Lehečka vydřel první výhru na French Open! Struffa udolal v pěti setech

29. 5. 2023, 20:32
Aktuality 27
FRENCH OPEN - Jiří Lehečka dal zapomenout na špatné výkony z posledních týdnů a na druhý pokus si připsal vítězný vstup do French Open. Do letošního ročníku antukového grandslamu vstoupil český mladík cenným skalpem ve formě hrajícího Němce Jana-Lennarda Struffa, kterého zdolal po velmi dobrém výkonu a pětisetové bitvě 7:5, 1:6, 6:3, 3:6, 6:1. Ve druhém kole narazí na Američana Marcose Girona.
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka si loni odbyl premiéru na všech grandslamech a pokaždé uhrál minimálně set, ale vyhrát nedokázal ani jeden ze čtyř duelů. Nicméně v průběhu sezony získal spoustu cenných zkušeností, 'zabydlel' se v TOP 100 a rok zakončil porážkou ve finále Turnaje mistrů pro hráče do 21 let.

A letos už nabytou herní praxi i sebevědomí přetavuje i ve vítězné vstupy do jednotlivých grandslamů. V lednu na Australian Open to dotáhl nakonec až do čtvrtfinále a dnes zaznamenal premiérové vítězství také na Roland Garros.

Jednadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi přitom během antukového jara ztratil formu a prohrával s papírovými outsidery. Do Paříže dorazil se šňůrou čtyř porážek včetně jedné skreče, na grandslamový turnaj však dokázal formu i pod dohledem Tomáše Berdycha znovu vyladit.

V úvodním kole úspěšně vyzval nasazeného Němce Jana-Lennarda Struffa, který se naopak během posledních dvou měsíců dostal do skvělé herní pohody. Porazil Caspera Ruuda, Stefanose Tsitsipase a ve finále turnaje Masters v Madridu trápil i Carlose Alcaraze.

Rozdílná forma tenistů ale nebyla od úvodních výměn znát a oba zaplněnému a často mohutně povzbuzujícímu publiku na kurtu číslo 13 nabízeli velmi kvalitní tenis. Lehečka vedl 2:1 na sety a 3:1 ve čtvrté sadě, ale Struffovi pak vyšla sázka na riziko a ziskem pěti her v řadě si vynutil pátý set.

Ovšem český tenista neztrácel bojovného ducha a před svým teprve třetím pětisetovým vyvrcholením dál věřil ve své schopnosti i úspěch. Také proto v rozhodujícím dějství velmi rychle odskočil do vedení 5:0 a náskok už nepustil.

Přestože při prvním mečbolu udělal čtvrtou dvojchybu a soupeři ještě nabídl brejkbol, více komplikací si neudělal a i díky 51 winnerům po 3 hodinách a 12 minutách boje vyhrál  7:5, 1:6, 6:3, 3:6, 6:1. Pětisetové vítězství zaznamenal podruhé v kariéře, poprvé uspěl letos v Melbourne proti Cameronu Norriemu.

"Jsem moc rád, že se mi to povedlo. Každý vyhraný zápas v pěti setech je strašně cenný. Je to pro mě po těch nevydařených Masters na antuce velký kopanec směrem nahoru," řekl novinářům Lehečka.

"Struff v minulých týdnech ukázal, že na antuce umí hrát. Je to dobrý hráč, který se dokázal po zranění vrátit do třicítky, a je to velmi cenný skalp. Známe se a věděli jsme, co od sebe očekávat. Utkání mělo dobrou kvalitu," doplnil.

O postup do 3. kola se poslední český zástupce ve dvouhře mužů utká s Marcosem Gironem (h2h 1:0), kterého už v Paříži jednou porazil - loni v kvalifikaci halového Masters 1000.

• FRENCH OPEN •
Paříž, Francie, antuka, 49.600.000 eur
pondělní výsledky (29. 5. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Lehečka (ČR) - Struff (Něm.) 7:5, 1:6, 6:3, 3:6, 6:1
Alcaraz (1-Šp.) - Cobolli (It.) 6:0, 6:2, 7:5
Djokovič (3-Srb.) - Kovacevic (USA) 6:3, 6:2, 7:6 (7:1)
Sinner (8-It.) - Muller (Fr.) 6:1, 6:4, 6:1
Fognini (It.) - Auger-Aliassime (10-Kan.) 6:4, 6:4, 6:3
Tiafoe (12-USA) - Krajinovič (Srb.) 6:3, 6:4, 6:2
Norrie (14-Brit.) - Paire (Fr.) 7:5, 4:6, 3:6, 6:1, 6:4
Čorič (15-Chorv.) - Coria (Arg.) 7:6 (7:3), 6:7 (5:7), 6:3, 6:3
de Minaur (18-Austr.) - Ivaška (-) 6:1, 5:7, 6:1, 6:3
Bautista (19-Šp.) - Yibing Wu (Čína) 7:6 (7:4), 6:1, 6:1
Tirante (Arg.) - Van de Zandschulp (25-Niz.) 6:2, 4:6, 6:3, 6:4
Shapovalov (26-Kan.) - Nakashima (USA) 6:4, 7:5, 4:6, 3:6, 6:3
Davidovich (29-Šp.) - Fils (Fr.) 6:1, 4:6, 6:3, 6:3
Schwartzman (Arg.) - Zapata (32-Šp.) 1:6, 6:7 (5:7), 6:2, 6:0, 6:4
Varillas (Peru) - Juncheng Shang (Čína) 4:6, 2:6, 6:2, 6:3, 6:1
Etcheverry (Arg.) - Draper (Brit.) 6:4, 1:0 / skreč D.
Karacev (-) - Popyrin (Austr.) 6:3, 6:7 (4:7), 6:1, 6:2
Daniel (Jap.) - O'Connell (Austr.) 6:0, 6:2, 6:4
Giron (USA) - Medjedovič (Srb.) 6:0, 6:2, 1:6, 6:0
Wawrinka (Švýc.) - Ramos (Šp.) 7:6 (7:5), 6:4, 6:7 (2:7), 1:6, 6:4
Cachín (Arg.) - Thiem (Rak.) 6:3, 6:2, 6:7 (1:7), 4:6, 6:2
Zhizhen Zhang (Čína) - Lajovič (Srb.) 6:1, 4:1 / skreč L.
Altmaier (Něm.) - Hüsler (Švýc.) 6:3, 6:4, 6:4
Van Assche (Fr.) - Cecchinato (It.) 6:1, 6:1, 6:3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

27
Přidat komentář
turista
Velká gratulace Jirkovi Leheckovi! Porazit Struffa je těžké.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
velká gratulace!smile Na zápas musím kouknout aspoň přes HL. Měl jsem živé v paměti, jak Jan řádil v Madridu. To byla úžasná jízda a parádní výkony. Mohl mít i v hlavě, jestli dokáže takovou kvalitu přenést na GS. Ovšem podle reakcí ani dneska nehrál špatně, ale Jirka byl prostě lepší a to je skvělá zpráva!

Jen tak dál! smile
Reagovat
elsky
No byla to z Jirkovy strany taková jízda nahoru dolů, chvílemi mu to dost nešlo.
Reagovat
George_Renel
Taky hrál nejen proti soupeři, ale i proti publiku, které místy až freneticky tlačilo Struffa.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Že by tam bylo tolik německých fandů? Nebo že by Frantíci fandili Němcovi?smilesmile Dneska už je možné všechno.
Reagovat
darek.vrana
Byl to hodně kvalitní zápas s minimem chyb, rozplýval se nad tím v komentáři i Karel Nováček. Copak se dá vydržet 3 hodiny na absolutní top kvalitě? Tyhle komentáře miluju.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A oba takoví ranaři k tomu...
Reagovat
Fransoas
To byl výborný výkon proti nasazenému Němcovi.Přes jeho dělový servis ho Jirka v pátém deklasoval.Gratulace k cenné výhře.Kéž by mu tato hra pomohla proti Amerčanovi v dalším kole.smile
Reagovat
Vlk-v-trave
:D
Pecka.

Lehecka mile prekvapil.
Reagovat
makro99
to píšem v tom 2. vlákně, v té 150-ce (ne v 260-ce:)
Reagovat
Vlk-v-trave
jsem zatim nevidel ani mic, vlastne mam tak cas max. projit vysledky a hodit koment, ale cist jine komenty...to uz nezvladam:D

Ale na finale mozna kouknu... doufejme, ze bude dobre obsazeni...
Reagovat
makro99
hele zase tak o moc si asi nepřišel... co se těch commentů týče :)
snad možná o ten, kterej sem ještě nenapsal, 4 argentinci ve 2. kole a to sou ještě 3 (a asi vůbec největší esa:) ve hře! smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Ano, Pella bude utocit na vyrovnani sveho maxima:)
Reagovat
makro99
antukář....:)
Reagovat
Vlk-v-trave
...:)))
Je to kryptotravar
Reagovat
farr
4.set s brejkem vypadalo to už na jasnou výhru, ale pak Helmut tak začal sázet neskutečý míče to sem fakt čuměl... Klobouček však pro Lehečku jak se popasoval s 5. setem, v podstatě mu nedal čuchnout. Smolné zápasy z bezvýznamné přípravy před RG zapomenuty... Jirka si jde minimálně pro další QF na GS tak pojď!!!smile
Reagovat
baba
Zato Kvitová jde pro pořádný výprask,už jsem přestala koukat, bolí mez toho oči i duše
Reagovat
makro99
Nechtěl sem to tu zakřiknout, ale toto byl nejlepší možný los. U Struffa velká očekávání, ale on už je zase za tím svým (ustřeleným) vrcholem... Naopak od J2rky, se po těch peripetiích v posledních týdnech už moc nečekalo. A navíc mu samozřejmě ohromně pomohl ten návrat legendy, který z J2rky sňal veškerou tíhu pozornosti... smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Skvělý komentář od opravdového znalce. smile

Přesně tak, tu psychologickou stránku hry nelze podceňovat, často mívá na výsledek zápasu a turnaje větší vliv než fyzická kondice nebo vytříbenost úderů. J1rka to včera oddřel na velkém kurtu, zjistil, že na to má, a fakticky z turnaje odstoupil, aby dal mládí zelenou. Tím J2rkovi nesmírně pomohl a sám se teď může v klidu přesunout do Prostějova, kde se odehraje jeden ze dvou vrcholů sezóny. Zvednout smile a rychle na trávu. Chystat se na ten druhý.
Reagovat
Vlk-v-trave
J1rka se kvalitne pripravil s Tsitsipasem na Wimbledon. 5 setu na cihle pred travou je idealni:)
Reagovat
baba
Gratulace,mohlo to být již ve čtyřech,ale ten poslední set byl excelentní.Tak snad do dodávce sebevědomí
Reagovat
Pe3k
Před zápasem všichni favorizovali Strufa, ale Jiří ho poslal domů v 5 setech a v dalším kole má hratelného Girona smile

Djokobitch hrál dobře, ale Alkáč ještě lépe, tak uvidíme co Medveděv.

FAA smile
Reagovat
Ereinion
koučuje ještě Felixe strýc Toni? smile
Reagovat
smazaný uživatel
Auger-Aliassime má tohoto kouče: https://en.wikipedia.org/wiki/Frédéric_Fontang
Rozhovor: https://www.ubitennis.net/2023/02/exclusive-felix-auger-aliassimes-coach-fredric-fontang-felix-can-win-wimbledon-this-year/
Reagovat
Ereinion
smile ve Wimblu určitě může být černý kůň, ale letošek teda zatím dost katastrofa, před rokem vypadal o dost líp, měl mečboly s Medvědem na AO například
Reagovat
smazaný uživatel
Nechci Felixe zatracovat, ale jeho stagnace trvá už "příliš dlouho". Asi na to fakt nemá, škoda, vypadal docela nadějně.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Když nehraje Nadal, tak nejspíš nesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist