Lehečka v Indian Wells zničil i Tsitsipase a poprvé si zahraje čtvrtfinále na Masters

12. 3., 20:43
Aktuality 53
Jiří Lehečka (22) vyřadil po výborném výkonu ve třetím kole v Indian Wells světovou pětku Andreje Rubljova a šanci nedal ani 11. hráči pořadí Stefanosovi Tsitsipasovi (25). Nejlepší Čech v žebříčku zvítězil jednoznačně a bez ztráty servisu 6:2, 6:4 a zajistil si svou premiérovou čtvrtfinálovou účast na prestižních podnicích Masters. O své největší semifinále bude usilovat proti letos neporaženému Jannikovi Sinnerovi (22).
Lehečka si zahraje první čtvrtfinále na Masters (© Profimedia)

Lehečka – Tsitsipas 6:2, 6:4

Jiří Lehečka v předchozím zápase dominoval proti Andrejovi Rubljovovi. Světové pětce nenabídl ani jednu brejkbolovou šanci a dlouho nekompromisní byl na vlastním servisu také proti bývalé světové trojce a aktuálně 11. hráči pořadí Stefanosovi Tsitsipasovi.

S nejlepším řeckým tenistou v historii prohrál oba předchozí souboje, na své průlomové akci v Rotterdamu 2022 i na loňském Australian Open. Tentokrát byl ale jasně lepším hráčem na kurtu a favorizovaný Tsitsipas mu celý zápas pomáhal velkým množstvím laciných chyb. Nejlepší Čech v žebříčku ATP naopak předvedl výborný výkon, minimálně chyboval, byl aktivnější než soupeř a takticky naprosto správně vyhledával jednoručný bekhend protivníka.

Navíc v koncovce zápasu zvládl několik komplikací na vlastním servisu. Prvnímu brejkbolu čelil za stavu 3:2 ve druhé sadě, v následujícím gamu nevyužil tři šance na brejk a v osmé hře odvracel další tři hrozby. Kritické momenty však s pomocí podání i aktivní hry ustál a po hodině a 18 minutách slavil postup.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Rodák z Mladé Boleslavi absolvoval svůj první individuální turnaj v letošní sezoně na začátku ledna v Adelaide a v australské metropoli si došel pro svůj první titul z turnajů ATP. Na dalších třech akcích však nedokázal porazit více než jednoho soupeře a rozjel se zase až na konci února v Dubaji, kde kvůli zranění skrečoval čtvrtfinále.

Osmifinále na podnicích série ATP Masters 1000 absolvoval podruhé v kariéře. Loni na antuce v Monte Carlu nedotáhl náskok setu proti Taylorovi Fritzovi. V Indian Wells účinkuje teprve podruhé, loni vypadl ve druhém kole s Rubljovem. V rozmezí pár dnů vylepšil svou bilanci s hráči TOP 20, s nimiž vyhrál poslední tři souboje, na 11:21.

"Tahle výhra znamená hodně. Hrát proti takto vysoko postaveným hráčům je velká výzva. Věděl jsem, že to bude velmi těžké. Prohrál jsem s ním oba předchozí souboje. Oba jsme věděli, do čeho jdeme, a já jsem se připravil na tento zápas lépe," řekl Lehečka v rozhovoru na kurtu.

Ve čtvrtfinále akcí Masters je Lehečka prvním Čechem od roku 2017, kdy se takto daleko dostal Tomáš Berdych, který je členem jeho trenérského týmu.

Ve čtvrtek bude poslední česká naděje ve dvouhře na letošním BNP Paribas Open usilovat o své páté a největší semifinále na nejvyšším okruhu. Ve čtvrtfinálovém duelu vyzve letos neporaženého Jannika SinneraS Italem jediný dosavadní souboj na challengeru v Ostravě 2019 prohrál.

Rozjetý Sinner zvládl i 15. letošní duel, když si v osmifinále poradil 7:6, 6:1 s nebezpečným domácím mladíkem Benem Sheltonem. Vítěz lednového Australian Open bude usilovat o zopakování loňské semifinálové účasti.

Marozsán – Alcaraz 3:6, 3:6

Carlos Alcaraz zahájil obhajobu triumfu na Masters v Indian Wells prohraným tie-breakem, nicméně ve všech následujících šesti setech dominoval a dohromady v nich ztratil pouhých 12 gamů. Po výhrách nad Matteem Arnaldim a trápícím se Félixem Augerem-Aliassimem si poradil i s Fábiánem Marozsánem, kterému oplatil šokující porážku z loňského Masters v Římě.

Jediné komplikace musel řešit až v předposledním gamu na podání. Se sérií dvou brejkbolových hrozeb si ovšem poradil a zápas poté doservíroval čistou hrou. Na podání prohrál celkem jen 11 bodů a na postup a své jubilejní 50. vítězství na Masters potřeboval pouhých 77 minut.

Dvacetiletý Španěl loni senzačně ovládl Wimbledon a slavil svůj druhý grandslamový triumf. Od té doby se však ohromně trápí a poslední finále absolvoval v srpnu na Masters v Cincinnati, v němž v maratonské bitvě podlehl Novakovi Djokovičovi. Letos skončil již ve čtvrtfinále na Australian Open a v semifinále během obhajoby titulu v Buenos Aires. Následně si hned v prvním zápase v Rio de Janeiru zranil kotník a vzdal.

Bývalý lídr žebříčku a druhý nasazený se do čtvrtfinále v kalifornské poušti dostal třetím rokem po sobě. Letos se v něm střetne s Alexanderem Zverevem, s nímž prohrál v lednu v Melbourne Parku a ve vzájemné bilanci ztrácí 3:5.

Zverev přetlačil v osmifinále 5:7, 6:2, 6:3 sedm zápasů neporaženého Alexe De Minaura, oplatil mu lednovou porážku z United Cupu a vzájemnou bilanci upravil na 7:2. Nejlepší Němec v žebříčku prošel do čtvrtfinále v kalifornské poušti teprve podruhé v kariéře a zahraje si o první semifinále v tomto dějišti.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Indian Wells

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

53
Přidat komentář
lvicek
Gratuluju Jirkovi k super uspechu. A libil se mi ten jeho rozhovor po zapase, kdy rikal, ze vloni mel prvni sezonu na tour, na tehle velkych turnajich byl poprve a uzival si velke kurty, zname tvare dalsich tenistu atd. ale ted uz je tam druhym rokem a uz se "usadil" a zameril vice na samotny tenis. A opravdu se zda, ze to tak je, ze ten zaskolovaci rok potreboval. Tak at se dari dal!
Reagovat
turista
Reagovat
australan.tenis
Pěkně Lehečka, ale stejně je jasné, že si s ním bude veliký Djokovičův fanda Menšík vytírat řiťku v budoucnu.

Mimochodem jsem velice rád za Sinnerovice. Porazil toho amerického nesympatického imperialistického klauna Sheltona.
Reagovat
HAJ
Vy znáte jeho politické názory Sheltona? Z čeho jste vydedukoval, že je americký imperialista?
Jakub Menšík má velký potenciál, ale predikovat, že si s Jirkou Lehečkou bude vytírat řitku je opravdu velice odvážné.
Oba dva mají velkou budoucnost, záleží, jak rozvinou talent.
Reagovat
Krisboy
Ty sem nechodíš moc často, že?
Reagovat
HAJ
Proč myslíš?
Reagovat
Krisboy
Jinak by ses s tím -píp-píp-píp- takhle nebavil. Evidentně ho neznáš.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ono může mást to, že si po transportu do vězeňské kolonie tam na jihu pro jistotu změnil nick.
Reagovat
HAJ
Dík za upozornění.
Reagovat
australan.tenis
Raději nemluv. Co slovo, to perla.

Pokládat otázky, na něž jsou očividné odpovědi. Blahopřeji.

Taky se ptáš u kasy v supermarketu proč ten rohlík stojí tolik, kolik stojí? Didínko. Tohle mě vážně vždycky dojme, nějakej troll nebo robot, co pokládá kompletně nesmyslné otázky.
Reagovat
Nenela
Ten tvuj prvni prispevek nebyl zrovna vykvet nestrannosti, neni treba prehanet. Shelton sympaticky neni, ale oznacovat ho za imperialistu neni duvod. Proste American

Mensik muze a nemusi byt lepsi, Mensik zatim vypada lip, ale takovych uz bylo.... Ja uz radsi nic nepredpovidam. Viz Linda Fruhvirtka, i kdyz u ni verim, ze se zase chytne a pujde nahoru
Reagovat
Blondie
Tenisportále, prosím, nechceš zase umožnit ignoraci některých účtů?
Bylo to fajn...
Reagovat
Pe3k
rovou starý tp ze vším všudy
Reagovat
Nola
LOL, ty by si stale niekoho banovala a pritom sa sama vrtas v sukromi tenisovych profikov a ich rodinnych prislusnikov...... asi si nespominas, ake tu boli prestrelky par rockov nazad, som sa velmi dobre bavila, mne trebars aj ten Forehand chyba, okrem toho, ze pobavil, v tenise bol doma, iba tolko
Reagovat
Blondie
Zlato, ignor není to samé jako ban.
Ju?
Reagovat
Nola
nebud blahosklonna, ja tu mam uz vacsinu uzivatelov precitanych, ak mam pocit, ze s dotycnym nenajdem spolocnu rec, nereagujem
Reagovat
Blondie
Ou jeach, medium dorazilo :D

Popravdě nemuset číst výplody některých ryze nenávistných a agresivních, na tenisty vulgárně útočících individuí bylo poměrně příjemné. Nicméně třeba to bude součást některého budoucího upgradu.

Ví vil sí, jak by řekl klasik.
Reagovat
lvicek
A co ty smajly? Budou, nebudou? :) to by mohl byt klidne prvni upgrade. A druhy upgrade, ktery bych velmi nutne potrebovala, by bylo, aby se nepocitaly vlastni prispevky jako nove! Je to strasne otravny.
Reagovat
Tennisfan77
No já bych toho Jirku zase tak mega nepřeceňoval. Ano, má skvělou formu ale ruku na srdce...Rublev je absolutní psychopat bez špetky nápadu a Jirka na něj hrát umí, Tsitsipas je rok hlavou úplně jinde a tenis není ani z daleka jeho priorita. Včera jsem sledoval větší polovinu zápasu a Řek to tam přišel odchodit, neskutečné množství chyb, kvanta míčů od Stefanose nedoletěla ani k síti, to byl absolutně odevzdaný výkon.

Až Sinner ukáže jak na tom Lehečka reálně je. Zda využil dobrého losu a dvou soupeřů absolutně z formy, nebo se opravdu tak zlepšil a může hrát s těmi nejlepšími.
Reagovat
Mony
No on Tsipy vylezl v druhé půlce 2.setu z deky a vlétla mu krev do žil.. Jirka měl docela namále a byl asi rád, že má brejk v zádech.. ale nebylo zas tak jednoduché to dohrát, I když Rubl byl asi výš a forma Tsipiho je trochu dole.
Reagovat
Tennisfan77
Jo, opticky to tak vypadalo, ale stejně Štefan strašně kazil. Nemá vůbec sebevědomí, zahraje dobře 2-3 údery a pak se úplně nesmyslně vyhodí. Ostatně čísla hovoří celkem jasně, tragický výkon jednoho vylepšuje statisticky výkon druhého. Ale třeba se pletu a Lehečka nyní bude konzistentně porážet hráče TOP20.
Reagovat
EllNino
Nebude, na to nemá konzistenci, ale tohle se mu povedlo :))
Reagovat
EllNino
A já bych ho zase nepodceňoval ... vždycky se na to dá koukat ze dvou pohledů :))
Reagovat
Krisboy
Hlavně hraje aktivně a agresivně a to je důležité, nečeká zalezlej na soupeřovy chyby.
Reagovat
elsky
Jo to je nejlepší.. když se daří a padá to tam . Jako u blahé paměti Petry Kvitové.
Reagovat
Krisboy
Sakra, teď mi trochu zatrnulo
Od J2rky bych rád viděl přeci jenom větší konzistenci
Reagovat
elsky
Jasně . Ale ranaři to tak mají, občas to lítá všude možně. Jo třeba takový Hurkacz, to je jiná, ten si svoje odvede vždycky

Tak třeba teď Jirka dá i Jannika.
Reagovat
frenkie57
Tomu moc nevěřím,ale setík by mu sebrat mohl a ten třetí dovést do zajímavé koncovky,aby bylo drámo.
Reagovat
elsky
Mám samozřejmě rád, když naši vyhrávají, ale drama dělá zážitek. Ty poslední Jirkovy zápasy trochu připomínaly první kola Tomáše Berdycha- 6:3 6:4 nazdar.
Reagovat
frenkie57
No,je pravda, že Jiřina momentálně hraje asi nejlepší tenis své dosavadní kariéry a proti zrzkovi určitou šanci má. Jannik ovšem je těžce v laufu, šňůra 15 výher je docela působivá. Nicméně nikde není psáno, že mu jí nemůže nějaký šikula(Lehečka) utnout. Už se moc těším, doufám že se bude hrát v nějaký rozumný čas.
Reagovat
makro99
já myslím, že von to tu psal i loni, když měl Jirka tu vlnu, tak všichni hráči, které porazil, byli z nějakého důvodu "v lese"..:)
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
EllNino
Vse se vzdy precenit i podcenit :))
Reagovat
Tennisfan77
Vlna je jedna věc, udržet výkonnost je věc druhá.
Reagovat
makro99
Jirka se celý rok stabilně drží mezi 30. a 40. místem. Momentálně je na vlně a hraje líp - možná na úrovni mezi 10. a 20. místem? Nevšiml sem si ale, že by tu někdo psal, že už je na úrovni Top3... Tzn. jak píšeš, že "až Sinner ukáže jak na tom Lehečka reálně je" - tak to podle mě nedává smysl...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Janek ukáže, jak je na tom Sinner.
Reagovat
PaYaB
To jsou zase řeči..

Ano, momentálně nejlepší hráč na světě ukáže hráči třetí desítky jak na tom je..
Reagovat
Mony
Už je to Pán Tenista
Ještě loni to na těch Big pointech nebylo ono. Pokrok viditelný.
Reagovat
elsky
Reagovat
Fransoas
Tak v okamžiku,kdy jsem si pustil přenos,nechtěl jsem uvěřit jaký je současný stav.Je naprosto úžasné,že se Jirkovi podařilo udržet úroveň hry i ve druhém setu.Další cenné
vítězství.Gratulace k postupu do čtvrtfinále na velkém turnaji !
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jediná Jirkova překážka na cestě k dnešnímu vítězství jsem byl já.
K zápasu jsem se dostal za stavu 2:1 40:0 ve 2.setu. Radši jsem ho nechal navýšit na 3:1 s tím, že to risknu, ovšem už by to mělo vyjít.
Ale...
pak Cyp na 3:2, poprvé Jirkovo zaváhání na servisu, které tak tak ustál , ale další rozehrával opět mizerně, tak jsem to vypnul. Než to Jirka zjistil, tak si servis ještě projel, nakonec mu naštěstí dal někdo echo a zápas už v pohodě dotáhl.
Děkovat nemusíte
Reagovat
Nenela
Reagovat
Zapkova99
Tak prosím, v případě nejistoty raději vypnout
Reagovat
Tomas_Smid_fan
snažím se, jak to jde.
Reagovat
Blondie
Reagovat
hanz
To já to zapnu, začnou prohrávat a jako správný Čech začnu s lahváčem nadávat
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
PaYaB
Tsitsipas hrál opravdu tragicky, ten jeho bekhend byl strašný, ale Jirka mu to nedělal lehké a v 1. setu hrál fantasticky. Ve druhém na chvilku odešlo podání na dovolenou ale jinak to taky bylo fajn.
Reagovat
Blondie
Taková paráda, mít kluky, co poráží top hráče!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Dobry-den
Gratulace, opět mimořádně soustředěný výkon.

Zato Cicipas hrál jako po flámu. Jirka tak stále čeká na pořádného soupeře. Ve čtvrtfinále už se ale asi dočká.
Reagovat
farr
Gratulka Obzvláště se mi líbilo hecování od Bédi v těch klíčových momentech: Hlavně odvážně. A Jirka to splnil parádní přístup. On žádný extra obranář nikdy nebude, je tudíž nutno si za tím jít paráda...
Reagovat
karlosray
super zápas i hra
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist