Lehečka slaví první výhru na trávě. Ve Stuttgartu oplatil Gironovi porážku z French Open

12. 6. 2023, 13:13
Aktuality 11
Jiří Lehečka (21) se na čtvrtý pokus dočkal svého premiérového vítězství na nejrychlejším povrchu. Nejlepší Čech v žebříčku ATP ztratil úvodní sadu, ale pak už dominoval a po setech 4:6, 6:3, 6:4 oplatil Marcosovi Gironovi (29) nedávnou porážku z antukového French Open. O čtvrtfinále se utká s nasazenou trojkou a dalším americkým zástupcem Francesem Tiafoem (25).
Profily hráčů
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka měl v úvodu sezony životní formu. Na Australian Open se stal prvním českým grandslamovým čtvrtfinalistou po pěti letech a o měsíc později v Dauhá byl pětkrát jediný míček od premiérového finále na turnajích ATP. Po nevyužitých mečbolech však přišel propad formy a v posledních týdnech i potíže s pravou nohou.

Znovu chytit se bude chtít na trávě, na níž se pokusí zapomenout na brzké vyřazení na French Open a také nepovedené vystoupení v Prostějově. Na domácím challengeru ztroskotal v roli nasazené jedničky už ve čtvrtfinále na hráči z druhé stovky žebříčku Lukášovi Kleinovi.

A začal dobře. Ve Stuttgartu po obratu přehrál Marcose Girona, Američanovi oplatil nedávnou porážku ze druhého kola antukového majoru a na čtvrtý pokus si připsal své premiérové vítězství na trávě.

Rodák z Mladé Boleslavi, který na nejrychlejším povrchu debutoval loni a prohrál všechny tři duely, nevyužil své šance a úvodní set za 38 minut ztratil. V následujících dvou však dominoval a vyhrál všech 29 bodů po prvním podání. Zápas mohl ukončit dříve, napoprvé však utkání nedoservíroval a na returnu nevyužil první ze dvou mečbolů. Na druhý pokus už ale uspěl, dokonce čistou hrou.

O první čtvrtfinále na travnatých dvorcích bude usilovat proti dalšímu americkému zástupci a nasazené trojce Francesovi Tiafoeovi. S osmifinalistou loňského Wimbledonu změří síly poprvé.

Matteo Berrettini odehrál svůj první zápas po dvouměsíční pauze. Bývalý šestý hráč světa vyhrál ve Stuttgartu všech devět utkání a do německé metropole se vrátil s bilancí 20-1 z posledních 21 zápasů na trávě (porážka ve Wimbledonu s Novakem Djokovičem). Ital však skončil hned v prvním kole po výprasku 1:6, 2:6 od krajana Lorenza Sonega, kurt opustil v slzách a titul neobhájí.

Lorenzo Musetti se vítězství na trávě dočkal až v pátém zápase na tomto povrchu. Nasazený Ital přehrál 7:6, 6:3 kvalifikanta Bornu Goja a jeho dalším soupeřem bude Grégoire Barrére, nebo domácí divoká karta Oscar Otte.

• ATP 250 STUTTGART •
Německo, tráva, 718.410 eur
pondělní výsledky (12. 6. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Lehečka (ČR) - Giron (USA) 4:6, 6:3, 6:4
Musetti (6-It.) - Gojo (Chorv.) 7:6 (7:4), 6:3
Sonego (It.) - Berrettini (7-It.) 6:1, 6:2
Watanuki (Jap.) - F. López (Šp.) 7:6 (7:5), 6:3
Gasquet (Fr.) - Eubanks (USA) 7:6 (7:2), 6:4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
IngStavinoha
Chrám ukáže, kam tento mladíček momentálně patří. smile
Reagovat
darek.vrana
Menšík pěkný skalp.smile A v dalším kole si může připsat další pěkné jméno.
Reagovat
Ela-fon-isi
smilesmile
Reagovat
makro99
smile
Reagovat
Pe3k
Gyros už zas hraje? Fajn DjokoBitch má ve Wimbledonu konkurenci smile
Reagovat
smazaný uživatel
Tiafoe bude pro Lehečku ve 2. kole "nemilosrdným zrcadlem" smile.
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
George_Renel
Mělo to být ve 2 setech. Ten první v koncovce trestuhodně promrhal. Naštěstí se zvedl.
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Krisboy
Johohóó!! Rodí se nový travnatý král...smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist