego 7-6(2) 6-3
Austrálie - Maďarsko 1-1 | Sydney, tv. povrch
de Minaur - Piros 7-5 6-2
Kokkinakis - Fucsovics 6-7(4) 6-1 3-6
Norsko - Kazachstán 1-1 | Oslo, tv. povrch / hala
Ruud - Kukuškin 6-1 6-4
Durasovic - Bublik 3-6 2-6
Švédsko - Japonsko 1-1 | Helsingborg, tv. povrch / hala
Madaras - Watanuki 4-6 4-6
E. Ymer - Daniel 7-5 6-4
Korea - Rakousko 1-1 | Soul, tv. povrch / hala
Ji Sung Nam - Novak 1-6 4-6
Soonwoo Kwon - Rodionov 7-5 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

51
Přidat komentář
peggy
Už pošlete toho Navrátil někam.Snad to nebudou mít z Kaderkou do důchodu.
Reagovat
vojta91
Navrátil vensmilesmilesmile
Reagovat
hanz
Za tohle nemohl Navrátil, oba dva na ně měli, jen se psychicky složili. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nicméně ideově na ně nedostatečně působil, takže by z toho měl vyvodit závěry a minimálně by si neměl dopřát po obědě viržinkosmile
Reagovat
Dobry-den
Tak to bychom měli. Zítra si ještě Kopřiva s Kolářem střihnou debla a pak se pokusíme na tuto nepodařenou epizodu zapomenout. smile Naštěstí je to jen blbý DC, tak snad si to kluci vybrali a na turnajích budou zase hrát normálně. smile
Reagovat
hanz
Asi tak, beztak by se dál nedostali. Výlet dobrý.
Reagovat
Krejca
teď mu dal prakticky set zadarmo....

Ale už několikrát už takovýhle "kolaps" měl tento rok.. většinou to bylo na set tak snad teď také smile
Reagovat
SpacialRecognition
6 prohraných gemů v řadě, převážně nevynucenými chybami, chytil Siniakitidu.
Reagovat
EllNino
Není jediný na světě, komu se v Argentině rozklepala kolena ... se koukni, co je tam za atmošku, to může semlít kohokoli
Reagovat
SpacialRecognition
Kolik nevynucených chyb Macháč dal od stavu 6-2 2-0? 20?smile
Reagovat
hanz
Minimálně.smile
Reagovat
EllNino
Reagovat
hanz
A po právu.
Reagovat
EllNino
Ajajaj, čertík z krabičky :D
Reagovat
hanz
Je to k pláče než k smíchu.
Reagovat
EllNino
já nevím, jsou jasní outsideři, mohli max překvapit, což v podstatě udělali, jen to nedotáhli
Reagovat
Dobry-den
Nezlob se, ale za takový kolaps proti marnému soupeři, kdy teď najednou Tomáš nemůže trefit kurt, fakt nikoho chválit nebudeme. Vždyť tam prohrál asi 12 míčků v řadě. smile
Reagovat
EllNino
Nezlobím se smile
Reagovat
Dobry-den
smile
Reagovat
SpacialRecognition
Tohle bránení kolapsů z ničeho nic, přitom soupeř se nijak extra nezlepšil, je čirý alibismus.
Reagovat
EllNino
A jeje, white knight zbrojí smile
Reagovat
Maca
smile
Reagovat
Grape
smile
Reagovat
SpacialRecognition
z ničeho nic nevynucená chyba za nevynucenou chybou.
Reagovat
Dobry-den
A to jsem si myslel, že labilnějšího hráče, než je Veselka, snad ani mít nemůžeme. smile
Reagovat
hanz
Labilové jsou v českém tenisu všichni. Nahnat k psychologovi všechny a povinně, absolutně nezvládnuté!
Reagovat
Pe3k
Furt lepší než biatlon smile
Reagovat
hanz
No to je další kapitola.smile
Reagovat
SpacialRecognition
Pěknej kolaps.
Reagovat
hanz
Nechutné, obdobně jako v prvním setu u Lehečky.
Reagovat
hanz
Macháč i Lehečka - Mládí vpřed, ale psychicky jsou v háji jako další čeští tenisté. Jen samé chyby, Argentinci nemuseli nic předvést.smilesmilesmile
Reagovat
EllNino
Škoda returnu za stavu 6:2 2:0 40:30, Diego je v zápase
Reagovat
Dobry-den
Klasika. Místo toho, aby tragického soupeře zašlapal do země, tak jej posadil na koně. smile
Reagovat
EllNino
na druhou stranu, Schwartzman není tam, kde je, náhodou ...ale je to škoda
Reagovat
annah
Přesně tak. Už to, že mu Macháč vzal set, je z jeho pohledu úspěch. Bohužel pro nás to asi půjde do kopru.
Reagovat
Fandina
Tomáš ten první set sehrál super, ale nepochybuji o tom, že Schwartzman teď zabere a bylo by fajn, kdyby mu to Tomáš nedovolil.
Reagovat
Maca
Mně přijde že ho podcenil. A to je ve sportu vždycky průser.
Reagovat
Fandina
Jj, nevadilo by mi, kdyby se nevzpamatoval a Tomáš ten druhý set také vyhrál. Hraje celkem nezvykle rychle na antuku a i chodí i na síť.
Reagovat
Maca
Tak, chodí mu do servisu, je na Tomáše hodně blízko za základní čarou a tlačí na něj. Možná proto tolik dvojchyb.
Reagovat
EllNino
Dalo se čekat, že to tak dopadne, ale ten první set zbytenčě prohrál ... Baez je na vlně a je to taková mladší verze Schwartzmana, takže nic lehkého ...Druhý set už byl jednoznačný smile

Cesta za výhrou měla vést právě přes tento zápas ... nezbývá než doufat, že Tomáš zaskočí Diega, vyhrajeme debl a Tomáš pak přehraje Baéze, ale to se mi zdá jako utopie ...
Reagovat
Pe3k
Souhlas, naštěstí Tomáš zatím hraje supr a Diego naopak.
Reagovat
Dobry-den
Lehečka v roli jedničky neobstál. Když měl dopodávat první set, tak se trestuhodně vyházel a ve zbytku zápasu dělal jen komparz. smile
V kolonce DC výher se tak stále 'pyšní' nulou, což je dost žalostné. Sice hrál pokaždé proti kvalitním hráčům, ale tady na slabého soupeře nenarazí. smile Dneska jsem od něj čekal víc... smile
Reagovat
baba
takže moje obavy se naplňují, tohle bude 3:0 okamžitě a střelhbitě..
no nevadí, snad bude za pár let lépe i u chlapů
Reagovat
EllNino
Pekny zapas, skoda, ze ta mel Jiri od stavu 5:3 do 5:5 0:15 a pak od 6:5 30:15 do 6:6 1:5 ta hlucha mista
Reagovat
EllNino
Pekny zapas, skoda, ze ta mel Jiri od stavu 5:3 do 5:5 0:15 a pak od 6:5 30:15 do 6:6 1:5 ta hlucha mista
Reagovat
Nenela
Mate nekdo nejaky pouzitelny link? Nic mi nejede smile
Reagovat
Maca
Je to na ČT2
Reagovat
Nenela
Nejsem v CR smile
Reagovat
Pe3k
Ani na čt2 to nejede smile
Reagovat
Fandina
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/
Reagovat
budul
http://ws.freestreams-live1.com/tennis-live-stream2/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist