Lehečka nevyužil mečboly a v Rotterdamu prohrál bitvu proti světové osmičce Hurkaczovi

14. 2., 00:05
Aktuality 31
Jiří Lehečka (22) skončil na halovém turnaji v nizozemském Rotterdamu hned v prvním kole, a to po obrovské bitvě a nevyužití mečbolů proti Hubertu Hurkaczovi (27). Po svém premiérovém titulu v Adelaide tak dál čeká na výraznější úspěch. Světová osmička bude usilovat o třetí čtvrtfinále v řadě proti domácímu Tallonu Griekspoorovi (27).
Profily hráčů
Lehečka v prvním kole prohrál bitvu s Hurkaczem. (© Profimedia)

Hurkacz – Lehečka 6:3, 6:7, 7:6

Jiří Lehečka na začátku sezony v australském Adelaide slavil první triumf na okruhu ATP, z dalších dvou turnajů se ale poroučel ve druhém kole po nečekaných porážkách s Alexem Michelsenem a Arthurem Rinderknechem. Chuť si nespravil ani na kvalitně obsazeném turnaji v rotterdamské Ahoy aréně, kde v prvním kole čelil hráči TOP 10 a nasazené čtyřce Hubertu Hurkaczovi a letos poprvé nezvládl úvodní zápas na individuálním turnaji.

Lehečka v Rotterdamu nezačal vůbec dobře a hned ze startu zápasu i kvůli nevynuceným chybám ztratil hned svůj druhý gem při podaní a ztrátu servisu už do konce setu nedohnal. O poznání lépe si rodák z Mladé Boleslavi vedl ve druhá sadě, ve které ani jednou nezaváhal na podání, nastřílel 21 vítězných úderů a rozhodnout musel tiebreak. Ve zkrácené hře odvrátil tři mečboly, esem proměnil třetí setbol a vyhrál ji 11:9 a zápas poslal do rozhodujícího dějství.

Ve velmi vyrovnaném třetím setu si znovu oba hráči drželi podání až do tiebreaku, přestože v desátém gemu musel Lehečka odvracet již čtvrtý mečbol. Sám si v tiebreaku vypracoval tři možnosti zápas ukončit, ale ani jednu z nich nevyužil. V pořadí již šestý mečbol si Polák vypracoval vítězným returnem a  zápas ukončil esem.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Pro Lehečku to byl první vzájemný zápas s Hurkaczem, který i na třetím individuálním turnaji přešel přes českého hráče a letošní bilanci proti němu upravil na 3:0. V dalším zápase bude Hurkacz čelit domácímu Tallonu Griekspoorovi a pokusí se zlomit kletbu zdejšího osmifinále, přes které nikdy nepřešel.

Výsledky turnaje ATP 500 v Rotterdamu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

31
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
SpacialRecognition
Tsurenko se odhlásila
Reagovat
Nola
tak som citala, ze vraj sa odhlasila, resp. skrecovala tolko zapasov, kolko titulov od roku 2022 Iga vyhrala.....
Reagovat
Pe3k
No prosral to ukázkově teda, ale tak bylo to první kolo 500 turnaje, tak snad v důležitějším zápase bude mít zase štěstí...
Reagovat
baba
o tom mluvím již dlouho. Hlava,hlava,hlava....naši dají v match pointu dvojchybu, soupeř eso. A v tom je rozdíl mezi top hráčem a výbornou 50tkou dalších.
Reagovat
sysel
Reagovat
GaelM
Reagovat
GaelM
Snad Kuba Menšík by v tomhle mohl zazářit. Zatím na něj není takový tlak, ale přijde mi, že se s big pointy vyrovnává velmi dobře.
Reagovat
aligo
To Lehy taky dokud se nezačal více prosazovat
Reagovat
EllNino
Presne, to je vzdycky lehci
Reagovat
Nola
omg, to su zase kecy, a vsetci to tu lajkuju akoby to bolo iba o hlave, bez prehier hrac nemoze napredovat, pouci sa a nabuduce bude trebars lepsie returnovat..... zohral vyborny zapas, videla som iba 2.set a tam odvratil 2 MP, takze lamat hned palicu je take jednoduche, skor by som ho pochvalila, ze to nevzdal a vyrovnal sa hracovi T10, ktory ma za sebou uz nejake tie tituly z M1000, aj ti najlepsi sa stali lepsimi, iba ked si presli podobnymi zapasmi, ale tu je kazdy generalom a vyhrava vsetky bitky
Reagovat
Ronnyx
Netuším jak moc sleduješ Lehečku, možná by si pak měl jiný názor či alespoň trochu pochopení.
Tady totiž nejde jen o tento zápas, ale i spousty předchozích...Jirka v rozhodujících momentech bohužel ztrácí zápasy a často právě svými chybami - což právě svědčí o jeho hlavě nikoliv o hře jako takové.
Nevylučuji však, že se to jednou může změnit a postupem času právě v takových těsných momentech bude tím lepším hráčem.
A jak všichni víme, kolikrát je zápas a tím i celý turnaj právě o takových těsných momentech, takže je třeba zvládat, aby se dostal výš.
Reagovat
Nola
takze este raz, Hurkacz ma 27 rokov, skontroluj, kedy sa zacal presadzovat, Lehecka ma 22, ako pisem skusenost bola na strane HuHu, a prave taketo tesne zapasy su prislubom do buducnosti, vsetci ho tu prirovnavaju k Tomasovi a hlave, ale Tomas tusim prave naopak sa presadil tym, ze porazil Federera na OH a potom tusim Nadala, Murrayho a co nasledovalo? dali si na neho vacsi pozor, obcas ich este dokazal porazit, ale nie porazat, radsej male krociky, ako velke halo......
sledujem ho, pamatam si trebars na zapas s Murraym vlani, tam bol este o rok mladsi a neskuseny, ved aj Federer sa nepresadil hned - sice mozno blby priklad, ale je to tak....
Reagovat
Ronnyx
Mám se za to, že jsi reagoval na kritiku ohledně Jirkovy mentální stránky - nikoliv na jeho prosazování v tenisu, umístění v žebříčku apod.
Ano zápas mu skutečně prohrála hlava, netuším co má společný věk Hurkacz s dvojchybou ze strany Jirky.
A taky jak jsem psal, všechno se může změnit postupem věku, takže kritika jeho mentální stránky je za mě v pořádku. Důležité je, že Jirka a jeho tým si je toho vědom a věřím, že jednou bude právě v těchto vyrovnaných momentech lepší.
Reagovat
Ondra979
jj je to tak...on s tim proste Lehecka urcity problem ma, to je jista vec, a ted je otazka, jestli to dokaze zlepsit...samozrejme, muze, ale s timto se urcite pracuje o neco hure nez napr. kdyz potrebuje hrac vylepsit techniku servisu, to se da nadrilovat, tohle bohuzel tolik ne,to je jina vec...ale sanci mu urcite dejme, cas ukaze. a co se tyka Mensika, tak tam je urcite jeste brzy na nejake zavery, vypada slibne, ale tezke zapasy kde proveri jeho mentalni odolnost ho teprve cekaji
Reagovat
Pavol
Máš pravdu. To čo si tu napísala je číročistá pravda. Lehy je dobrý hráč a bude ešte lepší. Ja som tiež hráč - myslím šport a každá prehra ma posúva hore vyššie. Ale som aj tipér a tam sa tiež posúvam vyššie. Pomaly ale isto.
Reagovat
darek.vrana
Přesně. V podstatě každý druhý zápas se rozhoduje v koncovce, ale u těch vyhraných nikdo neřekne "ten má dobrou hlavu, že to zvládnul", jen po prohrách všichni všechno hází na hlavu. Jirka má hlavu v pohodě, včera minimálně 10x zahrál v supertěžkých momentech dobře a odvážně. Rozhodně to nebyl žádný kolaps. Ty koncovky jsou těžké pro každého, xkrát jsem podobné situace viděl i u těch úplně nejlepších jako je Federer, Djokovič a další.
Reagovat
Krisboy
Tak srovnávat kolapsy Federera a Djokoviče je nesmysl...u Federera jsi je mohl vidět násobně častěji, Djokovič s tímhle nikdy problémy neměl. To už spíše Nadal...
Reagovat
darek.vrana
Ale i u Djokoviče jsem viděl, jak dal v klíčových chvílích dvojchyby a to je ten nejodolnější z nejodolnějších.
Reagovat
makro99
o dost větší část lidí má prostě tyhle generalizační projekce hozený do negativna..
to máš stejný, jak když Češky předvádějí poslední dobou jeden spektakulární obrat za druhým; ale nikdo tady nezobecňuje - "český tenistky mají proti zbytku světa silnou hlavu.." ale když pak přijde zase pár porážek v koncovkách, tak se to tu jen hýří generalizacema typu "no jo, ty český labilky"...
Reagovat
George_Renel
Škoda, po krásné otočce v TB 2. setu byl Jirka ve 3. setu o trochu lepším a aktivnějším hráčem. Nicméně se konečně snad zablýskalo na lepší časy a vrací se v někdejší formě.
Reagovat
Krisboy
J2rka škoda...ale musel to být úžasný zápas.
Vůbec to včera bylo všechno nějak dramatické
Reagovat
FandimRF
Proc nehraje Djokovic? Ja myslel,ze jeho cilem je bourat rekordy. Tak na co ceka?
Reagovat
Krisboy
Až ho pěkně poprosíš.
Reagovat
FandimRF
Bohuzel se s nim osibne neznam. Ale myslel jsem,ze se nijak netaji utokem na vsechny mozne rekordy,tak nevim nac ceka.
Reagovat
srnecek
Asi preto, že napriek tomu, že netají svoje zámery, nie je sprostý, aby obiehal všetky ATP turnaje. A nie je ani najmladší. Priority má stanovené. Hráč jeho kvalít pôjde len výnimočne na nejaký turnaj mimo GS, vybraných Masters a olympiády. A aj to je dosť.
Reagovat
Krisboy
Tak napiš jeho managementu nebo na facebook nebo twitter/x, jestli tě to opravdu tak moc zajímá a myšlení přenech jiným.
Reagovat
FandimRF
A proc bych to nemohl napsat sem? Jestli na to nemas zadny nazor tak nereaguj. Tvoje rady nepotrebuji,myslet si b7d7 co chci.
Reagovat
Krisboy
Protože tady ti nikdo neodpoví, nikdo to tady nemůže vědět. Ví to jen Djokovič a jeho tým. Už to chápeš, nebo to mám zkusit ještě více rozvést?
A proč mi píšeš, že si budeš myslet, co chceš? Co jiného by sis měl myslet? Jsi blázen, nebo jsi přijel z ruSSka a svobodné myšlení je pro tebe neznámý pojem?
Reagovat
Nola
LOL, mal by si zmenit nick FandimND
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak se nám Jirka zapsal do "oblíbeného" almanachu Naše slavné prohry.

Na druhou stranu, byl to opravdu skvělý zápas, v němž Jirka světovou osmičku přestřílel na winnery a s UE na tom nebyl zle.
Ale je tu bohužel ale - za celý zápas vyrobil 2celé dvojchyby, ovšem jednu z nich na svůj MB. HuHu dal na svůj (pravda xtý) MB eso a v tom byl možná jediný rozdíl za celý zápas. Trocha smůla, bylo tam myslím i prasátko, ale také 2-3 Jirkovy nevyužité šance v závěru zápasu. To jsou ty rozdílové body, které v zápasech s TOP hráči musí proměnit. Někdo jiný by mu těch šancí nabídl ještě méně, ne-li žádnou

Hodně štěstí dál, na tomhle výkonu se dá stavět. Velký rozdíl oproti dvěma minulým turnajům. I za eso, myslím 225km/h!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist