Lehečka v Rotterdamu skončil v semifinále po třísetové porážce s Tsitsipasem

12. 2. 2022, 17:43
Aktuality 22
ATP ROTTERDAM - Tažení Jiřího Lehečky turnajem v Rotterdamu, kde hrál poprvé hlavní soutěž turnaje ATP, skončilo v semifinále. Dvacetiletý Čech prohrál se světovou čtyřkou Stefanosem Tsitsipasem z Řecka po takřka dvouhodinovém boji 6-4 4-6 2-6.
Jiří Lehečka (© AFP)

Už účastí v semifinále se Jiří Lehečka posune do pozice české jedničky a poprvé v kariéře se v žebříčku ATP dostane do první stovky. V novém vydání by měl poskočit z aktuálního 137. místa na 95. pozici.

Proti světové čtyřce Stefanos Tsitsipasovi předvedl Lehečka opět agresivní hru, díky níž při premiéře v hlavní soutěži turnaje ATP Tour získal v úvodním kole skalp světové dvanáctky Denise Shapovalova. V prvním setu soupeři sebral podání hned ve třetím gamu, další dvě šance na brejk v následujících hrách pak už sice nevyužil, při svém podání ale za 37 minut proměnil setbol.

"Vážně mě hodně tlačil. Nevěděl jsem, co čekat, a snažil jsem se přečíst jeho hru. Po prvním servisu hrál neuvěřitelně dobře, tlačil a útočil, jak jsem snad ještě nezažil. Musel jsem se udržet v zápase a nakonec jsem dokázal přežít," složil Tsitsipas poklonu soupeři.

Vyrovnanou bitvu se favorizovaným Tsitsipasem sváděl Lehečka i ve druhé sadě, o niž přišel až ztrátou podání v desátém gamu. Řek si pohodu přenesl i do rozhodujícího setu, v němž se po dalším brejku ujal vedení 3-0 a náskok už nepustil.

První mečbol proměnil při podání českého hráče, který se v Rotterdamu dostal do semifinále jako nejníže postavený tenista od roku 1995. Tehdy si na turnaji o postup do finále zahrál 225. hráč žebříčku Omar Camporese.

Tsitsipas bude ve svém 18. finále usilovat o 8. titul, z toho už pátý z haly. Jeho soupeřem bude Félix Auger-Aliassime (h2h 5-2), s nímž pětkrát v řadě neprohrál. 21letý Kanaďan, devátý hráč světa, ve večerním semifinále zdolal 6-7 6-4 6-2 ruského obhájce titulu Andreje Rubljova a má 9. možnost získat premiérový titul na okruhu ATP.

• ATP 500 ROTTERDAM •
Nizozemsko, tv. povrch / hala, 1.349.070 eur
sobotní výsledky (12. 02. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Tsitsipas (1-Řec.) - Lehečka (ČR) 4-6 6-4 6-2
Auger-Aliassime (3-Kan.) - Rubljov (2-Rus.) 6-7(5) 6-4 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
Carloss
koukal jsem ze záznamu. jirka bude brzy v první padesátce.
Reagovat
Pe3k
To poznáš ze záznamu? smile
Reagovat
Rafaeoli25
smile. Tak někdy i záznam napoví hodně to je fakt. je pravda, že pokud bude takhle hrát dál, tak by to měla být jistota.
Reagovat
paddy
pojďme trochu zrekapitulovat start do nové sezóny

pozorní fanoušci zaregistrovali, že na AO zazářil nově složený deblový pár Hawke/Nadal smile

a protože rivalita v rámci Big3 nezná mezí, tak v Indian Wells uvidíme další nově složenou dvojici, a to Djokovič/Janssen smile

stay tuned...smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jen Zverevovi a Medvědovi (a Tsipovi) žádní deblovi spoluhráči nepomůžou, i kdybych jich nakrásně měli na každém prstu deset smile
Reagovat
Blondie
A fandila jsem, fandila... hrozně mě mrzí, že to Jirka nedotáhl. I tak turnaj snů a moc držím pěsti, aby to byla první kapka v moři a pokračovalo to pořádnou vlnou!

Vítej v TOP100! :)
Reagovat
Mony
Někdo tu psal, ze Lehečka bude v pavouku v hlavní soutěži v Marseile, ale není tam
Reagovat
Mony
To mělo být nahoře, nevím, proč to skončilo tady
Reagovat
Blondie
Prosím, kdy hraje ta Brenda?
Reagovat
Blondie
Jo už vidím, že je finále.
Tak to mě mrzí, že jsem to neviděla, každopádně super!
Reagovat
makro99
neboj, dneska to neviděl nikdo... akorát Joel Katz :)
Reagovat
Pe3k
Otočil zápas s Rublevem, který obhajuje titul a FAA ho nikdy neporazil. smile V prvním setu jsem měl dojem, že měl Rus ohromné štěstí jakým způsobem ho vyhrál smile naštěstí ten zápas FAA otočil a postoupil do finále proti Konipasovi. Snad prolomí finálovou smůlu a získá první titul. smile
Reagovat
Rafaeoli25
Pevně v to věřím, Tsip si titul nezaslouží za to co předvádí od FO a doufám, že to zase se štěstím neurve.
Reagovat
annah
Felix právě krásně rozebral rusaka. To bude zítra páradni finále! Mohl by to FAA zopakovat. Přeju mu výhru, je to sympaťák.
Reagovat
Rafaeoli25
FAA by měl dle letošní formy a vůbec formy posledních 7 měsíců Tsipa dát, ten neměl jít přes Lehejdu, nezasloužil si to, snad ho Felix po zásluze rozšvihá smile
Reagovat
Rafaeoli25
Doufám, že se Lehečka nezadře a poletí dál vzhůru. Docela rád bych si dal v září zápas třeba třetího kola USO mezi ním a Nadalem a kdyby to byl navíc pěkný a zajímavý zápas z obou stran tak tuplem jo smile
Reagovat
Fandina
první set byl super, tak doufám, že příště už to budou dva tak dobré a bude to. Byl to vlastně svátek pro českého fanouška, vidět po tolika letech v SF, v sobotu a v přímém přenosu Eurosportu klučičí tenis. smile
Reagovat
sojka1
a náš... :-))
Reagovat
EllNino
Nic naplat, 6. zápas na tak vysoké úrovni, to už je trochu mimo Jiřího momentální schopnosti :)

I tak je to snový turnaj a velká věc ...semifinále na pětistovce, navíc z kvldy, to se nepovede jen tak někomu :)

Tsitsi zaslouženě smile
Reagovat
Rafaeoli25
No možná došly síly, to asi Tsipovi zachránilo pozadí, neberu to jako zasloužený postup, snad ho Felix zítra smázne.
Reagovat
sojka1
na poprve? Super!
Reagovat
GaelM
I to semifinále bylo nakonec hratelné, dobrý zápas smile Hlavní bude aby to Jirka dokázal potvrdit v dalších týdnech a zakotvil definitivně v top100. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist