Lehečka zvládl svůj první letošní zápas na individuálních halových akcích, v Astaně začal skalpem Gerasimova

29. 9. 2023, 13:26
Aktuality 2
Jiří Lehečka (21) absolvuje v kazašské Astaně svůj první letošní individuální turnaj na halových betonech. Čtvrtý nasazený, který měl v úvodním kole volný los, si poradil 6:2, 7:6 s kvalifikantem a bývalým členem TOP 70 žebříčku Jegorem Gerasimovem (30) a potřetí za poslední dva měsíce postoupil do čtvrtfinále. O své celkově čtvrté semifinále na hlavním okruhu se utká s Hamadem Medjedovičem (20).
Profily hráčů
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka prožívá bezpochyby svou zatím nejlepší sezonu v kariéře. Na Australian Open se stal prvním českým grandslamovým čtvrtfinalistou po pěti letech, v Dauhá byl několikrát jediný míček od prvního finále na turnajích ATP a skalpu bývalé světové jedničky Andyho Murrayho a před pár týdny ve Winston-Salemu bojoval o svůj premiérový triumf na nejvyšším okruhu.

Následovalo sice zklamání v podobě vyřazení v úvodním kole US Open, nicméně rodák z Mladé Boleslavi vyhrál v Davis Cupu všechny tři singly bez ztráty setu a výrazně pomohl českému výběru k postupu ze skupiny. A nyní úspěšně zahájil debut v Astaně, kde hraje svůj první letošní individuální podnik na halových betonech.

Statistiky zápasu Lehečka - Gerasimov

V Kazachstánu měl coby nasazená čtyřka v prvním kole volno a v úvodním zápase žádné překvapení nepřipustil, ačkoli si postup přes Jegora Gerasimova výrazně zkomplikoval. Zatímco v úvodním dějství dominoval a na vlastním podání neztratil jediný fiftýn, ve druhé sadě čelil celkem šesti brejkbolům.

V sedmé hře druhého dějství sebral soupeři servis čistou hrou, ale brejk nedokázal potvrdit a o několik minut později za stavu 5:6 musel likvidovat sérii dvou setbolů. Čtyřmi body v řadě nepříznivý vývoj otočil a v tie-breaku dominoval poměrem 7:3.

Aktuálně 29. hráč pořadí bude o víkendu usilovat o své celkově čtvrté semifinále na hlavním okruhu, nepočítaje loňskou finálovou účast na Turnaji mistrů do 21 let. Loni v rotterdamské hale, kde prorazil na nejvyšší tour, prohrál bitvu se Stefanosem Tsitsipasem a letos v Dauhá nestačil těsně na Murrayho. Do finále se dosud podíval jen ve Winston-Salemu po odstoupení Sebastiana Kordy.

V Astaně bude jeho čtvrtfinálovým soupeřem Hamad Medjedovič. Srbský talent, který může vyrovnat své maximum na nejvyšší úrovni, přehrál v souboji divokých karet dvakrát 6:4 Alexandera Ševčenka a vyhrál už sedmý zápas v řadě.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• ATP 250 ASTANA •
Kazachstán, tv. povrch / hala, 1.017.850 dolarů
páteční výsledky (29. 9. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Lehečka (4-ČR) - Gerasimov (-) 6:2, 7:6 (7:3)
Mannarino (6-Fr.) - Kachmazov (-) 6:2, 5:7, 6:3
Medjedovič (Srb.) - Ševčenko (-) 6:4, 6:4
• Dvouhra - 1. kolo •
Korda (5-USA) - Popyrin (Austr.) 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:4
Ofner (Rak.) - Fucsovics (Maď.) 2:6, 6:2, 6:3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
Nola
v Pekingu sa dnes nehral tenis? alebo sa hraju iba damske turnaje a Astana?

ten turnaj je neskutocne naslapany a odohrali sa tam skvele zapasy, ale asi si nezasluzi ziadny clanok.....
Reagovat
Dobry-den
To je panečku skalp. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist